Rejser til Gambassi Terme

I Gambassi Terme går alt stadig efter den gamle, sindige rytme, og antallet af turister er yderst begrænset. Med sine ca. 5.000 indbyggere er her dog et fint udvalg af restauranter og butikker.

Som navnet antyder, er Gambassi Terme en kurby med masser af godt kildevand, som desuden fremstiller god vin. I 1977 fornyede byen sit navn, således at det fremgik, at byen rådede over kurbade, frem for blot at være kendt for sin tusindårige tradition for landbrug og håndværk. Heldigvis har byen dog aldrig undergået den massive "industrialisering" af kurbadsopholdene, som flere andre toscanske byer har oplevet med hundredvis af hoteller af yderst svingende kvalitet til følge.

Gambassi Terme var som sagt kendt for sit landbrug og for sine dygtige håndværkere, men også gennem middelalderen for sit naboskab til pilgrimsruten Via Francigena. For nylig har man fundet fire ovne og en plade af urent glas efter et aktivt glasværk, der eftersigende kan dateres tilbage til 1300-tallet. Man har dannet sig en idé om at her har eksisteret et helt lille samfund af glaspustere – og glaspusterne fra Gambassi var kendte og efterspurgte i hele Italien. På baggrund af det arkæologiske arbejde har man fundet flere steder, hvor der menes at have været glasværker i tiden fra middelalderen og op til i dag. Tilstedeværelsen af dette vigtige håndværk har været kendt længe, men man vidste ikke, hvor de præcis lå eller hvilke produkter de fremstillede – det viste sig at være glas og flasker. Fundene kan i dag iagttages på Palazzo Civile, på hovedsædet for den arkæologiske gruppe og delvist på en permanens udstilling i Gambassi Terme.

Seværdigheder

Castrum novum eller det historiske centrum blev bygget af biskoppen fra Volterra Ugo i 1170 på forespørgsel fra den voksende kommune. Mange af byens retningslinjer eller borgernes rettigheder blev fastsat af familien Tignosi, selvom det delvist hidrørte biskoppen at fastlægge denne slags. Frem til 1294, hvor byen underlægger sig Firenze, er der indbyrdes stridigheder omkring hvem der er berettiget til magten over byen.
Af borgbyerne i området er Gambassi den, der bibeholdt sit forsvarsværk intakt længst – op til begyndelsen af 1400-tallet. Det nuværende historiske centrum i Gambassi afslører stadig mange middelalderlevn.

 

Forslag til udflugter

Byen ligger ikke langt fra hovedvejen der forbinder Poggibonsi med Empoli og Fi-Pi-Li-motortrafikvejen. Der er 10 km til Certaldo, 20 km til den famøse og velbesøgte by San Gimignano, 23 km til Tavarnelle Val di Pesa og 35 km til den seværdige Volterra. Endelig er der ca. 52 km til smukke Siena, 55 km til kulturskatten Firenze og 70 km til det skæve tårn i Pisa. Man kan tage bus til byen via Castefiorentino, Certaldo, Empoli, Volterra og Firenze. Nærmeste togstation er i Castelfiorentino (ca. 10 km).

 

Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her

Hoteller i Gambassi Terme

Hvad siger gæsterne i Gambassi Terme?

10,0
Samlet gæstebedømmelser
Baseret på 5 anmeldelser