Rejser til Sansepolcro

Vi befinder os i det sydøstlige hjørne af Toscana, og der er kun få kilometer til Umbrien og Marche. Her ligger den lille by Sansepolcro, i dag for størstedelen en travl industriby, men den har dog et spændende centrum, hvis historie går langt tilbage i Middealderen.

Fremragende renaissancemaler

Her, i det der dengang var kendt som Borgo San Sepolcro, blev en af de mest fremragende renaissancemalere, Piero della Francesca, født i 1420. Piero levede her hele sit lange liv, og kun når mæcener i Firenze, Urbino, Rom eller Ferrara krævede hans tilstedeværelse, var han væk fra sin elskede fødeby. Da han på sine gamle dage blev blind, kastede han sig i stedet over at skrive teoretiske traktater om maleriets kunst, indtil hans død i 1492.

Museet

Når så mange kunstelskere valfarter til Sansepolcro, skyldes det, at flere af Pieros bedste arbejder findes her på byens Museo Civico. Her finder vi blandt andet hans San Giuliano, hans underskønne polittico Madonna della Misericordia og den Genopstandelse, som Aldous Huxley (ham med "Fagre nye verden") kaldte "verdens største mesterværk". Museet huser også mange andre spændende malerier, som for eksempel af Pontormo og Luca Signorelli.

Domkirken

Når man har set museet, kan vi anbefale, at man slår turen forbi den romansk-gotiske domkirke og ser den imponerende (men ikke enestående, tænk på den mere kendte version i Luccas domkirke San Martino) Volto Santo, en Kristus-statue fra 900-tallet, der påklædes og krones hvert år i forbindelse med festen for Forløseren i november.

Farvestrålende kappestrid

Nu vi er ved fester, skal det også nævnes, at der hvert år den anden søndag i september finder en farvestrålende kappestrid mellem Sansepolcro og Gubbio sted, Palio della Balestra, hvor armbrøstskytter fra de to byer dyster under stor festivitas.

Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her

Hoteller i Sansepolcro