Middelalderfest i Pistoia

Giostra dell’orso, d. 25. juli

Giostra dell’orso, Bjørnedysten eller Kampen om bjørnen, er en del af festen for Pistoias skytshelgen Sankt Jakob, der afholdes på Jakobs helgendag, d. 25. juli. Giostraen stammer helt tilbage fra omkring år 1200, hvor den kaldtes palio dei barberi, hingstevæddeløbet. Man siger at løbet betød så meget for byens indbyggere, at løbet kun aflystes i tilfælde af krige eller svære epidemier. Engang i forrige århundrede besluttede man imidlertid at lave navnet om og opkalde løbet efter bjørnene i byens våbenskjold.

Den første del

Det er en meget stemningsfuld dag, der starter allerede om morgenen med optog til ære for Sankt Jakob. Deltagerne møder udklædte efter ganske bestemte traditioner op på torvet, piazzetta Romana. Der er faste figurgrupper som ”De fire frigivne fanger” og ”Sankt Jakobs fire hjælpere”*. Middelalderoptoget vandrer så fra torvet gennem byen med sine fanebærere, ildslugere, herolder og meget andet. Man når til domkirkepladsen og møder her en lukket dør. Så larmes der med trommer og basuner, indtil dørene åbnes og biskoppen viser sig for at byde processionen indenfor i kirken.

Og så til dysten

Efter de religiøst farvede ceremonier er det tid at starte på konkurrencen, giostraen. Det er som næsten altid i de talrige italienske palio’er en dyst mellem bydelene, rioni som de kaldes her i Pistoia. Pistoias fire rioni stiller med hver tre riddere bevæbnet med lanser, og de i alt tolv riddere skal kæmpe mod hinanden to og to i atten heat.

Selve domkirkepladsen er i dagens anledning meget passende lavet om til en oval ridebane, hvor der med mellemrum er sat skjold op med et udskåret bjørnehoved øverst. Nu kan kampen begynde. Det er både en dyst om færdigheder til hest og med lansen. Det gælder om at nå først frem til skjoldene med bjørnene og ramme dem, så de falder**. Man får et point til sit hold for hver bjørn, der fældes. Det er en intens fight i højt tempo, og man måtte faktisk lave reglerne om for nogle år siden, fordi det blev for farligt for både hest og rytter. Når de sidste løb er afviklet hen under aften, kåres den vindende rione, det er det hold, der har fældet flest bjørne i de 18 heat. Og den sejrende bydel kan med stolthed lade sig skrive ind i turneringens annaler.

* Apostlen Sankt Jakob kaldes hernede både San Jacopo og San Giacomo
** Bjørnen i byens våbenskjold kaldes af pistoienserne selv for il Micco