Rejser til Istrien

Vidunderlige Istrien, som ligger i Kroatien ved det nordlige Adriaterhav har i mange år været en stor turist-destination. Overraskende, men ret typisk for Kroatien, betyder dette dog langt fra, at denne solbeskinnede halvø har mistet sin originale charme. Og det er netop årsagen til, at mange, der rejser til denne region, forelsker sig hovedkulds i den. Velkommen til Istrien med Hideaways, vi er specialister i rejser til Kroatien hvor du bor på håndplukkeder hoteller og ferielejligheder i din ferie.

De små, gamle kystbyer, hvor husene klumper sig tæt sammen omkring de smalle gyder og det højeste punkt udgøres af kirkens pittoreske klokketårn, giver dig en fornemmelse af at være på eventyr i fordums tid.

Når du bevæger dig lidt væk fra kysten, venter der dig også syn og landskaber, der fryder sjælen: Istriens bagland er kendetegnet af en afvæbnende og unik form for skønhed, og bakketoppenes middelalderlandsbyer og de rustikke stenhuse vil uden tvivl charmere dig, der er på udkig efter en oplevelse af ”det ægte Kroatien”.

Når du rejser til Istrien, møder du intakt sydlandsk charme i de gamle kystbyer

Pula er Istriens største by, og her kan du med fordel tilbringe mindst en og gerne flere dage. Den historiske havneby er interessant at udforske, og du kan blandt andet se et amfiteater og andre levn fra romersk tid. De fleste spændende seværdigheder kan nås med en kort bustur fra Pula, så byens beliggenhed er central set ud fra en dit synspunkt som feriegæst, der gerne vil opleve Istrien.

Tag også et smut forbi de nydelige resort-byer Rovinj og Novigrad, hvor du finder brostensbelagte pladser, huse, hvor skodderne på sydlandsk facon bliver slået til for at skærme for solen og hvor baggyderne er proppet med vasketøj, der hænger til tørre. De er gode eksempler på, hvad vi mener, når vi siger, at Istriens grundlæggende charme, også i kystbyerne, er bevaret til trods for meget omfattende turisme i sommerperioden.

Istriens strande er ofte overhældt med cement, fordi man har ønsket at give solbaderne en jævn overflade at dase på. Tidligere var det typisk steder præget af store sten, og hverken deres originale eller nutidige udseende var eller er ligeså tillokkende som de mange små bugter i Dalmatien, hvor du kan få fornemmelsen af at være gemt lidt af vejen på din egen bounty-strand (dog uden det silkebløde, hvide sand, da de fleste strande i Kroatien er småstens-strande).

Istrien er et rejsemål for dig, der nyder god mad

Men er du til naturskønhed, karakterfulde småbyer, et bakket, frodigt landskab og et stort, spændende udvalg af gård-restauranter, der serverer fuldendt, kroatisk landkost med tydelige toner af Middelhavet og Italien, er du så godt som sikker på at få en nydelses-ferie efter dit hoved. De vidt berømte egnsretter er baseret på Istriens lækre lokale råvarer, og når du smager på dem, vil du forstå, hvorfor Istrien faktisk er en top-rejsedestination, når det gælder gastronomi. Her kan du få smagsoplevelser, der kan minde om dem, der venter dig på nogle af de bedste spisesteder i Norditalien.

Istrien er blandt andet kendt for noget af den bedste olivenolie, der kan opdrives, delikatessen hvide trøfler, smagfulde asparges og retter med fisk og skaldyr, hvor hver mundfuld er en lille bid af himmerige. Smag også de veltilberedte, lokale pastaretter og fornøj dig med lokalt produceret skinke, ost og et godt glas rødvin til.

Som du sikkert ved, er hvide trøfler en delvist sæsonbetinget nydelse, så hvis du vil have den luksuriøse oplevelse med, er det bedst at besøge Istrien i perioden fra september til december. Visse sorte trøfler kan dog opdrives året rundt, og der er en vis forskel på prisen mellem de forskellige typer. I oktober kan du endda opleve fejringen af ”Trøffeldagene”; et event, der afholdes i Livade. Her ligger også en af Istriens bedst kendte restauranter, Giancarlo Zigante.

Ferie på den kønne halvø i Kroatien vil minde dig om Italien

Når vi nævner Italien i sammenhæng med Istrien er det ikke kun fordi, gastronomien her bærer klare mindelser om den italienske: Istrien har en interessant og kompleks historie og kultur, hvor Italien spiller en betydelig rolle. Italien besatte hele Istrien fra 1918 til 1945, hvor det tidligere Jugoslavien overtog halvøen. Traditionelt boede italienerne i regionens store byer, mens kroaterne boede på landet. Efter 2. Verdenskrig blev mange italienere udvist af Kroatien, men italiensk er stadigvæk et særdeles udbredt sprog her på den kulturelt brogede, istriske halvø.

Glæd dig til en afslappende ferie med Hideaways i brogede og kønne Istrien – et rejsemål for gourmet’er, livsnydere, historieinteresserede og dem, der blot vil opleve en spændende kroatisk region og koble af i smukke omgivelser.

Bestil pakkerejse eller "kun hotel" i Istrien

Med Hideaways kan du rejse til Kroatien på en pakkerejse med fly, hotel og evt. billeje eller du kan vælge selv at arrangere transporten og bestille "kun hotel". Uanset om du vil bestille en pakkerejse til Istiren eller ophold på et eller flere hoteller er du altid velkommen til at kontakte os for gode råd og tips til din ferie, og bemærk at rejser du med Hideaways tilbyder vi valgfri afrejsedato og rejselængde. Vil du se priser på din rejse eller hotel ophold indtaster du blot i søgemaskinen i hvilken periode du ønsker at rejse til Kroatien samt antal personer.

Nedenstående listen med hoteller og ferieboliger i Istrien er alle håndplukket og du kan læse mine personlige hotelbeskrivelser, hotelanmeldelser fra andre gæster, se foto, hotellernes beliggenhed på kort og meget mere ved at klikke på "læs mere". 

Rigtig god ferie i Istrien i Kroatien med Hideaways Rejser.

Hilsen

Marie

Rejsemål i Istrien

 • Porec
  10 hoteller
  Den hyggelige havneby Porec, ligger på vest kysten på den istriske halvø. Her finder du en hyggelig bykerne med gode restauranter, små, lokale butikker og et livligt natteliv. Porec byder også på gode sandstrande og historiske seværdigheder.
 • Rovinj
  7 hoteller
  Rovinj er Istriens absolut mest charmerende kystby! Her finder du god mad, kultur, skønne strande og en hyggelig ferie-atmosfære.
 • Medulin
  2 hoteller
  Medulin er en familievenlig ferieby på sydspidsen af Istrien. Her er alt det, der skal til for at nyde en afslappende ferie. Udover at slikke sol på byens egen strand kan du på en rejse til Medulin nemt udforske halvøens største seværdigheder.
 • Pula
  2 hoteller
  Kystbyen Pula er beliggende på den istriske halvø og rummer en del kultur og historie, med arven fra den romerske kultur. Her finder du et afslappende miljø med hyggelige gader og en havnepromenader. Du finder ligeledes smukke kyststrækninger ... med fine sandstrande. Læs mere
 • Fazana
  1 hotel
  Engang var det sardinfiskeriet man levede af i Fazana. I dag er den lille fiskerby blevet et populært rejsemål takket være sine dejlige strande og ikke mindst gode beliggenhed med flere af Istriens største seværdigheder inden for kort afstand.
 • Motovun
  1 hotel
  Motovun er en af Istriens smukkest beliggende middelalderlandsbyer. Fra den gamle bydel har du talrige smukke udsigter over dalens frodige trøffelskove og vinmarker, som du kan udforske på vandre- eller cykelture. Samtidig har du kystens mange ... charmerende byer og strande indenfor din rækkevidde. Læs mere

Populære hoteller i Istrien

Kroatien, Istrien, Sisan
9,3
Fabelagtigt
267 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 10 km
 • Afstand til havet: ca. 2.5 km
 • Pool (evt. sæsonåben)
Kroatien, Istrien, Porec
8,7
Meget godt
1396 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 59 km
 • Nærmeste strand: ca. 50 m
 • Pool (evt. sæsonåben)
Kroatien, Istrien, Porec
9,3
Fabelagtigt
4380 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 57 km
 • Nærmeste strand: ca. 750 m
 • Internetadgang/Wi-Fi

Seværdigheder

Jeg har her udvalgt nogle få af de mange seværdigheder, som du har mulighed for at opleve på din ferie i Istrien. Hvis du har lyst til at læse mere om andre seværdigheder på den kroatiske halvø eller om Kroatien generelt, anbefaler jeg dig at læse vores blog om rejser, hvor du kan finde spændende artikler om vores rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Pula

Pula - eller Pola - ligger på den sydlige del af Istrien-halvøen og er den største by i Istriens len, som omfatter det meste af Istrien-halvøen. Byen har omkring 60.000 indbyggere og har været Istriens administrative center siden antik tid.

Byen er kendt for dens skibsbyggeri, vinproduktion, fiskeri - og senest for dens megen turisme. Blandt dens største seværdigheder er de mange romerske ruiner i byen, af hvilke amfiteatret - Pula arena - er det mest berømte. Amfiteatret er ét af de bedst bevarede romerske amfiteatre i verden og bruges i dag til filmfestival om sommeren. Desuden er det ét af de største bevarede amfiteatre i verden i dag, nærmere bestemt det sjettestørste.

Af andre betydelige romerske ruiner i byen kan nævnes triumfbuen - Sergiusbuen - der var en hyldest til den romerske Sergiafamilie, Augustus-templet, som er tilegnet Roms gudinde Roma og Roms første kejser Augustus, by-portene Hercules-porten og Porta Gemina, samt resterne af de to romerske teatre.

Herudover byder byen blandt andet på Istriens arkæologiske museum, der udstiller artefakter fra forhistorisk tid til middelalderen, Aquarium Pula, der er det største aquarium i Kroatien, og Pula katedral, som sammen med Eufrasiusbasilikaen i Porec er bispesæde for den katolske kirke Istrien.

Rovinj (eller Rovigno)

Rovinj - eller Rovigno på italiensk (begge versioner er officielle) - ligger på den vestlige side af Istrien-halvøen. På grund af dens maleriske beliggenhed ved havet, dens stejle, brostensbelagte gader og dens mange smukke huse og piazzas (torve) er byen blandt de mest populære og besøgte byer i Istrien, især om sommeren, hvor nogle nok vil mene, at byen er lige lovligt velbesøgt.

Byen, der har omkring 15.000 fastboende indbyggere, er kendt for dens livlige fiskerihavn og dens megen turisme, der inden for de seneste årtier er blevet det vigtigste erhverv i byen. 

Blandt de største seværdigheder i Rovinj er euphemia-basilikaen, der er blevet et vartegn for byen, knejsende med sit 60 meter høje klokketårn over den gamle del af byen; de 19 øer, der udgør Rovinj-arkipelaget, og som byder på usædvanligt smukke naturscenarier; ruinerne af fæstningen Monkodonja, der stammer fra 1800-1200 f.Kr., og som ligger ca. 5 kilometer sydøst for byen; og Rovinj, by-museum, der huses i et barok-palads fra det 17.-18. århundrede og som både rummer ny og gammel kroatisk kunst, samt etnografiske og arkæologiske samlinger.

Porec

Porec, beliggende på Istrien-halvøens vestlige side, er en næsten 2000 år gammel by, som sammen med Rovinj udgør det mest besøgte turistområde i Istrien. Byen, der har omkring 12000 indbyggere, er mest berømt for at rumme Eufrasius-basilikaen fra det sjette århundrede, der er et fantastisk eksempel på tidlig byzantinsk arkitektur og som har været på UNESCO´s liste over unik verdensarv siden 1997.

Foruden den berømte basilika byder Porec på sporene af gammel romersk byplanlægning; således er de to romerske hovedgader Decumanus og Cardo Maximus stadig bevaret i deres originale form - og byen har også en oprindeligt romersk plads kaldet Marafor. Derudover kan du finde huse fra den romanske periode og nogle smukke venetianske villaer i gotisk stil.

Hum

Hum, der ligger på den centrale del af Istrien-halvøen i 349 meters højde, er officielt udråbt til at være verdens mindste by. Byen har således kun 21 indbyggere - eller havde det ihvertfald sidste gang, der blev lavet en optælling af byens indbyggere (i 2011).

Byen, der første gang blev nævnt på skrift i 1102, er - delvist - bygget ind i gamle forsvarsmure. Den har et klokke- og vagttårn fra 1552, der ligesom de gamle mure udgjorde byens værn mod indtrængende fjender, samt en sognekirke fra 1802, der rummer ét af de ældste eksempler på litterær skift-kultur i Kroatien, stammende fra det 12. århundrede og skrevet med den såkaldte glagolitiske skrift (det ældste kendte slaviske alfabet) .

Information og fakta

Jeg har her samlet nogle få facts og informationer om Istrien, såsom områdets geografi, befolkning, historie og klima, som kan tjene som inspiration til din ferie på det kroatiske rejsemål. Informationen er udelukkende ment som inspiration og der tages forbehold for faktuelle fejl. 

Hvis du ønsker at finde mere inspiration til din rejse, anbefaler jeg dig at besøge vores blog, hvor du kan finde spændende artikler om vores rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Geografi og befolkning

Istrien er en halvø beliggende mellem Kvarnerbugten og Triestebugten. Halvøen, der er den største halvø i Adriaterhavet, er delt mellem tre lande; Kroatien, Slovenien og Italien. Størstedelen af dens areal - nemlig hele 89% - ligger dog på den kroatiske del af grænsen. 

Blandt de største byer på den kroatiske del af Istrien er Pula (Pola),Porec (Parenzo), Rovinj (Rovigno), Pazin (Pisino), Labin (Albona), Motovun (Montona), Buzet (Pinguente) og Buje (Buie).

Istrien er traditionelt et etnisk, kulturelt og lingvistisk kluddetæppe, hvor både kroatisk, slovensk, italiensk og østrigsk indflydelse har gjort sig gældende i de forskellige dele af halvøen gennem historien. På den kroatiske del viser undersøgelser foretaget i 2011, at omkring 70% af befolkningen er kroatisk, mens omkring 6% er italiensk, 3,5% serbisk, 3% bosnisk, 1% albansk og 2% af befolkningen opgav ikke deres nationalitet. 12% definerede sig selv som “Istrirere”, snarere end med en nationalitet, og de sidste 2% er nationaliteter, der udgør mindre end 1% hver.

Klima og vejr

Klimaet på Istrien-halvøen er helt afhængigt af, hvor på halvøen du befinder dig. Klimaet veksler fra kontinentalt over mediterrant til kystklima. Den centrale del af halvøen - f.eks. i byen Pazin - er der et kontinentalt klima, mens den vestlige og sydlige kyst - f.eks. byer som Rovinj og Pula - har mediterrant klima og østkysten - f.eks. byer som Labin og Opatija - har submediterrnt klima med tendenser i retning af kystklima.

De varmeste områder på den kroatiske del af halvøen er Pula og Rovinj, mens det koldeste område af den kroatiske del af halvøen inkluderer Pazin.

Den varmeste måned for Istrien generelt er august måned med en middeltemperatur på 25 grader, efterfulgt af juli med en middeltemperatur på 24 grader og september med en middeltemperatur på 23 grader, mens februar og marts er de koldeste måneder i året med middeltemperaturer på 11 grader, efterfulgt af januar med en middeltemperatur på 12 grader.

Historie

Istriens tidligste historie fortaber sig i gisningernes tåger, men man ved, at områdets navn - Istrien (Histria) - er afledt af navnet på den illyriske stamme, kaldet Histri, der levede i området på romersk tid. Den græske historiker Strabo (64 eller 63 f.Kr. – 24 e.Kr.) omtalte dem i sine værker og tilskrev dem opførelsen af områdets tidlige fæstninger, kaldet castellieri. Romerne betragtede dem som en hårdfør gruppe af pirater, som forsvarede sig forbilledligt takket være Istriens klippefyldte kyst. Det tog således romerne to militære kampagner at besejre dem og det var først i 177 f.Kr., at romerne fik bugt med dem. 

Efter det Vestromerske imperiums forfald i 476 blev området hjemsøgt af forskellige indtrængende folkefærd, herunder gotere, byzantinere og avarere.

I 751 blev området annekteret af det lombardiske kongedømme og derefter af det frankiske kongedømme i 789.

Siden faldt området i hænderne på hertugerne af Karantanien, Meranien og Bayern, samt patriarkatet Aquileia, inden det blev del af Republikken Venedig i 1267. 

Den centrale del af Istrien, omkring byen Pazin, blev del af Det tysk-romerske Rige, nærmere bestemt Det Habsburgske Monarki, i det fjortende århundrede. Og i 1797 blev de tidligere venetianske dele af halvøen også en del af det Habsburgske område, der nu kaldte sig Kejserriget Østrig. 

Efter det østrigske nederlag til Napoleon i Tredje Koalitionskrig (1803-06) blev området en del af Kongedømmet Italien (1806-10) og Det første franske kejserrige (1810-13). I 1814, indtil 1918, kom området igen på østrigske hænder.

Med første verdenskrig og opløsningen af dobbeltmonarkiet Østrig-Ungarn blev området en del af Italien fra 1919 til 1947. 

Efter 2. verdenskrig blev området en del af Jugoslavien (den Socialistiske Føderale Republik Jugoslavien) og forblev på jugoslaviske hænder indtil republikkens opløsning i de jugoslaviske krige i 1991. 

Rejser til Kroatien

Læs mere om Kroatien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Kroatien her

Andre links

Hvad siger gæsterne i Istrien?

8,2
Samlet gæstebedømmelser
Baseret på 12 anmeldelser