Rejser til Østrig

Udover fascinerende storbyer som Wien og Salzburg byder en ferie i Østrig på maleriske landskaber, rig kultur og kulinariske godbidder. Østrig er måske nok et af de mindste lande i Europa, men det betyder ikke, at det er et lille rejsemål. Der er faktisk mange, som kommer langvejs fra for at besøge Wolfgang Mozarts hjemland, for at nyde den friske alpeluft, løbe på ski eller udforske det levende kulturliv.

Østrig er med sine majestætiske byer, idylliske bjergbyer og dramatiske naturlandskaber et fantastisk rejsemål året rundt. Besøg Tyrol eller SalzburgerLand om vinteren, hvor du finder et meget prisoverkommeligt og charmerende alternativ til de mere besøgte skisportssteder i de franske alper.

Sommermånederne er perfekte til en tur til Worthersee, som er delstaten Kärntens største sø. Især familier og naturelskere vil nyde dette naturskønne sted, hvor du kan tilbringe morgenen i en kano og eftermiddagen med at udforske de omkringliggende huler.

Kulturelskere og bymennesker bør ikke gå glip af for eksempel Wien og Salzburg, der er hjemsted for nogle af Europas mest kendte, historiske vartegn - som du måske vil genkende fra den ikoniske film, The Sound of Music. Selvudnævnte foodies bør tage en tur til studenterbyen Graz for at afprøve regionens lækre gastronomi - du ender nok med at måtte løsne livremmen!

Ligesom i Tyskland finder du i Østrig også en god blanding af gammeldags pubber, fancy cocktailbarer og pulserende natklubber.

Velkommen til Østrig med Escapeaway. Vi er specialister i rejser til Østrig, hvor du bor på nøje udvalgte hoteller i din ferie.

Rejsemål

Uanset om du er på udkig efter et idyllisk skiområde, et fredeligt sted til sommerferien eller et romantisk hideaway, har Østrig noget, der vil passe, uanset dit budget.

Wien

Østrigs hovedstad er flere år blevet kåret til et af de bedste steder at leve i verden. Efter et besøg i Wien vil du forstå hvorfor og måske selv få lyst til at bo der. På trods af sin smukke, barokke arkitektur, aktive kulturliv og den maleriske, gamle bydel, tiltrækker Wien mærkeligt nok ikke samme folkemængder som Paris eller London. Men det gør dog blot byen endnu mere charmende. Gå på opdagelse i de brostensbelagte gader i den gamle bydel og fordyb dig i byens turbulente historie, smag nogle Palatschinken - den østrigske udgave af crêpes - i en af de mange stemningsfulde caféer eller find et gademarked med kunstneriske perler. Uanset hvad du vælger, vil du få en uforglemmelig byferie i Wien.

>> Læs mere om storbyferie i Wien her

Salzburgerland og Tyrol

Salzburg og Tyrol er perfekte destinationer til en skiferie. Uanset om du skal afsted på en familieferie og har brug for et nybegyndervenligt område eller vil have et sted, hvor dine evner udfordres, kan du finde det perfekte sted i disse smukke, alpine områder. Er du nybegynder, kan du med fordel søge mod Alpbach i Tyrol. Må det gerne være lidt vildere, kan du tage til St. Anton, som desuden er kendt for afterski i verdensklasse.

>> Læs mere om rejser til Salzburg her

Worthersee 

Østrig kan ikke prale af badebyer som i Spanien, Italien eller Grækenland, men du kan alligevel sagtens få en ferie, hvor du slapper af og nyder solen. Rejser du til Worthersee om sommeren, vil du for eksempel opdage, at det ikke blot er populært at udforske de naturskønne omgivelser, men også at solbade ved søen. Her er desuden masser af former for vandsport og endda et lille paradis for veteranbilentusiaster i form af Villach Automobil Museum. Med andre ord er Worthersee en ideel destination for både familier og friluftsfolk.

Højdepunkter i Østrig

"The hills are alive"

Det var i Østrig, at den berømte musicalfilm, The Sound of Music, blev indspillet. I den ser man skuespillerinden Julie Andrews og von Trapp børnene synge og danse hen over engene i Salzburg. Bakkerne er ideelle til vandreture og cykling og gemmer desuden på de dybblå søer, Wolfgangsøen og Zellsøen.

Kultur i hovedstaden

Kulturelskere vil være i deres helt rette element i Wien. Paladserne i Schönbrunn og Hofburg bør stå øverst på listen over kongelige boliger, du skal besøge, og i de overdådigt udsmykkede kirker vil dit kamera være i konstant brug. En af vores favoritter er Stephansdom. Udover arkitektur kan det varmt anbefales at gå til en klassisk koncert over værker af for eksempel Mozart eller Beethoven, og husk også at besøge Den Spanske Rideskole fra det 18. århundrede for at se dressur udført af de flotte Lipizzanerhingste.

Smagen af Østrig

Med alt fra schnitzel til sachertorte er en rejse til Østrig et kulinarisk tag-selv-bord. Du må ikke gå glip af traditionelle favoritter, f.eks. solide gryderetter som tafelspitz, samt naturligvis klassikeren over dem alle, wienerschnitzel - et tyndt stykke kalvekød, der er vendt i brødkrummer og stegt. Østrigerne er også glade for kager og bagværk, især når de serveres sammen med en kop kaffe i et hyggeligt kaffehus. Sidst, men ikke mindst, skal du selvfølgelig også prøve en apfelstrudel, Østrigs mest berømte dessert, der består af æbler, rosiner, kanel og sukker under et lag af saftig mørdej.

Book rejsen til Østrig i dag

Indtast dine ferieønsker i søgemaskinen og find nemt en fleksibel rejse til Østrig, som passer til dig og dine planer. Vælg mellem afrejse fra København, Aarhus, Aalborg, Billund eller Hamburg lufthavn - vi søger efter billige flybilletter fra alle flyselskaber og kombinerer med udvalgte hoteller i Østrig, kun med gode anmeldelser. Du får en pakkerejse, som er sikret af Rejsegaranti, til nettets bedste pris.

>> Læs også om rejser til Schweiz

Rejsemål i Østrig

 • Gæstebedømmelser 8,9
  Wien
  57 hoteller
  Hvis du ønsker at tage på en storbyferie fyldt med historie og kultur, burde du kigge lidt nærmere på Wien som dit næste rejsemål. Her kan du slentre langs de flotte gader, igennem de store parker og forbi klassiske steder og paladser som Schönbruun ... og Belvedère. Wien er også, hvor den berømte Spanske Rideskole kommer fra, og hvor du kan opleve en optræden på de berømte hvide heste - stemningen er lidt som en se en klassisk ballet på Det Kongelige Teater i København. For at nu holde fast i den royale stemning, kan du tage på en klassiske en karettur rundt i byen. Hvis det hele bliver lidt for kongeligt og klassiske, tag en pause på en af byens fantastiske caféer. Der er aldrig langt til et lækkert stykke ”Sachertorte”, som er en traditionel østrigsk specialitet. Wien er for livsnydere. Læs mere

Populære hoteller i Østrig

Østrig, Wien
9,0
Fabelagtigt
4201 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 22 km
 • Nærmeste by: ca. 500 m
 • Internetadgang/Wi-Fi
Østrig, Wien
8,9
Meget godt
1861 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 24 km
 • Afstand til centrum: ca. 1.5 km
 • Internetadgang/Wi-Fi
Østrig, Wien
9,3
Fabelagtigt
1803 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 22 km
 • Afstand til centrum: ca. 700 m
 • Internetadgang/Wi-Fi

Seværdigheder 

Her har jeg beskrevet et lille udpluk af de mange oplevelser og seværdigheder, som venter dig på en rejse til Østrig. Hvis du har lyst til at læse mere om andre seværdigheder i Østrig, anbefaler jeg dig at læse vores blog om rejser, hvor du kan finde spændende artikler om Østrig og vores andre rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Aktiv ferie i storslået natur

Størstedelen af Østrig er dækket af bjerge, som ikke blot er smukke at se på, men også i høj grad indbyder til aktive oplevelser. En ferie i de østrigske alper byder for eksempel på masser af muligheder for skiløb, vandring, mountainbiking og klatring samt forskellige former for vandsport på store søer og floder. 

Over en fjerdedel af Østrig har desuden en form for naturbeskyttelse, som blandt andet inkluderer 6 nationalparker, 50 naturparker og 7 biosfærereservater, som er med til at beskytte Østrigs unikke plante- og dyreliv samt landskaber og traditionelle levemåder. Det betyder dog ikke, at den beskyttede natur er lukket land. Flere steder har østrigerne sågar gjort det lidt nemmere at komme op i terrænet.

Du kan således mange steder, også om sommeren, lade dig fragte op i højderne af lifte og gondoler for derefter at nyde naturen og lade de flotte udsigter tage pusten fra dig, når du følger afmærkede stier og ruter. Heroppe glemmer du hurtigt alt om hverdagens arbejde og pligter. Der er både langdistanceruter med hytteovernatninger for den ambitiøse vandrer, men også rig mulighed for at tage hele familien med på en kortere dagsvandring, hvor I også får mulighed for at opleve alpernes skønhed. Selv hvis du er nybegynder udi vandring, kan du takket være de gode markeringer tage på tur uden guide. Det anbefales dog alligevel, at du planlægger din vandretur nøje og har respekt for blandt andet vejret, der kan være omskifteligt i højderne. Du kan som regel finde kort og gode råd på det lokale turistkontor.

Sidst, men ikke mindst, indbyder den bjergrige, vestlige del af Østrig til vinterferier, der bruges på ski eller snowboard. De østrigske alper har således et velfortjent ry som en af verdens bedste og mest snesikre destinationer - ikke mindst for dig, der rejser med familien. Fordelt på 426 skiregioner finder du et væld af snesikre pister i alle sværhedsgrader, der sammen med hyggelig afterski-aktiviteter giver perfekte betingelser for en vellykket vinterferie for hele familien. Hvis der er et land i Europa, som kan konkurrere med den danske hygge, er det Østrig. Du vil således tydeligt mærke den særlige Gemütlichkeit under dit ophold, hvad enten du er på hotellet, på en af de hyggelige restauranter eller blandt andre skiløbere ude på pisten.

Rig kultur

Østrig er ikke kun rig på smuk natur, men er også et rejsemål med kulturelle oplevelser i verdensklasse. Faktisk er det nemt at kombinere de to ting, da flere af de mest interessante, østrigske byer ligger inden for kort rækkevidde af enestående naturområder. Det gælder for eksempel den tyrolske hovedstad, Innsbruck, hvor den charmerende, gamle bydel med sine barokke kirker og middelalderlige huse ligger omkranset af imponerende bjerge, der både sommer og vinter tiltrækker mange friluftsfolk. Ligeledes er også Mozarts fødeby, Salzburg, en perfekt base for en vandreferie i de omkringliggende bjerge.

Kulturelt er det naturligvis heller ikke til at komme uden om hovedstaden Wien. Den indre, gamle del af dette tidligere centrum for dobbeltmonarkiet Østrig-Ungarn er optaget på UNESCO's liste over verdensarv. Byen er da også nærmest spækket med slotte, haver, monumenter og interessante bygninger. Det kan for eksempel varmt anbefales at tage på en guidet tur i Schönbrunnslottet, der står, som da den sidste kejser døde. Slottet er siden blevet brugt til flere vigtige begivenheder, såsom det højspændte møde mellem John F. Kennedy og Nikita Khrusjtjov i 1961. Gå heller ikke glip af den storslåede Karlskirche fra starten af 1700-tallet med den store, patinagrønne kuppel. Holder du af opera, er det også næsten et must at opleve en forestilling i et af byens tre store operahuse, Staatsoper, Volksoper eller Theater an der Wien. Hesteelskere bør lægge vejen forbi Den Spanske Rideskole for at se de verdensberømte Lipizzanere give prøver på deres imponerende rideevner.

Det er ikke kun i Wien, du kan være finkulturel. De fleste større byer har glimrende opera- og koncerthuse, hvor anerkendte orkestre spiller for fulde huse hele året. Musikalsk vil du da også hurtigt opdage, at Østrig er meget mere end den berømte schlagermusik. I løbet af året afholdes således over 200 musikfestivaler rundt om i landet med alt fra jazz og klassisk musik til pumpende techno. Befinder du dig i en mindre provinsby en sommeraften, er det ikke usandsynligt, at du pludselig kan høre folkemusik, når det lokale orkester spiller op til byfest. 

Er du afsted på en rigtig livsnyderferie, er det også oplagt at udforske den smalle Wachaudal ved Donaufloden i den nordøstlige del af landet. Området er berømt for produktionen af abrikoser, men er takket være det milde klima også kendt for at være hjemsted for nogle af Østrigs bedste hvidvine. Den kan du eventuelt nyde på en af de mange restauranter i dalen sammen med smagfulde retter lavet på lokale ingredienser af allerhøjeste kvalitet.

Rejser du med børn, er det oplagt at besøge en af de gamle borge, hvor fantasien nemt får frit løb. Det kunne for eksempel være Hohenwerfen fra det 11. århundrede omkring 50 kilometer syd for Salzburg eller Riegersburg, som ligger på toppen af en gammel vulkan. Flere steder arrangeres desuden ridderturneringer og rovfugleshows, som nok skal få børnene til at spærre øjnene op. 

Information og fakta

Jeg har her samlet lidt nyttige informationer om Østrig, såsom landets befolkning, historie og vejr, der kan tjene som inspiration til din ferie. Oplysningerne er udelukkende ment som inspiration, og der må tages forbehold for faktuelle fejl. Hvis du ønsker at finde mere baggrundsinformation eller tips til din rejse, vil jeg anbefale jeg dig også at tjekke vores blog, hvor du kan finde mange spændende artikler om vores rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Geografi og befolkning

Østrig er næsten dobbelt så stort som Danmark og byder på en landskabsmæssig variation, som vi kun kan misunde. Østrigerne har ganske vist ikke strande, men landets 83.858 km² byder derudover på alt fra høje, spidse bjergtinder med evig sne og dybe skove til brusende floder og flad slette. Her venter dig mange enestående naturoplevelser, og er du til aktive ferier, er mulighederne næsten uendelige. Den storslåede natur byder på utallige vandre- og cykelruter, berømte skiområder og mulighed for at sejle på smukke søer eller brusende floder.

Trods den store mangfoldighed af landskabstyper er Østrig først og fremmest et bjergland. Hele den vestlige del af landet udgøres således af alperne. Derudover er et vigtigt landskabselement den store flod, Donau, som krydser gennem den nordlige del af Østrig fra vest mod øst over en 350 km lang strækning og undervejs får selskab af flere store bifloder. Østrig har desuden del i store søer ved foden af Alperne, som f.eks. Bodensøen, Attersee og Mondsee, der omkranses af pittoreske landsbyer.

Den østrigske befolkning på omkring 8,8 millioner er mindst lige så homogen som den danske. Tæt på 90 procent af indbyggerne er således etniske østrigere, mens der er et mindretal af Burgenlandske kroatere, romaer, slovakere, sloveniere, tjekkere, ungarere, tyrkere og tyskere. Da en stor del af alpelandet af gode grunde er ubeboet, findes den største befolkningstæthed omkring hovedstaden Wien samt i Donaudalen og Inndalen.

Administrativt er Østrig opdelt i 9 selvstændige forbundslande (Länder) eller delstater med deres egne delstatsregeringer. Derunder findes i alt 2100 kommuner, der spænder lige fra Wien med ca. 1,8 mio. indbyggere til kommunen Gramais i Tirol med blot 48 indbyggere. Forbundspræsidenten vælges direkte af befolkningen for en seksårig periode. Præsidenten har formelt set opgaven at udpege en kansler til at lede regeringen. Præsidenten har dog hovedsageligt en ceremoniel funktion som statsoverhoved og blander sig traditionelt ikke i politiske anliggender, men tager sig i stedet af de repræsentative opgaver. 

Historie

Er du historisk interesseret, giver Østrig dig masser af muligheder for at fordybe dig i spændende seværdigheder. Landet har på grund af sin centrale beliggenhed ført en til tider turbulent tilværelse og været involveret i mange afgørende begivenheder i europæisk historie. Hen over århundrederne har Østrig blandt andet været involveret i napoleonskrigene, udgjort et magtfuldt centrum i det Habsburgske monarki og været underlagt Nazi-Tyskland under 2. Verdenskrig.

Man har spor efter bosættelser i det, der i dag er Østrig, helt tilbage til den tidlige stenalder. De første mennesker slog sig ned i Donaudalen og i bjergdale. Det første (keltiske) kongerige, Noricum, opstår dog først mere end 7000 år senere. Det var romerne, som efter deres erobring af området som de første oprettede en egentlig infrastruktur og under kejser Claudius omdøbte kongeriget til Provincia Noricum. I dag kan du besøge en fascinerende, arkæologisk park og museum ved romernes gamle hovedstad, Carnuntum. Her er blandt andet et amfieteater. 

Romerne blev siden fortrængt af germanske stammefolk, men det var ikke sidste gang, at Østrig var del af et stort imperium. Således udgjorde Østrig det magtfulde centrum i dobbeltmonarkiet Østrig-Ungarn, også kaldet Det Habsburgske monarki. Riget havde Wien som hovedstad og bredte sig over det, der i dag er Ungarn, Tjekkiet, Slovakiet, Slovenien, Kroatien, Bosnien samt dele af flere andre lande. Men som man har set så ofte før i verdenshistorien, stod storhed for fald.

Det moderne Østrig blev således etableret i 1918 som resultat af nederlaget i 1. Verdenskrig. Det tidligere så vidtrækkende rige blev opsplittet i mange selvstændige dele, og i 1938 blev Østrig indlemmet (Anschluss) i Tyskland under navnet Ostmark. En stor del af befolkningen støttede længe op om nazismen, og østrigerne indgik da også på lige vilkår i den tyske Wehrmacht fra starten af krigen. Stemningen skiftede dog mod slutningen af krigen, og man begyndte at distancere sig fra tyskerne. Efter krigen var Østrig ligesom Tyskland opdelt i fire besættelseszoner, der var besat af henholdsvis Sovjetunionen, USA, Storbritannien og Frankrig. Besættelsen ophørte dog "allerede" i 1955, hvor Østrig igen blev anerkendt som selvstændigt land. En af betingelserne i Statstraktaten (Staats­vertrag) var dog, at landet aldrig igen måtte forenes med Tyskland og i øvrigt skulle forholde sig neutralt efter schweizisk forbillede. 

Østrig blev medlem af EU i 1995 og er en del af eurosamarbejdet. 

Vejr og klima

Østrig er en indlandsstat og har da også et kontinentalpræget klima, omend fugtigt. I alperne mod vest kan du således finde sne året rundt i over 3000 meters højde. Længere nede i lavlandet mod øst og nord er det mildere. Der er generelt markante, klimatiske forskelle mellem bjergområderne og lavlandsområderne, både hvad angår temperatur og nedbør. I alperne falder der således årligt op til 3000 mm, mens lavlandet normalt får under 800 mm.

April til oktober betragte normalt som den varme tid på året, mens november til starten af april er sæson for skiferier i Østrig. Medmindre du kommer hertil for at stå på ski, er sommersæsonen den mest oplagte årstid at besøge Østrig på. Uanset årstid skal du være opmærksom på, at vejret i bjergene kan skifte pludseligt. 

Transport

Med en afstand på omkring 12-1300 km er det ikke uoverkommeligt at køre til Østrig fra Danmark. Vil du gerne springe den lange tur over, er der dog også gode muligheder for at flyve direkte til for eksempel Wien lufthavn. Det er landets største med forbindelser til talrige, internationale destinationer - heriblandt Danmark. Skal du besøge den populære, vestlige del af landet, er det dog mere oplagt at flyve til for eksempel Innsbruck eller München.

Vil du have mest mulig frihed til at udforske Østrig, er det bedste som regel at leje en bil i lufthavnen. Men landet har dog også veludbygget og effektiv, offentlig transport. Du kan således komme omkring til de fleste egne med enten tog eller bus. Nogle jernbanestrækninger er særligt populære blandt turister, som for eksempel Semmeringbahn mellem byerne Gloggnitz og Mürzzuschlag, der er optaget på UNESCO's verdensarvsliste og byder på spektakulære naturscenerier undervejs.

Godt at vide

Valuta: Euro. Kreditkort kan anvendes på langt de fleste turiststeder, talrige hoteller, restauranter, butikker og tankstationer. Du kan dog opleve, at nogle mindre spisesteder kun tager kontanter - oftest ude på landet. Der er sjældent langt til nærmeste hæveautomat, men vær opmærksom på, at der ofte pålægges et gebyr (forskelligt fra bank til bank). 

Drikkepenge: Ligesom herhjemme er der inkluderet drikkepenge (omkring 12,5 procent) i regningen på restauranter, hoteller osv. Det er dog kutyme, at man giver 5-10 procent ekstra eller runder op, hvis servicen har været god. Siger du 'danke', når du betaler regningen, vil det ofte tolkes, som om du ikke forventer at få byttepenge.

Sprog: Ca. 98 procent af befolkningen er tysktalende. Mange taler dog også et rimeligt engelsk, så det er normalt ikke noget problem at klare sig, hvis dit skoletyske ikke rækker. 

Religion: Romersk-katolicisme. Selvom den romersk-katolske statskirke blev afskaffet i 1848, bekender knap 74 procent af befolkningen sig til den romersk-katolske tro.

Etikette: Der er ikke den store forskel på omgangsformen i Danmark og Østrig. Du vil derfor opleve, at de lokale er venlige, men ofte lidt tilbageholdende og i nogle henseender holder mere på formerne end herhjemme. 

Tidsforskel: Der er ingen tidsforskel mellem Østrig og Danmark.

Andre links

Hvad siger gæsterne i Østrig?

8,9
Samlet gæstebedømmelser
Baseret på 19 anmeldelser