Rejser til Suvereto

I det sydlige Toscana, i Maremma-området, ligger den fine lille middelalderby Suvereto, der er tildelt Det Orange Flag (Bandiera Arancione) af Touring Club Italiano for sin besøgsværdighed. Navnet kommer af sughero, der på italiensk betyder korkeg, og når man ankommer til byen, vil man forstå hvorfor.

Området

I området omkring byen finder man mellem de vinmarker og olivenplantager, der er så typiske for Toscana, skovområder med smukke korkege, der tager sig allerbedst ud, når de lige er blevet ”skrællet” for deres værdifulde bark. Den bare del af træstammen har en varm mørkebrun farve, mens resten af træet har en mat grøn nærmest oliventræsagtig farve. Suvereto ligger ikke langt fra havet, og selv om man får indtryk af virkelig at være på landet, så opfatter den lokale befolkning sig som kystboere, og fremhæver langt hellere kysten end det smukke landskab, de er omgivet af.

Byen

Suvereto ligger i det etruskiske kystområde, men man kan kun med sikkerhed datere byen tilbage til det 11. årh. Sin storhedstid havde byen dog først i det 13. årh. I 1201 fik byen sit Charta Libertas og blev en selvstændig bystat, og fra den tid stammer en af Maremma-områdets mest ypperlige eksempler på middelalder arkitektur, nemlig Il Palazzo Comunale. Suveretos bymure omkranser endnu den lille by, og når man kommer indenfor ad en af portene kan man godt drømme sig tilbage i tiden. Århundrederne er passeret næsten sporløst forbi, og da man er begyndt at restaurere mange af bygningerne, ser de ud som om de lige er blevet bygget.

Suvereto er uden tvivl et besøg værd – og man kan med stor fordel vælge at lægge vejen forbi ved frokost- eller middagstid, og prøve den kulinariske oplevelse på den velrenommerede restaurant Ombrone midt i byens centrum.

Ristorante Enoliteca Ombrone

Midt i Suveretos centrum finder man Paris, som der står i en italiensk avisartikel, der hænger på væggen i restauranten – og helt løgn er det ikke. Restaurant Ombrones ejer, der selv betjener gæsterne er en kendt person indenfor vin- og olivenoliekundskaben både i og uden for Italien, og det er ikke til at tage fejl af, når man ser ham skænke vinen op, eller kaster et blik på rullevognen, der er fyldt med alle tænkelige slags olivenolie. Hans kone står for køkkenregionen, og laver selv den pragtfulde mad. Retterne der serveres har gerne deres ophav i det traditionelle italienske køkken, men måden de bliver tilberedt og arrangeret på er helt fransk. Alt er meget delikat og lækkert, og bestemt også en nydelse for øjet, men portionerne er franske, så man skal nok regne med at skulle igennem et par retter for at spise sig mæt på italiensk manér.

Når man har prøvet de forskellige delikatesser, må man ikke snyde sig selv for kaffen. Der eksisterer et helt kaffekort, men det bedste er sukkerudvalget, der er enormt og hentet hjem fra hele verden.

Byen rummer også andre spisesteder, butikker, banker, posthus og apotek samt har markedsdag om mandagen.

Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her

Hoteller i Suvereto