Skt. Hans-fest og middelalder i Firenze

Festa San Giovanni

I Danmark fejrer vi Johannes Døberens helgendag med at tænde bål Skt. Hans aften, som er aftenen før helgendagen. Skt. Hans-fejringen er et levn fra vores katolske fortid, i det katolske Italien nøjes man ikke med bålet. Det gælder ikke mindst i Firenze, hvor Giovanni Battista, som Johannes hedder i Italien, er byens skytshelgen (patrono). Her fejrer man hans helgendag hele dagen med optog, messer, fodbold, fest og fyrværkeri.

Optoget går ud på, at man i dragter fra 1400-tallet bringer en gave i form af vokslys fra Piazza Signoria til domkirkepladsen. Det er en tradition fra dengang, vokslys var en dyr mangelvare, og det var de rige florentineres pligt at begave kirken med lys på denne dag.

D. 24. juni kl. 9 starter optoget fra Piazza Signoria og bevæger sig gennem gader pyntet op med farvestrålende, draperede bannere. Ved Domkirken gives vokslysene ved en ceremoni til Johannes, og kl. 10.30 er der efterfølgende højmesse i domkirken.

Middelalder-stemningen holdes ved lige resten af dagen, blandt andet med ”historisk fodbold”, calcio storico. Det er fodbold udført i 1400-tals kostumer, hvor man ganske vist bruger en bold som i moderne fodbold, men her hører ligheden også op. Ledsaget af bannere, standarder og trompetfanfarer kæmper man med alle midler om den forjættede bold. Kl. 17 mødes de ”overlevende” så i den store finale på Piazza Santa Croce.

Alle disse aktiviteter bygger op til afslutningen om aftenen. Det er en af disse dage, hvor der ikke er noget der hedder sengetid, hvor byen fester igennem. Festlighederne er bygget op om et kæmpe fyrværkeri fra byens udsigtsplads, Piazzale Michelangelo, lige på den anden side af den gamle bro, Ponte Vecchio. Imens byder byens spisesteder og forlystelsessteder sig til med musik, dans og udsigt til fyrværkeriet. Er man mere til at nyde fyrværkeriet udenfor fra en af byens mange smukke pladser eller fra flodbredden, er der mulighed for at købe sig en picnickurv og tage den med sig.