Turist-guide til Lissabon

Der findes næppe nogen europæisk hovedstad, der byder på et tilsvarende miks af charme, historie og seværdigheder. Som turist i Lissabon får man ganske enkelt det hele: sol, lys, varme, shopping, natur, historie, kultur, sport, strande, golf, gastronomi, vin – og alt sammen til særdeles konkurrencedygtige priser. Læs vores guide til Lissabon her.

Centrum af Lissabon er forbløffende intakt og præget af et bybillede, der så præcis lige sådan ud for 50 år siden. Den smukke hovedgade er alleen Avenida da Liberdade, der munder ud i torvene Praça dos Restauradores og Rossio, byens absolutte centrum, der emmer af liv og charme. På bjergskråningen i østlig retning knejser et af byens vartegn, fæstningen Castelo de São Jorge, som bør besøges alene for den ubeskrivelige udsigts skyld.

Fra São Jorge kan en lille vandretur i byen starte med en tur gennem den gamle bydel Alfamas snoede gader, trapper og torve. Det fører dig ned til Tejofloden og den smukke plads Praça do Comércio, hvorfra shopping-områderne spreder sig tilbage mod Rossio-torvet. Bevæger man sig vestpå (modsat Castelo São Jorge), kommer man til bydelen Bairro Alto, der er kendt som Lissabons fado-kvarter og er et mangfoldigt område med kultur, antikvitetshandlere, restauranter og natteliv.

Prøv også byens bjergbaner eller elevatorer, der afhjælper de store højdeforskelle for byens indbyggere og eventyrlystne turister. Fx en tur med Elevador da Glória, der fører dig til Solar do Vinho do Porto (Portvins-instituttet), hvor man som noget helt særligt kan smage gammel vintage portvin i glas, uanset alder – på vinen, altså! Eller besøg bydelen Belém, hvor man finder flere af byens vartegn: Torre de Belém, opdagelses-monumentet og – ikke mindst – det imponerende Jeronimus-kloster.

Shopping og mad

Skal der shoppes, er det især i kvartererne Baixa (Rua Agusta) og Chiado (Rua do Carmo) samt Avenida Liberdade, det sker. Her finder man alle de store mærkevarer til portugisiske priser. Alternativt er der shoppingcentre med den fordel, at de holder åbent hele aftenen. Et af Europas største, billigste og bedste outlets, FREEPORT, ligger tæt ved Lissabon i byen Alcochete, men leder du efter mere specielle varer, er Bairro Alto eller Alfama rene eldoradoer.

Prøv også at gå på røverkøb på de lokale, charmerende markeder. Det er en oplagt mulighed at besøge markedet i Sintra eller Cascais cirka 20 km uden for Lissabon. Eller prøv Feira da Ladra (lommetyvenes marked) i Lissabons gamle bydel hver tirsdag og lørdag formiddag. Godt, billigt og så charmerende!

Udbuddet af restauranter i Lissabon er enormt, og der findes noget for enhver smag. Selv de mest beskedne steder kan være fremragede oplevelser, og omvendt findes der også restauranter i så eksklusive omgivelser – og med en utrolig service – at man som turist føler sig hensat til en anden verden.

Transport

I Lissabon er der både metro, busser, sporvogne, bjergbaner og naturligvis masser af taxier. Køb et lille kreditkort-lignende basiskort til busser og tog, som herefter skal tankes med de timer eller dage, man ønsker at bruge kortet. Eller invester i et såkaldt Lisboa Card, der giver fri benyttelse af busser, tog og sporvogne og gratis adgang til 26 museer, slotte mm. Generelt er det meget billigt at benytte offentlig transport, men bemærk, at det også er billigt at køre i taxi. Læs også vores guide om transport.

>> Læs meget mere om transport i Lissabon her

Det må du prøve i Lissabon

• Snup en drink på baren Pavilhão Chinês (den kinesiske pavillon). Du vil få dig en oplevelse for livet…
• Er du til duften af stjernestøv, så slå vejen forbi John Malkowich- restauranten Bica do Sapato…
• Skal du prøve finere restauranter, så besøg Restaurante Clara, der ligger på Campo Mártires da Pátria, nº 49.
• Tjek den utrolige atmosfære i den billige fado Adega do Ribatejo, hvor familien selv laver alt – også musikken og sangen.
• Skal det være lidt ungt, så tag til Alcântara Café, som både er restaurant, café og bar – og et fremragende sted.

Er du til museer, har Lissabon favnen fuld: Gulbenkian-museet, som er et kunstmuseum i verdensklasse, Kakkel-museet, Museu dos Coches (en imponerende samling af gamle hestevogne fra flere århundreder), kirke-ruinen Igreja do Carmo, blandt mange flere.

>> Læs meget mere om seværdigheder i Lissabon her

Udflugtsmål

Som turist i Lissabon er man tæt på både skønne strande og spændende udflugtsmål. En tur til Kongernes by Sintra er et must, og der er også slotte, der bør besøges – i særdeleshed to: Palácio da Pena ligner et slot fra en Walt Disney-historie og ligger på toppen af bjerget og Palácio da Vila. Desuden er et besøg på Convento dos Capuchos (Kork-klosteret) bestemt et besøg værd – også selvom det ligger midt i skoven og er lidt svært tilgængeligt. Kør retur til Cascais ad kystvejen og besøg Europas fastlands vestligste punkt, Cabo da Roca. Turen på vej tilbage mod Lissabon bør næsten gå ad kystvejen via fiskerbyen Cascais og det eksklusive område Estoril, der blandt andet huser Europas største kasino (hvor Ian Flemming fik ideen til James Bond). Det var også i Estoril, at Bond-filmen ’I Hendes Majestæts hemmelige tjeneste’ med George Lazenby blev optaget.

I området syd for Lissabon, på halvøens sydlige kyst, finder man fiskerbyen Sesimbra, som er absolut betagende, hvis man altså holder af frisk fisk, udeliv, grill og en pittoresk, afslappet atmosfære krydret med en fænomenal sandstrand. Tag turen videre sydpå gennem nationalparken Arrábida, som er et af de smukkeste steder i landet. Det er værd at rejse efter fiskefestivalen Peixe em Lisboa i april og Lissabons byfester ’Festas de Lisboa’ i juni.

Strandtur

Der er masser af muligheder for en dag på stranden. Hop fx på toget fra Cais do Sodré i centrum af Lissabon og kør mod Cascais. Hele turen tager cirka en halv time, men der er masser af steder at stoppe undervejs. Estoril eller Cascais er bare to af dem. Du kan også tage bussen til byen Costa Caparica og snuppe en tur i det lille strandtog, der kører gennem klitterne sydpå. Det stopper ved omkring 20 forskellige strande. Mange vælger at tage helt ud til den sidste strandby, Fonte da Telha, men der er gode strandrestauranter ved alle stoppestederne.

Nogle er ungdommelige med masser af lækre faciliteter, fatboys, himmelsenge, spil og høj musik, andre er mere traditionelle. Hvis du vælger at stå af umiddelbart før endestationen, skal du være opmærksom på, at strandene her primært er nudist-strande.

Guide til Lissabon på 36 timer

Den amerikanske avis New York Times har udgivet en rejseguide med titlen “36 timer i Lissabon”. Den byder på 36 spændende oplevelser for turister i Lissabon, som ifølge guiden ”bliver smukkere måned efter måned”. Ifølge guiden skal man om dagen opleve nye, ambitiøse museer, samt renoverede, industrielle kvarterer, der byder på moderne kunst og design. Om aftenen er det her man kan opleve en ny bølge af restauranter, stilfulde steder samt hoteller med innovativt design. Det bedste af alt er, at prisniveauet er meget attraktivt.

New York Times foreslår desuden, at man starter med en tur forbi LX Factory, en nedlagt fabrik der i dag huser tegnestuer, internet-startups, butikker og hyggelige cafeer. Herfra videre til den innovative boghandler Ler Devagar, hvis vægge helt op til de skyhøje lofter er dækket af nye og brugte bøger. Derefter går turen videre til Organii butikken, der bl.a. forhandler det præmierede økologiske Myeko-kosmetik. Afslutningsvis bør man besøge Landeau konditoriet for at smage deres eneste produkt, kåret som Lissabons bedste, nemlig den ”djævelsk smagfulde” chokoladekage.

En aften i Lissabon

Aftenen bør begynde på en spændende restaurant, og NYT guiden henviser til ”560” restauranten beliggende i Bairro Alto, med bl.a. udsøgte ”Petiscos” (portugisiske ”Tapas”) og lækre menuer, samt vine. ”560” svarer til de tre første tal i stregkoder, der identificerer portugisiske produkter. Meget innovativ indretning og en hyggelig atmosfære. Som nabo til Bairro Alto og ned til Cais do Sodre ligger barerne Gloria Live Music og Sol e Pesca, som byder på en livlig aften og beviser, at det musikalske Lissabon har mere at byde på end Fado. Andre spændende forslag i guidebogen er MUDE – Design og Mode museum, Orpheu Caffé i Príncipe Real med en uimodståelig brunch, samt tøj og designer- butikkerne Kolovrat 79 og Loja do Chiado, hvor man nemt bruger nogle timer.

Man bliver nemt fristet af flere eventyr i Lissabon, såsom den kendte portugisiske kok, Vítor Sobrals, restaurant ”Tasca da Esquina” med en meget speciel indretning – og fantasirige portugisiske retter til fornuftige priser. ”Le Chat” er en ny bar ved Museu de Arte Antiga (Nationalmuseet), som ligger højt og hvor man kan nyde endnu en af Lissabons mange udsigter, mens man indtager en af de mange kreative cocktails. Tejo-floden og Lissabonkysten med den fortryllende kystbane er en stor fristelse, og de sidste timer i Lissabon kan opleves med en smuk tog-tur på ca. 45 minutter til Cascais. Her kan man besøge museums-huset ”Casa das Historias” for Paula Regos, den måske mest kendte og berømte nulevende portugisiske kunstner.

Hoteller i Lissabon

Indkvartering i Lissabons centrum er en fordel, da byen afgjort bedst føles og opleves til fods, og guiden anbefaler følgende atmosfære-rige hoteller: Inspira Santa Marta Hotel, med 89 værelser indrettet efter 4 årstider og inspireret af skandinavisk design, og LX Boutique Hotel med 45 værelser, alle inspireret af Lissabons særlige steder og hvis restaurant er specialiseret i sushi. Også Living Lounge Hostel anbefales, med værelser indrettet af diverse lokale kunstnere.

>> Her kan du læse om hoteller i centrum af Lissabon