Rejser til Portugal

Portugal er uden tvivl en europæisk topdestination, med dejligt vejr, gode faciliteter, lave priser, lækre strande og byer. Alligevel har danskerne ikke helt taget Portugal til sig i samme grad som de større lande omkring.

Den tendens er dog ved at vende for Portugal, som bl.a. har gjort en stor indsats for at blive en eftertragtet golfdestination, hvilket i dén grad er lykkedes. Samtidig kan man kombinere den aktive ferie med storbyferie i skønne Lissabon og store oplevelser ved Algarve-kysten - for ikke at nævne Azorerne og Madeira, som er en historie helt for sig.

Er man derimod til en ferie, hvor der er noget længere mellem turisterne, så prøv det nordlige Portugal, med den charmerende UNESCO-storby Porto, Douro-dalen og en række skønne natur- og nationalparker. Det er også her, langt størstedelen af de portugisiske vine produceres, og hvor frodige dale lægger jord til omfattende produktion af frugt og grønt, som kan købes på markeder i byerne - eller i supermarkeder ud over hele Europa.

På en rejse til Portugal får du rigtig meget for pengene. Ikke blot fordi mad og drikke er billigt, men også fordi de portugisiske resorts generelt har en meget høj kvalitet, og stort set altid en utrolig beliggenhed. Det milde klima tæt ved Atlanterhavet gør området til en helårsdestination, hvor det aldrig bliver rigtig koldt, og heller ikke så varmt som man kan opleve hvis man fx. rejser til Spanien i højsommeren.

Portugal er et af de mest besøgte feriemål i Europa, og er især populært hos danske turister på grund af det fremragende vejr og spændende kultur.

>> Læs også om All Inclusive i Portugal
>> Læs også om hoteller i Lissabon her

Inspiration og fakta

Portugal er kontrasternes land, det er opdagernes land, det er landet, der indtil for blot omkring 15-20 år siden stort set var et ukendt turistland. Meget har ændret sig, og siden landet blev medlem af EU, har landet taget et kolossalt spring ind i det 21. århundrede. Portugal er kommet på verdenskortet som et meget attraktivt rejseland - faktisk det billigste i Vesteuropa.

Landet har så meget at tilbyde den besøgende. Det bugner med smukke landskaber fra Algarvekystens fantastiske strande i syd til Dourodalens terrasseformede vinmarker i nord.

Uanset om du på den ferie i Portugal planlægger at slappe af på stranden, nyde nattelivet eller tage en vandretur, og måske lave stikprøver på lokale vingårde, Portugal har noget for enhver smag. Dette skyldes dels, det mangfoldige landskab langs den iberiske halvø, som betyder, at du kan kører fra bjergene ned til strandene i din lejebil på næsten ingen tid. Portugal er det mest vestlige af alle lande på det europæiske fastland og Portugals kyst ved Atlanterhavet har i mange år tiltrukket rejsende, der gerne vil nyde "value for monney" for Portugal er faktisk det billigste Vesteuropæiske land at holde ferie i.

Byer

Lissabon

Midt imellem ligger hovedstaden Lissabon, smukt ved Tejo-flodens bred. Byen indbyder til vandreture i de snævre gader og rundt på de store pladser omkranset af imponerende bygningsværker. Når fødderne gør oprør bliver man glad for byens velfungerende sporvognsnet. I Lissabon hyldes Portugals berømte opdagelsesrejsende som Henrik Søfareren, Vasco da Gama og Magellan. De var i 14- og 1500-tallet alle med til at opdage store dele af den dengang ukendte verden og skaffede kolossale rigdomme til landet.

>> Læs om storbyferie i Lissabon

Cascais og Estoril

Fra Lissabon er der knap en times kørsel til badebyerne Cascais og Estoril. Her ferierede tidligere mange af Europas kongelige og velhavere. Gør som dem og kombiner storbyferien i Lissabon med et ophold ved kysten.

De klassiske kulturbyer

I området mellem Lissabon og Porto finder du en række historiske kulturbyer - mange af dem er på Unescos liste over verdens kulturarv. Middelalderbyen Obidos omgivet af høje bymure; fiskerbyen, Nazaré, hvor fiskerkonerne tørre fisk i solen på traditionel vis; den hellige by, Fatima, hvor Jomfru Maria i 1917 viste sig for 3 små hyrdebørn og en af Europas ældste universitetsbyen, Coimbra, er blot eksempler nogle af de byer, det er værd at besøge.

>> Læs om kulturrejser til Portugal

Oplevelser og seværdigheder

Portugals distrikter adskiller sig fra hinanden i alsidige landskaber, arkitektur, atmosfære, kultur og traditioner. En rejse til Portugal bringer dig tættere på et uberørt land med unikke hemmeligheder. Et land der kildrer drømmen om det ægte og uberørte.

Charmerende byer som Lissabon, Porto og Coimbra beliggende på den nordlige brede af floderne har kun det til fælles, fordi de er vidt forskellige fra hinanden og det er svært at sige, hvilke af dem er smukkere, for det er de alle sammen. Storbyer summer af aktivitet og farver og man har holdt sig væk fra store militær konflikter og har dermed ikke oplevet ødelæggelse og udplyndre som de fleste Europas storbyer, hvorfor byernes ægthed og dejlig atmosfære bevares intakt.

Landskabet skifter ud mellem høje bjergområder, plateauer og sletterne, hvor livet ser ud at stå stille, med tilhørende karakteristiske smukke vegetation, uspolerede naturparker og tiltalende kursteder. Rent paradisisk.

Kysten fra nord til syd byder på bedårende badestrande og pittoresk fiskerleje med masser af charme og traditioner der er gået flere generationer i arv. Ind i landet, storslåede byer dokumenterer en historisk fortid og godt bevaret traditioner.

Portugisisk gastronomi og vine er en kapitel for sig, med utællelige lokale specialiteter tilpasset årstidernes råvarer og lokale vine. Den 1230 km lang kyst byder på al slags havets herligheder og Portugal byder på uendelige udsøgte fiske- og skaldyrretter, herunder, de berømte grillede sardiner.

Arkitektonisk, byder Portugal på et bredt udvalg af imposante Unesco-monumenter og Unesco- byer der er vidne for de forskellige folk der har beboet og sæt sit præg i portugisisk arkitektur gennem tiderne, men også de mange indtryk søfarere har bragt med til landet siden d. 15. årh.

Befolkning kendetegnes af en medfødt gæstfrihed og spontanitet, der mærkes generelt på alle steder fra restauranter, cafeer og parker til hoteller. Ydermere er Portugal et ideelt sted at gå på shoppingtur, da portugisere er vilde med tøj, sko, mv. og det ses på alle de mange store elegante shoppingcentre og traditionelle butikker rundt i hele landet. 

Oplev det ukendte Portugal

Det er ikke kun de mest kendte destinationer, som oplever fornyet opmærksomhed. Fokus rettes også mod en del af landet, som de fleste rejsende tidligere har overset, nemlig Minho-provinsen i den nordvestlige del af landet. Klimaet i Minho-provinsen, som er opkaldt efter floden, der deler det nordlige Portugal og Spanien, er ganske vist koldere og får mere nedbør end længere mod syd. Men kan du modstå fristelsen fra livlige Lissabon og badestrandene i Algarve, kan du glæde dig til at opleve en region med frodige grønne landskaber og spændende historiske byer.

Det er for eksempel her længst mod nordvest, at du kan udforske nationalparken Peneda-Gerês – et af Portugals 7 naturunderværker – med masser af uberørt natur, rigt dyreliv og gamle landsbyer. Provinsen er dog nok mest kendt for vinho verde, især den hvide udgave af vinen.

Holder du af god vin, er det da også oplagt at udforske provinsen ved at følge vinruten, som blandt andet fører dig gennem en af landets historisk mest interessante byer, Guimarães. Er det en aktiv ferie, du ønsker dig? Så kan det anbefales at følge en anden rute gennem provinsen, pilgrimsruten Caminho Portugués, som mange pilgrimme hvert år følger på vejen mod Santiago de Compostela i Spanien.

Mad og vin i Portugal

Maden i Portugal bærer præg af portugisernes lange og nære tilknytning til havet. Forvent ikke det store kulinariske skoleridt, maden er ikke raffineret, men veltillavet med friske råvarer og består som oftest af kartofler, grøntsager, ris og kød eller alt godt fra havet. Fisk og skaldyr er ofte på menuen, og nogle af de mest populære retter er grillede sardiner, rejer piri piri (i chili) og naturligvis nationalretten bacalhau (klipfisk). Det siges, at der er en opskrift på tilberedning af denne ret for hver af årets 365 dage.

Den portugisiske vin er i de seneste år blevet bedre og bedre, og mange vine er helt på højde med de bedste fra andre europæiske vinproducerende lande. Hverken den kraftige rødvin fra Alentejo, den tørre fyldige fra området omkring Douro-floden eller den friske "grønne" vinho verde fra Nordportugal er til at komme uden om.

Madeira-vin og portvin

Den navnkundige portvin fra den nordportugisiske by, Porto og den sødmefyldte madeiravin fra øen af samme navn er et kapitel for sig. Begge er de fremragende dessertvine og populære som en afkølet aperitif. Der er mange historier knyttet til de 2 hedvine og mange af dem er forbundet til englænderne, der også er de største aftagere af de ædle dråber.

Middag med stjernestatus 

Solrige Portugal byder ud over fantastiske strande og fascinerende kultur også på spiseoplevelser i verdensklasse. Landet har ikke mindre end 14 Michelin-restauranter – hvoraf tre har hele to stjerner. Madører, som besøger hovedstaden Lissabon, kan glæde sig til at opleve den tostjernede Belcanto, der har ligget i byens historiske centrum siden 1958. I 2012 åbnede den historiske restaurant med ny ejer, og allerede samme år fik den sin første Michelin-stjerne. Stjerne nummer to fulgte i 2014.

Planlægger man at feriere ved Algarve-kysten, kan man passende reservere bord på den tostjernede Vila Joya, der i 2015 blev udnævnt til en af verdens 50 bedste restauranter. Her er der også mulighed for at bestille den såkaldte ”chef’s table”-oplevelse, hvor op til otte gæster kan komme med kokken i køkkenet. Landets øvrige Michelin-restauranter ligger blandt andet i charmerende Porto, den elegante kystby Cascais og langs Algarve-kysten.

På marked

Gademarkeder er en integreret del af det lokale liv og de fleste, som rejser på ferie i udlandet, synes altid det er en sjov og autentisk oplevelse at besøge de lokale markeder, og det er det vil jeg også anbefale dig at gøre hvis du rejser hertil. De fleste markeder i Portugal afholdes på byens hovedtorv en gang i ugen, og nogle gange oftere. Der sælges et bredt udvalg af varer fra mad, antikviteter og kunsthåndværk til husholdningsartikler og tøj. Hovedparter finder sted om morgenen, skønt de i turistområder ofte fortsætter til sent om eftermiddagen.

Portugals mest berømte marked finder sted hver torsdag i Barcelos i det nordlige Portugal. Her kan besøgende finde alle salgs souvenirs, inkl. lokaltfremstillet keramik, kniplinger, broderier og tæpper.

Andre markeder, man bør holde øje med, er Albufeira (som afholdes den anden lørdag i hver måned), Carcavelos (om torsdagen), Cascais (om onsdagen), Coimbra (på den sidste lørdag i hver måned), Estremoz (om lørdagen), Lagos (første lørdag), Loulé (om lørdagen), Oeiras (første søndag) og Portimao (om søndagen). Sintras Feira de Sao Pedro foregår på anden og fjerde søndag i hver måned, mens Lissabons mest berømte loppemarked, Feira da Ladra, der afholdes hver tirsdag og lørdag morgen i Alfama distriktet, er god for antikviteter, nips, smykker, tøj og alle øvrige rariteter.

De fleste portugisiske små og større byer har også overdækkede markeder, der er åbne om morgenen fra mandag til lørdag, hvor der sælges et stort udvalg af f.eks. fisk, køb, frugt og grønt, og nogle gange kunsthåndværk og tøj. Næsten alle små byer og landsbyer har et ugentligt marked samt nogle stande, der sælger frugt og grønt resten af ugen også.

Sport

Golf- og tennisfaciliteter har været veletableret i mange år, og sydpå gør det milde klima det muligt at dyrke begge disse sportsgrene hele året rundt. Andre aktiviteter så som vandreture, cykling, ridning og vandsport nydes også viden om og kan nemt arrangeres. Til trods for sin størrelse tilbyder Portugal et meget forskelligt terræn, og landet har et stort udvalg af sports- og fritidsaktiviteter, der passer hertil.

Tennisbaner fi