Rejser til Monteriggioni

Én stor middelalderborg

I dag står den prægtige murkrans med sine tårne så flot som nogensinde. Den lille landsby, som er opstået inden for murene, er henrivende. Så godt som alle husene har adskillige århundreder bag sig.

"..for ligesom muren om Monteriggione er kronet af en række høje tårne, stod der langs randen rundt om dybet, synlige med hoved, hals og overkrop, de samme mægtige kæmper som Jupiter stadig holder i skak med tordenbrag fra himlen."

Således skildrer Dante i sin Guddommelige Komedie (Helvedet, XXXI, 40-45) en flok titaner, der sidder rundt om en brønd. Han henviste således til noget, der var kendt og beundret i hele Toscana: borgbyen Monteriggioni. I 1213 lader kommunen Siena denne specielle borg opføre som en forpost mod Firenze, som ofte invaderede det senesiske territorium, på resterne af en longobardisk bebyggelse fra 700-tallet. Seks år senere stod borgen færdig, og imponerende var den med sin 570 meter lange, 2 meter tykke bymur. Rundt om på muren var der 15 tårne af 15 meters højde, og det var derfra Dante fik idéen til sin stærke sammenligning.

Sikkert hjemsted

Gennem århundrederne var borgen mange gange et sikkert hjemsted for sienesiske hærenheder, når kampene bølgede frem og tilbage mod de perfide florentinere. I 1349 blev borgen en årrække hjemsted for en særligt udpeget kaptajn, der skulle sørge for at rydde det omgivende land for de mange banditter, der var begyndt at hærge i den Sorte Døds kølvand. Men da borgen for alvor skulle stå sin prøve i 1554, hvor florentinerne og spanierne rykkede frem for at belejre Siena og knuse Den Sienesiske Republiks selvstændighed, overgav kommandanten Monteriggione uden sværdslag.

 

Henrivende landsby

I dag står den prægtige murkrans med sine tårne så flot som nogensinde, og fra toppen af bakken, der dækkes af vinmarker, overvåger den nu... motorvejen mellem Siena og Firenze. Den lille landsby, som er opstået inden for murene, er henrivende. Så godt som alle husene har adskillige århundreder bag sig, og det er da heller ikke uden årsag, at man hvert år i juli afholder en middelalderfestival her i byen med dans, sang, ridderspil, musik osv. osv. Det tager ganske vist ikke mere end et minut eller to at gå fra den sydlige til den nordlige port, men her er alligevel to caféer, to gode restauranter og et par andre små butikker. Bilen skal man enten parkere på den parkeringsplads, som ligger nogle hundrede meters gang fra bymuren (få gratis pladser, resten mod betaling), eller på den lille betalingsparkering lige neden for muren, for biler må naturligvis ikke ødelægge stemningen inden for murene.Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her

Hoteller i Monteriggioni