Rejser til Gdansk

Den polske storby Gdansk byder på charme, shopping, natteliv, strand, vand, kultur og en særdeles markant historie. En sammensmeltning af ældre og nyere arkitektoniske værker gør bykernen meget seværdig. Book din rejse til Gdansk i dag!

Bare en times flyvning fra Danmark ligger ikke blot en af de historisk mest interessante byer i Polen, men også en af de smukkeste. En rejse til den tidligere hansestad Gdansk bringer dig til en moderne by, der byder på gode shoppingmuligheder, underholdning og spændende restauranter til favorable priser. Sidst, men ikke mindst, er der blot få kilometer fra centrum af Gdansk til Østersøens riviera, der i sommermånederne er et sandt ferieparadis med kilometervis af hvid sandstrand i den fineste kvalitet.

Gdansk, der af tyskerne kendes som Danzig, er en del af Trójmiasto ("3 byer"), som også inkluderer Gdynia og Sopot. Har du god tid på din rejse til Gdansk, er det da også særligt om sommeren oplagt at tage på en udflugt til bade- og kurbyen Sopot for at nyde livet på den flotte strand og opleve stemningen på Europas længste træmole. Du kan eventuelt tage en turbåd dertil. Du kan dog nemt få meget tid til at gå med blot at udforske seværdigheder og kulturliv i Gdansk. Alene i den gamle, stemningsfulde bymidte venter der dig en perlerække af smukke bygningsværker og ikke mindst et rigt restaurantliv, hvor du både kan udforske både traditionelle og internationale retter.

På dine slentreture rundt i Gdansks hyggelige gader, fornemmer du tydeligt, at Gdansk i århundreder var den største og rigeste by i det Polske kongerige. Byen var ganske vist hårdt medtaget ved slutningen af Anden Verdenskrig, men man har i årene siden gjort en stor indsats for at nænsomt at genopbygge det gamle centrum, som derfor har sin oprindelige struktur. Du har rig mulighed for at fordybe dig i byens til tider dramatiske historie på talrige spændende museer. Gdansk er med andre ord takket være sine mange seværdigheder og beliggenhed ved Østersøen et meget alsidigt rejsemål, hvor bade- og byferie kan kombineres.

Velkommen til Polen med Escapeaway, vi er specialister i rejser til Gdansk hvor du bor på håndplukkede hoteller i din ferie. Bestil din rejse til Gdansk som en samlet pakke inkl. hotelophold, flyrejse og transport (transfer) tur/retur fra lufthavnen til dit hotel. Ønsker du hellere selv at arrangere rejsen til Polen kan du naturligvis blot booke dit hotel igennem Escapeaway.

Få flere informationer om flyafgange og ruter i søgemaskinen der altid sammenligner de billigste priser, også fra flyselskaber som Wizz Air, Ryanair og Norwegian. Vi tilbyder daglige afgange fra alle lufthavne i Danmark, bla. fra Billund og Københavns lufthavn Kastrup og som altid bestemmer du selv i hvor mange dage du ønsker at rejse.

>> Læs også om rejser til Warszawa

Hoteller i Gdansk

Populære hoteller i Gdansk

Polen, Gdansk
9,2
Fabelagtigt
5094 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 16 km
  • Nærmeste strand: ca. 8.4 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
Polen, Gdansk
9,4
Fabelagtigt
584 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 17 km
  • Nærmeste strand: ca. 6.5 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
Polen, Gdansk
9,0
Fabelagtigt
4307 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 16 km
  • Nærmeste strand: ca. 8.8 km
  • Internetadgang/Wi-Fi

Inspiration og fakta

Få inspiration til din rejse i denne lille guide med informationer og fakta om Gdansk. Vil du læse mere om Gdansk eller andre rejsemål i Polen, så kig forbi vores blog hvor du finder indlæg om emner som vejret når du rejser, om naturen, tips til oplevelser og udflugter, de største seværdigheder, den lokale transport, om maden, kulturlivet og meget mere

Den korte historie

Gdansk, der første gang omtales som by i de historiske kilder i år 997, har i tidens løb været scene for flere af Europas mest dramatiske og afgørende begivenheder. Det var blandt andet i den mere end 1000 år gamle hansestad, at 2. verdenskrig startede, da det tysk krigsskib Schleswig-Holstein den 1. september 1939 åbnede ild mod fæstningen Westerplatte uden for havnen i Gdansk. Det var også her, at kimen til kommunismens fald blev lagt omkring 40 år senere, da Lech Walesa organiserede en stor strejke på skibsværftet i Gdansk.

I dag er Gdansk med ca. 460.000 indbyggere blevet et populært rejsemål, og det skyldes ikke mindst byens rige historie, som fornemmes tydeligt i den smukke bykerne. Går man en tur ned ad hovedgaden Dlugi Targ, kan man have svært ved at tro på, at de flotte bygninger ikke alle blev opført i middelalderen, men faktisk ofte er rekonstruktioner med blot 70 år på bagen. Det ødelægger dog ikke idyllen, og det er desuden ikke den eneste grund til at Gdansk er et interessant rejsemål for hele familien. Byen er således en såkaldt Trójmiasto (tristad), der sammen med Gdynia og Sopot udgør et sammenhængende byområde langs Østersøkysten, der tilsammen byder på utallige muligheder for besøgende. Om sommeren er det således oplagt at kombinere Gdansk's charmerende, gamle hansestadmiljø med strandlivet ved Sopots fantastiske sandstrand. På denne strand findes i øvrigt Europas længste træmole, som strækker sig mere end 500 meter ud fra kysten. Sopot var desuden tidligere kendt som en spa-by for overklassen, og i dag er der stadig masser af muligheder for få massage og spabehandlinger her.

Seværdigheder

Gdansk var en torn i øjet på Adolf Hitler, som i 1938 havde krævet byen indlemmet i Det Tredje Rige, og det var ikke tilfældigt at de første krigshandlinger fandt sted her. Til trods for at Gdansks gamle centrum og havnen næsten blev totalt ødelagt i forbindelse med de indædte kampe mellem nazisterne og den fremrykkende sovjet-hær, fremstår den farverige bykerne i dag som en arkitektonisk perle af storslåede kirker og middelalderlige huse takket være en omhyggelig genopbygning. Det er da heller ikke uden grund, at man i Polen betragter Gdansk som landets smukkeste by. Det er en fornøjelse at vandre rundt i de charmerende gader, hvor byens liv for alvor udspillet sig med hyggelige caféer og spændende butikker. De fleste besøgende ender således med at bruge lang tid på at slentre på Ulica Dluga og Dlugi Targ (Langegade og Langetorv), der ligger i forlængelse af hinanden og byder på smuk arkitektur og et rigt restaurant- og butikliv. 

Når du rejser til Gdansk bør du også lægge vejen forbi byens mest berømte bygning, den middelalderlige kran Zuraw, der står ned til Motlawa floden. Kranen der er et af byens mest kendte vartegn, er dog ikke den eneste grund til at gå en tur langs flodbredden. Udover adskillige restauranter finder du blandt andet her byens maritime museum. Blandt byens mange andre interessante seværdigheder er Ravmuseet (som er indrettet i et gammelt fængsel og torturkammer!), Europas ældste murstenskirke (Mariakirken), verdens største alter i rav på 6.500 kg i Birgittakirken og rådhuset, der i dag huser byens historiske museum.

Restaurant- og butiksliv

Det er ikke mange år siden, at nattelivet i Gdansk var ret begrænset, men det er ikke længere tilfældet. Selvom Sopot er kendt for at have det vildeste natteliv, er der nu også rigeligt med barer og natklubber inde i selve Gdansk, som holder åbent til ud på de små timer. Der er dog også gode muligheder for at nyde en mere rolig aften med et godt udvalg af restauranter med alt fra sushi til argentinske bøffer. Der er en høj koncentration af spisesteder på hovedstrøget, men vil du have en mere autetisk polsk madoplevelse, kan det anbefales at søge lidt væk fra turistområderne og ud i sidegaderne.

Gdansk er kendt for sine mange ravbutikker, som det vrimler med i centrum. Der er dog også rig mulighed for at gøre andre gode køb. Udvalget i butikker og shoppingscentrene er således stort og priserne lave sammenlignet med Danmark. Er det gode tilbud, du søger, kan det også anbefales at opsøge markederne, hvor priserne ofte er endnu lavere. Du kan især glæde dig, hvis du kommer til byen i august, hvor Gdansk hver år afholder Europas største gademarked, som har rødder helt tilbage til 1260. Her fyldes den gamle bydels gader af boder, gademusikanter og andre former for underholdning.

Udflugter

På en rejse til Gdansk bør man ikke snyde sig selv for at besigtige verdens største ridderborg, Malbork Borgen, der ligger omkring en times kørsel mod syd er det mest populære udflugtsmål i nærheden af Gdansk. Den røde borg, som er optaget på UNESCO's liste over verdensarv, er da også et imponerende syn og vil med sikkerhed sætte gang børnenes fantasi. Malbork Borgen blev grundlagt i 1274 og tjente blandt andet i en periode som hovedsæde for Den Tyske Korsridderorden, som på det tidspunkt havde underlagt sig hele Preussen.

Vil du lidt væk fra byen, kan det også anbefales at tage en tur ud på den lange tange, der ligger som en naturlig dæmning 34 kilometer ud i bugten. Tidligere havde den lange tange en vigtig militær betydning og var derfor delvist lukket land for offentligheden. I dag er den dog forvandlet til et lille ferieparadis, der er populært blandt de lokale, med sandstrande på begge sider og talrige pensionater. Ude på spidsen ligger den lille idylliske fiskerby Hel med hyggelige restauranter og en lystbådehavn. I sommerperioden kan man sejle hertil fra Gdansk.

Transport

Det er ikke uoverkommeligt at køre til Gdansk fra Danmark (ca. 7 timer i bil fra færgehavnen i Rostock i Tyskland), men der er også gode muligheder for at flyve, hvis du vil undgå den lange køretur. Lufthavnen, Gdansk Lech Walesa Airport (IATA: GDN), ligger 14 kilometer vest for bymidten og betjenes af en bred vifte af flyselskaber såsom SAS, der flyver direkte hertil København på blot en time, Norwegian, Ryanair og Wizz. 

Der kører forskellige busser fra lufthavnen til centrum, både almindelige rutebusser og en flybus, som er hurtigere. Du kan også tage tog eller taxi (undgå pirattaxierne). Hvis du planlægger at tage på udflugter uden for byen eller eventuelt fortsætte din rejse til andre dele af Polen, er det oplagt at leje en bil til formålet. En stribe internationale biludlejere som Avis, Hertz og Europcar er til stede i lufthavnen.

Selve hjertet af Gdansk i form af den gamle bykerne er relativt kompakt med de fleste seværdigheder inden for gå afstand af hinanden. Vil du lidt længere ud i kanten af byen, er der et godt netværk af busser og sporvogne. Det anbefales at købe billet før man stiger ombord. Det kan gøre fra nærliggende aviskiosker og automater.

>> Læs også om at holde ferie i Polen
>> Læs om rejser til Krakow
>> Læs om rejser til Warszawa

Rejser til Polen

Læs mere om Polen og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Polen her

Hvad siger gæsterne i Gdansk?

9,1
Samlet gæstebedømmelser
Baseret på 73 anmeldelser