Tag med Escapeaway på en Aktiv ferie i Umbrien

Er du til aktiv ferie i smuk natur, er Umbrien et godt valg!

Er man til aktiv ferie, er Umbrien, som også kaldes ”Italiens grønne hjerte”, et rigtigt godt valg! Regionen er kendt for sin grønne, smukke natur med sine skønne dale og søer, der indbyder til forskellige former for aktiv ferie. Kun fantasien sætter grænser her, hvor naturen mange steder er usædvanligt uspoleret og varieret.

Hvis du er til aktiviteter på vandet eller ved søbredden, så er Italien andet og mere end kysterne og de store søer i Norditalien. Umbriens egen, store sø hedder Trasimener-søen, og den indbyder til aktiv ferie på vandet. Her dyrkes sejlsport og windsurfing, men mulighederne for afslapning og solbadning er også rige. Har man gode ben, er mountainbiken et oplagt transportmiddel i de grønne bakkede landskaber, og Monti Sibillini med sine lavere bjerge, brusende floder, skovområder og rige fauna indbyder til vandreture.

Nogle siger, at jo mere, de rejser rundt i hele verden, jo mere sætter de pris på Umbriens skønhed. Det er svært ikke at give dem ret, når man oplever denne velbevarede region, som på mange måder er mere historie end nutid, men som alligevel har så meget at tilbyde dig som moderne feriegæst.

Vandreferie i Umbrien

Den mest oplagte aktivitet, når du ikke vil holde hele ferien liggende på ryggen i solen – og det vil du nok ikke, hvis dit rejsemål er Umbrien – er stort set altid at spænde et par robuste sko på, tage en flaske vand med i tasken og så ellers bare begynde at udforske dit nærområde til fods. Mange af de hoteller, Escapeaway samarbejder med i Umbrien, ligger i meget naturskønne omgivelser, hvor du kan glæde dig til mange gode timers vandring i bakker, dale og skove.

Vandring omkring Trasimenersøen
Et af de mest populære steder at vandre i Umbrien er omkring Trasimenersøen. Der er et væld af forskellige vandreruter, du kan følge, hvor du kan komme helt tæt på den smukke natur og tage dig god tid til at udforske de mange charmerende byer i området.

Har du mod på en god travetur på ca. 5 timer, kan du blandt andet overveje ruten mellem Bettona og Collemancio. Start med at gå en tur i Bettonas historiske centrum, hvor de smalle gader hensætter dig til en svunden tid. Gå rundt om byens mure og indtag de imponerende udsigter over Assisi-dalen. Fortsæt gennem olivenlunde mod Cinque Cerri, og derfra gennem frodige skovområder mod landsbyen Collemancio. En utroligt smuk vandretur, der giver dig en god fornemmelse af, hvor varieret og grønt et landskab, du finder i Umbrien.

En anden skøn rute ved Trasimenersøen, som oven i købet er af stor historisk interesse, fører dig gennem bakker og skove fra landsbyen Castelleone til den ældgamle bosættelse Perugia Vecchia. Den tager lidt over 2,5 timer og er af medium sværhedsgrad.

Assisi og omegn
At vandre i bakkerne omkring Umbriens mest berømte by, Assisi, er en udsøgt fornøjelse, og giver dig mulighed for at opleve den kønneste natur, du kan forestille dig – og endda samtidig med, at du besøger en antik by af stor historisk betydning. Monti Sibillini Bjergkæden Monti Sibillini, som vi nævner ovenfor, er en næsten paradisisk plet på jorden, hvor de nøgne bjergrygge danner rammerne om farverige blomstermarker og græssende køer. Her kan du bruge mange timer – ja, faktisk dage – med vandrestaven i hånden.

>>> Her kan du booke ferielejligheder i hele Umbrien

Cykelferie i Umbrien

Der er mange muligheder for at opleve Umbrien med jernhesten som transportmiddel. Specielt hvis du er til mountainbiking er Umbriens bakker en herlig legeplads.

Det vil nok ikke overraske dig, at vi i denne sammenhæng igen vil fremhæve Trasimener-søens bredder og omgivelser som et af de bedste steder til aktiv ferie – herunder cykelferie. Hvordan lyder eksempelvis en tur rundt om den naturskønne sø, fra den spændende middelalderfort-by Castiglione del Lago til Tuoro? En perfekt måde at få luftet hjulene på, mens du oplever såvel naturen som småbyerne langs bredden. En forholdsvis let tur på godt 30 km.

Er du en rutineret mountainbiker, og ønsker du lidt flere udfordringer, kan du med fordel kaste dig over ruten fra Umbertide til Montone langs med Tiber-floden. Det er en cykelrute af medium sværhedsgrad med en del bakker. Ruten ender i den kønne bakketop-landsby Montone, som officielt hører til blandt ”de smukkeste landsbyer i Italien.” Gå ikke glip af det imponerende og nyligt restaurerede slot Rocca d’Aries lige uden for landsbyen.

Andre aktiviteter i Umbrien

Windsurfing og kitesurfing på Trasimenersøen
Det er ikke bare det tillokkende, frodige, kuperede landskab, der gør Umbrien speciel. Naturskønhed finder du trods alt rigtigt mange steder i Italien – ja, de fleste italienske regioner er, som Umbrien, rige på det. Men Umbrien er den eneste region i Støvlelandet, der ingen kystlinje har. Her er du altså på enhver måde midt i Italien – så det er ikke uden grund, man anser Umbrien som ”hjertet”.

Det skal dog ikke afholde dig fra at kaste dig ud i forskellige former for vandsport, hvis du skulle have den lyst. Trasimenersøen er, med sit store areal og relativt begrænsede dybde, et fantastisk sted til både windsurfing og kitesurfing. Vi kan også nævne sejlads og wakeboarding som eksempler på, hvad det aktive feriefolk kaster sig over, når de indtager den smukke sø. Wakeboarding er en vild og sjov sportsgren, hvor du står på et bræt, der kan minde om et snowboard, mens du bliver trukket af sted af en motorbåd.

Der er flere centre for vandsport ved Trasimenersøen, hvor du kan leje udstyr og modtage instruktion. Den eneste, som er certificeret som kitesurfing-skole under FIV (Den Italienske Sejlerføderation) er dog Kitemaniak School.

Storbyferie
Har kroppen bare lyst til at se lidt mere by, er der fra den sydlige del af Umbrien kun ca. en times kørsel i bil til en storbyferie i Rom, med masser af seværdigheder på blokken. Du kan også tage toget fra stationen i Orvieto til Rom på en god time. Mod nord kan man nå kulturperlen Firenze på ca. 1,5 time i bil.

>>> Se mere om storbyferie i Italien her

Madlavningskurser i Umbrien

Den umbriske cuisine er kendt for at være autentisk, smagfuld og “tæt på jorden”. Med det sidste menes, at de umbriske kokke er stolte af de gode råvarer, der kommer fra deres region, og så vidt muligt bruger dem i deres madlavning – og gerne uden unødigt komplicerede forarbejdninger. Umbrisk mad omtales ofte som ”bondekost”, og det skal forstås positivt. Her er solide madtraditioner, som er blevet ført videre fra generation til generation, og kvaliteten er i top ud fra devisen ”simpelt, men godt”.

Umbrien er med andre ord ikke det værste sted at lære italiensk mad at kende, og skulle du have lyst til selv at lære at fremstille nogle af de lækre egnsretter, der er flere forskellige muligheder, blandt andet i den smukke historiske by og regionshovedstad Perugia. Her ligger for eksempel madlavningsskolen UmbriaCooks4You, som er ejet af et amerikansk-italiensk venindepar. Her tilbyder de madlavningskurser med flere formål og på forskellige niveauer.

Kontakt endelig Escapeaway, hvis du vil have mere information om, hvilke aktiviteter, du kan bruge din ferie i Umbrien på. Vi kan også fortælle dig flere detaljer om, hvordan mulighederne for aktiv ferie ser ud i det område af Umbrien, hvor du gerne vil bo under ferien.

>> Læs mere om aktiv ferie