San Giovanni Battista - fest for Firenzes skytshelgen

San Giovanni Battista, eller Johannes Døberen som han hedder på dansk, er Firenzes skytshelgen og som så mange andre steder i Italien, så holder man også i Firenze en fest til ære for ham d. 24. juni hvert år.

Tradition fra 1300-tallet

Denne tradition begyndte i 1300-tallet, da man startede konstruktionen af ”Il Battistero” foran byens domkirke. Festlighederne varer hele dagen igennem og starter med en morgenmesse og et optog, hvor deltagerne er klædt i traditionelle florentinske dragter og historiske kostumer.

Dagens højdepunkt

Højdepunktet på dagen er dog kl. 22, hvor man fra Piazzale Michelangelo affyrer fyrværkeri og mange af byens indbyggere og besøgende går ned til floden Arno’s breder for bedst muligt at kunne se det smukke fyrværkeri på himmelen.

Bemærk

Man skal også have i tankerne, at dagen betragtes som en helligdag og at mange butikker m.m. derfor kan være lukkede.

Calcio storico – historisk fodbold

Måneden op til San Giovanni-festen den 24. juni spiller man i Firenze dét man kalder ”historisk fodbold” (calcio storico) på Piazza Santa Croce i Firenzes historiske centrum.

Fodbold eller rugby?

Denne form for fodbold har antikke rødder og mange anser den for at være vor tids fodbolds forfader. Dog minder calcio storico måske mere om rugby, fremfor fodbold. Spillet har rødder i den form for bold, der spilledes i antikkens Grækenland og Rom. Under Middelalderen spillede man på gader, i stræder og på torve i Firenze, men da det godt kunne gå lidt voldsomt til besluttede bystyret, at man kun måtte spille i organiserede og hertil egnede rammer.

Spillere fra byens kvarterer

Spillerne var typisk byens egne indbyggere og holdene bestod af byens fire største og ældste kvarterer (”De hvide” fra Santo Spirito kvarteret, ”De blå” fra Santa Croce, ”De røde” fra Santa Maria Novella og de ”De grønne” fra San Giovanni). Gevinsten for det vindende hold var æren over at have besejret de andre kvarterer.

Voldsomme kampe

I århundredvis har man holdt disse turneringer inden for denne sportsgren, dog med visse – heraf længere – pauser som fra 1700-tallet frem til 1930, hvor man tog spillet op igen. Spillet var stadig af voldsom karakter og i 2006 blev kampen afbrudt allerede efter få minutter mellem ”De røde” og ”De hvide” af samme årsag. I 2007 besluttede Firenzes borgmester, at man ikke længere kunne afholde den årlige kamp, da man ikke længere kunne garantere for spillernes sikkerhed under spillet. Heldigvis blev spillet taget op igen i 2008, med nye og forbedrede regler til fordel for spillernes velbefindende og sikkerhed.