Rejser til Krakow

Kulturelt og historisk er der næppe nogen byer i Polen, som kan måle sig med Krakow. Her kan du gå på opdagelse blandt et væld af seværdigheder, der afspejler vigtige epoker i europæisk historie. Denne gamle storby, som ligger tæt på grænsen til Tjekkiet og Slovakiet i den sydlige del af landet, har således næsten alt, hvad hjertet kan begære af smukke bygningsværker i det velbevarede middelaldercentrum, som blev optaget på UNESCO’s verdensarvsliste i 1978. Kombineret med den tidligere kongebys meget tiltalende, afslappede atmosfære med et rigt café- og butiksliv, gør det Krakow til det perfekte mål for en kulturrejse eller "blot" en uforglemmelig storbyferie. Når du rejser til Krakow får du rigtig meget for pengene og gode oplevelser uden at støde ind i store mængder turister.

Kraków, beliggende ved Polens længste flod, Visla, tæt på grænsen til Slovakiet, er hovedstad i voivodskabet Lillepolen og den næststørste by i Polen med omkring 770.000 inbyggere i den indre del af byen og mere end 1,7 millioner indbyggere i hele dens metropole område. Byen er en af de ældste byer i Polen med en historie, der går helt tilbage til det syvende århundrede, og var landets hovedstad indtil 1596.

I dag er hovedstaden som bekendt Warszawa, men for mange polakker er Krakow stadig landets kulturelle, kunstneriske, historiske og religiøse hovedstad, ikke mindst på grund af den betydning, som Wawel-højen - byens suverænt største attraktion - spiller i polakkernes bevidsthed. 

Wawel-højen, der ofte kaldes for "Polens Akropolis" og som ligesom den øvrige del af Krakows historiske midte blev erklæret for verdensarv i 1978, er et befæstet arkitektonisk kompleks, der er opført over mange århundreder på toppen af en kalkstensklippe på venstre bred af Visla-floden, 228 meter over havets overflade. 

Komplekset består af mange historiske bygninger og befæstninger, hvoraf de ældste kan dateres tilbage til slutningen af 900-tallet, og som inkluderer kongeslottet (Zamek Królewski na Wawelu) og katedralen (Królewska Bazylika Archikatedralna ss. Stanislawa i Waclawa na Wawelu), som blev bygget i henholdsvis det 13-14. århundrede og det 14. århundrede.

For de fleste turister er Wawel-højen et arkitektonisk pragtværk; men for mange polakker er det først og fremmest et sted af stor historisk, kulturel og religiøs betydning; et nationalt pantheon – et på én gang verdsligt og religiøst symbol på den polske nation. Det var her – i det 9. århundrede – at wislánerne opførte en af deres vigtigste befæstede borge og det var her, at den første historiske hersker af Polen (og regnet for nationen Polens grundlægger), Mieszko 1. af Polen, og hans efterfølgere opførte deres boliger.

Omkring samme tidspunkt blev Wawel-højen et af Polens vigtigste religiøse centre med opførslen af en stenkatedral, der husede Krakows ærkebispesæde; og fra Kasimir I af Polens regeringstid blev Wawel-højen også det førende politiske og administrative center for den polske stat. Indtil 1611 var Wawel desuden det formelle sæde for det polske monarki.

Foruden Wawel-højen har Krakow en række andre store historiske og kulturelle seværdigheder i europæisk topklasse, såsom Krakows hovedtorv, Rynek Glowny, der er en af Europas største middelalderpladser og som er blevet kaldt Europas bedste torv på grund af dets kombination af unik historie og livlig gadeatmosfære, og den jødiske bydel Kazimierz, hvor du endnu kan se de steder, hvor filmen "Schindlers liste" blev optaget. Synagogerne ligger stadig i kvarteret, men kun en enkelt er i brug; de andre anvendes til udstillinger m.v.

En anden, men ikke uvæsentlig, fordel ved Krakow som rejsemål er dens store udbud af gode cafeer og restauranter, der serverer tradtionel polsk mad til fornuftige priser og hvor du kan prøve traditonelle polske retter, som f.eks. retten pierogi (også kendt under navnet varenyky), der er en af Polens mest populære nationalretter, eller retten, kotlet schabowy, som bedst kan beskrives som den polske version af wienerschnitzel. Og hvis du ikke er til tradtionelle polske retter, eller klassiske polske drikke, såsom vodka og forskellige mælkeprodukter, så byder byen også på et rigt udbud af restauranter med italiensk, spansk og asiatisk mad.

Bestil rejsen inkl. fly og hotel

Sørg selv for transporten eller book dit hotel i Krakow inklusiv flybillet med rutefly eller lavprisfly til Krakow. Hos Escapeaway finder du altid et stort udvalg af billige rejser til Krakow. Bestiller du din rejse som en samlet pakkerejse med hotel og flytransport, er du automatisk sikret af rejsegaranti og pakkerejseloven. Book fly og hotel online i søgemaskinen for at få den billigste pris på rejsen, her kan du også se aktuel information om alle flyafgange og flyselskaber.  Læs mere om de forskellige typer af hoteller vi tilbyder i Krakow under hoteltema. Du kan også få mere information om alle rejser til Krakow og andre byer i Polen i vores destinationsguide. 

Rejser til Polen

Læs mere om Polen og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Polen her

Hoteller i Krakow

Populært i Krakow

Polen, Krakow
  • Nærmeste lufthavn: 16 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
  • Restaurant
Polen, Krakow
  • Nærmeste lufthavn: 27 km
  • Afstand til centrum: ca. 1.5 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
Polen, Krakow
  • Nærmeste lufthavn: 13 km
  • Afstand til centrum: ca. 700 m
  • Internetadgang/Wi-Fi

Rejseguide om Krakow

I Krakow kan du gå på opdagelse i blandt et væld af seværdigheder der på hver sin måde afspejler vigtige perioder i europæisk historie. Denne gamle storby, er præget af smukke bygningsværker og et velbevaret middelaldercentrum.

Krakow er i dag med ca. 767.000 indbyggere den næststørste by i Polen efter hovedstaden Warszawa. Frem til 1596 var det imidlertid i Krakow, der var landets hovedstad, da kongen havde sin residens her. Byens historie strækker sig dog endnu længere tilbage. På Wawel-højen, som ligger syd for Krakows gamle bydel, er der fundet spor af mennesker tilbage til stenalderen, og man ved med sikkerhed, at her var faste bosættelser i det 4. århundrede. Den lille landsby voksede sig med årene stor i både størrelse og betydning, for allerede i 900-tallet beskrives den som en vigtig handelsby af en spansk handelsmand.  Krakow var også en by, hvor kunst og kunsthåndværk blomstrede i mødet mellem øst- og vesteuropa. Byen huser desuden et af de ældste universiteter i Europa - universitet Jagiellonski fra 1364 - hvor blandt andre Nicolaus Kopernikus og Pave Johannes Paul 2. har haft deres gang. 

Seværdigheder

Listen over interessante kulturhistoriske seværdigheder i Krakow er lang. Dette er i sig selv bemærkelsesværdigt, da flere af de andre større byer i Polen næsten blev jævnet med jorden under 2. verdenskrig. Krakow blev derimod forskånet voldsomme ødelæggelser, da den tyske besættelsesmagt gjorde byen til hovedstad for generalguvernementet i Polen (navnet for myndighederne i de områder, der var besat af Tyskland, men ikke indlemmet i det tyske rige). Denne særlige status, som er den primære grund til, at det middelalderlige centrum er så velbevaret, betød dog ikke, at byens indbyggere blev helt forskånet. Den nazistiske generalguvernør Hans Frank, som slog sig ned i Wawel-slottet, stod for eksempel bag henrettelsen af akademikere fra universitetet og sendte omkring 55.000 af byens jødiske indbyggere til koncentrationslejren Auschwitz -Birkenau, hvilket lagde det jødiske kvarter Kazimierz øde.

Næsten uanset hvor du går hen i den gamle bydel, vil du tydeligt mærke historiens vingesus. Wawel-slottet, katedralen med kongernes sakrofager, Kazimierz, hvis snævre gader igen er fulde af liv, og den store middelalders-markedsplads hører til blandt de ting, som du absolut ikke må gå glip af på din rejse til Krakow. Hertil kommer de talrige spændende museer rundt om i byen, hvis udstillinger man nemt kan bruge mange timer på at fordybe sig i. 

Vil du have et godt overblik over byen og dens seværdigheder, kan du eventuelt gå en tur ad den såkaldte Kongevej. Det er den kroningsrute, som fører dig fra mindesmærket for Slaget ved Tannenberg nord for den gamle bydel forbi blandt andet byens kendte byport, markedspladsen Rynek Glowny, universitetsområdet og adskillige kirker før du ender på toppen af Wawel-højen. 

Restauranter og butikker

Det er ikke kun på grund af det fantastiske middelaldercentrum, at rejser til Krakow i dag er blevet yderst populære. Især efter kommunismens sammenbrud er byen blomstret op og har i dag alt det, man kan ønske sig af et storbyrejsemål med et levende kulturliv samt et væld af gode restauranter, barer og shopping.

Traditionelt spiser man i Polen dagens største måltid om eftermiddagen, mens aftensmaden blot udgør et let måltid. I en storby som Krakow med mange internationale besøgende, kan du dog naturligvis både få frokost og aftensmad på mere "normale" tidspunkter. Ligeledes findes der snart sagt alle restauranttyper i byen. Så hvis du ikke er i humør til at vove dig ud i det lokale køkkens herligeheder, kan du få alt fra kinesisk til pizza. Er du lidt mere eventyrlysten, kan det dog varmt anbefales at prøve nogle af de lokale specialiteter.

Udflugter

Omkring 10 kilometer sydøst for Krakow kan du besøge en 700 år gammel saltmine i Wieliczka. Minen, der er fordelt på ni etager og rummer over 50 kilometer gange, er opført på UNESCOs Verdensarvsliste. På guidede ture kan du komme ned i en facinerende underjordisk verden med kamre, kapeller, statuer og en komplet katedral skåret ud af saltstenen. Det anbefales at være iført gode vandresko og at medbringe en varm trøje, da temperaturen nede i minen ligger på omkring 14-16 grader.

Et andet sted der trods sin dystre fortid er et oplagt udflugtsmål fra Krakow, er Auschwitz-Birkenau. Denne koncentrationslejr, som var den største af de seks lejre nazisterne oprettede under 2. verdenskrig for at gennemføre "Endlösung", ligger omkring 60 kilometer vest for Krakow. Det er svært ikke at blive påvirket at omgivelserne her, hvor en million jøder mistede livet. En stor del af bygningerne står i dag præcis som de så ud, da lejren blev befriet i januar 1945. Auschwitz-Birkenau står som en vidnesbyrd over en af de mørkeste perioder i Europas historie og er næsten et must at opleve på egen hånd for enhver med historieinteresse. 

Transport

Den gamle bykerne i Krakow udforskes nemmest til fods. Du kan for eksempel følge Kongevejen, men også blot slentre lidt rundt på må og få. Der er masser at se inden for et forholdvist lille område. Der er dog også et godt netværk af busser og sporvogne i Krakow, hvis du vil hurtigt omkring eller trænger til at hvile fødderne. Det er bedst at købe billet, før du stiger på. De fås i kiosker og automater. 

Hvis du kun skal opholde dig inden for bygrænsen, giver det ikke meget mening at leje en bil. Det kan dog være en god mulighed, hvis du vil rejse videre fra Krakow eller tage på udflugter til seværdigheder i regionen. 

Krakow Lufthavn (John Paul II International Airport Kraków - Balice)  ligger i Balice omkring 12 kilometer vest for bymidten. Dette er den næststørste lufthavn i Polen, der betjenes af en stribe flyselskaber med ruter til store dele af Europa - heriblandt easyJet, Ryanair, Norwegian og SAS, som har en direkte rute fra København. Det tager ca. 1½ time at flyve til Krakow.