Besøg Øerne omkring Venedig

Tag på en hyggelig udflugt til Murano, Burano, Torcello og Giudecca

Det er nemt at besøge de små øer omkring Venedig med de lokale vandbusser. Vi giver dig tips til besøg på Murano, Burano, Torcello og Giudecca.

Vil man besøge øerne omkring Venedig, anbefaler vi, at man benytter de offentlige vandbusser, de såkaldte "vaporetti". Disse har et velfungerende net, hvormed man kan komme rundt ad alle de store kanaler i byen. Billetten købes på land i en af de små skure, der står ved stoppestederne, og man skal forberede sig på en pris på 7,50 € (juni 2017). Skal man være i byen i flere dage, vil det tit kunne betale sig at købe en flerdagesbillet, der giver ret til ubegrænset brug af busnettet.

Vandbusserne bringer også en til de andre små spændende øer i lagunen, såsom Murano, Burano og Torcello der alle har sin egen charme:

Murano

Her kommer man for at opleve den glaspusterkunst, der i århundreder har gjort Venedig ære. Herude lagde man i sin tid al glasarbejdet af frygt for brandfaren, og hemmelighederne bag visse teknikker blev betragtet som så værdifulde, at man ikke berænkte sig på at lade flygtede glasmagere likvidere i udlandet. Den slags ekstremer går man ikke mere til, og man frit vælge mellem et utal af værksteder at besøge.

Burano

Kræver en bådtur på op mod en halv time, men det er rigeligt turen værd, for det lille fiskersamfund er en sand perle. Hvor husene i selve Venedig ofte forekommer den tilrejsende forfaldne og dårligt holdt, så forbavses man gang på gang over de upåklageligt vedligeholdte huse på Burano, der udmærker sig ved deres kraftige faver. Bybillledet omkring de små kanaler er en ren farvelade. Herude har kvinderne gennem tiden tjent gode penge ved at lave kniplinger, medens mændene fiskede. Øen har et lille museum for kniplingekunsten, og mange af butikkerne sælger da også stadig eksempler på dette forsvindende håndværk, men husk: Er der ægte, så er de også rasende dyre! Når man besøger Burano, bør man ikke snyde sig selv for et måltid på en af øens restauranter, der næsten udelukkende bruger de fisk og skaldyr, som fiskerne kommer ind med, i deres madlavning.

Torcello

Er hurtigt overstået. Øen har under 150 indbyggere, og når man går den lille kilometer fra bådens trinbræt til øens eneste attraktion, to kirker, har man svært ved at tro, at der virkelig er så mange. Det er umuligt at forestille sig, at øens engang før 1200-tallet var større og mægtigere end selve Venedig og havde en befolkning på over 20.000 indbyggere! Konkurrencen fra Venedig og malariaen blev imidlertid for stærke modstandere, og øens engang så blomstrende handelsliv døde ud. Tilbage står to kirker, den ene ved siden af den anden. Begge er de hele turen værd, især den tidligere domkirkes mosaikker fra 1300-tallet kan få en til at komme igen gang på gang på gang. Er man til god og dyr mad, kan man indtage et måltid i den lille, ydmygt udseende kro Locanda Cipriani. Der er dyrt, men godt!

Giudecca

Prøv for eksempel at tage båden ud til den langstrakte ø Giudecca, der ligger ude i bassinet få minutter fra Markuspladsen. Her kommer ikke mange turister, men stemningen er god og her ligger mange dejlige restauranter. Eller gå en tur langs vandet på Zattere, den lange havnepromenade, der løber over to kilometer på byens sydlige side. Her kan vi på det varmeste (eller køligste?) anbefale, at man tager sig en vaffel med gianduia-is hos "Nico". Snyd heller ikke jer selv for en tur i byens østligste del, Castello. Her ligger det gamle arsenal, og her ligger to store grønne parker, hvor man kan slappe af langt fra de store turiststrømme. Når I er herude, skal I også gå en tur op og ned ad Via Giuseppe Garibaldi, det store folkelige forretningsstrøg.

Overrendt?

Mange vil hævde, at Venedig er alt for overrendt af turister året rundt til, at man for alvor kan værdsætte den. Det er da også rigtigt, at usædvanlig mange turister kommer til byen, og hvis man tager i betragtning, at denne by med sine 50.000 indbyggere tager imod lige så mange turister som Firenze med 1 million eller Rom med sine mange millioner indbyggere, så kan det unægtelig virke voldsomt.

Men man skal tage med i sine overvejelser, at størstedelen af turisterne kun kommer her for ganske kort tid og derfor bruger al deres tid på at opleve "det obligatoriske": Markuspladsen og Rialtobroen. Så den lige vej mellem disse to superattraktioner og jernbanestationen er altid propfuld af fortravlede mennesker, medens kun ganske få procent når ud til de lidt mere perifere områder, som derfor forbliver oversete og hyggelige.

>>> Se tilbud på hoteller i Venedig her
 

Kom endelig igen

Venedig er en by, der vinder ved nærmere bekendtskab, og jo længere tid man bruger på den, jo flere spændende sider opager man. De første gange vil man som oftest kun opleve de mest berømte sider af byen, men her er materiale til mange mange gensyn.