Attraktioner og seværdigheder i Lissabon

Lissabon har utroligt mange seværdigheder at byde på. Det bakkede landskab, floderne og placeringen ud til havet gør Lissabon til en perle at gå rundt i. Man kan desuden nemt se Lissabon til fods. Det er klart, at man kan komme til at svede, når man går fra den ene af de syv høje til den anden, men bykernen er ikke så stor, at man behøver en bil for at se den. Desuden tager det som regel længere tid at køre i centrum end at gå. De mauriske kvarterer Alfama og Mouraria, Baixa (nedre by), Chiado og Bairro Alto (øvre by) ligger ikke langt fra hinanden. Og så ser man helt sikkert mere, end hvis man kun er koncentreret om trafikken.

En hyggelig måde at komme rundt i de smukke kvarterer i Lissabon på er en tur med Eléctrico nr. 28. Den nostalgiske sporvogn rasler af sted mellem endestationerne Campo de Ouique/Estrela og Largo Martim Moniz/Graca gennem de gamle kvarterer Bairro Alto, Chiado, Alfama, Mouraria og Graca tværs gennem Lissabon.

Teatre, museer, statuer og boulevarder, der alle reflekterer landets og byen stolte og betydningsfulde fortid er spredt ud over byen, og der er områder hvor de er særligt koncentrerede. Turen med elevatoren Santa Justa varer kun et par sekunder, men den virkelige attraktion er visningerne øverst på denne tårnhøje elevator med en Eiffeltårnet-lignende struktur. Lissabon er jo ligesom Rom i Italien bygget på syv høje og både elevatorerne og sporvognene har i mange år hjulpet indbyggerne i byen med at transportere sig rundt i den “bakkede” storby.

Oceanarium i Lissabon tiltrækker over en million besøgende hvert år, og har man først besøgt dette fantiske akvarie forstår man hvorfor. Oceanarium i Lissabon er et af verdens største akvarier og vokser hvert år med nye tilbygninger. Foruden den faste udstilling er der flere særudstillinger som er midlertidige.

Læs mere om storbyferie i Lissabon

Indhold: De mest populære seværdigheder i Lissabon

Jeronimos Kloster - Mosteiro dos Jerónimos

En af de mest besøgte seværdigheder i Lissabon overhovedet, er Jeronimus-Klosteret - også kendt som Hieronimussernes Kloster - som blev bygget i 1502. Jeronimos' Kloster er et World Heritage Site og også Lissabons vigtigste monument og der er gratis adgang til den flotte og spændende kirke, der ligger i området Belem, ca. 5 kilometer fra centrum af Lissabon. Kirken er overordentlig smukt udsmykket, men den virkelige attraktion er klosteret. Søjlegangene indeholder mange maritime temaer, der viser Lissabons relation til havet i form af udskårne havuhyrer, sammenrullede reb og meget mere. Udenfor er der en have med udførligt beskårne buske, der viser mange af Portugals våbenskjold.

Borgen St. George - Castelo de São Jorge

Castelo de São Jorge er et vartegn for Lissabon og tiltrækker både lokale og turister, ja faktisk er der tæt på en million som hvert år besøger dette smukke udkigspunkt med en spændende historie. Borgen São Jorge er et monument som ligger på en bakketop i bydelen Alfarma. Fra toppen har man et fantastisk udsyn til stort set alle dele af Lissabon. Den blev på begyndt i det 6. århundrede af romerne og bærer stærk lighed med maurernes, der beboede regionen efter visigoterne, bygninger. Efter at have erobret området i det 8. århundrede udførte saracenerne meget af konstruktionen af borgen.

Den endelige form kom frem i det 12. til det 14. århundrede, da det tjente som kongeligt palads for adskillige af Portugals monarker. Det var centrum for regeringen af Portugal i den periode og fik navnet São Jorge efter at Kong Juan I af Portugal tog en engelsk prinsesse som brud. Efter det 'nye' Royal Riberia Palace blev bygget af Kong Manuel I i starten af det 16. århundrede, begyndte borgen af falde sammen. Et jordskælv i 1531 satte farten op på denne process. Selvom meget af borgen blev ødelagt af et andet jordskælv i 1755, er det, der er tilbage stadig et fremragende vindue til fortiden.

Den nuværende indgang er gennem en port fra det 19. århundrede, med Dronning Maria XIs våbenskjold, fra 1846. Når man er kommet gennem, kan man se et antal gamle interessante kanoner og en broncestatue af Kong Alfonso Henriques, der besejrede maurerne og overtog borgen. En del af den tilbageværende struktur er Ogival House, der var en del af et fængsel i det 17. århundrede. Som med så mange andre designs fra den periode indeholdt området en borg omgivet af en stærk forsvarsmur. Fra denne høje udkikspost kan man se ud over de fantastiske haver og terrasser. På den nordvestlige side er der en serie af gangbroer, der fører til turens højdepunkt: de middelalderlige tårn.

Et af de inderste, Ulysses' Tårn, indeholder et periskop og en projektor, der kan sende spektakulære billeder af det omkringliggende område op på murene af Interpretation Center indenfor. Selv med det blotte øje giver en tur langs voldene på en bakke, der ligger højt over havnebyen, et goddt overblik over det smukke sceneri, der er moderne Lissabon. Renovationer i 1940'erne har hjulpet med til at genskabe stedet til en plads, hvor besøgene kan se grunden sikkert. De der gør det, vil ikke blive skuffede.

Utallige ænder, gæs og svaner svømmer dovent omkring i voldgraven. Går man blandt de fugleflokke, der holder til på bakketoppen, kan man se det meste af Lissabon, både det historiske og det moderne. Påfuglende giver et smukt billede tæt på og Tagus floden og 25 de Abril broen og andre seværdigheder kalder nedenfor. São Jorge-borgen ligger nær Alfama distriktet og er nemt at komme til med tram eller taxi. Mad og drikke kan købes ved boden eller ved restauranterne udenfor, hvor bordene har en god udsigt.

Bélem-distriktet og Bélem-tårnet - Torre de São Vicente

Området Belem ligger smukt ned til floden og i området finder du også flotte parker og så naturligvis den berømte kage. Portugal har en lang og rig historie med havudforskning, fyldt med farverige fortællinger om opdagelser og erobring af nyt land. Dette kan man i rigeligt mål opleve i Lissabons smukke og inspirerende Belem-bydel. For besøgende er der nok at se til en hel rejse alene i denne bydel.

At rejse til Lissabon uden at se Belém tårnet er som at rejse til Paris uden at besøge Eiffeltårnet, i hvert fald hvis du spørg turistkontoret i Lissabon. Tårnet blev færdigt i 1515, og var beregnet til at yde beskyttelse af Lissabons havn. Fra dette sted begyndte mange af Portugals store opdagelsesrejsende deres rejser. Men tårnet er ikke kun af historisk interesse. Det er også et kunstværk. Det er udsmykket med skulpturer, der vil henrykke enhver, der elsker udendørskunst.

Overalt på monumentet er der uskæringer, der viser mange af temaerne fra "Opdagelserne", som er det favnende navn, Portugals mange opdagelser af nyt land har fået. Dias’ rejse om Kap Det Gode Håb, Magellans rejser, Vasco da Gamas opdagelse af havruten til Indien og mange flere vises på væggene på Belem-tårnet.

Tag en pause midt på dagen og nyd en forfriskende drink eller et let måltid ved en af de mange cafeer i Belem. Tag så ud og se Berardo-museet, 25 de Abril (25. april)-broen og de dusinvis af andre seværdigheder, der er i dette historiske distrikt i Lissabon.

Tilsyneladende tænker alle der besøger Lissabons Berardo-museum “Det er gratis, så hvorfor ikke gå ind?” Belønningen for at besøge dette spændende museum er en af Europas vigtigste moderne kunstsamlinger. Faktisk er det blevet så populært at besøge Berardo museum i Lissabon, at det har flere besøgende end andre berømte europæiske museer, som f.eks det berømte Guggenheim-museum der ligger i den spanske by Bilbao.

Monumentet for opdagelser - Padrão dos Descobrimentos

Temaet fortsættes på Opdagelsernes Monument, som behandler mange af de samme opdagelser, men på en fascinerende moderne måde. Det er lavet af store sten rektangler med udskårne figurer langs den ene rampe. Effekten er som at se en gruppe helte, der skynder sig frem for at se, hvad der er på den anden side.

Det er opført i 1960 og forestiller et tremastet skib, der er klart til afgang på et ukendt hav, kun bevæbnet med mod og nysgerrighed. Kartografer, munke og andre følger prins Henry Navigatoren på vej ud på deres store færd, for at se hvad der er på den anden side af horisonten. Interiøret indeholder udstillingsplads, hvor besøgende kan se en film om Lissabon, før de klatrer op til toppen for at se de fantastiske omgivelser oppefra.

Denne seværdighed i Lissabon er næsten uundgåelig: Det ligger perfekt placeret halvvejs mellem Belém-tårnet og Jeronimus-klosteret og findes på næsten alle postkort og helt sikkert i alle guidebøger om Lissabon. De kolossale billeder af Portugals berømte opdagelsesrejsende gør det til et must-stop til fotos.

Men Belem byder på andre fascinerende seværdigheder, som fx. Ajuda-paladset, bygget i starten af det 19. århundrede, som byder på en tur til Lissabons royale fortid. Den neo-klassiske facade er et af højdepunkterne i tidens arkitektur, men der venter faktisk endnu mere imponerende ting indenfor. Ajuda paladset er nemlig fyldt med gobeliner, marmorstatuer og tusindvis af kunstværker og kan optage kunstinteresserede i timevis. Det freskobemalede loft alene gør turen besværet værd.

Det Nationale Karetmusem - Museu Nacional dos Coches

"Museu National dos Coches" er en af Lissabons største seværdigheder og turistattraktioner. Det er ikke svært at se hvorfor. Det er fyldt med ting, der ikke kan ses andre steder i verden, og museet udstiller fx. mange forskellige kareter fra det 16. til det 19. århundrede sammen med meget af udstyret til heste og ryttere. Det begyndte i 1726 som stald for en rideskole, bestilt af Joao V. Det var forbundet med kongeslottet og blev senere brugt til opstaldning af de kongeliges heste og kareter. Næsten to århundreder senere dannede dronning Amélia, Carlos I’s kone, museet for at vise nogle af de kongelige kareter, der var samlet gennem de mellemliggende år. I dag er disse kareter hovedattraktionen.

Der er simple bærestole, der transporterede adelen og vigtige gæster på skuldrene af de mænd, der bar dem. Der er vogne med kalecher, tohjulede, åbne vogne og bæresenge. Der er endda små kareter, bygget til de kongelige børn. Men selv disse relativt ordinære kareter viser tydeligt den storslåethed Portugals hof havde på den tid.

En tur ovenpå byder besøgende på en udstilling af de mange seletøj og andet udstyr til hestene. De er langt fra almindelige bidsler og tøjler, men faktisk deciderede kunstværker. Smukt udskåret sølv og læder viser omhuen, der blev lagt i fremstillingen af selv disse meget almindelige genstande. På anden sal er der desuden udstillet et antal kostumer - eksempler på hvad den velklædte kongelige bar på en karettur. På væggene findes adskillige portrætter, der giver et godt billede af hele situationen.

Men hovedattraktionen er helt sikkert de kongelige kareter selv. Den ældste er fra det 16. århundrede og blev brugt af Phillip II på hans tur fra Madrid til Lissabon for at kontrollere et af hans 17 territorier. Interiøret er et godt eksempel på oprindelsen af ’at rejse standsmæssigt’. Midtpunktet af udstillingen, er der stor enighed om, er de tre kareter, bestilt af Joao V til den portugisiske ambassadør i Rom. De er bygget i Rom i 1716, i Pave Clemen XIs tid, og ville have imponeret selv Vatikanets hersker. De er smukt udsmykket og disse guldbelagte kareter gør det nemt at tro på, at det portugisiske monarki dengang var blandt europas rigeste.

Museet er placeret i Belem-distriktet i Lissabon og nemt at komme til med bus eller sporvogn.

Lissabons Kunstmuseum - Museu Calouste Gulbenkian

Kunstmusset i Lissabon oplever hvert år et stigende antal af besøgende, og det skyldes i følge turistkontoret i Lissabon, et par vigtige særudstillinger, der har ført mange nye besøgende til at få øje på den permanente samling som primært er relateret til Portugals opdagelserejsende. Gulbenkian, som det er bedst kendt, er Lissabons førende kunstmuseum. Museet er opkaldt efter en armensk olieentreprenør, der var aktiv i starten af det 20. århundrede. Efter at have skabt sig en formue på oliehandel i Tyrkiet, Iran og andre steder, startede han en kunstsamling med mange forskellige stilarter. Ægyptisk, græsk, romersk, asiatisk og europæisk kunstværker fandt alle vej ind i hans samling.

Senere i livet vendte han sin opmærksomhed mod sit elskede Lissabon. Byen drog fordel heraf. Ikke mindst Museu Calouste Gulbenkian. Selvom det ikke er et af verdens største museer, står kvaliteten af kunsten ikke tilbage for nogen. I den egyptiske samling findes en berømt guld mumiemaske, som ville vække misundelse hos Metropolitan i New York, som selv har en stor afdeling med egyptiske kulturgenstande. En velholdt skål fra år 4.000 f.kr. er et andet eksempel på de mange gamle skatte, der udstilles.

Ikke langt derfra findes græske og romerske mønter, skulpturer og andre genstande fra den gamle verden. Selv ’The Getty’,med dens verdensberømte udstilling af samme slags, må nikke beundrende til Gulbenkian. Det er nemt at følge den kronologiske orden i udstillingerne og tilskueren føres langsomt frem til senere tidsaldre. Kunstværkerne fra det 18. århundrede er særligt fremragende. Billeder af Venedig af Francesco Guardi står side om side med hans mere berømte landsmand, Canaletto.

Malerier af Rembrandt og Rubens pryder væggene. Den hollandske mesters ’Portrait of an Old Man’ er lige så udsøgt, som det man kan se i gallerier i Washington, DC eller Rijksmuseum i Holland. Pallas Athene giver et andet billede af et område, som Rembrandt ofte ikke krediteres for. Rubens ’Potræt af Helen Fourment’ bør fans af kunstneren ikke gå glib af. Længere fremme er der adskillige værker af Monet og Renoir.

Der er adskillige andre former for kunst på Gulbenkian udover malerier. ’Diana’ af Houdon er blandt hans bedste værker. Rodins ’Blessings’ findes også her. Og så er der de interessante prøver på franske møbler, der kan stå mål med dem der er i Louvre. De spanske og italienske keramikarbejder, der er ovenpå er lige så imponerende. Går man endnu længere mod den moderne tid, er der flere tekstiler fra det 19. århundrede og frem. Art Noveau smykkerne tæt ved er ikke bare smukke, men fantastiske repræsentanter for stilen og tiden. Lalique glasværkerne og smykkerne, givet til Gulbenkian af kunstneren, der var en god ven, er blandt de bedste eksemplarer, der kan findes. Ikke mindst hans ’Guldsmed’, der kan findes på mange bogomslag.

Ydersiden af museet byder på haver, der er både smukke og afslappende, især i den varme Lisabon luft med antydningen af det nærliggende hav. For at få overblik over haverne oppefra har cafe balkonen den bedste udsigt. Da Lissabon blev Gulbenkians hjem under 2. verdenskrig, blev byen den heldige modtager af en af verdens bedste små kunstsamlinger. Du kan komme til Gulbenkian museet via den bekvemme metro, hvor du står af ved S. Sebastião eller Praca Espanha station.

Katedralen i Lissabon - Santa Maria Maior de Lisboa

Langt de fleste som rejser til Lissabon i Portugal besøger også katedralen og dette skyldes ikke mindst at den berømte sporvogn nr. 28 kører forbi katedralen på sin rute. Vælger du at se kirken på din rejse til Lissabon, vil du måske tænke at det ikke er en af Lissabons smukkeste kirker, men det er byens ældste og kirken har en spændende historie.

Lissabons rødder går flere århundreder tilbage. Så langt tilbage som det 4. århundrede var den bispedømme for den spirende katolske kirke. Men i modsætning til mange andre europæiske byer tog Lissabons historie en anderledes drejning. Den blev erobret af muslimske erobrere i det 8. århundrede. Det var en besættelse, der varede næsten 400 år. Resultatet for den moderne rejsende er, at selv en så almindelig bygning som katedralen er lidt anderledes i denne portugisiske by. Santa Maria Maior-Katedralen (eller bare "Sé de Lisboa") er et godt eksempel.

Efter den første konge af Portugal, Alfonso Henriques, med britisk hjælp, fik drevet maurerne ud af Lissabon i 1147 begyndte han et ambitiøst byggeprojekt. Noget af det første var Lissabon Katedralen, som den er blevet kendt som. Som de fleste store byggeprojekter fra middelalderen fortsatte dette i næsten 300 år. Resultatet er, at bygningen har mange forskellige stilarter, efterhånden som forandringer blev foretaget under bygningen.

Facaden er relativt simpel, et brugsbestemt sæt af vægge der, for tilskueren, ligner et fort. Men indenfor er der mange vidundere. Kapellet i klostergangen, for eksempel, indeholder mange arkitektoniske detaljer, der vil henrykke enhver, der kan lide katedraler. Her kan man se beviser for Lissabons romerske og arabiske perioder i den udgravede indre gård. Den er bygget med den traditionelle latinske korsplan og har 3 midtergange, et tværskib og et hovedkapel. Buegangen er forbundet med kirken i østenden. Fra midten af gangen kan man se op mod indgangen og se et imponerende vindue med roser.

Mens du gør det, kan du se de høje hvælvinger, der var den største innovation i middelalderlige kirker, taget fra romerne. Det andet rosenvindue bliver oplyst af den varme sol i Lissabon med et blidt skær. Gå igennem ambulatoriet og brug lidt tid på at beundre Loco Pacheco’s, en ædel ridder i Kong Alfonso IVs tjeneste, gotiske grav. Ved siden af hans er hans kones, Maria Vilalobos, som er afbilledet læsende i Timernes Bog. Alfonso var engang begravet i hovedkapellet, men gravene blev ødelagt i det berømte jordskælv i 1755, der ødelagde meget af Lissabon. Nær indgangen er der en anden grav, der har overlevet. Denne tilhører en rig købmand ved navn Bartolomeu Joanes.

Bygningen er fortsat med afbrydelser helt indtil i dag. I det 18. århundrede, efter jordskælvet, blev hovedkapellet genbygget i rokokko-stilen fra den tid. Et bevis herfor er krypten i Joanes’ kapel. Selvom man ikke kan påstå, at Lissabon Katedralen står mål med Notre Dame i Paris, giver dens lange historie, som kan ses på bygningen, stadig god grund til at besøgende i Lissabon kommer forbi. Katedralen ligger i Alfama-området og kan nemt nås med bus eller sporvogn 28.

Fado - en spændende dans og kultur

Fado er en spændene musikform og er for Portugal, hvad flamenco er for Spanien - et kultursymbol. Men der slutter, for det meste, lighederne. Hvor flamenco er energisk og kraftfuld, lige dele musik og dans, er fado fuld af sjæl. Denne nationale musikform kommer fra mange forskellige indflydelser; fra Brasiliens Lundum, Maurernes sange, de afrikanske slavers sange og mange andre der er gået tabt i historiens tåger. Men, lige meget hvad oprindelsen er, så er fado simpelthen blevet identificeret med Lissabon.

Ingen anden form for dans kan helt så komplet fange både melankolien og kampen som fado. Den er kommet relativt sent i Portugals historie, i det 19. århundrede, men repræsenterer alligevel både fortiden og nutiden både for de lokale og turisterne. Om det er den berømte Amália Rodrigues (død i 1999) og hendes Black Boat sang om den barske rejse for de afrikanske slaver eller en moderne gadekunstners sentimentale sang med samme lyd som amerikansk blues ala B. B. King, så er fado overalt.

Besøg en lille kro i Bairo Alto distriktet og du kan ikke undgå at høre nogle af de hjerteskærende lyde fra fadistaerne. Han akkompagnerer sig selv på et instrument, der minder om en lut fra middelalderen, og spiller en længselsfuld sang, der definerer Lissabons sjæl. Spis et godt måltid ved en af de fine restauranter ved Rua das Gáveas og du kan høre en mere tempofyldt version. Træd indenfor i Travessa di Queimada, en natklub, der ligger i en stald fra det 17. århundrede, og hør ekkoet af de for længst forsvundne hestepassere. Maden og drikkevarerne vil varme din sjæl, mens sangeren river den itu med sin musik.

Synk ned i ’saudade’ (løst oversat til længselen) og forbered dig på en rensende musisk rejse med en kvindelig fadist. Hun er klædt i et sort sjal og hendes ord fortæller måske om en elskets død. Eller måske om kampen for frihed så længe nægtet. Men under fortvivlelsen, kan man også høre passionen for livet, der fylder det portugisiske folk. Fado kommer fra det latinske ord for skæbne og fortæller om det uundgåelige. Men det river også i hjertet på dem, der længes inderligt efter fremtiden. Få andre former for udtryk kan så godt fange sorg og glæde og blande dem så godt.

Gå en tur over til Alfama området og hør en lidt anderledes stil. En stil mere påvirket af Maurerne, der engang dominerede i området. Området er fyldt med kunstnere af alle typer og tilbyder fado, der er mere lig den studerende af coimbra kender. Sangeren er iklædt den traditionelle tunge sorte kappe, strengene slås an og sangen begynder. Inden længe begynder tårerne at strømme. Det er ikke kun tårer af sorg, men af klarhed til at tage hvad der måtte komme.

Planlæg i forvejen og der er en chance for at se en forestilling med den berømte gruppe Madredeus. De vil sikre, at du ikke tager af sted igen uden at vide, i hvert fald med hjertet, hvad musikken fado går ud på.

Lissabon Zoo - Jardim Zoologico

Trods ordet ’Jardim’ (på dansk "have") i titlen drejer Lissabons Zoo sig kun om dyrene. Den er lille efter internationale standarder, men der er alligevel over 2.000 dyr repræsenteret, fordelt på over 400 arter. Der går løver i en stor indhegning og gør opmærksom på sig selv i en by fyldt af forstyrrelser. Adskillige andre store katte, hovedsagligt tigre og leoparder, vandrer frem og tilbage, som om de er på jagt efter bytte.

Ikke langt derfra findes nogle dyr, der ser ud til at kunne passe den beskrivelse: Bavianer. De springer skrigende rundt og er fuldstændig sikre fra alle, undtaget dem selv. Venter man tålmodigt ved buret, kan man se, hvordan de skaber dominans i flokken, når deres skrig rettes mod et medlem, der er lavere i hierarkiet. Chimpanserne bor også tæt ved. De klatrer, på deres typiske facon, glad rundt i deres reb, hopper op på toppen af buret og råber efter enhver, der kigger. Tit nærmer de sig forsiden af buret i søgen efter mad og opmærksomhed. Besøgende imødekommer dem nogle gange, hvilket udløser en vild opvisning med vejrmøller og grynt.

Elefanterne kigger på fra deres indhegning ikke langt væk. Lissabon Zoo er for tiden hjem for 6. Nogle er født der, andre indfanget i det fri. Der er fra venlige gamle hanner til nysgerrige unge, der undrer sig over hvad al postyret i abeburet går ud på. De sorte bjørne rejser sig på bagbenene og ser, at elefanterne rører på sig. Det får dem i gang. Klar til et måltid fra enten turister eller de ansatte i zoo. De er ikke kræsne, men vil belønne med et brøl en underholdende tumlen rundt i buret med deres venner.

Spadser langs de kølige græsgange og besøg noget af kvæget, der dovner veltilfredse i den varme sol, mens de gumler på græsset. Sluk tørsten mens du betragter nogle af de lokale arter, der kun lige er anderledes nok til at være interessante. Gå videre til reptilhuset og se nogle af Portugals lokale øgle- og slange-arter. Børnene vil være fascinerede, hvilket gør dem klar til børnegården, hvor de kan gå rundt mellem små geder og andre fredelige dyr.

I modsætning til mange andre zoologiske haver er der også en del akvatiske arter til både gamle og unges glæde. Se søløverne blive fodret og fortsæt så over del delfinerne og se disse fantastiske dyr lege. Efter delfinshowet kan man blive fotograferet med en venlig sæl. Zoo’en er til at nå med taxa eller tram. Eller man kan gå til Parque Eduardo VII og gå efter det højeste punkt. Husk at nyde synet af River Tagus og andre seværdigheder i Lissabon på vejen. Brug en eftermiddag ved Jarmin Zoologico i Lissabon og se hvad al virakken er om.

Nationernes Park - Parque Das Nações

På den østlige side af Lissabon er der et område ved havnen, der engang var en visuel skændsel. Et olieraffinaderi, en gammel flyvebåd terminal og andre nedtrådte bygninger var overalt på havnen. Men da Expo ’98, en verdensudstilling med 130 lande, gennemgik hele området en revitalisering. I dag vækker de nye seværdigheder og lyde fra Lissabons Parque Das Nações, Nationernes Park, begejstring hos besøgende. Her kan man udforske Oceanarium, Vasco Da Gama Tårnet og Broen og mange hundreder andre sjove ting, man kan foretage sig ved Lissabons kystlinie.

En indgang til området er via den berømte kabelbro, en af verdens længste, Vasco Da Gama Broen. Med sine næsten 17 kilometer er den et ingeniørvidunder. Nærved er smukke haver, hvor rejsende kan hvile og nyde udsigten, før de tager videre til andre seværdigheder. Som afslutning på området er Vasco Da Gama Tårnet. Det stiger 175 meter op og de rejsende kan nyde et måltid i restauranten og derefter fortsætte til parken. Hvis ideen gør dig nervøs, skal du ikke være bange. Der er massevis af andre restauranter og cafeer på området.

Når man er kommet hertil, bør man ikke gå glib af Oceanariet. Det er det største i europa og huser 15.000 planter og dyr indenfor 450 forskellige arter. Akvariet er opdelt i 4 sektioner, der hver indeholder repræsentative arter fra 4 forskellige kysthabitater. Der er flora og fauna fra Antarktis til Indiske, Stille- og Atlanter-havet. Det ene akvarium, den globale havtank, er 7 meter dyb. Denne massive beholder indeholder adskillige arter af hajer, tun og andre store akvatiske væsener.

Udover udstillingerne byder Oceanariet på en 45 minutter lang tur bagved. Erfarne guider tager besøgende med til områder bag scenen. Her kan man se, hvordan de ansatte passer deres job med at tage sig af nogle af beboerne. Mens nogle medlemmer af familien udforsker livet i havet, vil andre måske hellere benytte sig af nogle af de bedste indkøbsmuligheder i Lissabon. Vasco Da Gama indkøbscentret, opkaldt efter Portugals berømte opdagelsesrejsende, byder på nok af kvalitet og varietet til selv de dybeste lommer.

Hvis du stadig har penge tilbage, kan du bruge lidt til ved Lissabon Casino. Der kan spilles ved 22 spilleborde og ses shows i de store auditorier med plads til 600. Der er også optrædener i den roterende bar i Arena Lounge. Al denne aktivitet kan være lidt udmattende. Hvis det bliver det stop op ved en af Nationernes Parks mange fine barer for en pause med lidt forfriskninger. Snakken går altid livligt og synet er spektakulært. Du kan komme til parken med metro, hvor du står ved Oriente Station. Den er et syn for sig med en masse vægmalerier og moderne kunst.

Naturhistorisk Museum og Botanisk Have

Jardim Botânico og Museu Nacional de História Natural byder turister i Lissabon på et sted med både ro og fascination i denne travle portugisiske storby. Der er fyldt med interessante ting fra naturen og her er der både næring for hovedet og sjælen under et besøg i byen. Lissabons Botaniske Have er en af de mere usædvanlige i store byer. Den er bygget i 1873 ud fra designs af professorer ved Det Naturvidenskabelige Fakultet ved universitetet og er formet som en stor polygon. Men denne polygon er også usædvanlig, ved at den er i to etager. I det hele er disse to etager på over 40.000 m2 udenfor Museu Ciência da Universidade de Lisboa (Det Naturvidenskabelige Museum ved Universitetet i Lissabon), der huser det naturhistoriske museum.

Indenfor disse 40.000 m2 kan man finde flora, der ikke kan findes andre steder i verden. Der er eksotiske lokale planter, som Cocos Flexuosa, et lokalt palmetræ. Der står mange forskellige farvestrålende planter langs stierne blandet med fascinerende arter som Fønix. Den højereliggende del af haven indeholder det botaniske museum, et planetarium og drivhuset. Drivhuset i haven indeholder nogle af de mest usædvanlige tilbud hos Jardim Botânico. Det inkluderer en stor samling af forhistoriske planter, der har overlevet relativt uændret i millioner af år. Blandt dem er adskillige kødædende planter, der vil fascinere både gamle og unge.

I den anden sektion er der et friluftsamfiteater, hvor der med mellemrum afholdes koncerter. Tæt herpå er en skøn sø, der passer perfekt sammen med planterne. Det naturvidenskabelige museum ligger inde i Museu de Ciência og begge er forbundet med Lissabons fremragende universitet. Ligesom mange lignende samlinger rundt om i verden, er der et udvalg af mineraler, sten og konserverede dyr. Men Lissabons naturhistoriske museum fokuserer på de ting, der kan findes i Portugal.

Der er lokale arter af kvarts, der lyser en uhyggelig orange i fluorescerende lys. Der er juveler, der lå urørt i århundreder på sletterne nær Porto, indtil de blev indsamlet til museet. Flere arter af lokale kaniner, af en type, der ikke normalt findes uden for Portugal, er udstillet sammen. Som en del af Museum of Science, Natural History Museum tilbyder Lissabon besøgende et lille indblik i Portugals gamle geologiske og biologiske fortid. Sammen med den dejlige grunde udenfor, Jardim Botânico, kan besøgende tilbringe et par timer afslappende og lære alt om dem. Du kan komme til museet og haven via den bekvemme metro, hvor du står af ved Rato Station.

Tyvenes marked - Feira da Ladra

Legenden siger, at en pilgrim på vej til Santiago de Compostella stoppede i Barcelona for århundreder siden. Han var så uheldig at blive anklaget for tyveri. Under retssagen sagde han, at hvis den hane dommeren skulle til at spise rejste sig og galede, var det bevis for, at han var uskyldig. Det gjorde den og han blev frikendt. Der findes mange lige så farverige fortællinger om held mange steder i Portugal. Det er kun en af de mange interessante ting man kan finde i Fiera de Ladra (Tyvenes marked) i Lissabon. De har måske ikke alle sammen en lige så interessant baggrund, men der vil være hundredvis af tilbud, der vil være en historie værd efter ferien.

Hver tirsdag og lørdag flokkes både turister og lokale til Campo de Santa Clara, hvor de kan finde dusinvis af stande hele vejen op ad denne bakkede vej. Boderne byder på meget mere end bare farvestrålende malede fugle. Tøj, smykker, antikviteter og mange andre ting sælges på dette udendørs marked. Det ligger ikke langt fra Alfama distriktet, et af Lissabons områder med stærk maurisk tilknytning, og folk samles her for at købe og sælge i skyggen af århundreder gamle bygninger. Fotografier fra slutningen af det 19. århundrede afslører et marked, der ligner det der er i dag. Genstande solgt dengang ville blive anset for antikke i dag, men fornemmelsen af livlig handel er den samme som dengang.

Smukke sølv eller kobber lysestager vises frem på et bord. Fascinerende glasting står på et andet i nærheden. Kakler, keramiske kunstværker, der er så elsket i Lissabon at der er et helt museum til dem, kan findes på et tredje. Der er tøj i massevis. Sko af en slags der kun ville kunne findes i en eksklusiv skoforretning. Håndlavede bælter af portugals mestre. Kjoler, både afslappede og farverige og klassiske og raffinerede. Kort sagt, alt, både for tilbudsjægeren og den der søger højeste mode, tilbydes fra en Tyvenes marked bod.

Det er ikke overraskende, at mange ting reflekterer Portugals fortid som søfarende og handelsnation. Udskæringer fra forhenværende portugisiske kolonier i Afrika er bare et eksempel. Hvide kniplinger fra Tunis er et andet. Afrikanske masker, små skulpturer og meget mere pryder området for dem der søger det eksotiske til en favorabel pris. Men der er også et stort udvalg i ting fra landet selv, der ikke er mindre interessante og lige så meget samlerobjekter. Lertøj fra Redondo tilbydes af dem der skatter lokal kunst lige så højt som den fjerne. Der er lige så stor chance for at finde håndlavet legetøj fra fjerne Porto og ting fra et slot i nære Sintra for skattejægeren på Fiera da Ladra.

Sælgerne er venlige og villige til at forhandle med alle, der har det på samme måde. Vær forberedt på at se det almindelige og det usædvanlige side om side. Vær klar til at bruge penge. For på Tyvenes marked er de der stjæler ikke velkomne.

Sintra - maurernes fort

Kun en halv times kørsel fra Lissabon findes en af de mest fascinerende seværdigheder i dette allerede spektakulære område af Portugal: Sintra. På toppen af en række ujævne klipper ligger paladset og ser ud over landsbyen nedenfor. For århundreder siden byggede maurerne Castelo dos Mouros, Maurernes borg, for at forstærke området. Palácio Nacional da Pena, der ligger endnu højere, bør man heller ikke snyde sig selv for. Men, højt eller lavt, begge udsigter er fremragende.

Maurernes borg er en af dette områdes mest fremragende seværdigheder. Den blev påbegyndt under maurernes besættelse og fortsatte med at vokse under de senere portugisiske monarkers regi. Kong Joao I begyndte en stor udvidelse i slutningen af 1300-tallet der fortsatte langt ind i 1880’erne. Sørg for også at besøge Palácio Nacional de Sintra med dets kendetegnende hvide skorstene. Inden for er der mange interessante ting at se. Ravne-rummet (Sala das Pêgas) er bare et eksempel. Loftet er udsmykket med disse snakkesaglige fugle og menes at symbolisere de mange sleske hoffolk ved det kongelige hof.

Sala das Armas er endnu et eksempel på Lissabons forkærlighed for fine keramiske fliser. Den indeholder også mange skjolde fra det 16. århundrede. De er dækket med våbenskjold fra alle familierne og er en historielektion samtidig med at de viser den store kunst, der berørte selv krig. Sintra nåede sin nuværende status som turistattraktion i starten af det 19. århundrede, hvor den tiltrak så berømte besøgende som Lord Byron. Snart fik Ferdinand af Saxe-Coburg-Gotha, Dronning Maria IIs, mand øje på borgen. I 1840 producerede han, i samarbejde med den preussiske arkitekt Eschwege, Palácio Nacional da Pena. Det er en blanding af bayersk og manuelinsk arkitektur og interiøret er en eklektisk blanding af møbler og forskellige malerier. Mange af kongelige Ferdinand.

Denne del af portugal, tæt på det allermest vestliggende punkt i europa, har varmt solskin og kølige atlanterhavsbriser. Hele atmosfæren, der reflekteres i befolkningen, er afslappende og nydelse. Der er masser at nyde. Ikke langt væk ligger kasinoet i Cascais. Bare et par minutter derfra er den berømte natklub, Coconuts, hvor mange af de lokale samles for at feste natten lang. Der er også en formel 1 bane tæt på Estoril. Her kan besøgende se nogle af de internationalt kendte løb. Fra den ene sektion af banen kan man se en af de mange fremragende strande i området. Om natten liver området op i de mange barer, der ligger langs kystlinien.