Rejser til Verona

Kulturel og gastronomisk kollision. Tag på en rejse til Verona med Escapeaway inkl. fly fra Danmark.

Book en rejse til historiske Verona, som ikke bare er fodbold, men også utrolig arkitektur, lækker mad og et godt udgangspunkt for udflugter til både kyst og bjerg. Nu kan du få både flybillet, billeje og feriebolig hos Escapeaway - god tur!

Verona er meget mere end den tragiske kærlighedshistorie om Romeo og Julie. I denne by mødes nord og syd nemlig på ganske fascinerende vis. I den gamle bykerne står stolte historiske seværdigheder side om side med elegante butikker fra vores tid, og de mange restauranter byder på utallige kulinariske eventyr.

Hvor Nord- og Sydeuropa mødes

I Verona mødes nord og syd. Det kan man ikke mindst mærke i madlavningen, for her finder vi skellet mellem sydens olie og nordens smør, og her spiser man polenta i stedet for pasta. Verona var oprindeligt en romersk bosættelse. Den nød tilnavnet “Urbs Nobilissima” og blev under Julius Cæsar den nordlige port til det centrale Romerske Imperium, til Imperiets italienske kerne.

Lang historie kort

Den dag i dag har Verona flere levn fra romerne end nogen anden by, Rom undtaget. Siden blev byen overtaget af ostrogoterne, faktisk gjorde deres konge, Theodorik, byen til militært hovedkvarter i 489. Senere kom longobarderne, derpå frankerne. Faktisk var Verona regeringsby under Karl den Stores søn Pipin, da han var konge over Italien.

I 12. århundrede bliver Verona en selvstændig bystat. I 13. århundrede tog den energiske familie della Scala magten i byen - og efterlader signaturer på mangen en bygning i form af smukke opmurede takker, der ses flere steder i byen og så langt som helt ud til nogle af byerne ved Gardasøen. I 1263 lagde Leonardino, kaldet Mastiffen blandt venner, grunden til et dynasti, der skulle vare i over 100 år. Det blev byens blomstringsperiode, thi endskønt deres magtudfoldelse var skånselsløs, så var Scaligera-familien også kunstmæcener og dygtige politikere. Nogle af byens prægtigste seværdigheder stammer fra denne periode.

I 1387 måtte Antonio flygte, og della Scala-familien faldt, hvorefter den milanesiske Visconti-familie tog magten. Veroneserne fandt imidlertid snart Milano en for hård herre og det lykkedes dem allerede i 1405 at komme under Venezias “beskyttelse”. I de næste 400 år var Verona en lydig undersåt. Sidst fulgte, i sidste årh. en periode under Østrig, før Verona i 1866 blev en del af Italien. I de mange hundrede år som følger familien della Scala, afviger Verona markant fra den norm andre italienske byer udgør. Byen lader sig simpelthen regere uden på noget tidspunkt at forsøge oprør mod dens skiftende herrer. Hvor andre italienske byer præges af selvstændighedstrang, bruger Veronas familier al deres energi på at bekæmpe hinanden og på at holde facaden. Det er nok ikke helt tilfældigt at Shakespeare vælger byen til at beskrive adelens latterlige rivalisering og tåbelighed (“Two Gentlemen from Verona”).

Arenaen

Den franske filosof Montaigne så Arenaen for første gang i 1580. Da var han 47 år og havde set sit, immervæk beskrev han amfiteatret som den smukkeste bygning han havde set. På det tidspunkt var arenaen allerede omkring 1500 år gammel. Den opførtes i det første årh. efter Kristi fødsel og lå dengang uden for bymuren. Ved en senere udvidelse kom arenaen til at udgøre en del af bymuren. I 1183 ødelagde et jordskælv meget af teatret og som så mange andre steder gjorde befolkningen sit til forfaldet ved at hente byggematerialer fra ruinen. Dette blev stoppet i det 16. århundrede, hvor man sågar restaurerede arenaen.

Amfiteatret blev til at begynde med brugt til gladiatorkampe og til afbrænding af kristne. Da disse forlystelser siden gik af mode, benyttede man arenaen til allehånde formål: tyrefægtning, dueller, fæstning, opvisninger og udstillinger. I 1700- og 1800-tallet udgjorde Verona porten for de mange englændere, der skulle ud på deres “grand tour”. I dag udgør teatret verdens største opera. Det er verdens tredjestørste bevarede romerske amfiteater (efter Colosseum og teatret i Capua) og hvor det i romersk tid kunne rumme 25.000 tilskuere, kan det nu tage 22.000.

Romerske levn og vigtige stop i byen

- Ponte Pietra er overlevet som den ene ud af to romerske broer over floden Adige. Som i Firenze, sprang tyskerne også her broerne i luften da de trak sig tilbage under 2. Verdenskrig, og som i Firenze blev de også her omhyggeligt rekonstrueret.
- Det romerske teater ligger på den anden side af Adige og er delvis udhugget af klippesiden. Et af de bedst bevarede romerske teatre.
- Porta Jovia, bygget i anden halvdel af første århundrede efter Kristi fødsel, for enden af Corso Cavour, er også kendt som Porta dei Borsari, fordi biskoppens skatteopkrævere hér afkrævede told af alle varer, som blev indført.
- Piazza delle Erbe var oprindeligt det romerske forum, og udgør stadig Veronas centrum, nu som hjemsted for frugt- og grøntmarked. På pladsen ligger desuden Domus Mercatorum, fra 1301, bygget som lager og handelsplads for købmændene, og Torre del Gardello ligeledes fra 14. århundrede (1370). I dag kaldes pladsen Veronesernes dagligstue.

Andre seværdige stop

- Casa di Giulietta (Julies hus) i via Cappello nr. 23 er et nydeligt hus fra 13-14. årh. (balkonen senere). Capuleti og Montecchi eksisterede helt rigtigt, men Romeo og Julie er og bliver fantasifostre (Shakespeare understreger det selv med den oprindelige titel: “An Excellent conceited Tragedie of Romeo and Juliet” ). Historien går fra forfatter til forfatter i Renaissancen, startende med Masuccio Salernitano. Mest kendt er Matteo Bandellos version (1554).

Piazza dei Signori ligger ved siden af Piazza delle Erbe og udgjorde under scaligierierne byens politiske centrum. Til højre ses Palazzo del Capitano og Palazzo del Comune, hvis storslåede bygninger har imponeret besøgende gennem århundrederne. Ligeledes til højre ligger Torre dei Lamberti fra 12. årh. Ligefrem, når man kommer ind på pladsen, ligger Palazzo degli Scaligeri.

Går man under arkaden som forbinder Palazzo degli Scaligeri med Palazzo del Comune, kommer man til en lille romansk kirke, hvis største attraktion er de gotiske gravmonumenter over familien della Scalas mest prominente medlemmer, der står foran den: Mastino (1277), Cangrande (1329), Mastino II (1347), Cansignorio (1375).

Tæt på ligger Sant’Anastasia, byens største kirke. Den er påbegyndt i 1290 og færdiggjort i 1481 (facaden aldrig fuldbragt). Lidt romansk stil, men overvejende gotisk. Smuk freske af Pisanello (hvor den krigeriske Skt. Georg ser noget lapset ud). Bemærk desuden de to pukkelrygge, der bære karrene med helligt vand ved indgangen. Man kender ikke deres ophav, men det bringer lykke at klappe deres pukkel (Henri de Toulouse-Lautrec in memoriam).

Domkirken ligger tæt på. Den er rød- og hvidstribet. Den blev indviet i 1187 og frembyder en blanding af romansk stil, gotik og renaissance. Kirken huser bl.a. Tizians “Mariae Himmelfart”.
På vestsiden finder vi statuer af Roland og Olivier. Dette skyldes måske byens tid under frankerne.

Basilica di S. Zeno Maggiore dedikeret til S. Zeno (en afrikaner, som var byens ottende biskop 362-380). Der var på stedet allerede en kirke viet til S. Zeno i det 5. århundrede. Senere blev en kirke indviet i 806 (8. dec.!) i tilstedeværelse af frankerkongen Pipin. Den nuværende er påbegyndt i 1120, men kun færdiggjort langt senere. Kirkens store rosevindue, fra begyndelsen af 1100-tallet, forestiller “Lykkens hjul”. Portenes bronzepaneler (ca. 1100-1200) forestiller scener fra Biblen og fra S. Zenos liv. I apsis findes en triptykon af Mantegna (anden halvdel af 15. årh.); der er tale om en delvis kopi, idet Napoleon bemægtigede sig originalen, som nu befinder sig på Louvre.

Castelvecchio, oprindeligt Castel San Martino, opført af Cangrande II i anden halvdel af 14. årh.(1364-75) som borg, huser nu en stor kunstsamling (malerier - bl.a. Bellini, Lotto, Tintoretto, Pisanello, Veronese og Tiepolo -, skulpturer, smykker og våben)

Gastronomiske noter

De bedste restauranter i Verona er de restauranter der med udgangspunkt i det lokale veronesiske/venezianske køkken kombinerer tradition med kreativitet og elegance. Typiske ingredienser i det veronesiske/venezianske køkken er fx and, hare, lam, hestekød, kalve- og svinekæber. Foie gras eller fegato grasso som det hedder på italiensk hører ofte også til blandt herlighederne. Hertil kan man tilføje svampe fx trøfler, polenta, risotto i flere varianter fx med Amarone eller blæksprutte. Veneto regionen byder også på mange gode lokale oste. Den foretrukne pastatype er de såkaldte bigoli der minder om en slags maccheroni og på de gode restauranter laver man naturligvis sine egne bigoli. Man spiser også meget fisk som fx havtaske, klipfisk og skaldyr.

Vin

- Vinhandel Dal Zovo, Viale della Repubblica
Denne vinhandel har et flot udvalg af især Norditalienske og Mellemitalienske vine. For at finde butikken skal man begive sig ud af Viale della Reppublica hvor man finder Dal Zovo ca. 20 minutters gang fra Piazza Erbe
- Osteria al Duca, Via Arche Scaligeri 2, tlf. 045 594474
Billigt og meget simpelt! Et yderst autentisk sted. Men om aftenen er der kun to serveringer: kl. 19.00 og kl. 21.30.
- Antica trattoria da l’Amelia, Lungadige B. Rubele 32, tlf. (045) 800 5526
Et rigtig godt lille lokalt spisested med glimrende mad og et dejligt vinkort. Prisniveau: middel.

Man siger jo at alle veje fører til Rom, men der er sandelig også mange veje, der fører til Verona. Og det er ikke helt tilfældigt, for det var naturligvis også romerne, der rejste byen ved Adige-floden, som voksede sig til et betydende knudepunkt i det nordlige Italien, hvilket byen stadig er den dag i dag.

En rejse til Verona er dermed ikke blot en rejse ind i fortiden, med den enorme mængde af romerske ruiner og spor i landskabet - det er også en rejse ind i en moderne by, som kan betragtes som porten til både de høje bjerge, de store søer og de store sletter, alt efter fra hvilken retning man betragter byen.

Hvilken lufthavn skal man flyve til for at rejse til Verona?

Der findes en international lufthavn i Verona, som har forbindelse til en række, europæiske byer med mange forskellige flyselskaber. På den måde kan du typisk booke en flybillet fra enten Billund, Aalborg, København eller Hamburg til Verona, med kun et enkelt stop undervejs. Mange af disse forbindelser er kun aktive i sommerhalvåret.

Vil man gerne flyve direkte til Verona, er det muligt at booke flybillet til Venedig eller Bergamo lufthavne, som begge ligger ca. 120km fra byen. Her kan man nemt og billigt leje en bil og selv køre resten af vejen. Husk at når du booker hotel eller ferielejlighed hos Escapeaway, sammen med flytransport, er du dækket af den danske rejsegaranti under reglerne for pakkerejser. Du kan også få billeje med i samme pakke, og alt til de bedste priser, som matcher hvad du ellers kan finde på nettet.

Hvor skal man bo i Verona?

Veronas historiske bykerne er klar afgrænset mod nord, øst og vest af floden Adige, som slår et stort sving rundt om centrum. Her finder man bl.a. den enorme Arena di Verona og mange andre seværdigheder. Mod syd og til dels vest afgrænses bykernen af et fæstningsværk og hovedparten af Escapeaways hoteller og ferielejligheder i Verona ligger indenfor dette område. Det giver kort gåafstand til byens seværdigheder, og desuden mulighed for at tage på udflugt fra byens banegård, som ligger lige syd herfor, med gode forbindelser til både Venedig og Milano.

Husk, at når du booker hotel i Verona med Escapeaway, så har du mulighed for at få fleksibel ankomst og afrejse, som passer med dine flybilletter, så du kan bo i Verona i 5 dage, 2 dage eller 10 dage, alt efter hvad der passer dig og dine rejseplaner. Vi hjælper også gerne med overnatning i andre byer, hvis du vil have sammensat en rejse til Verona, som inkluderer flere rejsemål.

Mere information til din rejse til Verona

Verona, beliggende ved Adige-floden i Veneto-regionen i det nordøstlige Italien, har omkring 265.000 indbyggere og er den tredje-største by i det nordøstlige Italien. Verona er ikke blot byen hvor Shakespeares Romeo og Julie mødte hinanden, men indeholder også nogle af Italiens mest interessante historiske steder. Således byder byen på et fantastisk miljø, hvor romantikken føles gennem såvel de nutidige som fiktive indbyggere og de flotte bygningsværker. Byen er erklæret verdensarv af Unesco på grund af dens enestående arkitektur og bymæssige struktur. 
 
Som turist i Verona er der altid noget interessant at tage sig til eller nogle spændende steder at se. Byen er fyldt med underholdning og kulturelle seværdigheder. I Verona er der aktiviteter for enhver smag og ethvert ønske. Det er umuligt at besøge Verona uden at lade sig betage af, hvordan byens historie er smeltet sammen med moderne levevis.

En af Veronas største turistattraktioner er det romerske teater. Det romerske teater er et af verdens mest imponerende monumenter. Dette monument blev bygget i det første århundrede, og blev senere udvidet i det tredje århundrede. Som turist i Verona vil man opleve, at den moderne livsstil leves i perfekt harmoni med fortiden og det historiske miljø. Der er et stort udbud af caféer, barer, pubber og diskoteker. Der er også mange muligheder, for dem der ønsker at opleve italiensk kultur. F.eks. at opleve det italienske køkken på en italiensk restaurant eller at nyde en pizza på et lokalt pizzeria.

Turister kan også nyde en stille og rolig ferie ved at opleve Veronas historiske miljø. Desforuden er der mange forskellige kulturelle muligheder at vælge imellem. F.eks. operaer, teaterforestillinger og til tider forskellige aktiviteter i det romerske teater. Musik er altid en faktor i Verona, og der er meget at vælge imellem. Alt fra traditionel opera til rockkoncerter. Alle musikalske ønsker og præferencer kan opfyldes i Verona.

Verona er især blevet verdensberømt for sin arena, der er verdens tredjestørste bevarede romerske amfiteater (efter Colosseum i Rom og teatret i Capua). Den blev bygget i det første århundrede efter Kristi fødsel og lå dengang uden for bymuren. I begyndelsen blev den brugt til gladiatorkampe og til afbrænding af kristne, hvorefter man benyttede den til dueller, tyrefægtning, udstillinger - og som fæstning. I dag udgør arenaen verdens største opera-scene, og hvert år går mere end 500.000 personer til en opera-forestilling i Arena di Verona.  Af sikkerhedsgrunde er antallet af besøgende begrænset til 15.000 pr. aften, selv om amfiteatret oprindeligt kunne rumme mere end 30.000 gæster og i dag kan rumme helt op til 22.000 tilskuere. Det er en helt særlig oplevelse at overvære en opera-forestilling i arenaen om aftenen efter solnedgang, som du bør unde dig selv.

Af andre store seværdigheder i Verona kan nævnes det romerske teater, der ligger på den anden side af Adige og som er ét af de bedst bevarede romerske teatre i Italien. Ponte Pietra er ud af én ud af kun to romerske broer over floden Adige, som har overlevet tidens tand. Det har dog ikke været uden skrammer, eftersom tyskerne sprængte den i luften, da de forlod byen under anden verdenskrig, hvorefter den blev genopbygget. Et andet ikon fra byens romerske arv er Piazza delle Erbe, der i dag er hjemsted for et frugt- og grøntmarked og som af mange betragtes som Veronas virkelige centrum.

I gaden Via Cappello nr. 23 finder du Casa di Giulietta (Julies hus), som er blevet foreviget i Shakespeares berømte kærlighedstragedie. Huset er for det meste tomt, men det er udstyret med den berømte balkon, og i den lille gård er der en bronzestatue af Julie. Mange besøgende har gennem tiderne skrevet deres navn på en hængelås eller på væggene ved indgangen i håbet om, at det vil gøre deres kærlighed evig. Tæt på Piazza delle Erbe finder du Piazza dei Signori, som under scaligierierne udgjorde byens politiske centrum og hvor du kan opleve de storslåede paladser, Palazzo del Capitano og Palazzo del Comune.

Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her

Hoteller i Verona

Populære hoteller i Verona

Italien, Norditalien, Veneto, Verona
8,8
Meget godt
929 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 14 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
  • I by eller landsby
Italien, Norditalien, Veneto, Verona
9,5
Fabelagtigt
3266 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 14 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
  • Parkering
Italien, Norditalien, Veneto, Verona
8,5
Meget godt
6642 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 12 km
  • Afstand til centrum: ca. 0 m
  • Internetadgang/Wi-Fi

Hvad siger gæsterne i Verona?

9,3
Samlet gæstebedømmelser
Baseret på 24 anmeldelser