Rejser til Guardistallo

Guardistallo er ikke en af de byer, som påkalder sig størst opmærksomhed i Toscana, selvom den af de lokale kaldes for en smykkesten i landskabet for sin autentiske sødme og gæstfrie indbyggere.

Den lille søvnige by med sine ca. 1.000 indbyggere beliggende 278 m.o.h. omkring 10 km fra kysten, som engang var centrum for skovhugst, byder i dag på et hyggeligt centrum med et par spisesteder og indkøbsmuligheder samt en vidunderlig udsigt over det toscanske landskab.

På baggrund af nogle sten- og jernfund, der er i dag opbevares og fremvises på det arkæologiske museum i Firenze, mener man at Guardistallo stammer fra 2400 - 1800 før Kristus. Og man er helt sikker på tilstedeværelsen af Longobarderne, da disse har efterladt klare spor i byen, blandt andet i form af byens navn: Guardistallo, som de gav til byens borg. Bynavnet består af en sammensætning af det italienske ord for det germanske Warte eller Wardan og det germanske ord Stall (der betyder sted).

Den 14. august 1846 bliver de toscanske kystbyer ramt af et voldsomt jordskælv som på få sekunder smadrer huse, paladser, kirker og tårne. Guardistallo blev en af de mest berørte byer, idet ca. 70 % af husene og den højest beliggende del af borgen destrueredes helt eller delvist. Efterfølgende opbygges og udbygges byen til den form og størrelse, som den har i dag. I 1870 bygger man den nye kirke på havsiden af byen, opkaldt efter skt. Lorenzo og Agata, der er byhelgener; næsten samtidig bygges Villa Elena, der var beboelsespalads for familien Marchionneschi - en af de vigtigste familier i Guardistallo - og byens teater. Med reference til denne tid og det elegante liv, som byens beboere førte, kaldes Guardistallo for "la piccola Parigi" - Lille Paris og byens borgere for "Calze lunghe" - De lange strømper.

Anden Verdenskrig

I slutningen af Anden Verdenskrig, præcis den 29. juni 1944, svarer de tyske tropper, der er på tilbagetog, igen over for partisanernes aktioner i området. 63 personer, heriblandt kvinder og børn og byens nyvalgte borgmester, bliver skudt ned uden for byen. På et senere tidspunkt afværges et lignende angreb på 120 personer af byens sognepræst Don Mazzetto Rafanelli. Denne gestus bliver værdsat med en guldmedalje. Guardistallo er desuden blevet tildelt en medalje for sine frihedskampe og en bronzemedalje for de ofre, byens borgere har måttet yde under Anden Verdenskrig.

Byfester

- I august afholdes der Festa di San Lorenzo og middelaldernat, som er en fest for byhelgenen med optog i middelalderkostumer, der går gennem byen.
- I september afholdes der den tidligere religiøse, i dag mere folkelige fest Sagra del Fungo for årets svampehøst. Denne fest efterfølges i oktober af en Sagra della Polenta. I anledning af denne fest iklæder byen sig gule farver og der vil blive fremvist tusind måder at nyde en polenta på både til frokost og aften, og hele festligheden akkompagneres af musik.
- Året afsluttes med et krybbespil, hvor byens borgere og skolebørn deltager.

Forslag til udflugter

Fra Guardistallo ligger man for øvrigt godt for ture ind i landet, ikke mindst til den spændende by Volterra, mens også for udflugter til Castagneto Carducci, badebyen Castiglioncello og de hvide og brede strande ved Vada, og så selvfølgelig San Gimignano, Colle Val d'Elsa, Siena, Certaldo og Pisa.

Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her

Hoteller i Guardistallo

Hvad siger gæsterne i Guardistallo?

9,3
Samlet gæstebedømmelser
Baseret på 8 anmeldelser