Rejser til Gdynia

Når man går en tur nede ved den store havn og lystbådehavnen ved siden af den brede sandstrand, er det svært at forestille sig, at Gdynia for mindre et århundrede siden blot var en lille fiskerlandsby. I dag er byens havn en af de vigtigste på Polens Østersøkyst, og samtidig er Gdynia en del af Trójmiasto, den vigtige 'trillingeby', som også inkluderer Sopot og Gdansk.

Den bemærkelsesværdige udvikling fra en undseelig fiskerlandsby med omkring tusinde indbyggere til en by med omkring en kvart million indbygger tog sin begyndelse i mellemkrigstiden. Det var vigtigt for Polen, der da var genopstået som en uafhængig stat, at sikre sig en adgang til havet, som ikke var betinget af havnen i fristaden Danzig (Gdansk). Derfor blev Gdynia udvalgt til at være en ny polsk havneby og kraftigt udvidet. I slutningen af 1930'erne var Gdynia den største og mest moderne havneby ved Østersøen. Den var kendt for sine regelmæssige transatlantiske forbindelser med andre byer, blandt andet New York. Efter ødelæggelserne under 2. Verdenskrig blev havnen i Gdynia genopbygget og udvidet.

Selvom den oprindelige fiskerlandsby allerede omtales i kilder fra middelalderen, er det uomtvisteligt, at Gdynia er en af Polens yngste storbyer. Det afspejler sig i byens udseende og atmosfære. Har du øje for de arkitektoniske detaljer, vil du bemærke mange eksempler på 1920'ernes og 30'ernes arkitektur. Der er i sagens natur ikke mange historiske monumenter af ældre dato i byen, men alligevel flere spændende attraktioner, hvis du er historisk interesseret.

Seværdigheder i Gdynia

Det livlige centrum, museerne og havnen tiltrækker hovedsageligt ferierejsende om sommeren på grund af beliggenheden ved havet, som du kan nyde på den fine sandstrand. Der er dog liv i byen året rundt, som også har et betydningsfuldt skibsværft og et blomstrende forretningscentrum. Allerede før udviklingen mod vigtig havneby begyndte, var folk så småt begyndt at rejse til Gdynia på ferie. I dag står byen ganske vist stadig lidt i skyggen af de andre, mere kendte nabobyer. Men lad ikke det afholde dig fra at rejse hertil!

I dag er det da heller ikke kun fragtskibe og rutebåde, som lægger til ved Gdynia. Mange krydstogter ligger også vejen forbi, så der er ofte en livlig trafik ud og ind af havnen. Byens historie taget i betragtning er det ikke så overraskende, at der byen har et anerkendt søfartsmuseum. Da det var fra Gdynia, at mange polakker i mellemkrigstiden emigrerede til især USA, er her også et Udvandringsmuseum, som er et besøg værd. Har du mindre børn med på rejsen til Gdynia, kan det også anbefales at besøge byens eksperimentarium eller akvariet. Her kan I sagtens bruge en times tid på sjove interaktive udstillinger eller på at studere både eksotiske og lokale fisk.

Nyd livet ved kysten

Hvis du rejser til Gdynia om sommeren, vil byens strand nok have en stærk tiltrækningskraft. Den omkring 400 meter lange Gdynia-strand har fint lyst sand og er et godt sted at slå sig ned, hvis du vil slikke sol og tage en forfriskende dukkert. Som vi kender det hjemmefra, er vandet ved Polens Østersøkyst ofte til den lidt kølige side. Til gengæld er vandet lavt og derfor er den bynære strand et sted hele familien kan tage en slapper.

Stranden og lystbådehavnen ved Gdynia er også et populært samlingspunkt sidst på dagen, når solen går på hæld. Her er en lang promenade, der er perfekt til en cykel- eller spadseretur. Her er rig mulighed for at sætte sig til rette på en restaurant eller café, der ligger langs vandet eller længere oppe i centrum. Der er masser at vælge mellem med alt fra simpel fastfood til anerkendte gourmetrestauranter.

Følger du promenaden sydpå, fortsætter den som stier ind i naturparken Kepa Redlowska. Denne skov ligger helt ned til kysten. Et oplagt mål for en vandretur, hvor du kan gå oppe blandt de høje bøgetræer eller søge ned på den flotte uspolerede strand. Syd for skoven finder du den 180 meter lange træmole Orlowo, som også er et populært udflugtsmål. Hvis du vil, kan du gå hele vejen langs havet til Sopot.

Som rejsemål er Gdynia da også især interessant på grund af nærheden til Gdansk og Sopot. Samlet set er 'trillingebyen' et af Polens mest attraktive rejsemål. Med base i Gdynia kan du nemt også udforske disse spændende nabobyers seværdigheder. Både spabyen Sopot og den velbevarede Hasestad Gdansk har meget at byde på for hele familien.

Nemt at rejse til Gdynia

Mange ankommer til Gdynia ad søvejen, men du rejse hertil på en kør-selv-ferie eller booke en flybillet til Gdansk International Airport Lech Walesa,, som ligger blot 25 kilometer fra centrum.

Der er god offentlig transport, hvis du ikke vil nøjes med at bevæge dig rundt til fods på rejsen til Gdynia. Der er således både busser og tog, som du kan benytte for at komme omkring i byen, og hvis du vil tage på udflugt til de andre byer i området.

Rejser til Polen

Læs mere om Polen og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Polen her

Hoteller i Gdynia

Populære hoteller i Gdynia

Polen, Gdynia
9,1
Fabelagtigt
1862 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 15 km
  • Nærmeste strand: ca. 100 m
  • Internetadgang/Wi-Fi
Polen, Gdynia
8,9
Meget godt
6912 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 13 km
  • Nærmeste strand: ca. 400 m
  • Internetadgang/Wi-Fi
Polen, Gdynia
9,2
Fabelagtigt
1090 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 13 km
  • Nærmeste strand: ca. 700 m
  • Internetadgang/Wi-Fi