Ferie i Kroatien

I ganske kort afstand fra Danmark finder man et dejligt ferieland med smukke strande, inspirerende byer og dusinvis af spændende øer omgivet af lunt badevand. En ferie i Kroatien er ikke bare sjov, spændende, varm og nem - den er også billig. Book din ferie i Kroatien med Escapeaway i dag!

Når man rejser til Kroatien får man først og fremmest en helt utrolig kystlinje ud til Adriaterhavet, med kendte byer som Dubrovnik, Split og Zadar. Noget af det bedste Kroatien finder man på Pula-halvøen, som rækker ud i Adriaterhavet som en tunge fra den nordlige del af landet. I bunden af bugten bag halvøen finder man den spændende by Rijeka, hvorfra man kan krydse Slovenien og nå den italienske by Trieste på kun 1,5 time i bil eller et par timer i bus.

Længere mod syd finder man den pulserende havneby Split, gemt inde bag en række bombastiske øer, som har fungeret som en naturlig barriere mod havet. Hos Escapeaway kan du booke en ferie i centrum af Split, hvorfra du kan opleve denne historiske by, som synes omgivet af havet på alle sider. På en ferie i det sydligste Kroatien møder vi UNESCO-byen Dubrovnik, som tiltrækker millioner af turister hvert år - ikke mindst for at opleve de historiske mure og den smukke, naturlige havn. Man med fordel booke sin ferie på en af de omkringliggende øer, som tilbyder gode forhold, lave priser og hurtige forbindelser ind til Dubrovnik, så du kan opleve byen på en udflugt.

Du finder du altid et godt udvalg af hoteller og ferieboliger i Kroatien, og du kan booke din ferie i Kroatien inkl. rutefly fra Billund, Aalborg, København eller Hamburg, med lejebil i lufthaven - alt sammen i en pakkerejse, sikret af rejsegaranti. Vil du hellere booke dit hotel separat er det også muligt, med mulighed for helt fleksible afrejsedatoer. Velkommen til Kroatien med Escapeaway, vi er specialister i rejser hvor du bor på nøje udvalgte hoteller og ferielejligheder med de bedste anmeldelser.

>> Læs også om luksusferie i Kroatien her

>> Læs mere om ferie

Kort over Kroatien

Populære hoteller i Kroatien

Kroatien, Istrien, Barbariga
  • Nærmeste lufthavn: 33 km
  • Nærmeste strand: ca. 1.5 km
  • Pool
Kroatien, Kvarner, Opatija
  • Nærmeste lufthavn: 37 km
  • Pool
  • Internetadgang/Wi-Fi
Kroatien, Dalmatien, Dubrovnik
  • Nærmeste lufthavn: 23 km
  • Nærmeste strand: ca. 350 m
  • Pool

Sådan booker du din ferie i Kroatien med Escapeaway

Hos Escapeaway er vi eksperter i rejser sydpå, og vi har været danskernes foretrukne feriepartner siden 1999 med det bedste udvalg af hoteller, ferieboliger og lejligheder i Sydeuropa. Tag med os på en dejlig ferie i Kroatien - vi har udvalgt områdets bedste hoteller og ferieboliger til dig, så du kan koncentrere dig om at holde fri og slappe af. Vælg selv om du blot vil booke indkvarteringen, eller om du vil booke en pakkerejse med fly inkluderet, fra København, Aalborg, Aarhus, Billund eller Hamburg.

>> Læs mere om fleksible pakkerejser til Kroatien her

Information og fakta om Kroatien

Med sin beliggenhed ved det smukke Adriaterhav, en fantastisk gastronomi, et behageligt klima, rimelige priser (i europæisk sammenhæng) og en overflod af spændende, historiske byer, herunder Adriaterhavs-perlen Dubrovnik, byder en ferie i Kroatien på en bred vifte af aktiviteter, oplevelser og seværdigheder, som til sammen har gjort den til en af de hurtigst voksende og mest populære feriedestinationer i det sydøstlige Europa.

Landet er hjemsted for hele syv verdensarvs-seværdigheder, anerkendt af Unesco, der hver har sin egen historie at fortælle. Når du er blevet mæt af de mange kulturelle og historiske seværdigheder i landet, er kysten aldrig meget langt væk, hvor du kan nyde en eftermiddag med sol, strand og hav.

Om aftenen byder landets mange livlige og historiske byer, fra Zagreb over Dubrovnik til Porec, på et væld af førsteklasses restauranter, cafeer og hyggelige barer, der giver dig prøver på det rige kroatiske køkken.

Uanset om du er på jagt efter en spændende kulturferie, en aktiv ferie i naturen, en tilbagelænet strand- og badeferie - på steder som Mlini, Cavtat eller Pula - eller er på udkig efter en blanding af det hele, har en ferie i Kroatien også noget at byde på.

Vejret

Kroatien er velsignet med et behageligt middelhavsklima, hvilket betyder, at somrene som regel er varme og tørre og vintrene milde.

Temperaturerne i sommermånederne strækker sig normalt fra omkring 20 grader til ca. 30 grader i august og bliver sjældent ubehagelige, da de fleste rejsemål i landet er kystnære og temperaturerne derfor mildnes af en forfriskende brise fra havet.

Seværdigheder

Dubrovnik var engang kendt som Venedigs eneste rival. Nu er den kroatiske juvel ét af de mest populære rejsemål for en by- og par-ferie i det sydøstlige Europa. Med sine smukke terracotta-tage, smalle, snoede gade, sin rige historie med en overflod af kulturelle og historiske seværdigheder og sin beliggenhed ved Adriaterhavet, samt med en af Europas smukkeste nationalparker inden for rækkevidde, er det ikke svært at forstå, at byen er et af de hurtigst voksende rejsemål i Sydøsteuropa for tiden.

Andre populære ferieområder i Kroatien omfatte Cavtat, Porec, Pula og Mlin langs den kroatiske Riviera. Hvis du søger fred og ro, på afstand af de mest populære feriemål, kan Tucepi og Rovinj begge anbefales, selv om også disse i øjeblikket oplever hastigt voksende interesse fra de europæiske feriegæster.

En ferie i Kroatien giver dig også en fantastisk mulighed for at tage på ø-hop blandt nogle af Adriaterhavets mange små øer med deres fremragende strande og naturlige skønhed. I den sydlige del af landet kan de vidunderlige øer Hvar og Brac nås fra storbyen Split og den nærliggende by Makarska i Tucepi. Tucepi er i øvrigt i besiddelse af en af de smukkeste og mest dramatiske kyster i Kroatien.

Lidt længere nordpå finder du øerne Krk og Cres, som bedst nås fra Rijeka. Sørg for at pakke dit svømmeudstyr, for her er rige muligheder for at svømme, snorkle og dykke!

Strande

Der er mange fremragende strande i Kroatien, både ved fastlandet og på de hundredvis af øer, som ligger i det smukke Adriaterhav.

Medulin, beliggende ved Istriens Riviera, har gode strand-faciliteter og en lang sandstrand, der ligger ned til et roligt hav. Dubovica strand, på Hvar Island, er en anden populær strand blandt kroatiske og udenlandske feriegæster. Den lange stenstrand er omgivet af caféer og restauranter, hvor du kan indtage forfriskninger, når solen bliver for meget.

Dubrovniks Riviera er blevet en populær destination i de sidste par år, ikke mindst fordi, at du kan kombinere din byferie med ture langs kysten til de populære badebyer Cavtat og Mlini.

Hvis du leder efter en kombination af eventyr, historie og strandferie, så tag på en dagstur til Kupari, der ligger syd for Dubrovnik. Kupari var engang tilflugtssted for den jugoslaviske hær og hotellerne i området blev beskadiget under krigen i begyndelsen af 90´erne, men på trods af, at hotellerne nu er tomme og ubrugte, står de der stadig. De forladte hoteller er en uhyggelig kulisse til den smukke strand kun få meter væk.

Strandene i Pula, Cavtat og Mlini ved den berømte dalmatiske kyst, Makarska Riviera i Tucepi, samt Rovinj i det nordlige Kroatien er andre populære strand-destinationer.

Mad og drikke

Kroatisk mad er stærkt påvirket af det italienske, tyrkiske og ungarske køkken, som har været med til at gøre Kroatiens gastronomiske traditioner så rige og mangfoldige.

Dubrovnik har mange gode og hyggelige restauranter langs brostensbelagte gader, som skaber en ideel kombination af en fantastisk gastronomi og en behagelig, historisk atmosfære, mens de kroatiske kyster i almindelighed og de kroatiske øer i særdeleshed byder på en overflod af gode fiske- og skaldyrsretter.

Her kan du f.eks. smage på retten skradinski rizot, der en slags kroatisk risotto. Retten smager forskelligt alt efter, hvor du indtager den; nogle tilsætter fisk og skaldyr, mens andre foretrækker ost. Uanset hvad der tilsættes, er den et lækkert, traditionelt måltid.

Selv om det stadig ikke er en kendsgerning, der er nået hele verden rundt, er Kroatien hurtigt ved at blive en førende producent af vin. Prøv f.eks. den velsmagende plavac mali eller malvazija

Aktiv ferie

Kroatien har over 1.000 øer, der befolker Adriaterhavet, hvoraf mange er tilgængelige fra kystområderne, herunder fra Dubrovnik og Split, så en oplagt mulighed, når du tager på en aktiv ferie i Kroatien, er at tage på ø-hop mellem nogle af disse mange smukke øer. 

Du kan også besøge en eller flere af landets otte nationalparker, hvoraf den mest seværdige af parkerne er Plitvice Lake National Park, der rummer 16 sammenkoblede søer.

Hvis du er til de lidt mere dristige aktiviteter, kan du prøve rafting i Cetina-floden, hvor det brølende strømfald vil tage dig med på et adrenalinfyldt eventyr. 

Kultur

Siden det 12. århundrede har Kroatien været under andre nationers herredømme. Dette er en af grundene til, at Kroatien har været så stærkt påvirket af andre kulturers traditioner og skikke, hvad enten det gælder mad, arkitektur eller kunst. 

I det nordlige Kroatien er den kulturelle påvirkning primært kommet fra østrigere og ungarere. Her finder du store parker, gågader og pladser i byerne, der afspejler de gamle bånd til en fortid præget af det habsburgske rige. 

I kontrast hertil vil du i den sydlige del af landet finde en middelhavsstil, som afspejler sig i alle dele af samfundet, lige fra fødevarer til byernes arkitektur. 

Infrastruktur

Kroatien spiller en nøglerolle i Sydøsteuropas kommunikationsnet. En stor del af trafikken fra Vesteuropa til Balkan og Mellemøsten passerer gennem landet. Der er blevet åbnet nye motorveje i de senere år, og hele motorvejsnettet forventes at være udbygget inden længe. De fleste turister kommer til landet med rutefly eller i egen bil til halvøen Istrien eller den dalmatiske kyst.

Søfarten har stor betydning for landet, der har 350 havne. Der er internationale lufthavne i Zagreb og flere andre byer og en række indenrigslufthavne. Det nationale luftfarsselskab, Croatia Airlines, flyver til ind- og udland, men har i de senere år fået konkurrence på udenrigsruterne af udenlandske lavprisselskaber.

Kroatien har mange turistattraktioner, frem for alt de mange øer og byer langs Adriaterhavskysten, og turismen er igen i fremgang efter nedturen under krigene i 1990'erne.

Middelalderbyen Dubrovnik er måske det mest kendte turistmål og er, sammen med flere andre kroatiske byer og nationalparker, sat på UNESCOs Verdensarvsliste.

Industri

Kroatien har store bauxitforekomster i Dalmatien og på Istrien-halvøen. Hertil kommer reserver af olie og naturgas. Olien udvindes først og fremmest i Slavonien og er sammen med vandkraft den vigtigste energikilde.

De mange solskinstimer, især ved kysten, giver gode muligheder for udnyttelse af solenergi, men den alternative energisektor er endnu i sin vorden. Der er dog projekter i gang for at udnytte vindkraften på øerne i Adriaterhavet, bl.a. i samarbejde med danske vindmølleproducenter.

Landbrug, fiskeri og industri

Landbruget har ikke længere den store betydning for samfundsøkonomien, som det havde frem til midten af 1990'erne. De vigtigste landbrugsområder ligger i Slavonien og på Istrien. Det meste af landbrugsjorden er på private hænder, og enhederne er små. I Dalmatien og på Istrien dyrkes der især vin og olien. I Slavonien er kornavl fremherskende. Fiskeriet og fiskeindustrien er stadig vigtig, og der kommer stigende indtægter fra fiskeopdræt i damme og fjorde.

Den traditionelt stærke industri blev hårdt ramt af krigen i 1990'erne, og en tredjedel af kapaciteten blev ødelagt. De vigtigste industrigrene er levnedsmiddel-, metal- og kemisk industri samt værftsindustrien. Sektoren som helhed har været i fremgang i de sidste par år.

Rejsemål

Den dalmatiske kyst

Fantastiske strande, store natur-seværdigheder og gamle romerske ruiner - du kan forvente alt dette og mere på en ferie ved den dalmatiske kyst. Der er masser af steder for en strand- og badeferie langs kysten, såsom Tucepi og Makarska, men samtidig finder du mange små kulturbyer med butikker, restauranter og caféer, hvor du indtage dine måltider, shoppe og hente forfriskninger.

Dubrovnik

Dubrovnik ligger smukt ved Adriaterhavet og gemmer på et stykke unikt historie bag hver  eneste af byens sten. De fleste af byens hoteller ligger nær den gamle bydel, så du er inden for rækkevidde af de gamle bymure.

Brac ø

Brac er måske mest kendt for den spektakulære hvide sandstrand Zlatni Ratz, men øen byder også på et imponerende landskab med turkisfarvet vand, stejle klipper og levende grøn vegetation. Du har her også muligheden for at opleve undersøiske skatte på en dykker-rejse.

Rovinj

Smukke stenstrande, historisk arkitektur og en blomstrende kunstscene gør Rovinj i Kroatien til et fantastisk rejsemål for både par, kulturinteresserede og familier. Som en af Middelhavets sidste ægte fiskerihavne vågner Rovinj op til lyden af fiskere, der trækker deres fangst ind i havnen.

Med over 1000 øer, utallige museer, gallerier og adskillige områder på UNESCOs verdensarvliste har en ferie i Kroatien meget at tilbyde og du kan finde mange flere informationer hos Kroatiens officielle turistbureau.