Storbyferie i Firenze

Tag med Escapeaway på storbyferie i fabelagtige Firenze

Toscanas hovedby Firenze er et perfekt mål for en storbyferie eller forlænget weekend for 2, eller dem med lidt større børn. Se det store udvalg af boliger.

Firenze - smag på navnet. Hvad får det dig til at tænke på? Kunst? Kultur? Mad? Vin? Skønhed? Ånd? Historie? Storbyliv? I så fald har du ret. Firenze, regionshovedstad i et af Italiens smukkeste områder, norditalienske Toscana, har alt, hvad du kunne ønske dig til en perfekt forlænget weekend eller storbyferie.

Rejs på storbyferie til renæssancens vugge

Firenzes historiske centrum er forholdsvis lille, men tæt pakket med seværdigheder og oplevelser. Det gør det nemt at udforske byen på gåben, og at udforske Firenze er en sand fornøjelse, der bringer dig tilbage i tiden.

Firenzes historie er lige så storslået, som den er turbulent. Byen var en af de mest velhavende i middelalderen, og anses almindeligvis som renæssancens fødested. Renæssancen var en åndelig vækkelse inden for områder som kunst, kultur, litteratur, teknologi og uddannelse, der skyllede hen over Europa fra år cirka 1400 til år cirka 1700. Vækkelsen drejede sig kort sagt om, at mennesket frem for Gud blev centrum i vores vores verdensbillede. Dette skabte grundlaget for en stor del af vores moderne tænkemåde i nutiden. Set i det lys kan Firenzes betydning for Europas og hele den vestlige verdens udvikling næppe overvurderes.

Firenze var ad flere omgange, i løbet af 15- og 1600-tallet, underlagt den magtfulde Medici-familie, som på imponerende vis kæmpede sig fra rigdom til royal status. Familien har også fostret adskillige paver. I en kort periode i 1800-tallet var Firenze hovedstad i det, der dengang hed “Kongeriget Italien”, og byen har dannet ramme om talrige revolutioner.

Seværdigheder i Firenze

Oplev florentinernes sans for forretning på Ponte Vecchio
Du glemmer aldrig det fascinerende syn af Ponte Vecchio (“Den gamle bro”) hvor du vil føle dig hensat til en eventyrlig, italiensk middelalder. Der er nemlig stadig gang i butikslivet på broen, hvor generation efter generation af forskellige næringsdrivende siden middelalderen har haft deres butikker. Førhen var det almindeligt, at butikker blev bygget på broer, men denne tradition er stort set forsvundet. I Firenze har man dog bevaret den, hvilket er med til at give byen en klassisk charme.

I tidligere tider slog florentinerne vejen forbi Ponte Vecchio, når de skulle købe kød. Det var her, slagterbutikkerne lå. I dag er det først og fremmest smykker, ædelstene, kunst og souvenirs, du kan putte i indkøbsnettet, når du nyder en shoppingtur hen ad stemningsfulde Ponte Vecchio.

Broens historie er rig som Firenzes egen, og mange bemærkelsesværdige fakta knytter sig til den:
Eksempelvis blev alle bror i Firenze bombet af tyskerne under 2. Verdenskrig, med undtagelse af Ponte Vecchio. Det siges, at broen blev skånet som følge af direkte ordrer fra Adolf Hitler.

Udtrykket “bankerot” menes også i forne tider at være opstået blandt Ponte Vecchios forretningsdrivende. Historien går ud på, at en vekselerer ikke kunne betale sin gæld, og derfor fik sit bord (italiensk: “banco”) ødelagt (italiensk: “rotto”) af soldater. Bordet brugte han til at lægge de varer frem, som han sad på broen og solgte. Da han ikke længere havde et bord, kunne han ikke sælge sine varer, og havde dermed ingen indtjening. Den stakkels mand var bankerot. Udtrykket kan dog muligvis også føres tilbage til “banca” (bank) “rotta” - altså “ødelagt bank”.

Mød renæssancemennesket David på din storbyferie i Firenze
Flere af verdenshistoriens mest betydningsfulde kunstværker kan opleves i Firenze. Et af dem er marmorstatuen David, som blev udformet i perioden 1501-1504 af billedhuggeren Michelangelo. David forestiller en ung, smuk mand, som på en gang er rolig og aggressiv: Hans ansigtsudtryk er som helhed fattet og ikke ophidset, men hans næsebor er let udspilede, panden rynket og blikket trodsigt. Hans hænder og hoved er store relativt i forhold til resten af kroppens proportioner, hvilket symboliserer styrke og klogskab. I renæssancen var der stort fokus på intellektet og det åndelige, da man var inspireret af de gamle græske filosoffer.

David står som symbol på det perfekte renæssancemenneske, der er intelligent, men også stærk; hvilende i sig selv, men også klar til kamp, hvis der kommer fjender. Han er essensen af menneskelig skønhed, som man opfattede det i renæssancen - både indre og ydre. Ham kan du beundre på Accademia di Belle Arti di Firenze.

En kort storbyrejse til Firenze?

Da Firenzes historiske centrum som skrevet ovenfor er relativt småt, er en forlænget weekend faktisk en rigtigt god tidsramme omkring et uforglemmeligt dejligt ophold i Firenze. Du skal naturligvis se Ponte Vecchio, og Michelangelos mesterværk David er selvsagt også et must. Den overvældende skønhed i Boticellis malerier skal du lade dig suge ind i på Uffizi-museet.

Få det optimale ud af din storbyferie: Udforsk Firenze på gåture
Men hvis du virkelig vil nyde din forlængede weekend i Firenze, råder vi dig til at undgå tjekliste-metoden, hvor du går målrettet fra den ene seværdighed til den anden. Firenze opleves allerbedst på rolige gåture, for eksempel i det afslappede Oltrarno-kvarter. Her finder du mange små, unikke værksteder, hvor håndværkere fremstiller deres varer. Slå også vejen forbi byens livfulde marked Mercato Centrale, som kan minde om en sydlandsk udgave af Københavns Torvehaller - blot større, mere historisk og med mange flere muligheder for at fryde øjet og ganen. Sug stemningen til dig, og overvej, om du ikke skal bruge muligheden for smage på noget lækker - men ikke helt billig - lokal cuisine. Prøv for eksempel trøffelbaren på første sal, eller hvad med et godt glas toscansk rødvin og en hurtig snack inden middagen?

Et romantisk mini-cruise med gondol ned ad Arno-floden er også en fin måde at få et overblik over byen, samtidig med, at du slapper af. På nogle af turene får du et glas kølig Prosecco, og mange af guiderne kender en del farverige historier om, hvad der er foregået i Firenze gennem tiderne.

Og hvad du end gør, må du ikke gå glip af de mange trattoriaer, gelateriaer og vinbarer, der gør livet i Firenze så nydelsesfuldt - eller “dolce” (sødt) som italienerne siger. Nedenfor fortæller vi dig mere om, hvad du kan vente dig af gastronomisk nydelse i Firenze.

Lokal mad og drikke gør din storbyferie i Firenze ekstra “dolce”

Toscana er med stor sandsynlighed det originale hjemsted for italiensk madkultur, som vi kender den i dag, og regionens vine er verdensberømte for deres kvalitet. I Firenze vil du ikke mangle muligheder for nyde perfekt italiensk mad i alle prisklasser, og dit glas vin til maden vil ofte være en oplevelse i sig selv.

Sæt dig ved det klassiske, rødternede bord på et af Firenzes mange charmefyldte trattoriaer, og nyd den berømte Fiorentina-T-bone steak, eller en stuvning med vildtkød, kokken har brugt timer på at tilberede. Et glas eller to af en lokal, smagfuld Chianti vil ikke være af vejen som følgesvend hertil.

Mange af de lokale ingredienser, florentinerne den dag i dag bruger i deres mad, har ikke ændret sig i århundreder. Prøv den lækre snack eller forret pappa col pomodoro (brødstykker vendt i friske tomater) og forestil dig, at denne ret er gået i arv fra generation til generation gennem Firenzes historie.

Glæd dig til en fantastisk storbyferie i Firenze med Escapeaway - vi er dine eksperter i Italien.

>> Læs mere om storbyferie

Kort over Firenze

Populære hoteller i Firenze

Italien, Toscana, Firenze
9,3
Fabelagtigt
1161 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 12 km
  • Pool (evt. sæsonåben)
  • Internetadgang/Wi-Fi
Italien, Toscana, Firenze
9,4
Fabelagtigt
406 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 11 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
  • Parkering
Italien, Toscana, Firenze
8,5
Meget godt
592 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 13 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
  • Restaurant