Rejser til San Galgano

Midt i Toscana, tæt på den lille by Chiusdino. Ifølge legenden viste ærkeenglen Gabriel sig i søvne for ridderen Galgano Guidotti i omkring år 1170. Galgano havde hidtil levet det turbulente liv, som hørte unge adelsfolk til, men han kom på andre tanker og begyndte at prædike i Siena og omegn

Alle har vist hørt om Kong Arthur, hvordan han trak sværdet Excalibur op af stenen, og således viste sig værdig til at blive Englands konge.  

Midt i Toscana, tæt på den lille by Chiusdino, finder vi et eksempel på det modsatte. Ifølge legenden viste ærkeenglen Gabriel sig i søvne for ridderen Galgano Guidotti i omkring år 1170. Galgano havde hidtil levet det turbulente liv, som hørte unge adelsfolk til, men han kom på andre tanker og begyndte at prædike i Siena og omegn.

Galgano

Efter et møde med pave Aleksander III gik Galgano så vidt, at han omkring 1180 trak sig endeligt tilbage fra det verdslige liv. Trods de andre ridderes hån, sin forlovedes tårer og moderens fortvivlelse, trak Galgano sig tilbage som eremit på den ensomt beliggende bakke Montesiepi, og her plantede han sit sværd i stenen, således at lidt af klingen, skæftet og parerpladen danner et kors. Galgano dør snart efter, i 1181, men sværdet står den dag i dag i klippen i den lille rundkirke, som blev opført få år efter hans død. Kirken er i sig selv en fascinerende bygning, og i dens lille kapel finder vi fresker af Ambrogio Lorenzetti, som er mere kendt for sammen med sin broder Pietro at have lavet den fabelagtige "Allegori over den gode og den onde regering" på Sienas Palazzo Pubblico.

Klostret

Få hundrede meter fra den lille kirke ligger en af Toscanas mest forbavsende og fascinerende syn: Abbediet San Galgano. Det store og mægtige cistercienserkloster opstår her mellem 1220 og 1268 som en følge af San Galganos store ry. Stilen er tydeligvis inspireret af tidens ny mode, den gotiske franske stil. Det er spændende at sammenligne denne store klosterkirke med kirken i Chartres, men det er nu ikke på grund af de unægtelige arkitektoniske kvaliteter, at man i dag valfarter til kirken. I de første 150 år havde klostret sin blomstringstid, men i anden halvdel af 1300-tallet begynder det langsomme forfald, der ender med at klostret affolkes lidt efter lidt og gives i len til stormænd.

Forfald eller...

Klostrets skatte sælges fra én efter én, indtil en forgældet lensholder i 1550 sælger kirkens blytag. I slutningen af 1700-tallet forsøger man at genoplive klostret, men det er for sent, og kirken fratages sin religiøse funktion. I dag står kun en lille del af de oprindelige klosterbygninger tilbage, og den engang så majestætiske kirke er helt forandretl. Alle de ydre mure står hele og solide, men kun himlen tjener til tag, og gulvet er en stor græsplæne! Er det sørgeligt forfald, eller står vi over for verdens smukkeste kirke? Se den selv og døm!

Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her

Hoteller i San Galgano