Rejser til Alentejo

- tillad din mave at knurre

Alentejo er et hideaway! Men hvordan kan en region være det, altså et hideaway? Det er der flere årsager til, som du kan læse om her på siden. Velkommen til Alentejo med Escapeaway, vi er specialister i rejser til Alentejo i Portugal, hvor du bor på håndplukkede hoteller eller i ferieboliger på din ferie.

For det første er det tilladt at stille krav til det, der serveres på din tallerken. Alentejo er (vel)kendt som Portugals spisekammer, og hvis det lyder en smule klichéagtigt, så vil jeg til dels give dig ret. Men ikke desto mindre er Alentejo et paradis for ganen og dine smagsløg – og som overskriften antyder, så bliver dine sanser stimuleret og en konstant rumlen i maven er næsten uundgåelig.

For det andet er Alentejo en region fuld af overraskelser. Langt de fleste forbinder området med bølgende korn- og vinmarker, korkplantager og oliventræer i tusindtal. Det er der heller ikke noget forkert i – det er Alentejo. Men Alentejo er også lyden af en græssende fåreflok, hvis karakteristiske lyd fra bjælderne høres nær og fjern – fuldstændig som et postkort, du har lyst til at sende hjem til familien. På de små landeveje passerer du en lille ladvogn, hvor ”hestekræfterne” er udskiftet med et trofast æsel og på ladet sidder en hyrde, der har et fuldstændigt overblik over sine græssende dyr på markerne – det er også Alentejo.

For mig rummer Portugals spisekammer så mange små og store seværdigheder, at det er vanskeligt at vælge til og fra – jeg vover alligevel pelsen og kommer nedenfor med mine bud på, hvad du må og skal opleve på din ferie i en af mine yndlingsregioner, der er en af Portugals mest uspolerede områder.

Sådan booker du en rejse til Alentejo med Escapeaway

Med Escapeaway kan du bruge den smarte søgemaskine til at booke en nem og sikker rejse til Alentejo. Vælg mellem afrejse fra lufthavnene i København, Billund, Aalborg, Aarhus eller Hamburg, enten direkte til fx. Faro eller Lissabon, eller med en mellemlanding undervejs. Vi finder billige flybilletter med rutefly og sætter dem sammen med udvalgte hoteller i Alentejo, og med mulighed for at supplere med en lejebil - alt samlet i én pakkerejse, som er sikret af rejsegaranti.

Rigtig god rejse til Alentejo med Escapeaway!

>> Læs også om rejser til Algarve her

Rejsemål i Alentejo

 • Gæstebedømmelser 9,1
  Évora
  5 hoteller
  Évora er en af Portugals smukkeste perler og det betagende middelalder bycentrum er på UNESCO's verdenskulturarvsliste. Byen, som har rødder tilbage til romersk tid, har et væld af historiske og kulturellt tilbud og bliver ofte betegnet, museumsbyen.
 • Alcacer do Sal
  1 hotel
  Alcacer do Sal ligger smukt ved bredden af Sado-floden få kilometer før dennes udmunding. Beliggenheden og den charmerende bys rige historie er i sig selv værd at rejse efter. Dertil kommer, at du her har Troia-halvøens gyldne sandstrande inden ... for rækkevidde. Læs mere
 • Beja
  1 hotel
  Beja (Pax Juila) er en by med en lang og mangeartet historie at fortælle, fra byens grundlæggelse af Julius Cæsar og de magtfulde arabere til kærlighedens breve fra Søster Mariana Alcoforado. Her er desuden et glimrende vindistrikt.
 • Estremoz
  1 hotel
  Estremoz er en middelalderby med robuste fæstningsvolde der rejser sig på den enorme åbne slette nordøst for Evora. Byen er centrum for marmorproduktion og er desuden kendt for sit første-klasses lertøj. Et godt udgangspunkt for at uforske egnen.
 • Montargil
  1 hotel
  I den nordlige del af Alentejo regionen ligger den lille landsby Montargil, ved siden af den store dæmning af samme navn, og har levet sit stille liv, indtil for nyligt hvor det er blevet et populært sted for udendørsaktiviter og sport.
 • Montemor-o-Novo
  1 hotel
  Montemor-o-Novo i Alentejo er ikke en by, som nu til dags gør meget væsen af sig. Men i middelalderen var den charmerende by af stor betydning for det portugisiske kongerige. I dag fornemmer du fordums storhed på borgruinen, der ligger oppe over byen.

Populære hoteller i Alentejo

Portugal, Alentejo, Évora
8,6
Meget godt
932 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 126 km
 • Nærmeste by: ca. 5.6 km
 • Pool (evt. sæsonåben)
Portugal, Alentejo, Évora
8,8
Meget godt
639 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 132 km
 • Nærmeste by: ca. 0 m
 • Pool (evt. sæsonåben)
Portugal, Alentejo, S.Teotonio
9,7
Fabelagtigt
346 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 121 km
 • Nærmeste strand: ca. 1.3 km
 • Pool (evt. sæsonåben)

Seværdigheder

Alentejo er en region, der byder på en række unikke historiske byer og monumenter, smuk natur og undertiden en uberørthed, som man ikke finder mange andre steder i Portugal. Jeg har her udvalgt et par af de seværdigheder, som du kan opleve på din ferie i Alentejo. Hvis du har lyst til at læse mere Alentejo og Portugal, anbefaler jeg dig at besøge vores blog. God fornøjelse!

Évora

Évora er ikke bare den historisk set med interessante by i Alentejo, men også en af de historisk set mest anerkendte byer i Portugal, hvilket en plads på UNESCO´s verdensarvsliste også vidner om. Byen, der ligger i subregionen Alentejo Central, bliver ofte fremhævet for dens romerske oprindelse, men selvom byen er rig på spor fra dens romerske fortid, så er det en myte, at den blev dannet af romerne. Faktisk er det mere sandsynligt, at dens nuværende navn blev skabt af kelterne, der kaldte byen for Ebora, og at dette navn er beslægtet med navnet for den engelske by York under det romerske imperiums herredømme (Eboracum), som også menes at have keltiske rødder (en latinsk afledning af Ebora Kon=Takstræernes sted).

Det er også sandsynligt, at kelterne gjorde byen til hovedstad for deres regionale territorier syd for de berømte lusitaneres område; lusitanerne, der af nutidens portugisere bliver betragtet som deres forfædre, og som muligvis selv var af keltisk oprindelse (men det er en anden, noget længere, historie). Hvordan det end forholder sig, så var byen engang under keltisk herredømme indtil romerne i 73 f.Kr. erobrede byen og straks begyndte at befæste den med mure, som der endnu kan ses spor af.

Under romerne voksede byen både geografisk og i betydning, ikke mindst fordi den lå strategisk godt for romerne, idet den udgjorde et knudepunkt for flere vigtige handelsveje. Julius Cæsar kaldte byen Liberalitas Julia og den romerske forfatter og naturfilosof Plinius Den Ældre nævner byen i sin encyklopædiske bog Naturalis Historia, hvor han kalder byen Ebora Cerealis, hvorved han på én gang genbruger den keltiske rod af navnet (Ebora) og indføjer en reference til de mange hvedemarker, der omgiver byen (Cerealis). Det romerske Diana-tempel i det gamle bycentrum af Ebora, der menes at være blevet bygget i det første århundrede e.Kr. og dedikeret kejser Augustus, samt de mange andre romerske monumenter og inskriptioner, der er fundet i byen, er et godt eksempel på, hvor højt profileret byen var i det romerske Hispania (det romerske navn for den iberiske halvø).

Både Diana-templet og byen som sådan skulle dog senere blive udsat for andre folkeslags omkalfatrende luner; først da vestgoterne fra nord trængte ned over dele af den iberiske halvø og også erobrede Evora i 584 under den legendariske goter-konge Liuvigild; dernæst af maurerne, der overtog byen i 715, og som bl.a. bragte en moske, en fæstning og et blomstrende landbrug til byen, som de beholdt helt indtil 1165.

I 1166 blev Évora erobret fra maurerne af de kristne som en del af den voksende reconquista på den iberiske halvø, men det var ikke hvem som helst, der havde held med at jage maurerne ud af byen. Byens nye herre, den fredløse ridder Gerald Den Frygtløse (Geraldo Geraldes Sempavor på portugisisk), var kendt for sine spektakulære angrebs-taktikker med en lille privat hær, der havde specialiseret sig i det, vi idag ville kalde kommando-agtige overraskelsesangreb, som ofte foregik ved nattetid, når vejret var stormfuldt, og forventningen om angreb mindst. Gerald Den Frygtløses erobring af Évora skulle siden vise sig at være den længst varende af alle hans erobringsforsøg på maurisk besatte territorier og byen kom aldrig på mauriske hænder igen, hvilket - sammen med hans spektakulære taktikker og vovemod - har gjort ham til en portugisisk folkehelt og legende.

Évora blev senere en populær by blandt de portugisiske konger og et centrum for portugisisk kunst, kultur og åndsliv. Da Portugal blev et sø-imperium og en kolonimagt med kolonier hovedsageligt i Afrika og Sydamerika i 1400- og 1500-tallet, blev Évora også et centrum for slavehandel og rummede et stort antal slaver fra især Afrika.

I dag bærer byen - med omkring 57.000 indbyggere - stadig spor af sin dramatiske og farverige fortid; det romerske tempel fra det første århundrede e.Kr. kan endnu beundres, selvom vestgoternes hærgen, samt tidens tand, har slidt på de korintiske søjler, og byen byder også på en række andre spændende seværdigheder, såsom byens katedral, bygget mellem 1280 og 1340, der er et af de mest betydningsfulde gotiske monumenter i Portugal; den ni kilometer lange akvædukt Água de Prata Aqueduct, bygget på ordre fra Kong João III i 1531-37; det jødiske kvarter; Évora universitet, der blev grundlagt af jesuitter i 1559 og siden blev et centrum for portugisisk åndsliv, indtil det blev lukket i 1759 (og først åbnede igen så sent som i 1973); Praça de Giraldo med de middelalderlige hvælvinger; Vasco da Gama-paladset, hvor Vasco da Gama residerede i 1519 og 1524; den centrale plads Praça do Geraldo; Skt. Francisco-kirken med Capela dos Ossos; Nossa Senhora da Graça-kirken med det tilhørende kloster, samt kirkerne Skt. Antão og Skt. Vincente, for at nævne nogle få.

>> Læs også om rejser til Évora her

Beja

Beja er en tidligere romersk by, som blev navngivet Pax Julia af Julius Caesar, da han stiftede fred med lusitanerne og som senere blev hovedstad i den sydligste del af den romerske provins af samme navn (Lusitania). Under en anden romersk kejser, kejser Augustus, beholdte byen dens vigtige strategiske betydning for romerne, men blev omdøbt til “Pax Augusta” for at afspejle dens nye hersker; et navn den beholdte indtil visigoterne erobrede byen og gav den navnet Paca. Under vestgoterne blev byen et bispesæde, kaldet “Pacas bispesæde”. I 713 blev byen overtaget af de fra syd fremstormende maurere og byen udviklede sig i denne periode til et muslimsk kultur-centrum og byen forblev på mauriske hænder - med undtagelse af en kort periode mellem 1150 og 1162 - indtil den kristne generobring af byen i 1234. I 1808 blev byen plyndret og indbyggerne massakreret af Napoleons tropper.

I dag er byen - med dens knap 22.000 indbyggere - genstand for mere fredelige sysler, men byder stadig på en række interessante spor fra dens spændende fortid. Du kan bl.a. besøge Dronning Leonoras Museum, som viser en interessant samling af værdifulde arkæologiske fund. De romerske ruiner ved Pisões er bestemt også et besøg værd. Desuden findes der et væld af kirker i Beja; St. António i visigotisk stil, Santa Maria, St. Francisco-klosteret, St. André Erimitagen i gotisk-maurisk stil, og Misericord-kirken i renæssance-stil.

>> Læs også om rejser til Beja her

Borba

Den lille by Borba, der ligger i subregionen Alentejo Central, er kendt for sin produktion af marmor, vin og oste. Og netop marmoret har spillet en væsentlig rolle for byens største attraktion, som er dens rige kulturarv, der kan dateres helt tilbage til den tid, hvor Portugal blev grundlagt som nationalstat. Dette gælder f.eks. Borbas slot og de omgivende mure, som blev beordret bygget af Kong Afonso II, og som blandt andet er bygget af marmor fra lokalområdet, herunder også brostenene i byens gader.

Borba rummer også kirken, Igreja de São Bartolomeu (også kendt som Igreja Paroquial de São Bartolomeu), fra det 16. århundrede, hvis altre, borde, søjler rækværker, fonde og trapper alle er udskåret af lokal marmor, og i Borbas centrum kan du se et stort hvidt springvand af marmor, bygget under Dronning Maria I i 1781.

>> Læs også om rejser til Borba her

Elvas

Elvas er - blandt andre ting - berømt for sine blommekager, men det er ikke de velsmagende blommekager, der har medført, at den er kommet på UNESCO´s liste over verdensarv. Det kan den derimod takke sit unikke fæstningsanlæg for, hvis facade vender over mod Badajoz ved den spanske grænse. Elvas har tre indgangsporte, som leder ind til centrum af byen, og i sin lange og dramatiske historie som fæstningsby har der både stået maurere, spaniere, franskmænd og englændere ved disse indgangsporte og forsøgt at bryde sig vej ind.

Elvas er også seværdig for sine mange patios og hvide huse, der vidner om flere århundreder under maurisk herredømme; den lille, ottekantede kirke fra det 16. århundrede, Igreja das Domínicas (også kendt som Nossa Senhora dos Aflitos), som med sine fine marmorsøjler og kakler er en af de smukkeste i Portugal; og den 8,5 kilometer lange og fire etager høje akvædukt Aqueduto da Amoreira, som med sine 843 overlappende buer regnes for den største akvædukt på den iberiske halvø, og som stadig leverer vand til fontænen på byens centrale torv.

>> Læs også om rejser til Elvas her

Sines

Den lille by Sines - beliggende ved Atlanterhavskysten i Alentejo Litoral - har et meget berømt bysbarn, idet den var fødested for den legendariske portugisiske opdagelsesrejsende Vasco da Gama, der nåede Indien ad søvejen syd om Afrika i 1498. Vasco da Gamas far var guvenør i Sines og det er sandsynligt, at Vasco da Gama blev født på Sines slot, der endnu kan ses i dag. Også kirken Igreja de Nossa Senhora das Salvas bærer spor af Vasco da Gamas tilknytning til byen, idet han i 1529 besluttede at ombygge og udvide kirken, muligvis som tak til de højere magter for at lade ham nå frem til Indien.

Byen er også en del af nationalparken, Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina, som er et af de bedst bevarede kystområder i hele Europa. Her finder man nogle af de fineste portugisiske strande, hvor små lyse sandflader blandt de enorme klipper skaber en atmosfære af intimitet og eksklusivitet. Bemærk især Praia Grande de Porto Covo, Praia da Ilha og Praia de Morgavel.

Information og fakta

Jeg har her samlet nogle få informationer og fakta om Alentejo, herunder om klima og vejr, geografi og befolkning, historie og natur, som alene har til formål at tjene som inspiration til din rejse til Alentejo. Hvis du har lyst til at læse mere om regionen, anbefaler jeg dig at besøge vores blog, der indeholder mange spændende artikler om hele Portugal.

Befolkning og geografi

Alentejo, der bogstaveligt talt betyder “hinsides Tejo”, er afgrænset af Tejo-floden mod nord (rent administrativt af regionen Beira Interior), af Spanien mod øst, af Estremadura og Ribatejo-regionen mod nordvest, af Lisboa e Setúbal-regionen mod vest og af Algarve-regionen mod syd.

Historisk har regionen været inddelt i to provinser, Baixo Alentejo og Alto Alentejo, som bortfaldt ved konstitutionen af 1976, to år efter Nellike-revolutionen. I dag er regionen inddelt i fem subregioner, som også inkluderer dele af de to nævnte historiske provinser. Disse fem subregioner er Alentejo Central (det centrale Alentejo), Alentejo Litoral (den sydvestlige del af Alentejo), Alto Alentejo (den nordøstligste del af Alentejo), Baixo Alentejo (den sydøstlige del af Alentejo) og Léziria do Tejo (den nordvestlige del af Alentejo).

Disse subregioner er på deres side inddelt i såkaldte municipios (også kaldet concelhos), der nogenlunde svarer til danske kommuner. I alt har Alentejo 58 municipios, hvilket svarer til 18,8% af Portugals municipios.

I alt har Alentejo-regionen omkring 760.000 indbyggere fordelt på 31.551 kvadratkilometer, hvilket gør den til den mindst befolkede region i Portugal. Det er samtidig den region med den ældste befolkning i Portugal, idet hele 22.9% af befolkningen er over 65 år, mens landsgennemsnittet ligger på 17,5%.

Den arealmæssigt største subregion i Alentejo er Baixo Alentejo med 8,505 kvadratkilometer, mens Lezíria do Tejo er den arealmæssigt mindste subregion. Lezíria do Tejo er til gengæld den mest befolkede subregion i Alentejo med omkring 241.000 indbyggere, mens den mindst befolkede subregion er Alentejo Litoral med omkring 98.000 indbyggere.

Klima og vejr

Når man rejser til Alentejo finder man et - hovedsageligt - mediterrant klima med varme, tørre somre og milde vintre. Men klimaet varierer naturligvis meget alt efter, hvor du befinder dig henne i regionen, f.eks. om du befinder dig nede i den sydlige del af Baixo Alentejo eller Alentejo Litoral, hvor klimaet minder om klimaet i Algarve-regionen (med meget milde vintre), eller om du befinder dig i den indre og nordligere del af regionen, hvor vintrene kan være rå og kolde.

Den varmeste måned i Alentejo er august med en højeste middeltemperatur på 28 grader og en laveste middeltemperatur på 15 grader, tæt efterfulgt af juli med en højeste gennemsnitstemperatur på 27 grader og en laveste gennemsnitstemperatur på 14 grader, juni med en højeste gennemsnitstemperatur på 25 grader og en laveste på 13, samt september med en højeste gennemsnitstemperatur på 24 grader og en laveste på 13 grader.

De koldeste måneder i Alentejo er december og januar med en højeste gennemsnitstemperatur på 11 grader og en laveste gennemsnitstemperatur på 4 grader, tæt efterfulgt af november og februar med en højeste gennemsnitstemperatur på 13 grader og en laveste på henholdsvis 6 og 5 grader.

Måneden med mest nedbør i Alentejo er oktober med gennemsnitligt 178 mm, efterfulgt at december måned med gennemsnitligt 159 mm og januar med gennemsnitligt 133 mm. Den mindst regnfulde måned er juli med gennemsnitligt 20 mm, efterfulgt af juni med gennemsnitligt 30 mm og august med gennemsnitligt 32 mm.

Historie

En rejse til Alentejo er på mange måder en rejse tilbage i tiden; til dengang Portugal endnu var uberørt af masseturismen, til dengang lokale traditioner blev opretholdt med en stolt stædighed, men også til dengang verden var befolket af eventyrlystne folkeslag, der skiftedes til at erobre land og rigdomme fra hinanden i den sydlige del af Europa. Historien i Alentejo rækker ca. 400 år tilbage til de prægtige kongepaladser fra Portugals Guldalder; ca. 700 år tilbage til de imponerende borge, der troner på bjergtoppene; ca. 600 år tilbage til de mauriske invasioner fra Nordafrika; ca. 1400 år tilbage til den visigotiske kolonisering af regionen fra nord; ca. 2100-2250 år tilbage til romerne indtog scenen fra øst; ca. 3000 år tilbage til spor af fønikisk civilisation - og hele 4000 år tilbage, når man oplever de enestående megalitiske monumenter i regionen.

Foruden romere, fønikere, vestgotere og maurere har Alentejo også at have været hjemsøgt af vandaler og keltere, hvilket gør den til én af de historisk set mest interessante regioner ikke bare i Portugal, men på hele den iberiske halvø.

Centralt blandt de mange rige historiske vidnesbyrd i regionen står byen Evora, hvis historie rækker helt tilbage til kelterne, der gav byen navnet Ebora (sandsynligvis roden til det nuværende navn), og gjorde den til deres regionale hovedstad, indtil romerne erobrede byen 57 år f.Kr. Idag er byen anerkendt som en af Portugals historisk set mest interessante byer og er af samme grund blevet erklæret for verdensarv af UNESCO (læs mere om Evora under “Seværdigheder”).

Natur

En rejse til Alentejo bringer dig rundt i landskaber der ikke bare er nogle af de smukkeste, men også nogle af de mest mangfoldige i Portugal; her finder du vidunderlige strande, klitter, bugter og klippeformationer langs Atlanterhavskysten; kuperede olivenlunde og frugtplantager; øde, menneske-tomme sletter, endeløse marker med hvede og solsikker, store fyrre- og korkegskove, og mægtige bjerge.

Regionen byder også på en række spændende natur-parker, såsom Parque Natural da Serra de S. Mamede, Parque Natural do Vale do Guadiana og Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina.

Hvad siger gæsterne i Alentejo?

8,8
Samlet gæstebedømmelser
Baseret på 10 anmeldelser