Rejser til Marrakech

En rejse til Marrakech er som at rejse ind i et eventyr fra "Tusind og en Nat". Den farverige og livlige by ligger i udkanten af Sahara for foden af de majestætiske Atlas-bjerge i det sydvestlige Marokko og er landets fjerdestørste by efter Casablanca, Rabat og Fez. Som mange andre marrokanske byer er Marrakech delt op i en gamle bydel (Medina) og en nyere bydel (Guéliz), og den gamle bydel har siden 1980'erne været optaget på UNESCO's verdensarvsliste. 

Når du rejser til Marrakech, vil du opleve en fusion af afrikansk og arabisk kultur, hvilket gør byen til et spændende og ekotisk rejsemål. Her findes en sand overflod af historiske og kulturelle seværdigheder og attraktioner, og byen summer af liv fra de mange markedsboder med kunsthåndværk, farverige tæpper, pyramider af velduftende krydderier, velsmagende street food og lokale specialiteter.  Faktisk findes Marokkos største traditionelle marked (souk) i Marrakech, og det store torv Djemaa el-Fna er eftersigende det travleste i Afrika, så her må man forvente trængsel blandt de mange gadesælgere, gøglere, lokale handlende og turister.

Marrakech er med andre ord den perfekte destination for en eventyrlig kulturrejse med rig mulighed for at få en større forståelse af Marokkos komplekse historie - faktisk er der så meget at se og opleve, at du formentlig får lyst til at rejse til denne fantastiske by mere end én gang.

>> Læs også om rejser til Agadir
>> Læs også om rejser til Essaoura

Hoteller i Marrakech

Populære hoteller i Marrakech

Marokko, Marrakech
9,5
Fabelagtigt
692 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 9 km
  • Pool (evt. sæsonåben)
  • Internetadgang/Wi-Fi
Marokko, Marrakech
9,9
Fabelagtigt
2913 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 5 km
  • Nærmeste by: ca. 2.5 km
  • Pool (evt. sæsonåben)
Marokko, Marrakech
9,3
Fabelagtigt
600 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 10 km
  • Afstand til centrum: ca. 2 km
  • Internetadgang/Wi-Fi

Rejseguide til Marrakech

Marrakech kaldes også den røde by pga. de rosafarvede huse og ligger smukt ved foden af de sneklædte Atlas-bjerge. Byen har igennem århundrede tiltrykket besøgende fra hele verden, og når man først har oplevet magien i Marrakech, er det ikke svært at forstå hvorfor. Den eventyrlige by er både eksotisk, forførende og gæstfri og byder samtidig på et væld af sanseindtryk i form af lækre kulinariske oplevelser, betagende arkitektur, historiske seværdigheder, kulturelle attraktioner og livlige markeder. 

Her får du et lille udpluk af nogle af de mange seværdigheder, som du kan opleve på din rejse til Marrakech.

Oplevelser og seværdigheder

Medinaen - den gamle bydel i Marrakech - blev i 1980'erne optaget på UNESCO's verdensarvsliste pga. de mange bygninger og anlæg fra byens historiske guldalder. Her kan man opleve betagende paladser, storslåede moskéer, imponerende madrasaer (arabiske skoler), smukke synagoger og meget mere. Den gamle bydel er omkranset af en 19 km lang bymur med enkelte porte, så man kan komme ind og ud, og midt i medinaen finder man side om side det store torv Djemaa el-Fna samt det traditionelle nordafrikanske markedskvarter - soukområdet - hvor der er et konstant mylder af liv.

At bevæge sig rundt i medinaens labyrint af smalle stræder er en oplevelse i sig selv - her bevæger man sig rundt i et kaos af mennesker, scootere, cykler, hestevogne, æsler og biler, og du vil helt sikkert fare vild undevejs, men det er også en del af charmen, så prøv bare at følge med strømmen og lad dig overraske. Og vær opmærksom på, at hvis nogle af de lokale tilbyder at hjælpe dig med at finde vej, så gøres det med en forventning om betaling for deres service.

Få hundrede meter fra soukområdet og Djemaa el-Fna finder man Marrakechs største moské, Koutoubia-moskéen. Det arabiske ord "kutubiyyn" betyder boghandler, og moskéens navn refererer til det ærefulde erhverv, som er blevet praktiseret gennem århundreder på den nærtliggende souk. Moskéen blev bygget i 1100-tallet, og moskéens minaret (tårn) kan med sin højde på 77 meter ses op til 29 km væk og anses for at være et af Marrakechs vigtigste vartegn, og det er også herfra, der kaldes til bøn (adhaan). 

Udover Koutoubia-moskéen kan man i medinaen også finde det smukke Saadi-mausoleum dateret tilbage til  1500-tallets Saadi-dynasti og sultan Ahmad al-Mansur. De saadiske grave blev opdaget i starten af 1900-tallet og restaureret, og gravkamrene er i dag et populært turistmål pga. den imponerende udsmykning.

Koutoubia-moskéen og Saadi-mausoleet er sammen med Bahia-paladset, ruinerne fra El Badi-paladset samt flere andre arkitektoniske mesterværker og  ikke mindst markedsboderne grundlaget for medinaens optagelse på UNESCO's verdensarvsliste, og det er alt sammen med til at skabe en fortryllende og magisk atmosfære, så man føler, at man træder ind i et arabisk eventyr. 

Hvis man trænger til en pause fra Marrakechs hektiske handelsliv og støvede gader, er der heldigvis ikke langt til store naturoplevelser. Med sin beliggenhed i udkanten af Sahara og for foden af de imponerende Atlas-bjerge findes der et stort udbud af både dagsture og ture med overnatning, hvor man kan opleve alt fra små berberlandsbyer, vandreture i bjergene, imponerende vandfald, fantastisk udsigt over smukke dale, rideture på kamelryg, ATV-ture, overnatning i telt ude midt i ørkenen og meget mere - der er med andre ord noget for enhver smag alt afhængig af eventyrlyst og temperament, så det er bare om at komme afsted. 

Mad og drikke

Det marokkanske køkken er karakteriseret af eksotiske krydderier og masser af smagsnuancer med stærk indflydelse fra både andalusiske, franske, arabiske og berberiske madtraditioner. Blandt de mest brugte krydderier finder man bl.a. spidskommen, gurkemeje, safran, kanel, ingefær, basilikum, mynte og selvfølgelig hvidløg og chili. Derudover bruges ofte soltørrede frugter som dadler, rosiner, abrikoser og svesker, der er med til at give de krydrede retter en eksotisk sødme. 

Den mest klassiske marokkanske ret er tagine, som er en særlig nordafrikansk tradition indenfor madlavning. Det siges, at der findes lige så mange marokkanske opskrifter på tagine, som der findes familier i landet, men retten består i udgangspunktet af kød eller fisk, forskellige grøntsager, urter og krydderier og nogle gange frisk eller tørret frugt, der tilberedes i en tagine, som er et glaseret lerfad med kegleformet låg, hvilket er med til at bevare saften og den gode smag. Hertil serveres brød, som man kan bruge til at dyppe i maden og skrabe resterne på tallerkenen op med, så man kan få det hele med. 

En anden klassisk marokkansk spise er couscous, som typisk bliver serveret med kød og grøntsager, og da det i Marokko bliver lavet frisk, er det noget mere luftigt og lækkert, end den tørrede udgave man måske kender herhjemmefra. Også couscous-retterne kan indeholde frisk eller tørret frugt, og i det hele taget bruger marokkanerne meget at blande det salte og det søde køkken.

Prøv også etkifta som minder lidt om frikadeller i en mere krydret udgave eller pastilla, der er en slags tærte med fyld af f.eks. mandler og kylling. I det hele taget findes der mange lokale specialiteter, og du må endelig ikke snyde dig selv for at gå på opdagelse i gadekøkkenerne og de mange madboder, hvorfra der serveres alle mulige former for marokkansk street food - og gå gerne efter de madsteder, hvor de lokale spiser.

Hvis man vil prøve nogle af de traditionelle marokkanske drikkevarer, så kommer man ikke udenom den søde myntete, som serveres med frisk mynte og hældes i små glas med masser af sukker. Og så kan du også flere steder få den mest lækre og forfriskende friskpressede appelsinjuice. Drik i øvrigt ikke vand fra hanen og undgå også gerne isterninger.

Med hensyn til alkohol skal man være opmærksom på, at Marokko er et muslimsk land, og selvom der efterhånden findes flere restauranter og hoteller i Marrakech, hvor man udskænker vin til maden, så er der stadig mange spisesteder, hvor der ikke serveres alkohol. Derudover er det heller ikke velset at optræde offentligt i beruset tilstand.

Vejret

Med sin beliggenhed i udkanten af Sahara er klimaet i Marrakech ikke overraskende varmt og tørt det meste af året, og man kan derfor rejse til Marrakech hele året rundt. De varmeste måneder ligger fra juni til september, hvor gennemsnitstemperaturen ligger omkring 29°C, men det er ikke ualmindeligt, at temperaturen runder 40°C om dagen. Hen på aftenen og om natten kan det dog hurtigt blive køligt, så det kan være en god idé at medbringe en trøje eller cardigan. I sommermånederne kan man desuden regne med et gennemsnit på 14 solskinstimer om dagen. 

Den vådeste måned på året er november, men det drejer sig stadigvæk ikke om store mængder regn, og hvis du gerne vil undgå den værste varme i sommermånederne, kan det varmt anbefales at rejse til Marrakech i foråret eller efteråret, hvor temperaturen ligger omkring 25°C. 

Transport til/fra lufthavnen i Marrakech

Marrakech Menara Lufthavn ligger omkring 6 km sydvest for medinaen, og flyvetiden er knap fire timer fra Danmark. 

Når du lander i Marrakech Menara Lufthavn, kan du som den billigste løsning vælge at tage en almindelig rutebus ind til selve byen. Der går flere rutebusser fra lufthavnen til forskellige steder rundt i byen, og det er en god idé at forhøre sig i lufthavnens informationsskranke om mulighederne i forhold til, hvor man skal bo.  En enkeltbillet koster kun 4 MAD (marokkanske dirham), hvilket svarer til lige knap kr. 3,- og købes direkte hos chaufføren, så man skal have kontanter klar. Busserne afgår alle fra Avenue Guemassa ca. 500 meter fra terminalen.

Et andet og måske lidt mere overskueligt alternativ er at tage shuttlebussen L19 Express, der kører fra lufthavnen til  flere steder i byen som Bab Doukkala, Djemaa el-Fna, Guéliz m.fl.  Shuttlebussen samarbejder med flere af byens store hoteller, og den kører fra lufthavnstserminalen hver 20. minut i hverdagen og med lidt længere intervaller i weekenden. Prisen for en returbillet er 30 MAD (knap kr. 22,-) og kan købes direkte hos chaufføren. 

Man kan også vælge at tage en taxi fra lufthavnen, men her skal man sørge for at aftale prisen, inden man sætter sig i taxien, og det gælder om at have forhandlingsevnerne i orden. Prisen er afhængig af, hvor man skal hen i Marrakech, og om man kører i en stor taxi til 6 personer eller en lille taxi til 3 personer og kan derfor svinge fra 100 MAD til 800 MAD - ikke mindst afhængig, hvor god man er til at forhandle. Taxierne kører 24 timer i døgnet, og man finder dem på den anden side af parkeringspladserne udenfor terminal 1 og terminal 3 - undgå taxierne, der holder lige udenfor terminalerne, da det ofte er pirattaxier.

Den nemmeste løsning er selvfølgelig at booke din lufthavnstransfer hjemmefra gennem Escapeaway som en del af din pakkerejse. På den måde slipper du for at skulle stresse over at finde den rigtige rutebus eller at skulle forhandle med hårdnakkede taxichauffører, og du bliver kørt direkte fra lufthavnen til dit hotel. 

Sådan booker du en billig rejse til Marrakech med Escapeaway

Med Escapeaway kan du få en problemfri og sikker rejse til Marrakech med mulighed for afrejse fra København, Billund, Aalborg, Aarhus eller Hamburg. Vores smarte søgemaskine støvsuger nettet for de bedste priser på flybilletter med rutefly og kombinerer dem med udvalgte hoteller i Marrakech. Det hele samles i en pakkerejse med Rejsegaranti, og du kan oven i købet tilføje lufthavnstransfer til pakken for den bedste oplevelse, når du kommer frem. God tur!

Rejser til Marokko

Læs mere om Marokko og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Marokko her

Andre links

Hvad siger gæsterne i Marrakech?

9,2
Samlet gæstebedømmelser
Baseret på 5 anmeldelser