Rejser til Prcanj

Prcanj ligger ved Kotorbugten - Boka Kotorska - ud til Adriaterhavet i sydvestlige Montenegro. Der er ikke langt til den kroatiske grænse, og har du før rejst i nabolandet, vil du genkende stemningen i Prcanj. Det er en rustik lille landeby med blot lidt over 1.200 indbyggere. Beliggenheden er fantastisk. Byen strækker sig langs vandet i den smukke bugt. I dag ånder der fred og ro i Prcanj, hvor livet går sin stille gang. Går man lidt tilbage i historien, var Prcanj dog et af de vigtigste maritime centre i det sydlige Adriaterhav.

Da området var en del af Republikken Venedig, som eksisterede i næsten 1.000 år, var søfolk fra Prcanj nemlig kendt for at kunne tilbagelægge lange distancer på usædvanlig kort tid. Byen blev derfor et vigtigt knudepunkt for den postfragt, som var afgørende for republikkens sammenhængskraft. Prcanj blev således havnen, hvorfra posten fra Istanbul, som ankom ad landvejen gennem Montenegro, fortsatte ad søvejen til Venedig.

Prcanj vigtige rolle for republikken betød, at byen nød særstatus og blomstrede op som knudepunkt for anden handelstrafik. Mod slutningen af 1700-tallet havde op mod 30 store sejlskibe deres hjemhavn i Prcanj, som da hed Perzagno. De store skibe sejlede med blandt andet montenegrinske oste, saltede sardiner og dalmatisk og græsk olivenolie til anløbshavne i specielt det østlige Middelhavsområde eller Sydvestasien samt italienske Ancona, Apulien, Venedig og Trieste.

Omgivet af historie

Når du i dag spadsere en tur nede langs vandet eller bevæger dig oppe i de smalle gader, vil du i arkitekture se en vidnesbyrd om den velstand, som prægede Prcanj i det 17. og 18. århundrede. Nede langs havnefronten står en hel række af smukke stenvillaer adskilt af haver og olivenplantager. ligeledes virker kirken, Bogorodicin Hram, som 120 år at bygge og nu til dags virker overraskende prangende byens beskedne størrelse taget i betragtning. Gå en tur op ad trapperne til den for at nyde den betagende udsigt ud over byens røde tegltage mod de stejle bjerg på modsatte side af bugten.

Prcanj ligger bare et kvarters kørsen (ca. 5 km) fra maleriske Kotor, bugtens og et af landets mest eftertragtede rejsemål. Denne velbevarede  venetianske fæstningsby, som allerede i 1979 kom på UNESCO's verdensarvsliste, er omgivet af en fire kilometer lang bymur. Inden bag den kan du bruge lang tid på at udforske de smalle gader og stemningsfulde torve. Ikke overraskende tiltrækker denne naboby rigtig mange besøgende, men på en rejse til Prcanj er fordelen, at du sidst på dagen kan vende hjem til mere fredelige omgivelser.

Kotor er dog bare ét af talrige spændende udflugtsmål, du har inden for din rækkevidde på rejsen til Prcanj. Der er talrige andre århundredgamle landsbyer rundt langs bugten som for eksempel Perast, som blev bygget af områdets velhavende sømænd. Den kandiderer også til titlen som en af bugtens mest maleriske byer.

Aktiviteter og afslapning

Udover de mange spændende steder at tage på sightseeing får du på en rejse til Prcanj også rig mulighed for at få en ferie med masser af sejlads og vandsport ude på bugten. Udover krydstogsskibene er der da også normalt talrige små og store lystbåde ude på vandet. Mindre kan naturligvis også gøre det, hvis du hellere vil tage en tur i havkajak og eller prøve kræfter med paddleboarding. Oppe på land er der gode muligheder for at udforske det storslået landskab på vandreture.

Har du en lejebil til rådighed, hvilket må anbefales, kan du uden at få sved på panden tage på tur til fine badestrande, hvis du trænger til en forfriskende dukkert. Der er flere steder ved bugten små strande, hvor du kan nyde det krystalklare vand. Søger du længere sydpå, kan du finde lange strande ved den større by Budva, et andet af Montenegros mest populære rejsemål.

På dine udflugter, hvad enten det er i nærområdet eller på dagsture, kan du glæde dig til dagens måltider. I selve Prcanj er der en håndfuld gode spisesteder, hvor du kan sidde helt nede ved havnefronten og nyde dit måltid sammen med den flotte udsigt.

Rejser til Montenegro

Læs mere om Montenegro og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Montenegro her

Hoteller i Prcanj