Hideaways og boutique-hoteller i Lissabon

Hos Hideaways har vi et helt særligt forhold til den lille søfarernation Portugal, som ligger i Europas vestligste hjørne. Den charmerede hovedstad Lissabon er en sand perle, som byder på et væld af spændende oplevelser, både hvad angår historie, kunst og kultur. Men du kan også godt begynde at glæde dig til en hyggelig middag akkompagneret af den fascinerende Fado-sang, som er så karakteristisk på disse kanter. Fordyb dig i vores håndplukkede city-hideaways, der alle ligger i hjertet af den gamle hovedstad. Velkommen til Lissabon med Hideaways rejser, vi er specialister i storbyferie, hvor du bor på hånd-plukkede hoteller.

Inden vi kommer alt for godt i gang, så vil jeg gerne have lov til at præsentere dig for et lille udsnit fra forfatteren, Pascal Merciers, bestsellerbog - ’Nattog til Lissabon’

“We leave something of ourselves behind when we leave a place; we stay there, even though we go away. And there are things in us that we can find again only by going back there.”

Uden at kunne skyde skylden på Mercier, så har der også stået Lissabon et utal af gange på min billet, og min passion for storbyen bare vokser for hver gang endnu et besøg er overstået. Der er flere årsager, og de fleste andre, der også har stiftet bekendtskab med ’Lisboa’ deler min begejstring.

Hideaways i Lissabon

 • Gæstebedømmelser 9,1
  Baixa
  13 hoteller
  I Baxia befinder du dig i Lissabons mest centrale og livlige kvarter. Her finder du lange gågader og alléer, som er tætpakkede med caféer og restauranter, samt en perlerække af hovedstadens mest kendte og smukke pladser, hvor både lokale og ... besøgende mødes. Læs mere
 • Bairro Alto
  3 hoteller
  Bairro Alto er Lissabons 'højtliggende kvarter'. Området er især kendt for sit natteliv, men selvom først rigtigt kommer liv i gaderne efter solnedgang, er her masser at se og opleve i løbet af dagstimerne med talrige udsigtspunkter, caféer og meget andet.
 • Alfama
  2 hoteller
  Alfama er den ældste del af Lissabon, som takket være sin beliggenhed oppe på bakkerne mellem Castelo de São Jorge og Tejo-floden undgik ødelæggelserne ved det store jordskælv i 1755. I Alfama kan du derfor opleve stemningen af det gamle Portugal.
 • Belém
  1 hotel
  Det er i Belém, at du finder flere af Lissabon største og mest kendte seværdigheder. Det var herfra mange af Portugals berømte opdagelsesrejsende i sin tid drog ud i verden, og mange af de hjembragte rigdomme blev brugt til imponerende bygningsværker ... i Belém. Læs mere

Seværdigheder

Jeg har her udvalgt nogle få af de seværdigheder, som du har mulighed for at opleve på din ferie i Lissabon. Beskrivelsen er udelukkende ment som en inspiration til din rejse, og der tages forbehold for faktuelle fejl.

Hvis du har lyst til at læse mere om andre seværdigheder i Lissabon, anbefaler jeg dig at læse vores blog om rejser, hvor du kan finde spændende artikler om Lissabon og vores andre rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Museu Calouste Gulbenkian

Museu Calouste Gulbenkian - eller Gulbenkian-museet, som det ofte omtales på dansk - blev åbnet i 1969 efter at den afdøde armenske olie-pionér og filantrop Calouste Sarkis Gulbenkian havde testamenteret sin arv til den såkaldte Gulbenkianstiftelse i Lissabon. Foruden Gulbenkian-museet driver stiftelsen blandt andet Gulbenkianbiblioteket og et videnskaps-institut - og yder social velgørenhed.

Museets samling består af omkring seks tusinde genstande, som både inkluderer klassisk og moderne kunst, fra Gulbenkians enorme private kunstsamling, der blev samlet sammen gennem det mste af hans liv. Et par tusinder af disse kunstobjekter er tilgængelige for offentligheden, herunder kunstgenstande indenfor europæisk, egyptisk, græsk-romersk, islamisk, kinesisk og japansk kunst.

Alfama

Alfama, beliggende på skråningerne mellem mellem São Jorge-slottet og Tejo-floden, er Lissabons ældste by-kvarter, opkaldt efter det arabiske ord Al-Hamma, der betyder “bade” eller “varme springvand” (alternativt en afledning af det arabiske ord for “mund”).

Kvarteret, der blandt byens smukkeste, er blandt andet kendt for at rumme en stor del af Lissabons berømte fado-barer og fado-restauranter, foruden en lang række historiske seværdigheder og monumenter, herunder Lissabons katedral Santa Maria Maior de Lisboa, kirken Igreja de Santa Engrácia og klostret/kirken Igreja de São Vicente de Fora.

Belém

Belém, beliggende ned til Tejo-floden, seks kilometer vest for byens centrum, er ét af Lissabons mest kendte og historisk betydningsfulde kvarterer.

Kvarteret, hvis navn stammer fra det portugisiske ord for Betlehem, rummer nogle af Lissabons mest kendte seværdigheder, såsom klostret og UNESCO-verdensarven Mosteiro dos Jerónimos, Belém-tårnet - et manuelinsk-gotisk fæstningstårn bygget til ære for Vasco da Gama og byens skytshelgen São Vicente - samt et konditori, hvor man kan smage på den berømte kage pastéis de Belém.

25 de April-broen

25 de April-broen - eller Ponte 25 de Abril, som den hedder på portugisisk - er en berømt hængebro, som forbinder Lissabon by med kommunen Almada på den venstre bred af Tejo-floden.

Broen blev indviet i 1966, 29 år senere end indvielsen af den endnu mere berømte hængebro Golden Gate Bridge i San Francisco , som den ofte er blevet sammenlignet med. Med sine 2,277 meter i længde er den blandt de 25 længste hængebroer i verden; men det er snarere dens historiske og symbolske betydning end dens udseende, den er blevet kendt for i Lissabon.

Broen hed oprindeligt Salazar-broen (Ponte Salazar), opkaldt efter den portugisiske premier-minister af samme navn, men skiftede navn til 25 de April-broen kort tid efter det berygtede militærkup d. 25 april 1974.

Vasco da Gama-broen

Vasco da Gama-broen er en anden af Lissabons berømte broer. Broen, der rækker hen over Tejo-floden i Parque das Nações, blev bygget i 1995 og indviet tre år efter i 1998 i forbindelse med verdensudstillingen i Lissabon samme år. Den fik navnet Vasco da Gama for at ære 500-året for den portugisiske opdagelsesrejsendes opdagelse af søvejen fra Europa til Indien samme år, som verdensudstillingen fandt sted og broen blev indviet.

Med en længde på lidt over 17 kilometer er det den længste bro i Europa, når man inkluderer de 11,5 kilometers lange strækninger med viadukter.

Information

Jeg har her samlet nogle få informationer og fakta om Lissabon, herunder om klima og vejr, geografi og befolkning og byens historie, som alene har til formål at tjene som inspiration til din ferie i Lissabon. Hvis du har lyst til at læse mere om Lissabon, anbefaler jeg dig at besøge vores blog, der indeholder mange spændende artikler om hele Portugal.

God fornøjelse og god rejse!

Geografi og befolkning

Lissabon ligger ved Tejo-floden i den sydvestlige del af den iberiske halvø. Byen er den vestligst beliggende hovedstad i det kontinentale Europa og den eneste, der ligger langs Atlanterhavs-kysten.

27% af Portugals befolkning

Med omkring 547,631 indbyggere indenfor selve byzonen (der måler 84 kvadratkilometer) og omkring 3,035,000 indbyggere, når man inkluderer det omgivende urbane område (der måler 958 kvadratkilometer), rummer Lissabon med opland hele 27% af Portugals befolkning.

Det omgivende urbane område kaldes almindeligvis for Grande Lisboa, og udgøres af en række byer og såkaldte municipios (omtrent svarende til danske kommuner), såsom Sacavém, Almada, Barreiro, Amadora, Queluz, Agualva-Cacém, Odivelas, Loures, Seixal og Oeiras

Freguesias og kvarterer

Lissabon er inddelt i 24 freguesias (indtil 2012 var antallet 54), der er en administrativ underinddeling af et municipio (det tætteste, vi kommer denne betegnelse i Danmark er nok et sogn på landet eller en adminisitrativ bydel i de store byer).

Byen er også inddelt i forskellige kvarterer, som ikke har administrativ, dvs. formel, status, men som har en bestemt historisk status. Blandt de mest betydningsfulde kvarterer i Lissabon er Alcântara, Alfama, Bairro Alto, Baixa, Belém, Chiado, Estrela og Parque das Nações.

Klima

Lissabon har et mildt klima, som gør det til et oplagt rejsemål hele året rundt. Somrene bliver sjældent glødende varme, mens vintrene sjældent bliver isnende kolde. De helt store udsving i temperaturerne forhindres af golfstrømmen, der løber tæt forbi byen i det nærliggende Atlanterhav. Lissabon har over desuden over 3300 solskinstimer per år, der gør mange vinterdage lyse og solrige.

Varme og kulde

Den varmeste måned er juli måned med en gennemsnitstemperatur på 24 grader, mens august og september følger lige efter med 23 grader i gennemsnit. Den koldeste måned er januar med gennemsnitligt 11 grader, tæt efterfulgt af december og februar med gennemsnitligt 12 grader.

Nedbør

Hvis du vil undgå regnbyger, mens du er i Lissabon, så er juli eller august ikke overraskende to gode måneder at besøge den i, da der her gennemsnitligt kun falder 10 mm´s regn, efterfulgt af juni måned med gennemsnitligt 20 mm. De mest regnfulde måneder er februar med 140 mm i gennemsnit, efterfulgt af november og december med 120 mm i gennemsnit.

Lissabons historie

Lissabon var beboet af præ-indoeuropæiske folkeslag fra yngre stenalder, hvis stendysser og religiøse gravmonumenter der stadig findes spor af i Lissabons omegn. Siden blev disse præ-indoeuropæiske folkeslag blandet med keltiske folkestammer, der invaderede halvøen i det første årtusinde f.Kr., og sammen dannede de forskellige folkeslag nye keltisk-talende stammer, såsom stammen Cempsi.

Fønikerne

Arkæologiske vidnesbyrd om fønikisk aktivitet i området har fået nogle historikere og arkæologer til at mene, at der var en fønikisk handelsstation i området omkring det nuværende São Jorge slot, og at fønikerne havde en havn ved udmundingen af Tejo-floden, hvorfra de kunne sejle varer til blandt Scilly-øerne ved Cornwall. Nogle historikere mener desuden, at det er fra denne tid, at Lissabons navn stammer, idet det fønikiske ord for sikker havn er Allis Ubbo.

Romerne

Det næste store indtog i byen kommer fra romersk side. Romerne var opsatte på at fravriste Karthago deres besiddelser på den iberiske halvø og indlemmede derfor - efter succesrige kampe i det østlige Hispania - Olisipio (vore dages Lissabon) i det romerske imperium, nærmere bestemt i provinsen Lucitania.

Det var i den periode, under kejser Augustus, at romerne byggede teatre og templer, et stort necropolis og et stort forum i Olisipio. Byen blomstrede i det hele taget økonomisk og handelsmæssigt under romerne, blandt andet på grund af øget handel med en anden romerske provins, Britannia, samt held med at bekæmpe det omfattende pirateri i området. Særligt populære varer fra Olisipio var salt, opdrættede heste, vin og en speciel fiskesovs kaldet garum.

"Barbarerne"

I kølvandet på det romerske imperiums fald blev byen invaderet af forskellige folkeslag, der var draget til det sydlige Europa fra enten øst eller nord. Det gjaldt blandt andre vandalerne (en germansk stamme, muligvis af nordisk oprindelse), alanerne (et indo-iransk nomade- og rytterfolk) og sarmaterne (et iransk rytterfolk beslægtet med alanerne), der skiftedes til at indtage byen mellem 409 og 429.

Senere kom endnu et germansk folkeslag til, nemlig sveberne, der menes at have regeret byen, indtil de blev opslugt af det vestgotiske kongerige af Toledo, der kom til at omfatte hele den iberiske halvø.

Disse folkeslags erobringer af byen bliver ofte kaldt for "barbarernes" invasion af Lissabon, selv om det i høj grad kan diskuteres, om der er nogen tilstrækkelig grund til at lige netop disse erobringer skulle være mere barbariske end så mange andre gennem historien (når alt kommer til alt, er "barbarer" oprindeligt et græsk ord for de folk, der ikke er lig ens eget).

Maurerne

I 711 blev byen indtaget fra en helt anden kant, nemlig de muslimske berbere og arabere (samlet kaldet maurere), der på det tidspunkt erobrede den sydlige del af den iberiske halvø fra deres baser i Nordafrika og Mellemøsten. Disse nye herskere genopbyggede bymuren og tilførte den både nye huse i arabisk stil og moskeer.

Den arabiske og berberiske indflydelse kan stadig ses i Alfama-kvarteret i Lissabon, hvis navn i sig selv stammer fra arabisk, formodentlig fra ordet al-hamma, der betyder varme bade eller kilder.

Hurtige magtovertagelser

I det 12. århundrede blev byen genstand for en række hurtige magtovertagelser: Først var det vores nordiske naboer, en gruppe norske pilgrimsfarere med kong Sigurd Jorsalfar i spidsen, der plyndrede byen, mens de var på pilgrimstur til Jerusalem. Så blev byen genindtaget af maurerne, der holdt den indtil 1147, hvorefter den portugisiske reconquista - med Alfonso I af Portugal i spidsen - erobrede byen og indførte kristendommen som den herskende religion.

Sydligt centrum

I 1189 blev byen angrebet af kaliffen Abu Yusuf Yaqub al-Mansur, der tog omkring 3000 fanger blandt byens kvinder og børn. Men ellers var byen ved at finde sig til rette som et betydningsfuldt handelsmæssigt, politisk og kulturelt center i den sydlige del af den spæde nation, der var ved at tage form efter oprettelsen af det portugisiske kongerige i 1139.

Blandt andet var det i Lissabon, at den nye nation fik sit første universitet i det efterfølgende århundrede (i 1290).

Omdrejningspunkt for opdagelsestogterne

I det femtende århundrede blev byen udskibningshavn og omdrejningspunkt for de fleste af de legendariske opdagelses- og erobringstogter som kongeriget sendte til andre verdensdele, herunder Vasco da Gamas berømte rejse til Indien i 1497. I de efterfølgende århundreder, især det 16 århundrede, blev Lissabon et centrum for handel med varer mellem Sydeuropa, Afrika, Asien og Latinamerika. Varerne inkluderede i særdeleshed slaver, tekstiler, krydderier og sukker.

Det var i denne periode, at nogle af Lissabons mest berømte monumenter og bygninger blev bygget, herunder Belém-tårnet og Jerónimos-klostret i kvarteret Belém (se seværdigheder). Det var også hér, at den nu berømte arkitektoniske stilart, den manuelinske stil, så dagens lys.

Rejser til Portugal

Læs mere om Portugal og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Portugal her