Rejser til Wien

Den østrigske hovedstad, Wien, er en charmerende og kulturel by med storslåede, barokke bygninger, elegante haver og fantastisk kunst fra det 19. og 20. århundrede. Wien, der også er kendt som "Musikkens by", byder dig velkommen med sin hyggelige kaffekultur og vil imponere dig med sine historiske seværdigheder og symfoniorkestre.

Hvis du drømmer om en oplevelsesrig storbyferie med masser af historie og kultur, er Wien derfor det perfekte valg. Her kan du bruge ferien på at udforske den storslåede arkitektur og kunst eller på at besøge elegante caféer og koncertsale. Kort sagt er der masser af fascinerende ting at se og lave i Wien. Velkommen til Wien i Østrig med Escapeaway. Vi er specialister i rejser til Wien, hvor du bor på nøje udvalgte hoteller på din rejse.

Bedste tidspunkt at rejse til Wien

Der er generelt enighed om, at det bedste tidspunkt at besøge Wien på er i løbet af foråret eller efteråret. Det er især de milde temperaturer i disse måneder, der gør det til det ideelle tidspunkt for en ferie i Wien. Du behøver således ikke tage hele garderoben med, da det ikke plejer at regne så meget, at det spolerer fornøjelsen. Derimod kan du de fleste år forvente solrige, milde dage, der indbyder til sightseeing.

Mellemsæsonen i Wien begynder i april, og vejret forbliver normalt tørt ind i maj måned. Du kan derfor glæde dig til gennemsnitligt otte timers sollys per dag, samt temperaturer der efterhånden stiger til 20 grader, hvis du rejser til Wien på dette tidspunkt. Det er perfekte betingelser for at udforske byen til fods.

Som du nok kan forestille dig, modtager Wien dog flest besøgende om sommeren, så forvent meget liv i byens gader og ved seværdighederne mellem juni og august. Med masser af sol og liv er dette dog også en god årstid at opleve byen på. Der er da også masser af arrangementer netop i sommermånederne. Gå for eksempel ikke glip af den verdensberømte Wien Jazz Festival, der normalt afholdes i løbet af juni og juli og byder på masser af levende musik og forestillinger fra mere end 50 lokale og internationale kunstnere. Der er også ImPulsTanz Festivalen lidt senere på sommeren, hvor byens teatre er vært for en international dansefestival.

Et andet populært tidspunkt at rejse til Wien på er midt i november, når julestemningen så småt begynder at sprede sig i gaderne. Her kan du udforske de julemarkeder og koncerter, som allerede begynder at dukke op rundt om i byen.

Hvis du ønsker en ferie med kulturelle oplevelser, er vintersæsonen naturligvis ensbetydende med nytårskoncerten med Wiener Philharmonikerne. Hvis du derimod bare har lyst til at opleve stemningen i byen om vinteren, bør du lægge vejen forbi den udendørs skøjtebane, som er åben fra januar til midten af marts.

Udforsk Wien

Wien har en smuk beliggenhed ved bredden af Donaufloden. Historisk er den smukke by blandt meget andet kendt for at have været hjem for enestående talenter som Mozart og Beethoven. I dag er de altid populære Wiener Philharmonikere et af byens mange orkestre, som viderefører Wiens stolte, musikalske arv.

De storslåede bygninger langs de brostensbelagte gader står som indbegrebet af storslået arkitektur og elegance, som spænder over mere end 1000 år. I dag danner de den perfekte ramme om en ferie med shopping, sightseeing eller romantik.

Når du rejser til Wien kommer du til en by som har en yderst levende kunstarv. Art Nouveaustilen har sat sig tydelige spor i byen med masser af dekorative detaljer, du kan holde udkig efter. Romantiske kunstelskere kan beundre Gustav Klimts mesterværk "Kysset". Det udstilles som en del af verdens største Klimtsamling på Belvedere, et stort palads, der nu er et af landets førende kunstgallerier.

Østrigs kulturarv vises også frem på bedste vis på Schönbrunnslottet. De skulpturelle haver er hovedattraktionen - og det er ikke urimeligt at drage sammenligninger med Versailles. Med haver, springvand, vinmarker og endda en labyrint at udforske er det nemt at bruge en hel dag på denne fantastiske og gratis attraktion.

Selvom slottet oprindeligt blev bygget som sommerresidens, er det nu til dags også populært om vinteren, når julemarkedet skaber stemning. I de mange boder på julemarkedet tilbydes traditionelt håndværk, legetøj og dekorationer. Nyd det hele med et glas gløgg og få overstået mange af julegaveindkøbene.

Er du i til fest og farver, bør du tage til Donauinsel, en ø midt i Donau, i slutningen af juni. Her kommer i løbet af tre dage næsten 3.000.000 besøgende til den årlige Donauinselfest, Europas største gratis open air festival. Resten af året er den lille ø også et populært udflugtsmål for rulleskøjteløbere, og her er barer og strande.

Wien Centrum
Hvert af Wiens 23 distrikter har masser at byde på, men det er dog i hjertet af byen, du finder nogle af Østrigs smukkeste bygninger. Du kan eventuelt starte med at tage en sporvogn rundt ad den centrale Ringstrasse for at se, hvorfor UNESCO optog bydelen på deres liste over verdensarv i 2001. Stop ved Stephansdom for at beundre domkirkens særprægede, flerfarvede tegltag, der er blevet nænsomt restaureret efter skaderne fra 2. Verdenskrig. I byens centrum har du et bredt udvalg af historiske seværdigheder. Rathaus, Statsoperaen og Albertina er for eksempel alle inden for gåafstand. Det kan anbefales at spadsere mellem dem og nyde de stilfulde haver, der passeres undervejs.

Prater
Wiens største park, Prater, finder du i det gamle, jødiske distrikt, Leopoldstadt. Følger du parkens helt specielle, lille damptogbane, når du hen til forlystelsesparken. Her er åbent mellem marts og oktober med forlystelser, der er perfekte til både familier og vovehalse. Oplev dernæst den betagende udsigt over byen fra et af de mest berømte vartegn, Reisenrad. Dette kæmpe pariserhjul, som blev berømt efter rollen i Orson Welles thriller, Den tredje mand, må du ikke gå glip af.

Naschmarkt
På det største marked i Wien, Naschmarkt, som har fået sit navn efter ordet "naschen", som frit oversat betyder "at småspise", mødes køkkener og turister fra hele verden. Gå på opdagelse blandt de mange boder og gør holdt her og der for at spise og drikke. Hvis sulten rammer, er Naschmarkt et af de bedste steder i byen at udforske det multikulturelle køkken, og ikke overraskende er markedet lige så populært hos lokalbefolkningen som hos turisterne. Uanset om du går efter traditionelle, østrigske retter eller noget eksotisk som koreansk Kimchi, venter der dig her nogle uforglemmelige smagsoplevelser. Når markedshandlerne har pakket ned for dagen, tager livebands og DJ'er over og opretholder den gode stemning.

Sådan finder du en billig rejse til Wien med Escapeaway

Vælg først om du vil rejse til Wien fra lufthavnen i København, Billund, Aarhus, Aalborg eller Hamburg - så finder vores smarte søgemaskine de bedste priser på flybilletter for dig til lufthavnen Wien-Schwechat (VIE), som ligger kun 18 km sydøst for Wien. Vælg derefter et hotel i Wien med gode anmeldelser som passer dig, og vi sammensætter en pakkerejse, som er sikret af Rejsegaranti, til en pris du ikke finder bedre andre steder. Tilføj billeje til din booking for ultimativ frihed og fleksibilitet på rejsen.

>> Læs også om rejser til Salzburg her

Hoteller i Wien

Populære hoteller i Wien

Østrig, Wien
9,4
Fabelagtigt
3454 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 22 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
  • Restaurant
Østrig, Wien
9,8
Fabelagtigt
166 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 22 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
  • Restaurant
Østrig, Wien
8,7
Meget godt
2426 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 22 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
  • Restaurant

Mad og drikke

I Wien har du optimale betingelser for at holde en ferie, hvor de kulinariske oplevelser er i højsædet. Du vil således hurtigt opdage, at Wiens køkken byder på meget andet end wienerschnitzel. Tværtimod er byens madkultur tydeligt påvirket af den lange historie med tætte forbindelser til nabolandene. De fleste restauranter byder derfor på menuer med masser at vælge mellem, heriblandt sikkert mange retter, som du ikke umiddelbart genkender. Er du ikke den eventyrlystne type, er der som regel en engelsk oversættelse til hjælp.

Det kan dog varmt anbefales at prøve nogle af de traditionelle retter, som selv på moderne gourmetrestauranter normalt har en fast plads på menukortet. Udover den klassiske schnitzel lavet på kalvekød tæller det blandt andet nationalretten tafelspitz, en velsmagende ret af fintskåret oksekød serveret med rodfrugter og sauerkraut, samt gullasch og knödel. Ønsker du at udforske det traditionelle køkken, kan du med fordel opsøge en af byens bistroer, beisl, som er en form for en mere uformel restaurant, hvor fokus netop er på det traditionelle. 

Den opmærksomme restaurantgæst vil i Østrig bemærke, at menukortet normalt er meget sæsonbetonet, hvor udvalget af retter afhænger af, hvilke lokale råvarer der kan skaffes. Noget, man måske ikke umiddelbart lægger mærke til, er, at retterne mange steder er helt eller delvist lavet på økologiske ingredienser. Østrig er således det land i Euopa, som har den største andel af sine landbrug udlagt til økologisk drift. 

Legendarisk cafékultur

Historikerne insisterer ganske vist på, at det er en skrøne, men efter sigende åbnede den første wienercafé efter tyrkernes nederlag i 1683. Historien lyder således, at den første kaffe blev brygget på bønner, som de tyrkiske tropper havde måttet efterlade.

Uanset historiens ægthed må du ikke rejse til Wien uden at stifte bekendtskab med den østrigske hovedstads legendariske cafékultur. Et besøg på et Kaffeehaus er ikke blot en chance for at få en opkvikkende kop kaffe, men også for at opleve byens særlige kultur omkring kaffedrikkeriet. Når du træder ind i en af byens klassiske caféer, vil du således med det samme føle dig hjemme og mærke, at du her har fundet det perfekte tilflugtssted fra alt stress og jag.

Caféerne er kendt for deres hyggelige indretning med behagelige, betrukne møbler placeret rundt om marmorborde og elegante wienerstole på parketgulve og store spejle, der får rummet til at føles endnu mere rummeligt. Selvom kaffen naturligvis er omdrejningspunktet, kommer de lokale i lige så høj grad for at læse dagens avis, surfe på nettet eller bare vende verdenssituationen med vennerne. Nogle steder kan du sågar spille et slag billard eller bridge. På sin vis føles caféerne i Wien lidt som en dagligstue, hvor man er velkommen til at blive hængende, ligesom Sigmund Freud, Trotskij og mange andre har gjort i tidens løb.

Caféerne, som holder åbent fra tidlig morgen til sen aften, serverer ikke blot kaffe, men også morgenmad og lette retter senere på dagen. Har du en sød tand, er du heller ikke gået forgæves. Kager og andet bagværk er faktisk ofte en af hovedattraktionerne på de forskellige caféer, som typisk har visse specialiteter lavet efter egne opskrifter. På Café Korb kan du for eksempel efter sigende få byens bedste Apfelstrudel, mens du sidst på aftenen kan få den eftertragtede Buchteln mit Powidl, en bolle med blommesyltetøj, på Café Hawelka.

Wiens enestående cafékultur blev i 2011 optaget på UNESCO's kulturarvsliste.

Information og fakta

Jeg har her samlet nogle nyttige informationer om Wien, såsom byens befolkning, historie og vejr, der kan tjene som inspiration til din ferie. Oplysningerne er udelukkende ment som inspiration, og der må tages forbehold for faktuelle fejl. Hvis du ønsker at finde mere baggrundsinformation eller tips til din rejse, vil jeg anbefale dig også at tjekke vores blog, hvor du kan finde mange spændende artikler om vores rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Geografi og befolkning

Wien, som er Østrigs hovedstad, breder sig på begge sider af floden Donau i den østligste del af landet nær grænsen til Tjekkiet, Slovakiet og Ungarn. Med omkring 1,9 millioner indbyggere er det desuden landets største by og dets kulturelle, økonomiske og politiske centrum. Medregnes de omkringliggende forstæder, bor der 2,6 millioner mennesker her, hvilket er næsten en tredjedel af Østrigs befolkning.

Beliggenheden ved Europas næstlængste flod, Donau, har været afgørende for udviklingen af Wien, men også en udfordring på grund af de tilbagevendende oversvømmelser. Flodens løb gennem byen er derfor blev reguleret således, at det oprindelige løb, Alte Donau, i dag er afkortet og ligger øst for Donaukanalen som en lang, bueformet sø. Kanalen vest for Alte Donau går lige igennem Wien og består af Donau og Neue Donau. De to dele er adskilt af en 22 km lang og 200 m bred ø, Donauinsel. Den langstrakte ø er i dag et bilfrit, rekreativt område med badestrande og park. 

Administrativt er Wien en forbundsstat, som er opdelt i 23 distrikter, Bezirke, hvor distrikt 1 til 9 inden for den ydre ringgade, Gürtel, regnes for at udgøre centrum. Som turist vil det især være den historiske bykerne mellem Donaukanalen og den indre ringgade, Ringstrasse, som især er interessant. Her finder du et sandt overflødighedshorn af kirker, klostre og palæer samt spændende butikker og restauranter i små, hyggelige gader. Du vil nemt forstå, hvorfor denne gamle bykerne blev optaget på UNESCO's liste over verdensarv i 2001. 

Wien hører til blandt Europas mest multikulturelle storbyer, hvilket ikke blot skyldes en tilstrømning fra nabolandene siden murens fald, men også fortiden som centrum for det store dobbeltmonarki Østrig-Ungarn. Over en tredjedel af byens indbyggere har en udenlandsk baggrund - især fra det tidligere Jugoslavien og Tyskland. Indvandringen fra udlandet er medvirkende til, at Wien de senere år har været byen med den største befolkningstilvækst i Østrig. Det forventes, at Wiens befolkning inden for en kort årrække vil være tilbage på niveauet, fra før dobbeltmonarkiet gik i opløsning.

Historie

Man har fundet spor efter bosættelser i området omkring Wien, der stammer helt tilbage til den tidlige stenalder. Det er dog romernes etablering af en række garnisoner langs sydsiden af Donau, der anses for begyndelsen på en egentlig by her. Romerne oprettede således omkring år 15 garnisonen, Vindobona, som formentlig var placeret omtrent, hvor nutidens 'Innere Stadt' ligger. Vindobona, der på et tidspunkt havde omkring 15.000 indbyggere, var dog ikke uindtagelig, og i begyndelsen af 400-tallet havde gentagne angreb fra germanerne fortrængt romerne. Selvom man ikke ved meget om byens udvikling de følgende århundreder, ved man dog, at den overlevede og med tiden udviklede sig til et vigtigt handelscentrum.

I 1278 overtog fyrstefamilien Habsburg kontrollen over byen, hvilket blev indledningen på Wiens tid som et af Europas kulturelle og videnskabelige knudepunkter. Det var dog ikke uproblematisk at udgøre en europæisk forpost mod øst. Wien blev således ad flere omgange angrebet og belejret af osmanniske styrker, men formåede at forsvare sig. I kølvandet på krigene i slutningen af 1600-tallet bredte der sig en optimisme i byen, og den velhavende adel lod talrige, overdådige kirker, barokpalæer og lystslotte opføre i og omkring Wien. I dag kan du stadig beundre tidens barokarkitektur mange steder i byen, hvor det næsten føles som om, der er en kirke eller et palæ i hver en gade.

En anden hektisk byggeperiode opstod, efter at kejser Frans Josef 1. i 1857 proklamerede, at Wiens gamle bymure skulle fjernes og erstattes af en storslået promenadeboulevard. Det afstedkom et sandt byggeboom, som ikke blot strakte sig over de næste fire årtier, men også tiltrak arbejdskraft fra hele det habsburgske imperium til byen. De gode tider i Wien fik dog en ende med 1. Verdenskrig, som betød opløsningen af dobbeltmonarkiet Østrig-Ungarn. Mange af tilflytterne rejste tilbage til deres hjemlande, og Wien stod tilbage som en alt for pompøs hovedstad for et fattigt land. 

Østrig og dermed Wien blev indlemmet i Det Tredje Rige i optakten til 2. Verdenskrig. Krigen satte sig dybe spor i byen. For det første blev 200.000 jøder fordrevet eller dræbt, ligesom tusindvis af andre civile og soldater mistede livet. Desuden blev store dele af byen ødelagt af de allieredes bomber. Efter nederlaget i 1945 blev Wien ligesom resten af landet besat af De Allierede og opdelt i fire zoner, hvor henholdsvis Frankrig, Sovjetunionen, Storbritannien og USA havde kontrollen. Det centrale distrikt 1 blev udnævnt til en international zone, hvor kontrollen gik på skift mellem de fire lande. Først i 1955 fik Østrig sin selvstændighed tilbage. 

Selvom 1. og 2. Verdenskrig havde reduceret både indbyggertallet og byens status drastisk, udgjorde Wien under den kolde krig stadig et betydningsfuldt kontaktpunkt mellem øst og vest. Flere internationale organisationer som OPEC, OSCE og en række FN-organisationer oprettede således hovedkontorer her. Nu, hvor muren er faldet, er den politiske situation en anden, men Wien er fortsat en by, hvor kulturer fra øst og vest mødes. 

Transport

Der er direkte flyforbindelser til Wiens Lufthavn, Schwechat, fra de fleste, større byer i Europa - også danske. Det tager blot omkring 1½ time at flyve hertil fra København, men ønsker du at opleve turen ned gennem Europa, er det naturligvis også muligt at køre hertil fra Danmark. Regn med en køretur på omkring 1.300 km. 

Ankommer du med fly, er det let at komme de sidste 19 km fra lufthavnen ind til byen med tog eller taxi. Inde i Wien vil du opdage, at det er nemt at nå omkring til de fleste seværdigheder i den indre by til fods. Der er dog også god, offentlig transport bestående af busser, sporvogne og metro (U-Bahn), mens det sjældent kan betale sig at køre rundt i centrum i bil.

Fordelen ved at spadsere rundt i Wien er, at du har tid til at suge de mange indtryk til dig. Der er meget at se på et forholdsvis kompakt område, og når du på et tidspunkt trænger til at hvile fødderne, er der næsten altid en café eller lignende lige i nærheden. 

Vejret

Wien har et ret typisk fastlandsklima med varme somre og kolde vintre. En let brise, Lüfterl, fra nordvest og vest giver ofte et tiltrængt vindpust om sommeren, hvor det godt kan blive over 30 grader i byen. Der falder omkring 600 mm nedbør i løbet af året - hvoraf en stor del falder som korte, kraftige byger om sommeren. Der er ikke noget "rigtigt" tidspunkt at besøge Wien på, men vil du gerne bruge tiden på at vandre omkring til byens mange seværdigheder, er forår og efterår med deres komfortable temperaturer gode tidspunkter. Kommer du om vinteren, er det vigtigt at have det rigtige (varme) tøj med, hvis du vil bruge noget af tiden udendørs, for eksempel på at udforske de hyggelige julemarkeder.

Godt at vide

Valuta: Euro. Østrig var blandt de tolv lande, som skiftede til euroen i 2002. Medbringer du kontanter til Østrig, kan du veksle i en af byens banker, hos et vekselbureau (Wechelstuben) eller ved at benytte en vekselautomat. Større hoteller, restauranter og butikker tager normalt imod de mest almindelige kreditkort, det er dog en god ide at spørge på forhånd. Mangler du kontanter, er der sjældent langt til nærmeste hæveautomat.

Drikkepenge: Det er kutyme at give drikkepenge (Trinkgeld) til tjenere, taxichauffører osv. på omkring 10 procent. På byens offentlige toiletter sidder der ofte en dame, som sørger for rengøringen og forventer et par mønter. 

Etikette: Kommer du ind på livet af østrigerne, vil du opleve et venligt, varmt folkefærd. Når det er sagt, fremstår østrigerne dog mere tilbageholdende og konservative end i Danmark. Der holdes således mere på gamle dyder, såsom at mænd holder døren for kvinder, at man hilser på hinanden med et Grüss Gott og ikke holder sig tilbage med at sige tak (Danke). Særligt i Wien er man dog naturligvis vant til, at mange forskellige kulturer mødes, så du behøver sjældent bekymre dig om at træde helt ved siden af. Det forventes dog, at man er passende påklædt - især ved besøg i kirker. Vær også varsom med at bringe tiden under Nazityskland op i samtaler. Ikke blot er Østrigs rolle under 2. Verdenskrig stadig et ømt emne, men der er også mange af byens indbyggere, hvis familie blev direkte ramt.

Sprog: Tysk. Østrigsk tysk tales dog med en markant anderledes dialekt end i Tyskland. Så selv om du er god til tysk, kan det i starten være svært at forstå de lokale. Heldigvis taler mange også et ganske godt engelsk.

Rejser til Østrig

Læs mere om Østrig og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Østrig her

Hvad siger gæsterne i Wien?

8,9
Samlet gæstebedømmelser
Baseret på 11 anmeldelser