Rejser til Abrantes

Godt beliggende oven over floden Tagus og af stor strategisk betydning igennem århundreder, spillede Abrantes en afgørende rolle i tilbageerobringen af Portugal efter 300 års maurisk styre.

Den smukke by Abrantes, beliggende i Ribatejo-provinsen i den centrale del af Portugal, har altid haft en vigtig historisk strategisk betydning i Portugal; den har været et knudepunkt for invaderende hære fra det tilstødende Spanien; den spillede en afgørende rolle i forbindelse med den kristne generobring af landet efter 300 års maurisk styre; den var så betydningsfuld for Napoleon, at han gjorde sin general Junot til greve af Abrantes som anerkendelse for hans erobring af byen; og hertugen af Wellington gjorde den til sin base under den spanske selvstændighedskrig i 1808-14.

I dag er det mere fredelige sysler, der kendetegner byen. Mange aspekter af dens rige og dramatiske historie er dog stadig synlige i mange af dens gader og bygninger. Nogle af de små middelalderlige gader ser næsten uforandrede ud, og selv om mange historiske huse er forfaldet eller er blevet udskiftet med mere moderne huse, sådan som det ofte er tilfældet i de mindre turistprægede byer i Portugal, er der stadig en unik historisk atmosfære i dele af byen.

Og så tjener byens centrale beliggenhed også i dag til dens fordel, da den er et perfekt udgangspunkt for dagsudflugter til andre dele af landet, hvad enten det er Coimbra, Dourodalen og Porto mod nord, Lissabon mod sydvest, Alentejo og Algarve mod syd, eller en lille rejse ud af landet til Spanien mod øst.

Seværdigheder

Hertugen af Wellington gjorde også Abrantes til sin base under krigen på Den Pyrenæiske Halvø (1808-14). Nær bakketoppen står Santa Maria do Castelo kirken fra det 15. århundrede. Inden for slottets mure er Dom Lopo de Almeida Museet, der huser gravkammeret for Almeida familien (lensgrever af Abrantes). Ud over en fin samling af tidlige sevillianske kakler, har museet også skulpturer fra det 15. århundrede og malerier fra midten af det 16. århundrede.

Castelo de Abrantes

På et 200 meter højt plateau, der knejser majestætisk over byen, ligger Castelo de Abrantes, der oprindeligt var en del af en række befæstninger fra det 12. århundrede, der skulle forsvare den nordlige del af Portugal ved floden Tejo. Slottet stod sin prøve de næste hundrede år efter sin skabelse, da de fra syd indtrængende maurere gentagende gange forsøgte at erobre byen.

Næsten hele den arkitektur, du kan se i dag, stammer dog fra 1700-tallet, hvor væggene blev sænket og forstærket, mens bastioner blev tilføjet inden den spanske uafhængighedskrig i begyndelsen af 1800-tallet.

Igreja de Santa Maria do Castelo

Inden for slottets tykke vægge står den gotiske kirke Igreja de Santa Maria do Castelo, der er dateret til 1400-tallet. På selvsamme sted, hvor kirken i dag ligger, lå der sandsynligvis et tempel i romertiden, da en romersk marmorstatue blev fundet ved udgravninger på stedet.

Kirken er ikke længere et sted for tilbedelse, da det er blevet omdannet til et lille arkæologisk museum med udstillinger af islamisk keramik, romersk stenarbejde og forhistoriske artefakter udgravet på stedet.

Igreja de São Vicente

Ud over at være en smuk kirke er Igreja de São Vicente et national monument i Portugal, som blev bygget af Kristi orden. Kirken er udstyret med klassiske søjler, nicher og en balustrade, og har i alt ni altere, herunder et i hvert af de tre sidekapeller og tre i enden af hvert skib.

Der er et helt ton af dyrebare liturgiske skulpturer, en fin prædikestol og to smukke fliser, der skildrer Skt. Vincents liv. Derudover kan du se toscanske søjler og et overdådigt barokorgel fra det 18. århundrede.

Praia Fluvial Aldeia do Mato

Kun 10 kilometer nord for Abrantes finder du Albufeira do Castelo do Bode, som er en kunstig sø skabt i 1950'erne, beliggende i den smukke Zêzere-dal. 

Søen er et ideelt område, hvis du trænger til en vederkvægende dag uden for byen, men søen har faktisk også svømmeområder ved stranden i et grønt og fredeligt område, som præges af duftende fyrretræer. Vandaktiviteter som roning, kano og vindsurfing tilbydes i det nautiske center på stedet, og der er endda lejlighedsvise bådture i reservoiret.

Jardim da República

Hvis du trænger til en afslappende dag i byen med en god bog, så er Jardim da República, beliggende ved siden af det kommunale bibliotek, lige stedet for dig.

Indtil 1940 var dette område et helt almindeligt torv, men i et forsøg på at forskønne byen i 1940'erne blev græsplæner og blomsterbede lagt ud, og der blev plantet en række træer, såsom kastanjer og cedertræer.

Der er en lille cafe her med udendørs siddepladser, og du kan beundre det klassiske calçada portuguesa (portugisisk fortov) de steder, hvor haven er belagt med fortov. I midten af parken er der et monument fra 1940, som ærer de døde fra Slaget om Lys i 1918. Det var samtidig den første skulptur i Portugal, der blev fremstillet af armeret beton.

Castelo de Almourol

10 km fra Abrantes står Castelo de Almourol, dramatisk placeret på en lillebitte ø i Tagusfloden. Bygget over en romersk fæstning i 1171 siges slottet at være hjemsøgt af genfærdet af en prinsesse, der sukker efter sin mauriske slaves kærlighed.

Mad og drikke

Abrantes har en række unikke gastronomiske traditioner, som er forbundet med den tid, hvor området var præget af klostervæsnet, blandt andet byens rige udvalg af marmelader, syltetøj og konserves, som stammer fra den tid.

Honning er dyrket her siden det 12. århundrede og har i dag opnået den unikke Ribatejo-oprindelsesbetegnelse. Der er flere forskellige typer af honning at vælge imellem, alle med deres særlige smag, fra den mørke eucalyptus-honning til de lettere sorter, der bruger pollen fra rosmarin og lyng.

Andre lokale produkter og specialiteter inkluderer olivenolie, røgede pølser og gedeost.

Blandt de klassiske retter, som du kan indtage på byens traditionelle restauranter, er kål- og bønnesuppe, stegt torsk, ålgryde, stegt gedekid og entrecote-bøffer med migas (brødkrummer gennemvædet i vand, olivenolie og hvidløg og derefter stegt).

Rejser til Portugal

Læs mere om Portugal og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Portugal her

Hoteller i Abrantes