Kulturrejser til Portugal

Kulturrejser til Portugal er populær som aldrig før, og mange mener at det skyldes at der i de senere år er kommet stor fokus på netop kulturen i landet. Læs mere om om rejser på egen hånd til Portugal i kulturens tegn.

Du kan også få mere information om alle kulturrejser i programmet

Manuelinsk stil 

Skal du på kulturrejse til Portugal, må du ikke snyde dig selv for at opleve den manuelinske stil, som er en vigtig del af landets kulturarv. Stilarten, der er fra middelalderen, kan heldigvis stadig opleves mange steder i landet.

Manuelinsk stil er en akitektonisk måde at bygge og udsmykke på, som er særligt kendetegnende for arkitektuen i Portugal og noget du vil se mange steder, når du rejser til Portugal. Manuelinsk stil opnår sin storhed under Kong Manuel I (1495-1521). Stilen karakteriseres af sine enestående, unikke og meget personaliserede og udsmykkede facader, vinduer, portaler, smykker, porcelæn og keramik.

På de mange monumenter som er bygget af Manuel I’s arkitekter, registrerer man et forsøg på at skabe innovative, arkitektoniske og dekorative løsninger. Vi befinder os i en overgang mellem den sengotiske stil og renæssancestilen, men i mange af de manuelinske bygninger ser man desuden ambitiøse blandinger af dekorative elementer hentet fra havet og opdagelsesrejserne, som man kan betragte som en meget “futuristisk” stil for sin tid.

Hieronymus klosteret i manuelinsk stil

Portugal oplever en storhedstid under Manuel I: Opdagelsesrejserne med der bl.a. kortlægger vejen til Indien omdanner Lissabon til én af den vestlige verdens største byer. Hertil strømmer skibe fra Middelhavet, Nord- og Centraleuropa med handelsfolk for at købe de nyeankomne varer, krydderier, silke, elfenben samt eksotiske dyr man aldrig har set før.  Skibbene sejlede nu oftere frem og tilbage og bragte billigere varer med sig hjem, end dem man kunne købe i Venedig eller Napoli, og derfor oplever Lissabon en meget stor udvikling på kort tid.[

Det første monument Kong Manuel I byggede var Hieronymus klosteret, som blev financieret med 5% af en skat, som kongen opkrævede for alle importerede varer især peber. Derfor bliver klosteret også kaldt “Peberklosteret”.

“Sammensætningen” af manuelinsk stil

I den manuelinske stil ser man rent arkitektonisk både indflydelsen fra renæssancen, den sengotiske stil og mudejar (arabisk stil, hentet fra Sydspanien i 1498 ved Kong Manuel I’s bryllup med prinsesse Maria, datter af Isabel og Ferdinand – også kaldet “De katolske monarker”). Udover nogle af de store seværdigheder i manuelinsk stil findes der også pragtfulde eksemplarer på større private ejendomme i Lissabon, hvor den manuelinske stil er herskende.

Manuelinsk stil afspejler mange af de indtryk og “nyheder”, man får fra hele verden i den periode og med stor fantasi bliver dette gengivet i stor overflod i form af fine skulpturer og symboler. Udsmykningen består af symbolske pynteelementer såsom tovværk, ankre, master, kork, tang, snegle, muslinger, pinjer, granatæbler, artiskokker, Kristuskorset samt guld- eller sølvindgraveringer i orientalske, indiske og arabiske mønstre.

Manuelinsk stil rundt om i verden

Arven fra den manuelinske stil findes lidt rundt i verden, hvor portugiserne har haft handelsforbindelser og etablerede sig fra begyndelsen af det 16. Århundrede i bl.a. Morrokko, Brasilien, Kap Verde, São Tomé e Príncipe, Mozambique, Indien, Sri Lanka, mv.Manuelinsk stil er en akitektonisk måde at bygge og udsmykke på, som er særligt kendetegnende for arkitektuen i Portugal og noget du vil se mange steder, når du rejser til Portugal. Manuelinsk stil opnår sin storhed under Kong Manuel I (1495-1521). Stilen karakteriseres af sine enestående, unikke og meget personaliserede og udsmykkede facader, vinduer, portaler, smykker, porcelæn og keramik.

 

Læs mere

Valgfri afrejsedato og rejselængde på alle hoteller

Filtrér