Rejser til Montegonzi

I kommunen Cavriglia, hvor Montegonzi ligger, finder man mange tegn på fordums storhed og rigdom.

Lidet besøgt

Mange er borgene og de romanske landsbykirker, som deres simple arkitektur og deres ofte fantasisprudlende stenarbejder giver materiale til lang tids fordybelse (og fortvivlelse over tidernes og sædernes forfald). Og dog er dette et af Toscanas mindst besøgte hjørner, så man behøver ikke at stå i timelange køer eller frygte for at blive tiltalt på tysk...

Nær Castelli Rocche Torri ligger blandt andet ruinerne af Castello di Montedomenichi, som i 1200-tallet blev opført af adelsfamilien Ricasoli. Denne slægt fik en fremtrædende repræsentant i midten af 1800-tallet i baron Bettino Ricasoli, der under tilnavnet "Jernbaronen" var udenrigsminister under den første italienske samlingsregering. Bettino Ricasoli har dog især prentet sit navn i alle vinelskeres sind ved at være den, der først beskrev den druesammensætning, som satte normen for den gode Chianti, vi med så stor fornøjelse drikker i dag. Vinene fra slægtens gård, Castello di Brolio, hører i dag til Italiens bedste! I 1314 afstod familien Ricasoli Castello di Montedomenichi til kommunen Firenze, der med dette køb ønskede at forstærke sine grænser mod Arezzo. I 1300-tallet var borgen en vigtig florentinsk bastion, og den dag i dag ser man tydeligt sporene efter tidligere tiders imponerende forsvarsværker.

Lige uden for den lille landsby San Martino finder vi borgen Castello di Pian Franzesi, som engang var i adelsslægten Franzesis eje. Denne familie fra Staggia Senese kom, som navnet antyder, oprindelig fra Frankrig, men efter at have slået sig ned i Toscana i 1200-tallet blev slægten så rig gennem handel og bankiervirksomhed, at den til sidst også opnåede (købte!) en adelstitel. I dag er den gamle borg en storslået gård, hvor man endnu ser mange af de originale træk.

Landsbykirker

Man bør heller ikke undlade at besøge et par af de betagende landsbykirker i området. Særlig anbefalelsesværdig er Pieve di San Pancrazio, om hvilken vi har de første efterretninger i 1000-tallet! Denne enkle kirke har i stor udstrækning bevaret sit oprindelige udseende fra den romanske periode, og består traditionen tro kun af ét skib. Læg mærke til de simple kapitæler, der kroner søjlerne, og de harmoniske apsisser for enden af skibet og tværskibet.

Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her

Hoteller i Montegonzi

Hvad siger gæsterne i Montegonzi?

9,1
Samlet gæstebedømmelser
Baseret på 11 anmeldelser