Rejser til Makedonien

Makedonien er et lille, bjergrigt land, som med sin beliggenhed mellem Bulgarien, Serbien og Kosovo mod nord, Albanien mod vest og Grækenland mod syd har meget at tilbyde for den eventyrlysten rejsende. Her i hjertet af Balkan venter dig charmerende middelalderlandsbyer, den fascinerende hovedstad Skopje og ikke mindst masser af storslået, uspoleret natur, som inkluderer den krystalklare Ohridsø, Balkanhalvøens dybeste, og de høje bjerge i Mavrovo Nationalparken.

På en rejse til Makedonien er det nemt at finde afsides områder, hvor der måske nok ikke er så mange turistfaciliteter, men til gengæld en skøn fred. Den kan du nyde på utallige vandrestier eller sågar fra hesteryg, hvis du vil hvile benene i det bjergrige terræn. Overalt hvor du kommer frem, vil du møde et gæstfrit folkefærd, som med højt humør og åbenhed byder besøgende velkommen.

Lang vej mod selvstændighed

Denne lille indlandsstat, som blot er på størrelse med Sicilien, har ligesom resten af regionen ellers haft en til tider turbulent historie. Området har således i tidens løb blandt andet været en del af landsbarnet Alexander den Stores rige, Romerriget, Det Byzantinske Rige, Osmannerriget og seneste Jugoslavien. Du kan da heller ikke undgå at mærke historiens vingesus, når du går rundt i Skopje eller den smukke middelalderby Ohrid, som er optaget på UNESCO's Verdensarvsliste.

Efter Jugoslaviens sammenbrud i 1991, erklærede landet sig selvstændigt som Republikken Makedonien. Det faldt bestemt ikke i god jord hos nabolandet Grækenland, som bruger samme navn om dets største, nordøstlige region og frygtede, at makedonerne med tiden vil gøre krav på dele af denne. Det nye land fik ved optagelsen i FN i 1993 derfor efter græsk krav i stedet det mindre mundrette navn "Den tidligere jugoslaviske republik Makedonien".

Den diplomatiske krise blev først løst efter 28 år med en aftale i 2019, som giver Makedonien det officielle navn Republikken Nordmakedonien. Samtidig indvilligede Grækenland med aftalen i at ophæve sit veto over for et makedonsk medlemskab af Nato og EU. Der er dog stadig en del grækere, som er stærkt utilfredse med, at naboerne mod nord nu kan kalde sig makedonere og får anerkendt deres sprog som makedonsk.

Der er stort set ingen af de omkring 2 millioner makedonere, som selv bruger det officielle 'Nordmakedonien' om deres land. Da der skulle stemmes om navneskiftet, boycottede hovedparten af befolkningen afstemningen. Hvis du ikke vil risikere at støde nogen på manchetterne på din rejse, er det da også bedst blot at kalde landet for Makedonien.

Hoteller i Makedonien

Populære hoteller i Makedonien

Makedonien, Skopje
9,1
Fabelagtigt
1188 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 24 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
  • Parkering
Makedonien, Skopje
8,7
Meget godt
2213 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 24 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
  • Parkering
Makedonien, Skopje
9,2
Fabelagtigt
337 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 25 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
  • Restaurant

Seværdigheder og oplevelser

Herunder har jeg kort beskrevet nogle af de mange oplevelser, som venter dig på din rejse til Makedonien. Hvis du vil læse om de mange andre seværdigheder i Makedonien, anbefaler jeg dig at besøge vores rejseblog, hvor du kan finde spændende artikler om dette og vores mange andre spændende rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Natur og historie

Størstedelen af Makedonien udgøres af bjerge og højsletter. Det er da også naturen og de storslåede landskaber, som er en af landets største attraktioner. Hvis du er til aktive ferier, er der for eksempel rig mulighed for at tage på smukke vandre- eller cykelture i Galicica, Pelister eller Mavrovo nationalparken. I den største af disse, Mavrovo Nationalpark, finder du landets højeste bjerge, dybe søer, vandfald, grotter og floder. Her findes også landets mest populære skiområde.

En tur rundt i nationalparkerne og resten af det naturskønne land er desuden en chance for at besøge maleriske, afsides klostre og hyggelige landsbyer, hvor tiden synes at have stået stille i århundreder. I Mavrovo ligger for eksempel Sankt Joan Bigorski-klosteret, der udover en idyllisk beliggenhed er kendt for sine smukke udsmykninger af træ. 

Omgivet af land på alle sider kan Makedonien ikke bryste sig af strande. Trænger du alligevel til en forfriskende dukkert, er der til gengæld adskillige indbydende søer. I den sydvestlige del af landet ind mod Albanien ligger således et af de mest populære rejsemål, Ohrid. Byen er kendt for sine mange flotte kirker, kapeller og klostre. Den største attraktion, helt bogstaveligt, er dog den rene Ohridsø, hvis østlige bred mellem byen og Skt. Naum klosteret kaldes for den makedonske riviera. Søen blev dannet for mindst fire millioner år siden og er dermed blandt de ældste i verden.

Naturen er enestående, men glæd dig også til de kulturelle oplevelser. Selvom det nuværende Makedonien ganske vist først blev til efter opløsningen af Jugoslavien, er det nemlig et land med dybe historiske rødder og stolte traditioner. Det kan du ikke undgå at mærke, næsten uanset hvor du rejser til. For den historisk interesseret er der et væld af spændende seværdigheder i en by som Ohrid. Byen som ikke overraskende er optaget på UNESCO's liste over verdensarv, er formentlig en af de ældste byer i Europa. Når du ikke er på sigtseeing i den gamle bydel, kan du bruge tiden på at udforske de mange små butikker på gågaden eller slå dig ned på en af de mange restauranter og hyggelige caféer.

Skopje

Skopje som ligger ved Vardar-floden i den nordlige del af landet, huser næsten halvdelen af Makedoniens befolkning. Hovedstaden er da også det ubestridte økonomiske, politiske og kulturelle centrum i landet.

Skopje blev engang betragtet som en af de smukkeste i middelhavsregionen, hvilket ikke siger så lidt. Men efter et voldsomt jordskælv i 1963 lå en stor del af byen i ruiner, hvilket den aldrig er kommet sig helt over. Man har dog især de senere år gjort en stor indsats for at renovere og modernisere byen. Nogle steder har det resulteret i byggerier af lidt tvivlsom stil, som virker lidt malplacerede. Men heldigvis er der stadig også mange, mere charmerende kvarterer. Stara Caršija (den gamle by) er et af de områder med den mest autentiske atmosfære. Her er det tydeligt, at byen engang var en del af Osmannerriget takket være de talrige moskéer og traditionelle hamammer, som efter jordskælvet er blevet restaureret med støtte fra Tyrkiet.