Rejser til Pula

Istriens største by har rødder, der strækker sig 3.000 år tilbage, og du kan stadig se sporene af fortidens indbyggere mange steder i byen. På en rejse til Pula bør du for eksempel lægge vejen forbi byens berømte romerske amfiteater, Arena, der er et af de største og bedst bevarede historiske monumenter i Kroatien. Ligeledes hører Augustustemplet og Hercules-porten til på listen over must-see attraktioner i Pula, hvis du er bare en smule historisk interesseret. Du vil dog også uundgåeligt mærke historiens vingesus, når du blot slentrer rundt i den gamle bydels  smalle gader og på torvene, hvor der er rig mulighed for at slå sig ned på en hyggelig fortovscafé eller restaurant. De interessante historiske seværdigheder til trods er det da også mange andre ting, som gør Pula til et af de mest populære destinationer i Istrien.

Den stigende popularitet Pula oplever som rejsemål skyldes således ikke kun byens historiske seværdigheder - langt fra. Når ferierejsende fra hele verden sætter kursen mod Pula på den sydlige spids af halvøen, er det i lige så høj grad for at nyde godt af byens sprudlende kulturliv, der inkluderer talrige tilbagevendende festivaler, koncerter og lignende. Samtidig er Pula lidt mindre turistet end de fleste andre byer rundt langs kysten af Istrien. Du har derfor gode muligheder for at opleve det "ægte" Kroatien på en rejse til Pula, når det gælder for eksempel de kulinariske oplevelser. Sidst, men ikke mindst, giver Pula dig også et perfekt udgangspunkt for at udforske resten af halvøen. Du har både maleriske, gamle fiskerbyer, skønne strande og uberørt natur inden for din rækkevidde.

Rejseguide om Pula

I denne lille rejseguide får du lidt nyttige informationer om Pula, som forhåbentlig kan tjene som inspiration til din ferie i Istrien. Oplysningerne er udelukkende ment som inspiration og der må tages forbehold for faktuelle fejl. Hvis du ønsker flere tips din rejse, vil jeg anbefale dig også at tjekke vores blog, hvor du kan finde mange spændende artikler om Istrien og vores andre rejsemål i Kroatien. God fornøjelse og god rejse!

Historie og tal

Pula er med omkring 62.000 indbyggere Istriens største by. Rollen som regionens økonomiske og kulturelle centrum er en, som Pula har haft længe. Det romerske amfiteater, som ligger lige i hjertet af byen, vidner om således om, at Pula ikke blot har en lang historie, men også om dens politiske betydning. Romerne var dog langt fra de første, som bosatte sig på disse kanter. Omkring 1.000 år tidligere slog en gruppe illyrere kaldet Histri sig således ned her. Halvøen er opkaldt efter disse første beboere, som altså først langt senere blev afløst af romerne.

Det var kejser Augustus, som stod bag opførslen af amfiteateret, der oprindeligt blev brugt til gladiatorkampe, men i dag har fået en mere fredelig anvendelse til blandt andet friluftskoncerter. Springer vi frem i tiden til 1331, blev Pula ligesom resten af Istrien erobret af venetianerne. Det var starten på en markant nedgangstid for byen, der i de efterfølgende århundreder blev ramt af hyppige udbrud af pest, malaria og andre sygdomme, og desuden angrebet af andre grupper. De mange trængsler reducerede drastisk byens befolkningstal til det ifølge nogle kilder var helt nede på omkring 300 midt i 1600-tallet. Først da byen og resten af Istrien i 1800-tallet kom under den Østrigske krone vendte udviklingen for alvor. Pula blev en af rigets vigtige handelshavne og tiltrak arbejdere fra nær og fjern, især tyskere og italienere. Mellem de to store verdenskrige var Pula og resten af halvøen under italiensk herredømme. Kroaterne blev undertrykt i denne periode, til trods for at de var i overtal. Efter 2. verdenskrig var Pula et par år under de allieredes administration inden byen og Istrien blev overgivet til Jugoslavien.

Seværdigheder og udflugter

Den største seværdighed i Pula er ubestridt det flotte romerske amfiteater, der lokale blot kaldes for Arena. Amfiteateret, der eftersigende er det sjette største af sin slags i verden, kunne i sin tid huse 23.000 tilskuere. I dag bruges arenaen ikke længere til drabelig gladiatorkampe, men tiltrækker i stedet mange tilskuere til koncerter og andre kulturelle begivenheder i løbet af året. Amfiteateret er bare en af adskillige historisk interessante seværdigheder rundt om i den gamle del af Pula såsom Augustustemplet, triumfbuen og katedralen.

På en rejse til Pula, får du god brug for badetøjet. et af de mest populære udflugtsmål for både byens egne indbyggere og besøgende er således de nærliggende strande, der indbyder til ren afslapning. Nogle få kilometer syd for byen på halvøen Verudela finder du for eksempel adskillige små, hyggelige badevige, hvor du og familien kan tage en dukkert i det krystalklare, lune vand. Ligeledes er halvøen Premantura, der udgør den sydligste del af Istrien, kendt for at gemme på nogle af de bedste strande nær Pula. Øgruppen Brijuni, som ligger lige udfor Pula, er et andet oplagt udflugtmål. Øgruppen er en nationalpark, som udover smuk natur også er kendt for gode badestrade. Du kan sejle over til øgruppen fra den lille by Fažana, som ligger lidt nord for Pula.

Restauranter og butikker

Eftersom Pula har en vis størrelse, er der et godt udvalg af både restauranter og butikker. Har du lyst, kan du således nemt bruge timer på at udforske udvalget af både lokale og internationale mærker i de utallige tøj- og skobutikker. Ligledes er der især i den gamle by et spændende udvalg af mindre butikker, hvor der sælges lokale vine og andre specialiteter, som for eksempel olivenolie, trøfler og honning. På byens mange restauranter og caféer vidner menukortene om, at der ikke er ret langt fra Pula og Istrien til Italien. Italienske retter har således her fået selskab af lokale delikatesser - en skøn kombination! Der er naturligvis en hel del restauranter, der primært henvender sig til turister med retter af mere international, ubestemmelig oprindelse. Men ser du dig lidt for, kan du også finde adskillige restauranter, hvor der ikke gås på kompromis med kvaliteten, og hvor man holder sig til de traditionelle opskrifter. Ofte kan især fiskerestauranterne anbefales, men udvalget af spisesteder er så stort i og omkring Pula, at der er noget for alle.

Transport

Pula Lufthavn, som ligger omkring 10 kilometer nordøst for centrum, har i sæsonen forbindelser til adskillige skandinaviske lufthavne. Alternativt kan man flyve til for eksempel Trieste i Italien, som ligger inden for fornuftig rækkvidde. I selve Pula er der gode muligheder for at komme omkring enten til fods eller med bus. Vil du på udflugter uden for byen, er der ligeledes gode busforbindelser til de fleste af områdets lidt større byer eller resorts. Vil du også udforske seværdigheder og landsbyer lidt væk fra alfarvej, kan det dog anbefales at leje en bil. Der er gode veje til de fleste dele af Istrien, så med en bil kan du nemt udforske halvøen i dit eget tempo.

Nyttige links

Det lokale tursitkontors hjemmeside

Læs mere

Rejsemål i Kroatien

Find rejsen til Kroatien her

Valgfri afrejsedato og rejselængde på alle hoteller

Filtrér