Rejser til Foiano della Chiana

Her står vi atter over for en af Toscanas utallige ukendte, men spændende mindre byer. Her er både bygninger fra Middelalderen og Renæssancen (og diverse senere perioder). Her er et lille rart historisk centrum, her er et par spisesteder og caféer, og så hævder indbyggerne selv, at deres karneval er Verdens ældste, men det skal man vist være fra byen for at tro på.

Historiske dimensioner

Byens rødder har historiske dimensioner og i 1337 kommer byen under Republikken Firenze, som sørger for at forstærke byens ottekantede forsvarsmure, der er opført i røde mursten med mange høje tårne. Efter Italiens samling er Foiano blandt de første byer, der vælger et byråd med folkeligt flertal. Og det er hverken første eller sidste gang indbyggerne i Foiano della Chiana vælger at gå deres egne veje - også under det fascistiske diktatur er der kræfter, der modarbejder og kæmper for det de har kært.

Seværdigheder i byen

Blandt de af byens kirker der primært er et besøg værd bør nævnes kirken Ss. Trinità fra 1400-tallet. Kirken er seværdig for sin rene renæssancearkitektur og er en sand juvel grundet sin sobre mystik. På kirken S. Eufemia fra slutningen af 1600-tallet kan vi fremhæve det kunstfærdige kassetteloft. Af byens paladser er Palazzo Comunale fra det 14. årh. og Palazzo Granducale fra det 16. årh. (bygget med det formål at tjene som jagtslot for Ferdinand II af Medici) også seværdige.

Byfester og andre arrangementer


- Karnevallet i Foiano omtales som sagt i byen som det ældste i Verden, og det er da også dokumenteret tilbage til 1539 – karnevallet i Fano syd for Pesaro i Marche trækker dog rødder helt tilbage til 1347, hvorfor det nødvendigvis må løbe med medaljen. Men derfor er karnevallet i Foiano bestemt en seværdig og farverig begivenhed. En lille sjov detalje ved dette karneval er at man har valgt at håndhæve den gamle tradition for at testamentere. Det vil sige at byen borger oplæser de gode og mindre gode ting der er sket i året der netop er gået og derefter afholder en begravelse for vinteren der er ved at gå på hæld. For yderligere information, se her: http://www.carnevaledifoiano.it
- I 1873 blev filharmonien P. Mascagni etableret. I dag har den 52 musikere som hvert år fremfører klassiske koncerter under koncertugen i juni Settimana Musicale.
- Desuden afholdes der markedsdage med salg fra lokale producenter og kunsthåndværkere, en tradition man kender i byen siden middelalderen, hvor der har været afholdt markedsdage med faste intervaller: Fiera del Fiore e dell’artigianato artistico – afholdes den tredje lørdag og søndag i april og er en af de største forårsmesser i provinsen for dem, der har grønne fingre og for gastronomisk passionerede.
- Græskarfesten eller Festa della Zucca startede på initiativ af en lokal handelsmand i 2002 og afholdes den sidste søndag i oktober. Og selvfølgelig indebærer det konkurrencer blandt producenterne, så som hvem der har det tungeste græskar: Pesa La Zucca! Foiano (vej græskaret!) tiltrækker mange passionerede producenter og endnu flere tilskuere. Det er som man nok kan forestille sig en orange begivenhed!

 

Forslag til udflugter

Beliggende tæt på motorvejsafkørslen Valdichiana (4 km), og med kun 28 km til Arezzo, 54 km til Siena og 56 km til Perugia er dette et oplagt udgangspunkt for de opdagelsesrejsende. Vi kan desuden anbefale følgende udflugstmål: Trasminersøen, Castiglion Fiorentino, San Quirico d’Orcia, ostebyen Pienza, vinbyerne Montepulciano og Montalcino samt Cortona m.fl.

 

Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her

Hoteller i Foiano della Chiana

Hvad siger gæsterne i Foiano della Chiana?

9,0
Samlet gæstebedømmelser
Baseret på 6 anmeldelser