Rejser til Hvar

Øen Hvar som ligger ud for Dalmatiens kyst, er takket være sine tillokkende sandstrande med deres krystalklare vand og de kulturhistoriske værdier et af de mest eftertragtede rejsemål i det idylliske kroatiske øhav syd for Split. I mange år har øen især været kendt for at tiltrække jetsettet, men dette er et rejsemål med plads til alle. I den sofistikeret Hvar by kan du dog stadig blive i tvivl om du er i Kroatien eller på den eksklusive del af den franske riviera.

Hvar har en central beliggenhed lige der, hvor mange af historiens vigtigste handelsruter krydsede det østlige Adriaterhav. Derfor har den langstrakte ø, som er 70 km lang og knap 5 km bred, altid været efterstræbt og underlagt skiftende magter. Hvar har således gennem tiden været under både græsk, romersk, og byzantinsk herredømme før det op imod vores tid var blandt andet Østrig-Ungarn, som sad på magten inden øen blev en del af Jugoslavien.

Mærk historiens vingesus i charmerende kystbyer

Sporene af øens til tider dramatiske fortid kan du i dag se, hvis du rejser til Hvar by. Dette er den mest populære destination på øen, og man forstår nemt hvorfor. Her er det en sand fornøjelse at gå på opdagelse i labyrinten af smalle gader blandt maleriske huse og hyggelige torve, hvor du stadig tydeligt mærker historiens vingesus. Nede ved den hyggelige lystbåde havn ligger talrige udendørsrestauranter, hvor du kan nyde det lokale køkkens herligheder, mens du betragter livet på promenaden og udsigten over havet.

Det er dog ikke kun nede i byens smalle gader og stræder, at du kan se, at Hvar har en lang historie. Et af de tydeligste beviser på øens til tider dramatiske fortid finder således du oppe over byen i form af Tvrdava Fortica. Selvom navnet betyder Den spanske borg, var det byzantinerne, som i 500-tallet her byggede citadel, som senere blev udbygget til den fæstning, hvor byens indbyggere blandt andet søgte tilflugt, da osmannerne indvanderede byen i 1571. Så sent som i 1800-tallet renoverede østrigerne fæstningen og opførte nye barakker. I dag er det alle anstregelserne værd at gå en tur herop for at nyde den fantastiske udsigt ned over Hvar og de omkringliggende øer. Der kører bus op til Tvrdava Fortica, hvis du vil skåne benene.

En lidt mindre, men lige så stemningsfuld by du bør besøge på en rejse til Hvar er Stari Grad. Byens navn, som den først fik i middelalderen, betyder 'Gammel by'. Stari Grad blev da også grundlagt af grækerne allerede i det 4. århundrede f.v.t., hvilket gør den til en af Europas ældste. Her er en lidt mere afdæmpet atmosfære end i Hvar by, som er kendt for sit livlige natteliv. Færgen fra Split ligger til i Stari Grad.

Perfekt til en badeferie

Det er ikke kun kulturhistorisk, at Hvar skiller sig ud som et af de mest attraktive rejsemål i Kroatien. Naturen er også enestående på Hvar. Det gælder ikke mindst strandene. Har du før været på rejse langs med kysten i Kroatien, ved du, at det tyrkisblå Adriaterhav er en af landets hovedattraktioner.

På Hvar finder du da også adskillige små badeviger, hvor du kan slappe af ved det indbydende, krystalklart vand på strande af småsten eller sand. Rejser du med børn, vil de her kunne få lang tid til at gå med svømmebriller og en snorkel. Har strandlivet høj prioritet, kan det også anbefales at tage over til Pakleni-øerne. På disse småøer, som ligger en kort bådtur fra Hvar by, er der et væld af skjulte bugter og strande, hvor du kan nyde en fredelig dag ved vandet.

Vi glæder os til at byde dig velkommen hos Escapeaway Rejser som gæst på et af de hoteller på Hvar, vi omhyggeligt har udvalgt til vores program.

Rejser til Kroatien

Læs mere om Kroatien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Kroatien her

Hoteller i Hvar