Rejser til Primosten

Primosten er en lille by med under 3000 indbyggere, der ligger tæt på Sibenik og lidt over en time fra Split i den centrale-nordlige del af Dalmatien

Byen lå oprindeligt på en ø (som fremgår af dens runde form), men blev knyttet til fastlandet i det 16. århundrede, hvorefter den har udgjort en lille halvø og byen lidt efter lidt har spredt sig ind på fastlandet.

Velkommen til Kroatien med Escapeaway, vi er specialister i rejser til Primosten og andre rejsmål i Dalmatien hvor du bor på nøje udvalgte hoteller på din rejse.

Unik vinkultur, berømt strand og æselløb

Primošten er berømt for sine store og smukke vinmarker, der er optaget på Unescos tentative verdensarvsliste. Som en understregning af områdets betydning på vinområdet, er der i dag ophængt et foto af vinmarkerne i Primošten i FN´s center i New York. 

Udover sine vinmarker er Primošten også kendt for sin strand, Raduca, der er en småstens-strand, og den mindre del af den, Mala Raduca, som i en afstemning blev kåret til en af de 10 smukkeste strande i Kroatien. Begge dele af stranden er børnevenlige med deres lave og relativt rolige vande.

Mange rejser hvert år til Primosten for at overvære det traditionelle æselløb, der afholdes om sommeren, eller for at overvære den traditionelle folklore-festival kaldet "Primoštenske užance", som også afholdes om sommeren, og hvor folk fra Primošten fremviser eksempler på deres unikke kulturelle og historiske egenart.

Tidligere en ø

Som nævnt var Primošten tidligere en ø; og øen var kun forbundet med fastlandet via en trækbro. Under de tyrkiske invasioner i 1542 blev øen beskyttet af sine bymure, tårne og trækbroen, men da tyrkerne trak sig tilbage, blev trækbroen erstattet af en permanent vej. Byen har faktisk sit navn fra det kroatiske verbum for at bygge en bro ("primostiti") fra denne periode.

Byens gamle centrum er stadig den bakke, som den er bygget på, og som domineres af sognekirken Skt. George, der blev bygget i 1485 og restaureret i 1760, og hvorfra der er en enestående udsigt over havet og kysten.

Oplevelser og udflugtsmuligheder

De fleste gæster rejser til Primosten for at slappe af i den lille og smukke Adriaterhavsperle, slentre i byens gamle gader, bade ved byens skønne strand, spise på byens gode restauranter og nyde det milde mediterrane klima, som præger Dalmatiens kyster.

Man kan sige, at byen i sig selv udgør en seværdighed og at alle disse nævnte aktiviteter udgør dens oplevelser; men der findes også en række store attarktioner i overskuelig afstand af byen, såsom storbyen Split, Krka nationalpark og den historiske havneby Trogir.

Split

Split, der er Dalmatiens største by og Kroatiens andenstørste by, ligger kun omkring 66 kilometer fra Primosten, hvilket svarer til en god times kørsel. 

I Split kan du blandt andet opleve det berømte palads, Diocletians palads, som blev bygget af romerne i det 3. århundrede for kejser Diocletian og hvis mure i dag omkranser byens gamle bydel med dens traditionelle caféer, butikker og restauranter; eller kunstgalleriet Galerija umjetnina, der huser en omfattende samling af store malerier og skulpturer fra de sidste otte århundreder af Dalmatiens historie med store kroatiske kunstnere fra fortiden, som Mato Celestin Medovic og Branislav Deškovic.

Krka nationalpark

Krka nationalpark, der ligger kun godt 37 kilometer fra Primosten, er én af Kroatiens i alt syv nationalparker og er opkaldt efter floden Krka, som den omslutter. 

Parken, der oprindeligt blev grundlagt for at beskytte Krka-flodens økosystem, har en usædvanlig rig flora og fauna. For eksempel har parken 860 forskellige plante-arter, 220 fugle-arter, 18 arter af flagermus og 18 arter af fisk, hvoraf de ti er endemiske. Parken byder også på tre vandfald og den lille, gådefulde ø Visovac, der blandt andet huser et franciskanerkloster fra 1445.

Trogir

Trogir er en historisk havneby beliggende 27 kilometer vest for Split og omkring 36 kilometer sydøst for Primosten. Trogirs historiske bymidte blev optaget på UNESCOs Verdensarvsliste i 1997 som et eksempel på en by, der har bibeholdt sin overordnede plan over en meget lang årrække - omkring 2300 år - og ikke mindst for sine rige eksempler på venetiansk arkitektur fra renæssancen og barokken.

Trogir er desuden ikke bare det bedst bevarede romansk-gotiske kompleks ved Adriaterhavet, men i hele Centraleuropa - og rummer også rige spor fra den græske og romerske civilisation.

 

Rejser til Kroatien

Læs mere om Kroatien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Kroatien her

Hoteller i Primosten

Hvad siger gæsterne i Primosten?

8,4
Samlet gæstebedømmelser
Baseret på 9 anmeldelser