Vejret, når du rejser til Toscana

Du skal være rigtig uheldig, hvis du rejser til Toscana i perioden fra april til oktober, og oplever flere dage med dårligt vejr. Normalt er klimaet i Toscana i sommerhalvåret varmt og tørt og kun med få byger nu og da. I nedenstående kan du læse nogle få fakta og informationer om vejret og klimaet i Toscana, men det er vigtigt at understrege, at hos Escapeaway er vi specialister i håndplukkede ferieboliger og hoteller i Toscana, og ikke i vejret.

Klimaet i Toscana er som på mange andre rejsemål i Italien generelt meget mildt med afvigelser afhængig af geografien i hvert enkelt område. I dette indlæg kan du læse lidt om vejret i Toscana.

Kysten og dalene plejer at have varmere somre end højderne eller bjergene. April og maj og oktober og november er gode måneder for et besøg i Toscana – der er solrige dage, men risikoen for regn er større. Vinteren byder på mange solrige, milde dage, men nætterne er kolde, især i højderne.

De varmeste måneder er generelt juli og august, mens juni og september har dejligt varmt vejr, uden at det bliver for varmt. Selvfølgelig er der altid undtagelser eller tørre perioder, som gør, at nogle dage bliver virkelig varme.

De kølige måneder er december og januar, med januar en smule køligere. Temperaturerne plejer at ligge på ca. 7°C langs kysten, og fra 3,5°C til 5,5°C inde i landet. Temperaturerne i bjergene er under frysepunktet, og sne trækker skientusiaster til.

November er den måned, der har mest nedbør i gennemsnit, men oktober, december, marts og april får også generelt en god mængde regn.

Bedste tidspunkt at rejse til Toscana på

Det er vigtigt at huske, at hoved-turistsæsonen strækker sig fra midt i april til slutningen af september, med juli og august som de måneder, hvor det kulminerer. Det bedste tidspunkt for et besøg i Toscana er i den mere stille del af sæsonen, fra april til juni og fra september til oktober, hvor vejret som regel er godt, priserne lavere, og med ”færre” turister. Mange har også opdaget fordelene ved at aflægge besøg i ”lavsæsonen” (vinter og tidligt forår), da priserne er lavere, og man helt tydeligt oplever et færre antal turister.

Tidspunkterne omkring påske og jul er også højsæson for turister, da mange italienere også tager på ferie her. Ofte udmunder det i højere priser på disse tidspunkter, hvilket også er gældende for perioden i juli og august, når det drejer sig om indkvartering og mange serviceydelser.

Vejret i området omkring Firenze

Firenze er Italiens historiske hovedstad i Toscana og fødestedet for den italienske renæssance.

Da Firenze ligger inde i landet i det nordlige Italien, oplever byen et fugtigt subtropisk klima. Det betyder, at der er fire forskellige sæsoner med store temperatursvingninger. Det er primært fordi, beliggenheden inde i landet betyder, at byen ikke tempereres af vindene fra kysten, som gør, at Toscanas kystområder har betydelig mildere klima.

De ”tropiske” kendetegn opstår af den høje luftfugtighed i regionen på grund af beliggenheden i en dal, og også fordi en flod flyder gennem byen. I 1966 forårsagede floden Arno en ødelæggende oversvømmelse, som resulterede i 40 menneskers død, og ødelagde uvurderlige kunstværker og sjældne bøger.

Somrene i Firenze er varme og fugtige, med højeste gennemsnitstemperatur på 31°C i juli og august. Uden for de varmeste måneder ligger højeste gennemsnitstemperatur på 28°C og 27°C i henholdsvis juni og september. Skønt det ikke er ekstremt varmt, kan det blive ubehageligt, især i trængslen om sommeren. Nætterne bringer lidt lindring med sig, hvor temperaturerne som regel falder til omkring 15-19°C.

Nedbørsmængden er på sit laveste i juni og juli, men kraftige byger, og af og til tordenvejr, bryder løs ca. 5 dage om måneden. Nedbørsmængden øges i august og september, hvor tordenvejr er mere almindeligt. Fantastisk solskin er der meget af, og der kan i juli være 10 timers sol om dagen.

Efteråret har betingelser, der ligner foråret, skønt i omvendt rækkefølge. Temperaturerne er stadig meget varme i oktober, der har højeste gennemsnitstemperatur på 21°C og laveste på 10°C. Oktober har også en anstændig mængde solskin på fem timer om dagen. November er meget køligere - her ses dagstemperaturer på gennemsnitligt 15°C og nattetemperaturer på gennemsnitligt ca. 6°C. Regnmængden øges hen over sæsonen, og når sit højeste i november. Men regnen hænger stadigvæk sammen med sjældne og kraftige storme, ligesom om sommeren, og det er sjældent, det regner i dagevis.

Vintrene i Firenze er kolde og fugtige. Januar er den koldeste måned med højeste gennemsnitstemperatur på 10°C og laveste på 1°C. December og februar er kun en smule varmere. Nedbørsmængden falder, som sæsonen skrider frem. Der falder sne engang imellem. Der er ofte overskyet, med kun 3 timers solskin om dagen i det meste af sæsonen. Stormfulde dage gør, at det føles meget koldere, og man skal bestemt have en jakke på.

Foråret i Firenze er smukt, når byens blomster starter med at blomstre, og parkerne igen bliver grønne. I marts stiger kviksølvet til en gennemsnitlig dagstemperatur på 10°C. I april stiger den til 14°C, og dagens højeste kan komme op på 19°C. April har generelt flere regnvejrsdage end marts, men mængden er mindre. Maj er pragtfuld i Firenze. Med en gennemsnitlig dagstemperatur på 17°C, og lige før højsæsonen for turister, så udgør maj det perfekte tidspunkt for en tur til Firenze.

Vejret i området omkring Pisa

Beliggende tæt på Italiens nordvestlige kyst er Pisa karakteriseret ved et typisk middelhavsklima med varmt, udtørrende sommervejr, og med milde, mere fugtige vintermåneder. Pisa har generelt godt vejr hele året rundt, hvilket gør byen til en behagelig destination at besøge på et hvilket som helst tidspunkt af året. Den gennemsnitlige dagstemperatur i Pisa er ca. 20°C.

Om sommeren oplever Pisa subtropiske højtryksbælter, der driver mod nord på den nordlige halvkugle, fra maj til august. Det betyder markant højere temperaturer og en smule regn. Sommeren kan være en meget travl tid i omegnen af Pisa, vejret er generelt meget solrigt, og temperaturerne kan blive ekstremt høje. Tilrejsende kan vente høj luftfugtighed; specielt i selve bycentrum, hvor den til tider kan overstige 70%. Dagene om sommeren er solskinsfyldte og vindstille, alt imens aftenerne plejer at være køligere og dermed mere behagelige. Højeste temperaturer i Pisa opleves i juli, august og september, hvor de ofte kryber op over 30°C.

Foråret er det tidspunkt på året, hvor byen mest hviler i sig selv. Temperaturerne er på det mest behagelige niveau, men det kan stadigvæk være en af de mere fugtige perioder på året. I maj bliver regn en sjældenhed, og dagene bliver længere med op til 10 timers dagslys! Gennemsnitstemperaturerne på denne årstid ligger mellem 18°C og 24°C. Skønt Pisas stille sæsoner som regel falder forår og efterår, er temperaturerne på disse tidspunkter de meste behagelige, og danner dermed basis for den ideelle ferie.

Pisa tilbyder konstante vintertemperaturer på ca. 12°C og har færre regnbyger end i efterårsmånederne. I januar falder temperaturerne af og til 5°C, måske endda endnu mere. Men i oktober og november er det almindeligt med temperaturer over 20°C. Skønt der stadig er masser af solskin om vinteren, kan byen også opleve tåge, som kan få den gennemsnitlige nedbørsmængde over det normale.

Efterår er en smuk tid at besøge Pisa på. Vejret er stadig meget varmt og roligt i slutningen af oktober, og nogle gange endda ind i november. Gennemsnitstemperaturerne om efteråret er 21°C til 24°C. Det gennemsnitlige antal timer med dagslys varierer fra 8 til 9 timer pr. dag.

Vejr og klima i Italien

Vil du vide mere om vejret på andre rejsemål i Italien, så kan du finde indlæg på vores blog om klima og geografi. Foruden beskrivelser om emnet klima og geografi, finder du også inspiration til din rejse i indlæg om kultur, historie, seværdigheder og meget mere. Vi tager forbehold for fejl i ovenstående informationer om vejret i Toscana, og henviser til hjemmesider som DMI, hvis du ønsker flere fakta og informationer om vejret.

>> Læs mere om vejret i Italien
>> Læs også om kør selv-ferie til Toscana