Rejser til Garfagnana

Slow food og imødekommenhed

Vi befinder os over Lucca, og skal vi være helt korrekte, så hedder det Valle del Serchio og Garfagnana, hvor det første betegner det lange første stykke floddal op til ”hovedstaden” Castelnuovo Garfagnana.

Det ville være en grov overdrivelse at hævde, at nogen del af Toscana var ”ukendt” eller fri for turisme. Regionen har de sidste mange år oplevet en massiv interesse fra tilrejsende, og i dag findes der udlejning af ferieboliger, udsalg af typiske produkter og lokale turistinformationer i enhver krog af Toscana.

Og dog

Dette betyder dog langtfra, at turismen er jævnt fordelt, så hvor der efterhånden er langt mellem de ægte bønder midt i Chianti, og hvor man skal være heldig (eller morderlig lokalkendt) for ikke at spise sammen med et flertal af andre udlændinge på restauranterne i Siena, så findes der også steder, hvor det oprindelige er langt mere udtalt, og hvor der er væsentlig længere mellem de besøgende. Garfagnana er et sådant område.

Frodigt og afvekslende

Så længe du kører nede i dalen, kan det hele virke lidt kedeligt, for adgangen til vand og den flade vej har gennem tiden gjort, at en del industri er blevet anlagt her. Men så snart du bevæger dig op ad skråningerne og ind gennem de små dale, der løber ud til begge sider, forandres indtrykket radikalt, og nu opdager du et frodigt afvekslende landskab med majestætiske bjerge, maleriske landsbyer og allestedsnærværende minder om fordoms storhed i form af borge, kirker og befæstede byer.

Lækkerier til ganen

Hvor man længere nede i Toscana kan fremhæve vinen, når talen falder på de lokale produkter, så præges Garfagnana af (økologiske) emmer-marker, olivenolie, utallige spændende oste, charcuteri af høj kvalitet og meget meget mere. Du spiser godt, særdeles varieret og meget i Garfagnana, og skønt her dyrkes ganske lidt vin, så kan man ikke just beskylde de lokale for at være afholdsfolk, nærmere tværtimod.

Aktiviteter til forbrænding af kalorierne

Derfor er det heldigt, at området har så mange muligheder for at komme af med kalorierne igen. Især vandreruterne er i særklasse i Garfagnana, og intet andet sted i Toscana findes der så mange velafmærkede stier som her: De udgår fra byerne, løber forbi gårdene, ja de er virkelig allestedsnærværende. Her er også righoldige tilbud om mountainbikes, ridning, rafting, klatring og stort set alle andre type friluftsaktiviteter. Og når du betænker, at alt dette foregår i en natur, der ofte ikke lader Alperne noget tilbage i skønhed, så forstår du, at den solide kost hurtigt bliver forbrændt i Garfagnana.

Imødekommenhed

Prikken over i’et er den hjertevarme og imødekommenhed, du mødes med overalt. Hvor du længere nede i Toscana til tider kan få det indtryk, at de kan blive lidt trætte af turisterne, og at ”maskinen” kører lidt for velsmurt (antallet taget i betragtning er det også svært at bebrejde dem), så betragtes enhver kunde som en gæst i Garfagnana, der på mange måder stadig er forblevet det gamle uspolerede Toscana.

Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her

Hoteller i Garfagnana