Vejret i Algarve

Algarves fantastiske vejr er den primære årsag til, at området er et af Sydeuropas mest populære feriemål. Du kan rejse til Algarve året rundt og nyde det behalige klima.

Algarve har gennemsnitligt 3000 solskinstimer om året og dermed et af de mest solrige områder i hele Europa - om sommeren er der i snit 12 solskinstimer hver dag og det regner utroligt sjældent. Algarves usædvanlige vejr skyldes blandt andet, at Algarve er isoleret fra resten af Portugal ved en bjergkæde - dermed undgår regionen meget af det køligere vejr nordfra.

Algarves varme områder

Beliggenheden mellem Middelhavet mod øst og Atlanterhavet mod vest gør, at ferieområderne på den østlige del af Algarvekysten - såsom Monte Gordo og Tavira - er varmere end de områder - for eksempel Lagos og Praia da Luz - der ligger mod vest på kysten. Forskellen er ikke særligt udpræget om sommeren, men er værd at tage højde for om for- og efteråret.

Sommer

Sommeren, fra juni til september, er fyldt med lange dage med strålende solskin og høje varmegrader. Højeste gennemsnitstemperatur starter ud med behagelige grader midt i 20’erne, og topper så på 28°C i juli og august. I september falder temperaturen til 26°C. Det er ydermånederne juni og september, som måske er de meste behagelige med hensyn til varmegrader. I højsæsonen kan dagstemperaturerne stige kraftigt til midt i 30’erne, og laveste nattetemperatur kommer sjældent under 20°C. Kølende havbriser hjælper med at tage toppen af varmen, og det gør den forholdsvis lave luftfugtighed også. Da vinden snarere kommer fra syd, op fra Afrika, end fra nord, kan temperaturerne ryge i vejret. Sirocco-vinden, der opstår i Sahara, bringer ekstrem varme, tørhed og af og til endda sand med sig. Solen skinner i gennemsnit 10 timer eller mere hver dag i hele perioden. Regnmængden er så lille, så den slet ikke er værd at nævne. Havets gennemsnitstemperatur kommer op på 21°C, hvilket er koldt til sammenligning med Middelhavet, men mere end varmt nok til en lang svømmetur – husk, at det er Nordatlanten, det her.

Efterår

Efteråret, i oktober og november, er meget varmt med højeste gennemsnitstemperatur på 22°C i oktober og 19°C i november. November aftener kan dog være meget kølige, med laveste gennemsnit på 13°C. Regnmængden øges, men kun til ca. 50 mm, som højst sandsynligt kun forårsager korte gener. Regnen falder sædvanligvis i korte tordenstorme, som kommer ind fra Atlanterhavet. Antallet af solskinstimer er fint for et efterår, men de er betydeligt færre end om sommeren i Algarve. I oktober er der ca. 8 timer pr. dag, og i november ca. 6. Det er et fint tidspunkt for et besøg i området for f.eks. at nyde en sportsferie frem for strandlivet, for eksempel i form af vandre- eller sejlture. Der er færre turister på dette tidspunkt, og indkvarteringspriserne er generelt lavere.

Vinteren

Vinteren, fra december til februar, er meget mild med højeste gennemsnitstemperatur på 16°C i december og februar, som falder blot en smule til 15°C i januar. Laveste nattetemperatur svæver omkring 10°C, hvilket er en smule køligt, men på ingen måde lige så meget som længere nordpå i Europa. Temperaturen kommer ikke tæt på frysepunktet, skønt den længere væk fra kysten kan dykke, og frostgrader kan opleves. Men i 2006 dækkede sne strandene; i disse klimaforandringstider kan intet udelukkes. Men mere sandsynligt end sne er en kraftig varm vind, der blæser op fra Afrika; selv om vinteren kan der opleves temperaturer først i 20’erne. Men det kan man ikke regne med, og ingen kan forvente at lufte bikinien, hvis man kommer på besøg på denne tid af året. Solskinsniveauet siger ca. 6 timer pr. dag, hvilket er ca. 6 gange mere end det få antal timer, der opleves de fleste steder længere nordpå i Europa om vinteren. Regnmængden er på sit højeste, men stadigvæk ikke særlig høj, og den kommer sædvanligvis i korte byger eller tordenstorme.

Foråret

Hen over foråret stiger temperaturen støt på Algarve, og det er en god årstid at besøge på, hvis man er til mere aktiv ferie, hvor sommeren godt kan være rigelig varm og mere indbyder til strandliv. Allerede i marts er temperaturen oppe på 18 grader. Algarve har et mildt klima med kun lidt regn og mange solskinsdage, der gør området attraktivt til friluftsport og til dem, der dyrker sol året rundt.

Havtemperaturen er lavere end i Middelhavet, selv om Golfstrømmen opvarmer vandet, og jo længere vest på man kommer, desto køligere bliver vandet. Både Algarve og Alentejo regionerne får det meste nedbør om vinteren. Regn er sjældent mellem juni og september, men mellem november og april kan man når som helst få regnvejr, der kan vare fire dage eller mere.

Foråret kommer tidligt og indledes med en overflod af vilde blomster i alle farver og er sikkert den bedste besøgstid, inden temperaturen farer til vejrs og turisterne vælter ind. Somrene er hede og solrige, men det blæser forfriskende fra kysten. Juli og august er de varmeste måneder og landskabet bliver goldt og afsvedet. Efterårs- og vinterdagene er milde, men man får brug for lidt overtøj om aftenen og opvarmning i lejligheden eller hotelværelset. Januar er den koldeste måned.

Sol og varme

Algarve er det område, der dækker den sydligste del af Portugal. Bjergene, der deler det nordlige og sydlige Portugal, giver det sydlige område en vis beskyttelse mod de nordlige vinde og de, der kommer fra Atlanterhavet. Disse vinde er kølige og bringer regn med sig, så det sydlige Portugal er meget varmere og tørrere end længere mod nord. Især Algarve er et sted med varme og sol, på grund af den nære beliggenhed ved ækvator, og på grund af de vejrsystemer, der kommer over fra Middelhavet, især fra det sydlige Spanien, og fra Afrika. Men Algarve er mere åben for Atlanterhavsvinde, end området lige syd for bjergene, og kraftige vinde kan få det til at føles koldere. Disse vinde er meget kraftigere uden for kysten, og grunden til, at Algarve er så populær hos sejlere. Her er marinaer pakket med lystbåde, og havet er spækket med hvide sejl; sejlerskoler har kurser hele året rundt.

Vejret på andre rejsemål i Portugal

Er du blandt de mange der vil kombinere en rejse til Algarve med et besøg i Lissabon eller et af de mange andre rejsemål i Portugal så kan du læse mere om vejeret i andre regioner ved at klikke på nedenstående link. Selvom Algarve ligge i den sydlige del af landet er der ikke langt at kører hvis du vil på udflugt. F.eks. ligger Lissabon ca. 3 timers kørsel væk, og de charmerende byer i Alentejo når du på ca. en time. 

>> Læs mere om vejret i Portugal