Rejser til Murlo

Den lille by Murlo ligger omkring 30 km syd for Siena. Byen hæver sig på smukkeste vis over det omgivende sydtoskanske landskab. Dertil rummer den et velassorteret etruskermuseum.

Midt mellem Sienas to sydlige udfaldsveje ligger den ganske lille by Murlo. Eller by er måske så meget sagt. Der er tale om en lille befæstning på en bjergknold, som rummer et 1400-tals palads, mens byens øvrige huse på det nærmeste udgør bymuren. Byen var tilbage fra middelalderen Siena-biskoppens residens. Herfra styrede han et stort område syd for Siena.

Man holder uden for bymuren – andet er ikke tilrådeligt – og får allerede her et betagende vue ud over de sydtoscanske landskaber. Gennem porten når man ind i den lille befæstning, en middelalderlig stenørken domineret af paladset i midten, i sin tid biskoppens bolig, senere rådhus for Murlo kommune og nu etruskermuseum.

Kan anbefales

Det kan kun anbefales at benytte byens enlige spisested, hvor den udendørs terrasse ligger på selve bymuren, så man kan spise med fuld udsigt over landskaberne.

Etruskiske gener

Det vigtigste ved denne intime og charmerende lille by er dog etruskermuseet. Hele området her er spækket med levn fra etruskertiden. Faktisk er der flere etruskiske gener i Murlo kommunes befolkning end noget andet sted i Italien, hævder i hvert fald kommunens egen turistfolder.

Spændende effekter

Over de sidste 40-50 år har der været store arkæologiske udgravninger, blandt andet under dansk ledelse. Det har bragt mange spændende effekter frem, og Murlos lille, overskuelige museum er stedet, hvor de samles.

Andre oplevelser

Hvis man ikke synes, man kan bruge en hel dag her, kan man kombinere udflugten med f.eks. et besøg i den nærliggende by Buonconvento eller en køretur længere østpå i det øde fascinerende landskab, som Sienas indbygger kalder ”Le Crete”. Eller man kan slentre en tur i den venlige lille naboby, Vescovado di Murlo.

Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her

Hoteller i Murlo