Rejser til Pula

Kystbyen Pula er rig på historiske seværdigheder, primært pga. arven fra den romerske kultur. Her finder du et afslappende miljø med hyggelige gader og en fin havnepromenade. Du finder ligeledes smukke kyststrækninger med fine sandstrande. Book en rejse til Pula i Kroatien med Escapeaway i dag!

En ferie på halvøen Istrien og i særdeleshed i Pula byder på et overflødighedshorn af historiske seværdigheder og havudsigten er bestemt heller ikke så ringe.

Når du rejser til Pula kan du ikke undgå at bemærke det store amfiteater, der ligger lige i midten af byen - det er tre etager højt og udgør et af de mest velbevarede monumenter i hele Kroatien med rødder tilbage til det 1. århundrede. På den tid kunne det rumme over 23.000 romerske tilskuere. Du kan også se Hercules-porten, Augustus-templet og Sergii Triumfbuen.

Brijuni Nationalpark
Denne nationalpark består af 14 øer ud for den istriske kyst. Det er en nem dagstur fra Pula - bare tag en bus til nærliggende Fazana og derefter en 20-minutters færgetur over vandet til hovedøen Veliki Brijuni. Her finder du fyrreskove med vandrestier og gamle byzantinske monumenter. Hold også udkig efter de sjældne dyr og planter, såsom den vilde agurk.

Klart vand og småsten
Pula har ikke meget sand, men strandene er alligevel dejlige. Du er gangske vist nødt til at bevæge dig ud af byen for at finde dem, men kan så nyde godt af talrige smukke strækninger med krystalklart vand. 

Velkommen til Kroatien med Escapeaway, vi er specialister i rejser til Pula og andre rejsemål i Istrien hvor du bor på håndplukkede hoteller i din ferie. Brug den smarte søgemaskine til at booke en nem og sikker rejse til Pula. Vælg mellem afrejse fra lufthavnene i København, Billund, Aalborg, Aarhus eller Hamburg, enten direkte eller med en mellemlanding undervejs. Vi finder billige flybilletter med rutefly og sætter dem sammen med udvalgte hoteller i Pula, og med mulighed for at supplere med en lejebil - alt samlet i én pakkerejse, som er sikret af rejsegaranti.

>> Læs også om rejser til Rovinj
>> Læs også om fleksible pakkerejser til Kroatien

Hoteller i Pula

Seværdigheder

Jeg har her udvalgt nogle få af de seværdigheder, som du har mulighed for at opleve på din ferie i Pula. Beskrivelsen er udelukkende ment som en inspiration til din rejse, og der tages forbehold for faktuelle fejl. Hvis du har lyst til at læse mere om andre seværdigheder, anbefaler jeg dig at læse vores blog om rejser, hvor du kan finde spændende artikler om vores andre rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Pula arena

Arenaen i Pula er byens største seværdighed og en af de største antikke seværdigheder i Kroatien og den sydøstlige del af Europa. Arenaen er det eneste resterende romerske amfiteater i verden, som har bevaret sine fire sidetårne og alle tre romerske søjleordener. 

Arenaen blev bygget i 27 f.Kr. - 68 e.Kr., da Pula blomstrede som romersk by, kaldet Pietas Julia, og er i dag blandt de seks største bevarede romerske arenaer i verden, samt det bedst bevarede antikke monument i Kroatien. 

Amfitearet, der kunne rumme omkring 23.000 tilskuere i caveaen, var i romersk brug indtil det 5. århundrede, da kejser Honorius forbød gladiatorer-kampe. I samme århundrede begyndte lokalbefolkningen i Pula at plydre amfiteateret for sten. Denne praksis blev dog forbudt i i det trettende århundrede under patriarken Aquileia.

I middelalderen blev den indre del af arenaen brugt til græsning, lejlighedsvise turneringer for Maltes riddere og middelalderlige markeder. I 1709 blev der igen flyttet sten fra arenaen; denne gang til opførslen af Pula katedral. I dag bruges areaen til koncerter, filmforevisninger og andre kulturelle aktiviteter.

Augustus-templet

Augustus-templet, der som navnet antyder var dedikeret til den første romerske kejser Augustus, betragtes - sammen med det romerske tempel i Nîmes, Frankrig - som det bedst bevarede romerske tempel i verden.

Templet blev sandsynligvis bygget under kejserens levetid på et tidspunkt mellem 27 f.Kr. og hans død i 14 e.Kr. Templet var oprindeligt en del af en triade bestående af tre templer. Augustus-templet stod på venstre side af et hovedtempel, mens et tilsvarende tempel for gudinden Diana stod på den anden side af hovedtemplet. Selv om det større centrale tempel ikke har overlevet, er hele bagsiden af Diana-templet stadig synligt på grund af dets integration i det kommunale palads, bygget i 1296.

Sergius-buen

Sergius-buen er en gammel romersk triumfbue, der blev opført for at mindes tre brødre fra den magtfulde romerske familie Sergius, specielt Lucius Sergius Lepidus, der deltog i Søslaget ved Actium. 

Triumfbuen, der oprindeligt var en byport, blev rejst som et symbol på sejren ved Actium, formodentlig omkring 29-27 f.Kr. Den bærer to par af korintiske søjler og en sen hellinistisk udsmykning, mens den lave relief viser et motiv med en krigsvogn, der trækkes af heste. Buen har fascineret manget kunstnere gennem tiderne, herunder Michelangelo.

Pulas avkvarium

Pula er så rig på antikke monumenter og antik historie, at man let kan glemme, at byen byder på meget mere end historiske seværdigheder. En af de mere moderne seværdigheder i i byen er Pulas akvarium, der er det største akvarium i Kroatien, ligger i den østrig-ungarske fæstning Verudela, som blev bygget i 1886 på halvøen 3 km fra centrum af byen.

Forvandlingen af fæstningen til et akvarium har været i gang siden 2002. Med  omkring 60 tanke fordelt på et område på ca. 2.000 m2 kan besøgende se havdyr fra det nordlige og sydlige Adriaterhav, tropiske marine- og ferskvandsfisk og arter fra europæiske floder og søer. Fra akvariets tag har du udsigt over hele byen Pula. Der er også mulighed for at se det første redningscenter for skildpadder i Kroatien i akvariet.

Information og fakta

Skal du rejse på ferie til Pula har jeg samlet lidt information og fakta om områden i en lille rejseguide. Vil du have mere inspiration til din rejse så kig forbi bloggen, her skriver vi om erfaringer fra egne rejser til Pula og andre destinationer i Kroatien. Du kan bla. læse om emner som vejret når du rejser, om den lokal vin og maden, du kan få tips til udflugter og seværdigheder, læse om den spændene natur og de mange strande og meget mere...

Den berømte havnby Pula ligger på den sydlige spids af den istriske halvø. Den byder på en fascinerende blanding af romersk historie og moderne omgivelser,  og er det vigtigste kommercielle og kulturelle centrum i regionen. Da romerne erobrede Kroatien var det med store ambitioner om at sætte deres præg på landet. De begyndte med Pula, hvilket betyder, at du i dag her kan opleve en stor rigdom af romersk arkitektur, der står som en flot vidnesbyrd om at denne civilisation engang strakte sig over det meste af Europa, som vi kender det i dag.

Men der er mere end bare historie og fortid her. Pula - der engang kendt som Polensium - har attraktioner, der vil appellere til alle former feriegæster, hvad enten det drejser sig om sportsentusiasten, historikeren eller strandelskere. Havet er klart og fiskeriet eftersigende fantastisk. Dertil kommer de gode indkøbsmuligheder, interessante museer og kunstgallerier samt ikke mindst den varme velkomst alle besøgende får.

Pula adskille sig ikke kun fra mange af Kroatiens andre store byer takket være dens romerske arkitektur og uspolerede naturlige omgivelser. Byen har også på unik vis formået at bevare en venlig atmosfære, der minder om den, man finder i en meget mindre by.

Vejret

Varmen begynder at komme til Kroatien i maj, hvor temperaturen ofte ligger omkring 20 grader. Derefter stiger den op til omkring 30 grader i august. Det er stadig behageligt varmt i september, når højsæsonen er ved at synge på sidste vers. Hvis du mere er til ferier tidligt på året, kan du dog også forvente masser af dage med blå himmel i april, selvom det nok er for køligt at tage en dukkert i Adriaterhavet.

Pula ligger beskyttet af bjergkæden Alperne og det indre højland og har et behageligt fugtigt-subtropisk klima med relativt varme somre og relativt milde vintre. Den årlige gennemsnitstemperatur er 14 grader (mens det f.eks. Danmark har en årlig gennemsnitstemperatur på 8,3 grader).

Ligesom resten af Istrias amt er Pula kendt for sin uberørte natur og sine mange soltimer. I alt er der gennemsnitligt 2.316 timer soltimer om året eller 6,3 timer soltimer i gennemsnit om dagen.

Der er dog to forskellige slags vind, der huserer i området: bora-vinden, som bringer koldt og klart vejr fra nord om vinteren, og den sydlige Sirocco-vind, der bringer regn om sommeren. Derudover er der maestralen, en brise, der blæser fra indlandet mod havet om sommeren.

Geografi og befolkning

Pula, beliggende ved den sydlige spids af Istriens halvø, er den største by i Istria amt og den ottende-største by i Kroatien. Byen har en befolkning på omkring 60.000.

Byen er opført på syv bakker på den indvendige del af en bred bugt og en naturlig havn, der er åben mod nordvest via havet og Fažana-kanalen.

Transportmuligheder

Pula som ligger på den sydøstlige del af Istrien halvøen ud mod Adriaterhavet, har gode transportforbindelser til Dubrovnik, de nærliggende øer Krk og Cres og sågar til nabolande som Italien og Slovenien. Du vil desuden opleve, at centrum er godt forbundet med andre dele af byen, og at det derfor er nemt at komme rundt mellem bydelene. 

I den lille lufthavn er det normalt nemt at komme igennem sikkerhedstjek og bagageudlevering. Når du skal videre fra lutfhavnen eller Pula, kan du nyde godt af et omfattende busnetværk, som også betjener de omkringliggende feriesteder og byer. Det giver dig gode muligheder for at afvige fra den slagne vej lidt og for eksempel tage en tur til steder som Rovinj eller Istarske Divizije. 

Spise og drikke

Med en beliggende ved havet er det nok ikke så overraskende, at Pula er berømt for sin fisk. Hver dag sejler skibene ind med deres dyrebare last, der sælges til restauranter over hele byen. Som følge heraf er dagens fisk altid yderst frisk og helt ulig noget, du finder længere inde i landet. Derudover vil du opleve, at Kroatiens nærhed til en række lande i det østlige Europa har sat sit præg på det lokale køkken med en mangfoldighed af retter. Så når du har fundet din ideelle restaurant, kan du se frem til at finde stort set alt fra eksotiske salater til fiskerisotto på menuen. En særlig berømt ret er fiskegryden, som findes i mange restauranter og indeholder en overflod af godt fra det nærliggende hav. Restauranter Konoba Batelina og Konoba Istriana kan varmt anbefales. Hvis de yngre familiemedlemmer ikke er så meget for fisk, laver de en utrolig pizza på Villa Margherita i Pjescana Uvala.

Aktiviteter 

Som allerede nævnt er Pula rig på historiske seværdigheder, og det vil da også være oplagt at bruge lidt tid på at udforske disse i ferien. Start med at besøge det gigantiske romerske amfiteater midt i byens centrum. Det er et imponerende bygningsværk, og du er sikker på at få nogle fantastiske billeder, mens du lærer om, hvordan romerne forvandlede byen. Omkring denne hovedattraktion finder du en klynge af middelalderlige kirker, klassiske bygninger og karismatiske gader. Især Augustus-templet er et besøg værd - en af restene af den romerske æra, som stadig fremstår relativt ubeskadiget. Nede ved den havnen er der også meget at se. Besøg for eksempel det arkæologiske museum og lær om Pulas rolle i oldtidens handel og transport. 

Før du begynder at tro, at alle attraktioner i Pula drejser sig om historie, er det værd at huske på, at der også venter en lang kyst med fristende strande. Her er der god plads, og jo længere du bevæger dig ud langs kysten, desto mere interessant og karismatisk bliver den. Landskabet veksler således hurtigt mellem dramatiske klippekyster og frodige skove interessant dyreliv.

Synes du der skal lidt mere fart over feltet? Så kan du tage ned til marinaen og leje en sejlbåd eller noget surfing-udstyr. Der er naturligvis også muligheder for at svømme, snorkle eller endda dykke mellem azurblå bølger. Eller hvis du hellere vil være aktiv uden at blive våd, kan du gøre brug af indendørs tennisbaner, fodboldbaner, minigolf og andre sportsfaciliteter. Pula er også kendt for at være cykelvenlig med specielle baner for cyklister.

Nattelivet

Nattelivet i det centrale Pula er begrænset af, at lokale love og regler begrænser åbningstiderne, hvilket betyder at de fleste steder lukker allerede ved midnat. Er du i festhumør, skal du dog ikke fortvivle. Lige udenfor byområdet finder du således en overflod af musiksteder, barer og klubber, der ikke er underlagt disse regler, hvilket betyder at du kan fest til ud på de små timer. Nogle af disse steder er rettet mod en yngre skare, som Club Uljanik, der tilbyder rabatter til studerende. Andre er gode til dem, der foretrækker at sidde med en drink frem for at danse såsom E&D Bistro-Lounge Bar. Hvis du føler dig småsulten, tilbyder de også middelhavsretter.

Begivenheder

Vil du opleve Pula fra dens bedste side, bør du time din ferie med en af årets festivaler og eller andre store arrangementer. En af grundene til festivaler er så interessante her er, at de oftest finder sted midt i amfiteateret. Pula Summer Festival er en af disse, som tiltrækker fantastiske kunstnere fra hele verden. På samme måde byder Pula International Theatre Festival på et væld af kreative indslag. Pula Film Festival og Istra Etno Jazz er også værd at tjekke, hvis du er heldig at være i byen.

Rejser til Kroatien

Læs mere om Kroatien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Kroatien her

Andre links