Rejser til Montenegro

Som rejsemål står Montenegro lidt i skygge af storebroren Kroatien, men der er dog flere og flere, som får øjnene op for at det lille naboland også har meget at byde på. Book din rejse til Montenegro med Escapeaway i dag!

Når du rejser til Montenegro finder du en overflod af dejlige strande, krystalklart vand, grønne øer, vandfald, idylliske middelalderbyer og – ikke mindst – lækker mad, tilberedt af lokalproducerede råvarer.

Montenegro er kun omkring en tredjedel af Danmarks størrelse, men byder udover Adriaterhavskystens længste strand på et væld af seværdigheder og oplevelser. Her kan du for eksempel opleve Europas dybeste kløfter, Balkans største sø og en af Europas sidste tilbageværende urskove. Dertil kommer spændende kulturhistoriske seværdigheder i velbevarede middelalderbyer med katedraler og klostre.

Navnet Montenego, som betyder "det sorte bjerg", er således ganske passende, da landet bortset fra området ved Scutari-søen og kystområdet er præget af høje bjerge. Bjergene, der ofte er helt dækket mørkegrøn skov, har en gennemsnitshøjde på over 2.000 meter og danner et landskab, der indbyder til en aktiv ferie. Her venter for eksempel hundredevis af kilometer vandrestier, kløfter til canyoning og floder, der indbyder til rafting.  

Det er dog især den knap 300 kilometer lange kystlinje mellem Kroatien i vest og Albanien i øst, som tiltrækker ferierejsende til Montenegro. Med alt fra små, skjulte badevige til kilometerlange strande, har Montenegro da også det, der skal til for at få en perfekt solrig badeferie. De spektakulære omgivelser, hvor man nede ved det krystalklare turkise hav altid har udsigt til de mægtige bjerge lidt inde i landet er bare prikken over i'et.

Selvom rejser til Montenegro ikke nyder samme popularitet som nabolandet Kroatien, betyder det ikke, at her ikke er faciliteter og tilbud henvendt til turister. I en af de mest populære badebyer, Budva, finder du for eksempel ikke blot fine strande og en charmerende gammel bydel, men også mange aktivitetsmuligheder med vandsport, udflugtsbåde, shopping, livekoncerter, samt et væld af restauranter, livlige natklubber og et bredt udvalg af hoteller.

>> Læs også om rejser til Grækenland her

Lækker middelhavsmad

Når du rejser til Montenegro har du rig mulighed for at opleve uspoleret natur og kultur. Glæd dig blandt andet til at gå på opdagelse i det lokale køkken, der har indflydelser fra både Kroatien og Italien. Hvad enten du finder en restaurant i en lille flække eller en af de mere turistede kystbyer, kan du forvente at retterne på menukortet er tilberedt af friske, lokaltproducerede råvarer. I den nordlige, bjergrige del af landet er især retter med lammekød traditionelt populært. Beliggenheden lige ved Middelhavet betyder naturligvis også, at udvalget af fiskeretter er godt nede langs kysten. Der findes også pizzariaer og andre fastfood-steder langs de største færdselsåre og byer. 

Et af Europas nyeste lande

Selvom landets kortlagte historie strækker tilbage til oldtiden, hører Montenegro formelt til blandt Europas yngste lande. Montenegro blev således først selvstændig i 2006 efter at have været en del af Jugoslavien siden 2. Verdenskrig og dernæst indgået i en union med Serbien efter borgerkrigen i 1990'erne. Serbere og montenegrinere deler meget af deres historie, og det er ikke mange år siden, at man ville have svært ved at finde nogen blandt den ældre generation, der opfattede sig selv som andet end serbere. Det var da også med mindst mulige margin, at befolkningen stemte for uafhængighed i 2006, og her lidt over et årti senere er den nationale identitet stadig ikke helt bundfældet. En undersøgelse i 2011 viste således, at kun knap 45 % af befolkningen opfatter sig som etniske montenegrinere, mens knap 29 % ser sig selv som serbere.  

Montenegro har kun ca. 640.000 indbyggere, hvoraf en stor del bor i og omkring landets de facto hovedstad, Podgorica. Uanset hvor du rejser i landet, ude langs kysten eller i det bjergrige bagland, vil du opleve, at de lokale generelt er meget imødekommende og glade for gæster.

Book en billig rejse til Montenegro med Escapeaway

Med Escapeaway kan du nemt booke en problemfri og sikker rejse til Montenegro, med mulighed for afrejse fra lufthavnen i København, Billund, Aalborg, Aarhus eller Hamburg. Den smarte søgemaskine støvsuger hele tiden nettet for de bedste priser på flybilletter med rutefly, og sætter dem sammen med vores udvalgte hoteller i Montenegro. Vi samler det hele i en pakkerejse med Rejsegaranti, så du får det bedste af begge verdener. Tilføj billeje til pakken og få den bedste oplevelse når du kommer frem. God tur!

Rejsemål i Montenegro

 • Kotorbugten
  17 hoteller
  Et spektakulært fjordlandskab og en perlerække af stemningsfulde middelalderbyer gør Kotorbugten til et af Adriaterhavskystens mest attraktive rejsemål. Det forholdsvis lille hjørne af Montenegro gemmer på nok seværdigheder og attraktioner til ... mange rejser. Læs mere
 • Becici
  10 hoteller
  En rejse til Becici er en chance for at nyde en afslappet badeferie på en næsten 2 kilometer lang Blå Flag-strand. Her har du desuden en enestående mulighed for at opleve det uspolerede Montenegro, der tilmed har et fantastisk solrigt klima ... det meste af året. Læs mere
 • Budva
  5 hoteller
  Et solrigt klima, en perlerække af indbydende badestrande ved det krystalklare Adriaterhav og en charmerende gammel bykerne har gjort Budva til Montenegros mest populære rejsemål. Udover de gyldne strande byder denne traditionsrige kystby på ... et livligt natteliv, ligesom du her har talrige interessante udflugtsmål indenfor din rækkevidde. Læs mere
 • Petrovac
  5 hoteller
  Petrovac er en hyggelig, lille badeby, der ligger ved en bugt ud mod det krystalklare Adriaterhav. Stranden og den bagvedliggende promenade er hovedattraktionen i denne fredelige, charmerende by, hvor der ikke er meget natteliv, men til gengæld ... rig mulighed for at holde en afslappende ferie med familien. Læs mere
 • Podgorica
  5 hoteller
  Podgorica har ikke samme rustikke charme, som man ofte forbinder med Montenegros byer. Hovedstaden er dog alligevel et interessant rejsemål. Ikke mindst fordi du her har en ideel base for en oplevelsesrig ferie med talrige spændende udflugter.
 • Herceg Novi
  3 hoteller
  En spændende by med middelaldercentrum og et væld af historiske seværdigheder beliggende i det nordlige Montenegro ved Kotorbugten. Her finder du også badestrande og gode muligheder for vandreture i det omkringliggende landskab.

Populære hoteller i Montenegro

Montenegro, Budva
9,2
Fabelagtigt
287 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 20 km
 • Nærmeste strand: ca. 1 km
 • Pool (evt. sæsonåben)
Montenegro, Becici
9,5
Fabelagtigt
4188 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 23 km
 • Nærmeste strand: ca. 50 m
 • Pool (evt. sæsonåben)
Montenegro, Budva
8,6
Meget godt
111 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 20 km
 • Nærmeste strand: ca. 400 m
 • Pool (evt. sæsonåben)

Seværdigheder

Jeg har her udvalgt nogle få af de seværdigheder, som du har mulighed for at opleve på din ferie i Montenegro. Beskrivelsen er udelukkende ment som en inspiration til din rejse, og der tages forbehold for faktuelle fejl. Hvis du har lyst til at læse mere om andre seværdigheder i Montenegro, anbefaler jeg dig at læse vores blog om rejser, hvor du kan finde spændende artikler om alle vores rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Lovcen bjerg og nationalpark

Lovcen er både et legendarisk bjerg og en berømt nationalpark beliggende i det sydvestlige Montenegro, tæt på Adriaterhavskysten og Kotorbugten. Bjerget skylder noget af sin berømmelse til den kendsgerning, at det har tjent som inspiration til navnet på landet Montenegro; navnet Crna Gora (der betyder "Sort Bjerg") blev således først nævnt i et charter udstedt af den serbiske konge Stefan Milutin i 1276,og refererede til, at bjerget på det tidspunkt var dækket af tætte skove. På grund af denne etymologiske forbindelse til fortiden har bjerget en særlig betydning i montenegrinernes nationale bevidsthed.

Bjerget har to imponerende toppe, Štirovnik på 1.749 meter og Jezerski vrh på 1.657 meter, som udgør de centrale og højeste områder af Lovcen-massivet i nationalparken af samme navn. I alt dækker parken, der har været nationalpark siden 1952, et område på 62,20 km², som rummer en helt enestående natur, herunder blandt andet hele 1158 plantearter, hvoraf fire er endemiske. Foruden de fantastiske natur-oplevelser byder nationalparken også på en rig historisk, kulturel og arkitektonisk arv i de landsbyer, der ligger inden for parkens grænser.

Ostrogklostret

Ostrogklosteret er et kloster, der tilhører den serbiske ortodokse kirke, men som på spektakulær vis ligger op ad en næsten lodret klippe i lavlandet Bjelopavlici i den centrale del af Montenegro. Klostret er det mest populære pilgrimssted i Montenegro og en af landets mest kendte historiske og religiøse seværdigheder.  

Klosteret blev grundlagt af Vasilije, ærkebiskopen af Hercegovina, i det 17. århundrede. Biskoppen døde i klostret i 1671 og blev nogle år senere gjort til helgen, mens hans jordiske rester blev opbevaret i et relikvie i kirken. Klostrets nuværende udseende stammer dog fra en senere periode, i tiden mellem 1923-1926, efter at en ildebrand på det tidspunkt ødelagde hovedparten af klostret. Foruden dette sjældne relgigiøse bygningsværk venter der dig en fantastisk udsigt over Bjelopavlici-sletten. 

Durmitor

Durmitor er en bjergkæde, som udgør en del af de dinariske Alper og som er beliggende i den nordvestlige del af Montenegro. Bjergkæden er også en del nationalparken af samme navn, som blev tilføjet til listen over UNESCO´s verdensarvssteder i 1980 og som udgør det største beskyttede naturområde i Montenegro.

Bjergkædens højeste top, Bobotov Kuk, når en højde på 2.523 meter, hvilket placerer den blandt de fire højeste bjerge i Montenegro. I alt har bjergkæden hele 48 bjergtoppe, der rækker over 2000 meters højde og ni bjergtoppe, der når over 2400 meters højde. Nationalparken rummer også hele 18 issøer og flere canyoner, herunder Tara caynon, der med sin 1300 meters dybde er verdens dybeste canyon, kun overgået af Grand Canyon i USA.

Skadarsøen

Skadarsøen - som også kaldes Scutarisøen, Shkodërsøen og Shkodrasøen - ligger på grænsen mellem Albanien og Montenegro og er opkaldt efter byen Shkodër i det nordlige Albanien. Den montenegrinske del, der udgør ca. to-tredjedele af søen, er blevet udpeget som nationalpark, mens den albanske del, der udgør ca. en tredjedel af søen, er et naturreservat.

Søen, der der sæsonmæssigt svinger mellem 370 km2 og 530 km2 og har en længde på ca. 44 kilometer, er den største sø på Balkanhalvøen og også den største sø i Sydeuropa. Skadarøen udgør samtidig af de største fuglereservater i Europa med omkring 270 fuglearter, herunder nogle af de sidste pelikaner i Europa. Det er også hele 34 indfødte fiskearter i søen, heraf 7 endemiske.

 

 

 

 

Information og fakta

Jeg har her samlet nogle få facts og informationer om Montenegro, såsom landets geografi, befolkning, historie og klima, som kan tjene som inspiration til din ferie i Montenegro. Hvis du ønsker at finde mere inspiration til din rejse, anbefaler jeg dig at besøge vores blog, hvor du kan finde spændende artikler om alle vores rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Geografi og befolkning

Montenegro, der har har et areal på 13.812 kvadratkilometer og en befolkning på omkring 678.000 indbyggere, ligger kilet ind mellem Adriaterhavet mod vest, Bosnien-Hercegovina mod nord, Serbien og Kosovo mod øst, Albanien mod syd og Kroatien mod vest.

Landet har en varieret topografi præget af bjerge i områderne, der vender ind mod Serbien, Kosovo og Albanien og karsk-landskaber i ormråderne ind mod Bosnien-Hercegovina. Mod vest er der kystlandskaber ud til Adriaterhavet. Montenegro har også store søer, herunder Skandarsøen, der er den største sø i Sydeuropa (læs mere under "Seværdigheder").

Hovedstaden Podgorica, der har ca. 150.000 indbyggere og ligger i den sydlige del af landet, er en af de treogtyve kommuner i landet, mens byen Cetinje, som også ligger i den sydlige del af landet og har omkring 14.000 indbyggere, er udpeget som den gamle kongelige hovedstad.

Klima og vejr

Klimaet i Montenegro afhænger af, hvor i landet, du befinder dig: ved kysten er der et middelhavsklima med varme somre og milde vintre, mens det inde i landet bliver gradvist kontinentalt med koldere vintre, især i landets mange bjergkæder, hvor der kan være et overvejende alpint klima.

Den varmeste måned periode i året er juli og august måned, der har en gennemsnitstemperatur på 26 grader, efterfulgt af september med 21 grader og oktober med 16 grader, mens den koldeste periode i året er januar måned med 5 grader i gennemsnit, efterfulgt af december og februar med 7 grader i gennemsnit og november med 11 grader i gennemsnit.

Mest nedbør er der i november måned med 167 mm i gennemsnit, efterfulgt af december med 165 mm i gennemsnit og oktober med 117 mm i gennemsnit, mens den mindst våde periode i året er juli med kun omkring 24 mm i gennemsnit, efterfulgt af august med 58 mm i gennemsnit og juni med 65 mm i gennemsnit.

Vær dog opmærksom på, at disse gennemsnitstemperaturer og nedbørsmængder er målt med udgangspunkt i Kotor og dermed ikke dækker hele landet.

Sprog og religion

Sprog

Montenegros lingvistiske situation afspejler landets etniske og kulturelle sammensætning og historie. Det officielle sprog i Montenegro er således montenegrinsk, men serbisk, bosnisk, albansk og kroatisk er alle anerkendt som sprog i landet.

Montenegrinsk, serbisk, bosnisk og kroatisk er gensidigt forståelige, idet de alle er forskellige versioner af det serbo-kroatiske sprog. I forskellige undersøgelser, foretaget efter landets uafhængighed, har et flertal af montenegrinerne angivet montenegrinsk som deres modersmål, mens landets officielle sprog i perioden 1992-2006, indtil landets uafhængighed af Serbien (2006), var serbo-kroatisk ifølge landets konstitution.

Religion

Montenegrinerne har historisk set været medlemmer af den serbiske ortodokse kirke, og den serbiske ortodokse kristendom er stadig den mest populære religion i dag i Montenegro, selv om den montenegrinske ortodokse kirke for nylig blev grundlagt og har tilslutning fra et lille mindretal af Montenegros troende.

Omkring 72% af landets inbyggere er kristent-ortodokse, mens 3,4% af indbyggerne er katolikker og omkring 19% af indbyggerne er muslimer. 1,2% af befolkningen identificerer sig som ateister, 2,6% opgiver officielt ingen religion til myndighederne og 1% opgiver "anden religion" som deres religion. Under 1% af befolkningen er buddhister, protestanter og adventister.