Rejser til Vetulonia

Vetulonia er i dag en lille by beliggende i dalen ved floden Fiume Bruna ved Grosseto. I etruskernes levetid var dalen oversvømmet af søen Prile, der var en vidtstrakt lagune forbundet med havet – fra Romertiden og frem lukkedes denne forbindelse til havet langsomt, og i Middelalderen var søen helt lukket, mens man har meget få beretninger om samfundet Vetulonia. Men det var i etruskernes tid at byen havde sin storhed, omkring det 7. - 5.årh. f. Kr. og i dag ses stadig rigt med levn fra denne epoke.

Man finder først byen omtalt i Plinios store encyklopædiske arbejde, hvor den benævnes i forbindelse med den administrative deling af Etruria under Romeriget. Men det er først i nyere tid at man har fundet frem til den præcise beliggenhed af den gamle etruskerby, for i Middelalderen blev bynavnet Vetulonia erstattet af navnet Colonna di Buriano.

Med årenes løb går dette nye navn dog i glemmebogen igen og den gamle etruskerby bliver genstand for gentagende undersøgelser og bliver i de forbindelser fejlagtigt forbundet med Viterbo, Vulci, Marsigliana d’Albegna, Orbetello, eller Poggio Castiglione (Massa Marittima). Det er først da lægen og dilettant arkæologen Isidoro Falchi foretager sine udgravninger i 1800-tallet, at man finder frem til den præcise identifikation af det gamle og en gang nok så blomstrende vælde Vetulonia med det lille bysamfund Colonna di Buriano, som ved kongeligt dekret af 1887 gives sit oprindelige navn tilbage: Vetulonia.

Man har fundet utallige præhistoriske fund i dalen ved Bruna, heriblandt gravkamre af forskellig udformning og gravpladser fra varierende epoker. Og ud af disse gravmonumenter har man dannet sig et historisk overblik over Vetulonias gang.

Hvad kan man se i Vetulonia?

I centrum af Vetulonia finder man levn fra den gamle ringmur, der blev bygget af etruskerne til beskyttelse af den øvre borg. Af Middelalderens fæstninger ses ganske få ruiner i dag: et cirkulært tårn og et fæstningstårn. Byen er desuden spændende, til trods for at der ikke ligger andre arkitektoniske bygningsværker af seværdig karakter, idet den illustrerer en karakteristisk middelalderby med sine buer, søjler, stræder, gange og boliger.

På Piazza Renzetti minder to indskrifter om gendannelsen af Vetulonia. Ved enden af hovedgaden, Via Garibaldi, på venstre side finder man en sti, der fører til de nyligt åbne udgravningspladser: Costia dei Lippi og Costa Murata. Fortsætter man ud af byen ad Via Garibaldi ser man i dag levn fra et beboelsesområde ”scavi di città”, der stammer fra det 3. - 2. årh. f.Kr., da Vetulonia var blevet en del af Romerriget. Og således fortsætter byen med at afsløre den ene skat efter den anden. Her kan man med andre ord se historien udfolde sig for sine øjne.

Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her

Hoteller i Vetulonia