Kulturrejser til det klassiske Portugal

Kulturrejser til Portugal er populær som aldrig før, og mange mener at det skyldes at der i de senere år er kommet stor fokus på netop kulturen i landet. Læs mere om om rejser på egen hånd til Portugal i kulturens tegn.

Du kan også få mere information om alle kulturrejser i programmet.

Manuelinsk stil 

Skal du på kulturrejse til Portugal, må du ikke snyde dig selv for at opleve den manuelinske stil, som er en vigtig del af landets kulturarv. Stilarten, der er fra middelalderen, kan heldigvis stadig opleves mange steder i landet. Manuelinsk stil er en akitektonisk måde at bygge og udsmykke på, som er særligt kendetegnende for arkitektuen i Portugal og noget du vil se mange steder, når du rejser til Portugal. Manuelinsk stil opnår sin storhed under Kong Manuel I (1495-1521). Stilen karakteriseres af sine enestående, unikke og meget personaliserede og udsmykkede facader, vinduer, portaler, smykker, porcelæn og keramik.

På de mange monumenter som er bygget af Manuel I’s arkitekter, registrerer man et forsøg på at skabe innovative, arkitektoniske og dekorative løsninger. Vi befinder os i en overgang mellem den sengotiske stil og renæssancestilen, men i mange af de manuelinske bygninger ser man desuden ambitiøse blandinger af dekorative elementer hentet fra havet og opdagelsesrejserne, som man kan betragte som en meget “futuristisk” stil for sin tid.

Hieronymus klosteret i manuelinsk stil

Portugal oplever en storhedstid under Manuel I: Opdagelsesrejserne med der bl.a. kortlægger vejen til Indien omdanner Lissabon til én af den vestlige verdens største byer. Hertil strømmer skibe fra Middelhavet, Nord- og Centraleuropa med handelsfolk for at købe de nyeankomne varer, krydderier, silke, elfenben samt eksotiske dyr man aldrig har set før.  Skibbene sejlede nu oftere frem og tilbage og bragte billigere varer med sig hjem, end dem man kunne købe i Venedig eller Napoli, og derfor oplever Lissabon en meget stor udvikling på kort tid.[

Det første monument Kong Manuel I byggede var Hieronymus klosteret, som blev financieret med 5% af en skat, som kongen opkrævede for alle importerede varer især peber. Derfor bliver klosteret også kaldt “Peberklosteret”. I den manuelinske stil ser man rent arkitektonisk både indflydelsen fra renæssancen, den sengotiske stil og mudejar (arabisk stil, hentet fra Sydspanien i 1498 ved Kong Manuel I’s bryllup med prinsesse Maria, datter af Isabel og Ferdinand – også kaldet “De katolske monarker”). Udover nogle af de store seværdigheder i manuelinsk stil findes der også pragtfulde eksemplarer på større private ejendomme i Lissabon, hvor den manuelinske stil er herskende.

Manuelinsk stil afspejler mange af de indtryk og “nyheder”, man får fra hele verden i den periode og med stor fantasi bliver dette gengivet i stor overflod i form af fine skulpturer og symboler. Udsmykningen består af symbolske pynteelementer såsom tovværk, ankre, master, kork, tang, snegle, muslinger, pinjer, granatæbler, artiskokker, Kristuskorset samt guld- eller sølvindgraveringer i orientalske, indiske og arabiske mønstre.

Arven fra den manuelinske stil findes lidt rundt i verden, hvor portugiserne har haft handelsforbindelser og etablerede sig fra begyndelsen af det 16. Århundrede i bl.a. Morrokko, Brasilien, Kap Verde, São Tomé e Príncipe, Mozambique, Indien, Sri Lanka, mv.Manuelinsk stil er en akitektonisk måde at bygge og udsmykke på, som er særligt kendetegnende for arkitektuen i Portugal og noget du vil se mange steder, når du rejser til Portugal. Manuelinsk stil opnår sin storhed under Kong Manuel I (1495-1521). Stilen karakteriseres af sine enestående, unikke og meget personaliserede og udsmykkede facader, vinduer, portaler, smykker, porcelæn og keramik.

En rejse rundt blandt Portugals nationale skatte

I 2011 udvalgte den portugisiske regering en række af kulturelle, nationale skatte. For dig, der er på kulturrejse i Portugal kan det tjene som en 'bucket list' over steder, som du bare skal opleve. Udvælgelsen er sket på baggrund af ”emnernes unikke videnskabelige og kulturelle arv, samt opfyldelse af kriterierne om autenticitet, originalitet og sjældenhed”. Portugal beriger på den måde sin ekstraordinære kultur- og naturarv ved at fastsætte godkendelsen af sine utallelige seværdigheder, hvoraf mange er på UNESCOS verdensarvsliste.

1. Casa do Passal

Beliggende i Cabanas de Viriato, ved Viseu. Portugisisk Konsul i Bordeaux Aristides de Sousa Mendes familiehus. Konsulen er kendt for at have hjulpet tusindvis af flytninge, herunder jøder, med at rejse ud af Frankrig ved systematisk at udstede visa, samt at vise vejen mod den franske/spanske grænse, så de dermed slap for nazisternes udryddelseslejre. Han tog imod hundredvis af flytninger i sit hjem, mens de ventede på at rejse ud af Europa. Han blev fyret af Salazar og døde i total fattigdom.

2. Concheiros de Muge

Arkæologisk fund fra mesolitisk periode ved Muge, Santarém. Kunstige bakker bygget af jægere og mennesker, der levede af at fange bløddyr samt muslinger. ”Concheiro” betyder muslingefanger.

3. Igreja do Carmo, Coimbra

Universitets-kloster oprindelig opført i det 16. årh., men udvidet i det 19. årh.

4. Terreiro da Batalha do Ameixial, Estremoz, Alentejo

Ameixial slagets plads (1663) mellem den portugisiske og spanske hær.

5. Convento dos Eremitas de São Paulo da Serra de Ossa

Redondo, Alentejo. Kloster, hvor den landflygtige kong Sebastião tilbragte sommeren i 1577 og senere den portugisiskfødte prinsesse og Englands dronning Catarina de Bragança.

6. Sete Fontes, Braga

Imponerende vandforsyningssystem oprindelig udviklet i romernes tid, men udvidet og moderniseret i det 18. årh. Forsynede Braga med vand indtil 1913.

7. Casa de chá da Boa Nova, Leça da Palmeira, ved Porto

Tehus og restaurant, som var en af den verdenskendte portugisisk arkitekt Álvaro Siza Vieiras første projekter. Blev opført i 1958-63. Enestående arkitektur, som er velintegreret i det stenede landskab, samt pragtfuld udsigt over Atlanterhavet.

8. Piscinas de Marés, Leça da Palmeira, ved Porto

Saltvands-svømmebassiner, projekteret af den portugisisk arkitekt Álvaro Siza Vieira og opført 1961-65. Nyder af en enestående beliggenhed og samspil med Leça da Palmeira strand, klitterne og Atlanterhavet. Et visionært og smukt projekt, med stor respekt for naturen og miljøet.

>> Læs mere om kulturrejser

Kort over Portugal

Populære hoteller i Portugal

Portugal, Madeira, Funchal
9,7
Fabelagtigt
483 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 23 km
  • Nærmeste strand: ca. 1.2 km
  • Pool (evt. sæsonåben)
Portugal, Madeira, Funchal
9,2
Fabelagtigt
1008 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 23 km
  • Nærmeste strand: ca. 1.8 km
  • Pool (evt. sæsonåben)
Portugal, Algarve, Alporchinhos
9,1
Fabelagtigt
893 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 59 km
  • Nærmeste strand: ca. 300 m
  • Pool (evt. sæsonåben)