Rejser til Montemor-o-Novo

Montemor-o-Novo ligger midtvejs mellem den portugisiske hovedstad Lissabon og den spanske grænse. På grund af den fremskudte position mod naboen i øst har Montemor-o-Novo historisk været af vigtig betydning for landets forsvar og scene for flere vigtige begivenheder. Borgen, som formentlig oprindeligt blev etableret af maurerne, er af samme grund blevet udbygget og forstærket op gennem århundrederne.

Et strejf af fordums storhed

Borgen, Castelo de Montemor-o-Novo, er byens største seværdighed. Den har ikke blot spillet en vigtig rolle for de hjemlige interesser. Det var således her planerne for en af de vigtigste portugisiske opdagelsesrejser blev drøftet. Trods modstand fra sin rådgivende forsamling, der mødtes på borgen, sendte Portugals konge Johan 4. således Vasco da Gama afsted på sin berømte sørejsen mod Indien. Den succesfulde opdagelsesrejse blev begyndelsen på en ny epoke for Portugal som afgørende kolonimagt i Asien.

Montemor-o-Novo mistede med tiden dog sin militærstrategiske betydning. Byens borg blev derfor også mindre og mindre brugt af de kongelige. Den gik med tiden i forfald, men står i dag stadig som et markant vartegn. Det er spændende at gå på opdagelse blandt ruinerne og mærke historiens vingesus, men var dog varsom på grund af bygningernes skrøbelige tilstand. Kig også gerne forbi nonneklosteret Convento De Nossa Senhora Da Saudação, der også blev bygget inde bag de beskyttende mure, og stadig er i god stand.

Borgruinen er måske nok den mest kendte seværdighed, men ikke den eneste attraktion ved Montemor-o-Novo. Den gamle bydels smalle, brostensbelagte gader, er lige så interessante at gå på opdagelse i. Hernede finder du i modsætning til oppe på borgruinen en levende by. Blandt de smukke hvidkalkede huse møder du således en imødekommende lokalbefolkning, som ikke hænger fast i fortiden.

Ligesom det gælder for resten af Alentejo-regionen, er Montemor-o-Novo ikke et af Portugals mest kendte rejsemål. Byen, der nu til dags har omkring 9.000 indbyggere, har ikke desto mindre et ganske godt udvalg af restauranter. Ligeledes er her supermarkeder nok til at dække alle behov.

Udflugter

Du får rig mulighed mulighed for at opleve det ægte Portugal, når du rejser til Montemor-o-Novo. Udover selve byen er der dog også masser af spændende udflugtsmål i Alentejo inden for din rækkevidde, hvis du har en bil til rådighed. Blot 20 minutters kørsel mod syd kan du se fascinerende spor efter vores tidligste forfædre i Gruta do Escoural. I disse grotter, som neandertalere engang søgte ly i, kan du se hulemalerier, der er op til 10.000 år gamle.

På en rejse til denne smukke, men lidt oversete del af Portugal, er det også værd blot at tage på opdagelse uden en fast plan. Der er flere vingårde i området omkring Montemor-o-Novo, som gerne tager imod besøgende. Ligeledes bør du sætte god tid af til at besøge Évora, som ligger blot 30 kilometer mod øst. Dens gamle bydel er optaget på UNESCO's Verdensarvsliste.

Rejser til Portugal

Læs mere om Portugal og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Portugal her

Hoteller i Montemor-o-Novo