Rejser til Gdansk

Med sin smukke beliggenhed i det sydlige hjørne af den baltiske bugt ved kysten af det baltiske hav bliver Gdansk ofte kaldt for "Polens kystperle". Og sandt er det, at byen imponerer med sin farvestrålende og historiske arkitektur og sin ideelle beliggenhed ved det baltiske hav, der giver gode muligheder for cykel- og gåture langs et sindrigt netværk af stier langs kysten, bådture på byens flod og strandture omkring byen som en afveksling fra byens mange store kulturelle og historiske seværdigheder.

Byen, der har lidt under en halv million indbyggere, hvilket gør den til Polens fjerdestørste byområde og det nordlige Polens største by, er hovedstad i provinsen Pomeranian Voivodeship og det kulturelle, historiske og økonomiske centrum i den historiske Kashubia-region. Endvidere har byen Polens største og vigtigste havn og en af de største havne ved det baltiske hav med sit mere end 400 hektarer store havneområde og mere end 40 millioner tons fragtgods hvert år.

Gdansk er også præget af sin beliggenhed ved udmundingen af Motlawa-floden, der via sin forbundethed med Leniwka-floden og den nærliggende Vistula-flod - Polens længste flod - forbinder byen med den polske hovedstad, Warszawa, mere end 300 kilometer sydpå.

En anden hjørnesten i byens identitet er dens rige, men på samme tid meget dramatiske og turbulente historie. Byen blev grundlagt som polsk højborg i 980'erne af Mieszko 1. af Polen, der var medlem af Piast-dynastiet - det første herskende dynasti i Polen - og som i dag regnes som den polske nations grundlægger. Herefter blev byen kastet ud i et langvarigt tovtrækkeri mellem en række stormagters skiftende luner - polsk, preussisk og tysk herredømme - der også i perioder blev blandet med byens erhvervelse af status som uafhængig bystat. 

I den tidlige moderne tidsalder var Gdansk en kongelig by i Polen og før det 18. århundrede, hvor den nuværende hovedstad Warszawa for alvor begyndte at vokse, blev den betragtet som den rigeste og største by i Polen. Mellem verdenskrigene lå Gdansk på grund af sin brogede historie i en omstridt region mellem Polen og Weimar-republikken, som senere blev til det nazistiske Tyskland.

Byens tvetydige politiske status blev udnyttet af Weimar-reopublikken og fremmede spændingerne mellem de to lande, som i sidste ende kulminerede med invasionen af Polen og de første egentlige kamphandlinger i anden verdenskrig. I I 1980'erne blev byen fødestedet for den berømte Solidaritetsbevægelse, som spillede en afgørende rolle i forsøget på at bekæmpe det kommunistiske styre i Polen og som i sidste ende bidrog til øst-blokkens kollaps, Berlinmurens fald og opløsningen af Sovjetunionen.

I dag kan byens dramatiske historie studeres på byens mange museer, der er blandt Polens fineste, herunder nationalmuseet  Muzeum Narodowe,  det arkæologiske museum, Muzeum Archeologiczne, European Solidarity Center (der fokuserer på Solidaritetsbevægelsens historie) og Muzeum II Wojny Swiatowej, der fokuserer på byens historie under anden verdenskrig.

Blandt byens attraktioner bør du også opleve Skt. Dominics messe, som går helt tibage til år 1260, hvor den blev skabt af pave Alexander IV. Messen, der er en af Europas største og hvert år tiltrækker flere millioner gæster, foregår i tre uger fra den sidste lørdag i juli og rummer blandt andet et stort marked med antikviteter og håndlavede varer og en række kulturelle begivenheder,  såsom gadeteater, koncerter, parader, sportsbegivenheder og konkurrencer.

Bestil rejsen inkl. fly og hotel

Sørg selv for transporten eller book dit hotel i Gdansk inklusiv flybillet med rutefly eller lavprisfly til Gdansk International Airport Lech Walesa. Hos Escapeaway finder du altid et stort udvalg af billige rejser til Gdansk. Bestiller du din rejse som en samlet pakkerejse med hotel og flytransport, er du automatisk sikret af rejsegaranti og pakkerejseloven.

Rejsemål i Gdansk

Rejser til Polen

Læs mere om Polen og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Polen her

Hoteller i Gdansk

Populært i Gdansk

Polen, Gdansk
  • Nærmeste lufthavn: 18 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
  • Restaurant
Polen, Gdansk
  • Nærmeste lufthavn: 16 km
  • Nærmeste strand: ca. 7 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
Polen, Gdansk
  • Nærmeste lufthavn: 16 km
  • Nærmeste strand: ca. 14 m
  • Internetadgang/Wi-Fi

Rejseguide om Gdansk

I denne lille rejseguide har jeg samlet sprørgsmål og svar til dig som skal rejse til Gdansk. Finder du ikke svar på dine spørgsmål i denne rejsemålsguide er du naturligvis altid velkommen til at kontakte os.

Planlæg din rejse med Escapeaway til Gdansk

 

Hvornår er det bedste tidspunkt at rejse til Gdansk?

Hvad hedder lufthavnen i Gdansk?

 

Ovenstående informationer er vejledene og vi tager forbehold for ændringer. Du kan altid finde aktuelle informationer om flyselskaber, priser osv. online i søgemaskinen når du bestille din rejse til Gdansk.