Rejser til Baixa i Lissabon

I Baixa er du i Lissabons mest centrale og livlige område. Her finder du lange gågader og alléer, caféer og restauranter i umiddelbar nærhed af hinanden samt en række af hovedstadens mest berømte og smukke steder. 

Direkte oversat betyder Baixa "lav", og området ligger i dalen mellem to af Lissabons store bakker. Baixa er Lissabons centrale handels- og shoppingdistrikt. 

Information og fakta om Baixa

Baixa Pombalina

Området blev ødelagt i det store jordskælv i 1755 og blev derefter genopbygget fra grunden. Som følge heraf har området et meget mere moderne præg med en meget velorganiseret infrastruktur. Veje med moderne bygninger fører til majestætiske paladser og brede boulevarder. Da Baixa blev restaureret, betragtede hele Europa det som en arkitektonisk bedrift. I dag er gadebilledet præget af fashionable caféer, mærkevarebutikker og juvelerer på gaderne Rua do Ouro og Rua da Prata.

Rua Augusta-arkaden i Baixa

For enden af gågaden Rua Augusta sælger kunstnere og håndværkere deres varer til turisterne. En triumfbue fører videre til pladsen Praça do Comercio. Denne store plads var engang hjemsted for det kongelige palads og gør stadig et imponerende indtryk i dag med den enorme statue af kong José I. Her på pladsen finder du også det lokale turistkontor. 

Rossio - Baixas centrale plads

Den centrale plads i Baixa er Praça Dom Pedro IV - populært kaldet Rossio. Pladsens historie går helt tilbage til 1200, og gennem tiderne har den været skueplads for mange af inkvisitionens torturscener.

Men det palads, der stod her under inkvisitionen, er nu erstattet af et nationalteater, Dona Maria II. Teatret har en smuk facade med seks søjler og en statue af den berømte spanske dramatiker Gil Vicente, som grundlagde den portugisiske teatertradition.

På pladsen finder du også kunstnercaféen Café Nicola fra det 18. århundrede, som var hjemsted for Portugals intellektuelle, og som stadig tiltrækker kunstnere og nysgerrige besøgende.

Elevador da Gloria i Baixa

Hvis du følger vejen væk fra floden, finder du den smukke manuelinske bygning med døre formet som en hestesko. Der er en togstation, og herfra kan du tage til Sintra, som er på UNESCO's verdensarvsliste. Sintra var tidligere et yndet sted for de kongelige at besøge om sommeren. Her kan hele familien nyde en hel dags ferie.

Længere fremme ligger pladsen Praça dos Restauradores, der er opkaldt efter de to herskere, som i 1640 genskabte det portugisiske land ved at fordrive spanierne. Denne afgørende begivenhed i Portugals historie er markeret på pladsen med en stor obelisk og to statuer, der repræsenterer sejr og frihed.

På pladsens vestside ligger den berømte Elevador da Gloria, og ved siden af ligger et knaldrødt palads, som engang husede grev Foz, men som i dag er hjemsted for Portugals nationale turistkontor.

Avenida da Liberdade

Boulevarden Avenida da Liberdade minder lidt om Champs-Elysees i Paris og er en af byens hovedfærdselsårer. Da den blev bygget, blev den anset for at være overdimensioneret, men arkitekterne var forud for deres tid, og i dag kommer bredden til sin ret med den stadigt stigende strøm af mennesker, der bruger gaden.

På boulevarden sørger springvand, butikker og esplanader for, at fodgængerne ikke bliver forstyrret af bilerne, der kører langs siderne. Her kan man også nyde en frokost i skyggen. I nærheden ligger også de særlige elevatorer, der forbinder Baixa med den højere beliggende bydel Bairro Alto. Hvis man tager op til denne del, får man en fantastisk udsigt over byen.

Andre nabolag i nærheden af Baixa

Chiado

Den gamle gotiske kirke Carmo er et af de mest berømte vartegn i Chiado-området. Dens tag kollapsede under jordskælvet i 1755, og murene står tilbage som et vidnesbyrd om katastrofen. Den ene ende af kirken fungerer nu som arkæologisk museum.

Rua Garrett og Bairro Alto

Selve Chiado udgør en lille, men betydningsfuld del af byen. Hovedgaden Rua Garrett løber fra Baixa gennem Chiado op til Bairro Alto, som i århundreder har været et eksklusivt handelsdistrikt. Bairro Alto er stadig det område, hvor man finder de elegante butikker, der sælger mærker som Hermes, Cartier og Ana Salazar.

På toppen af bakken ligger Brasileira Café, som åbnede i begyndelsen af 1900-tallet og siden har tiltrukket mange besøgende. 

Velkommen til Lissabon med Escapeaway 

Hos os kan du planlægge og tilpasse din rejse, præcis som det passer dig. Og du kan vælge mellem vores omhyggeligt udvalgte hoteller. Pssst.... glem ikke at tjekke vores unikke Hideaways-hoteller. Vi anbefaler også, at du lejer en bil for at maksimere din mulighed for at udforske alle de fantastiske steder i Lissabon og omegn.

>>> Se alle vores Hideaways-hoteller i Lissabon

>>> Læs mere om Lissabon

>>> Læs mere om Lissabon-regionen

>>> Læs mere om Portugal

Rejser til Portugal

Læs mere om Portugal og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Portugal her

Hoteller i Baixa