Rejser til Gdansk

Gdansk ligger ved Østersøen, og er Polens største kystby.  Her lever en halv million mennesker - og til tider også mange besøgende turister! Her finder du nemlig kilometerlange strande, shopping, natteliv, kultur, en flot og spændende gammel bydel og desuden masser af historie at blive fascineret af.

Gdansk ligger blot en time med fly fra Kastrup. Fra Billund skal du regne med yderligere en halv time i luften. Der er fly hver dag, hele året. Men hvorfor skal man besøge Gdansk? Dette er ikke blot en af de mest historisk interessante byer i Polen, men også en af de smukkeste. Når du rejser hertil, rejser du til en af de byer, som var en del af Hanseforbundet ( ca. 1200 - 1650) og det kan ses i byens arkitektur - her blev der tjent gode penge. Men du kommer også til en moderne by, der byder på god shopping, underholdning og spændende restauranter til gode priser. 

Gdansk, kendt på tysk som Danzig, er en del af  området Trójmiasto ('3 byer'), som også omfatter Gdynia og Sopot. Efterhånden er de tre byer næsten vokset sammen til en enhed, men specifikt Sopot har noget unikt: en strand. Om sommeren kan du tage til denne smukke riviera langs Østersøen, som er et ferieparadis med kilometervis af hvide sandstrande. Det tager kun en kort togrejse fra Gdansk for at komme til Sopot. Afstanden er 13 kilometer og rejsen tager en halv time. Du kan også (om sommeren) hoppe på et minicruise fra Gdansks centrum til Sopot, rejsen tager en time og koster (pris fra 2023) ca 150 kroner.

 I Sopot kan du nyde solen på den fantastiske strand, slappe af på en af de mange fortovscaféer og gå ud på Europas længste træmole (511 meter). For enden af molen kan du gå op i fyrtårnet og nyde udsigten over hele byen. Sopot var også engang kendt som et spacentrum for overklassen, og der er stadig masser af muligheder for massage og spa-behandlinger her i dag.

Inspiration og fakta

Gdansk som by kan dateres tilbage til ca. år 1000, hvilket gør byen næsten lige så gammel som Roskilde. Byen har været skueplads for nogle af Europas mest dramatiske hændelser. Det var f.eks her, Anden Verdenskrig begyndte, da det tyske krigsskib Schleswig-Holstein åbnede ild mod fæstningen Westerplatte uden for havnen i Gdansk den 1. september 1939. Det var også her, at starten på kommunismens fald sidst i 80´erne blev grundlagt, da elektrikeren Lech Walesa organiserede en stor strejke på skibsværftet i Gdansk i 1981. Han blev senere Polens president (1990-1995).

Når du går rundt i Gdansks hyggelige gader, kan du tydeligt fornemme, at Gdansk i århundreder var den største og rigeste by i det store, polske imperium. Selvom byen blev voldsomt bombarderet og skudt i stykker under Anden Verdenskrig, har man gjort en stor indsats for at genopbygge den gamle bymidte, som i dag har sin oprindelige struktur og atmosfære. Et enormt arbejde.

Der er masser af muligheder for at fordybe sig i byens til tider dramatiske historie på de mange spændende museer. 
I dag er Gdansk med et indbyggertal på omkring 480.000 blevet et populært turistmål, og det er ikke mindst på grund af byens farverige og dramatiske historie. Når du går ned ad hovedgaden Dluhi Targ, kan det være svært at tro, at de smukke bygninger ikke blev bygget for 600 år siden, men er blevet genfødt i de sidste 50 år.

Seværdigheder

Gdansk var en torn i øjet på Adolf Hitler, som i 1938 som en del af den tyske aggression i Europa, krævede byen indlemmet i Tyskland og nazisternes Tredje Rige. Det var derfor måske logisk, at krigen startede her i september 1939. Senere i løbet af krigen, blev den gamle bymidte og havnen næsten fuldstændig ødelagt under de blodige kampe mellem nazisterne og den fremrykkende sovjetiske Røde Hær. Idag er det farverige bycentrum derfor en perle af arkitektur med smukke kirker og middelalderlige huse, takket være en grundig genopbygning. 

Så derfor er det endnu mere fantastisk, at Gdansk i dag betragtes som den smukkeste by i Polen. Det er en sand fornøjelse at vandre rundt i de smukke gader, hvor byens livlige charme kommer til sin ret med hyggelige caféer og spændende butikker. 

Mange besøgende går en lang tur langs Ulica Dluga og Dlugi Targ ("Den lange gade" & "Det lange torv") som går over i hinanden. Her oplever du smuk arkitektur og en bred vifte af restauranter og shoppingmuligheder.  Du bør også stoppe op ved byens mest berømte bygning, pakkehuset med den store kran ved navn Zuraw nede ved floden Motlawa. Kranen (bygget i 1444) er et af byens mest genkendelige vartegn, men det er på ingen måde den eneste grund til at gå en tur her langs floden. Ud over adskillige gode restauranter finder du også byens maritime museum her. Blandt de andre interessante seværdigheder er Ravmuseet (indrettet i et gammelt fængsel og torturkammer!), Europas ældste murstenskirke Mariakirken, verdens største alter lavet af rav (6.500 kg tungt) i Birgittakirken og husk også rådhuset, som i dag huser byens historiske museum.

Shopping, mad, drikke og natteliv i Gdansk

Hvis du besøgte Gdansk for måske 20 år siden, var nattelivet i Gdansk ikke det store at skrive hjem om, men sådan er det bestemt ikke længere. Der er masser af barer og natklubber, hvor du kan holde festen i gang til langt ud på de små timer. Sulten kan stilles uden problemer i denne by, som virkelig har mange gode spisesteder til rimelige priser. Her er både sushi, argentinsk bøf, pizza, sandwiches og pasta, men måske skal du ikke vælge en af de restauranter, som ligger tættest på hovedstrøget. Hvis du vil have en mere autentisk polsk madoplevelse, anbefaler vi, at du bevæger dig lidt væk fra turistområderne og ind i sidegaderne.  

Shoppingmuligheder: udvalget af butikker og indkøbscentre er enormt, og priserne er lave sammenlignet med Danmark på de fleste ting. Gdansk er også kendt for sine mange ravbutikker. Hvis du er på udkig efter ekstra gode tilbud, er det også en god idé at besøge de udendørs markeder, hvor priserne ofte er endnu lavere.

Hvis du rejser til Gdansk i august, kan du besøge Europas største gademarked, som har rødder tilbage til 1200-tallet. Byens gader er fyldt med boder, musik og underholdning. Et andet godt tidspunkt at besøge byen, er i ugerne op til jul. Så er der nemlig julemarked, hygge og funklende lys i den gamle bydel.

Udflugter fra Gdansk

En rejse til Gdansk er ikke komplet, uden at du besøger verdens største ridderborg, Malbork, der ligger en times kørsel syd for byen. Denne imponerende bygning blev bygget i 1270-tallet og fungerede i en periode som hovedkvarter for den tyske korsridderorden, som på et tidspunkt havde kontrollen over et enormt område i denne del af Europa. Dette er uden tvivl et af de mest populære udflugtsmål fra Gdansk, og borgen er også optaget på UNESCO's Verdensarvsliste. Her er der også noget som børn vil synes om.

Hvis du vil væk fra byens travle gader, anbefaler vi at du lejer en bil, og kører langs kysten forbi Sopot og Gdynia og videre ud til den lange halvø, der ligger som en naturlig dæmning uden for Gdansk-bugten. Tidligere var halvøen militært område og var derfor delvist lukket for offentligheden.

Men i dag er området forvandlet til et lille ferieparadis, der er populært især blandt de lokale. Her er fine sandstrande på begge sider af bugten og mange små hoteller og pensioner. På spidsen af halvøen ligger den idylliske lille fiskerby Hel med en marina og hyggelige restauranter. Om sommeren kan du sejle hertil fra Gdansk.

Transport

Gdansks lufthavn, Lech Walesa Airport (IATA: GDN), ligger 14 kilometer vest for byens centrum. 

 • Fra lufthavnen til centrum er der både lokale busser og en lufthavnsbus, som er lidt hurtigere. Du kan også tage toget eller en taxa (der er pirattaxaer, tjek prisen før du kører af sted) Hvis du planlægger at bevæge dig uden for bymidten eller vil rejse til andre dele af Polen, er det nemmest og mest smidigt at leje en bil i lufthavnen. 
 • Selve bymidten i Gdansk er kompakt med de fleste seværdigheder inden for promenadeafstand Der er også et velfungerende net af busser og sporvogne. Billet køber du fra en automat eller i en kiosk.

Hos Escapeaway kan du bestille en sikker rejse til Gdansk! Vores smarte søgemaskine finder de bedste priser på rutefly og kombinerer det med udvalgte hoteller i Gdansk. Alt samles i en pakkerejse med rejsegaranti, og du er derfor godt sikret! Vidste du, at du hos os kan finde unikke, lidt hemmelige hotelperler? Vi kalder dem for Hideaways! Velkommen hos Escapeaway og din næste storbyferie.

>>> Se vores Hideaways-hoteller i Gdansk

>>> Læs mere om Polen

>>> Læs mere om Sopot

>>> Læs mere om Gdynia

Rejser til Polen

Læs mere om Polen og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Polen her

Hoteller i Gdansk

Populære hoteller i Gdansk

Polen, Gdansk
9,2
Fabelagtigt
5138 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 16 km
 • Nærmeste strand: ca. 6.7 km
 • Internetadgang/Wi-Fi
Polen, Gdansk
9,1
Fabelagtigt
2845 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 16 km
 • Nærmeste strand: ca. 8.6 km
 • Internetadgang/Wi-Fi
Polen, Gdansk
9,4
Fabelagtigt
2281 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 16 km
 • Nærmeste strand: ca. 8 km
 • Internetadgang/Wi-Fi

Hvad siger gæsterne i Gdansk?

9,1
Samlet gæstebedømmelser
Baseret på 142 anmeldelser