Rejsetips til Sintra

Sintra er en af Portugals mest fantastiske byer. Den var tidligere landets kongeby og har i dag en fuldt fortjent plads på UNESCOs verdensarvsliste.

Sintras særlige status skyldes i høj grad dens unikke beliggenhed i Sintra-bjergene, omgivet af den smukkeste natur. Blandt de høje træer, bakker og store haver ligger gamle, velholdte slotte. Samtidig er der kun kort afstand til Lissabon, og de smukke strande mod vest er endnu kortere væk.

H.C Andersens rejse til Portugal

H.C. Andersen beskrev Sintra som "det smukkeste sted i Portugal". Engelske Lord Byron beskrev byen som et paradis, og Portugals nationaldigter Luís de Camões skrev et helt digt om byen (Os Lusíadas).

H. C. Andersen besøgte Portugal en gang i sit liv. For sin tid var H.C. Andersen lidt af en globetrotter. Han opholdt sig således i lange perioder i blandt andet Italien og Spanien. Turen til Portugal i 1866 kom i stand efter en invitation fra den danske generalkonsul i Lissabon, Jorge O'Neill, som Andersen kendte fra Danmark. 

Efter sin rejse gennem Spanien var Andersen begejstret for at komme til Portugal

"Hvilken Overgang at komme fra Spanien ind i Portugal! Det var som at flyve fra Middelalderen ind i Nutiden. Rundt om saae jeg hvidtede, venlige Huse, indhegnede Skove, dyrkede Marker, og ved de større Stationer vare Forfriskninger at faae. Man ligesom fornam en ny Tids Beqvemmeligheds Brise fra England eller den øvrige levende Omverden. Malerisk smuk, med sine hvide Huse i det Grønne, skinnede i Høiden for os den første portugisiske By, Elvas." 

Under sit ophold i Portugal (som varede i tre måneder), boede digteren hos generalkonsulens bror Josè Maria O'Neill i Sintra og hos hans sønner i Palhava og Setùbal

Ved sin afrejse fra Portugal skrev H.C. Andersen følgende digt i fru O'Neills gæstebog.

Naar, om Gud vil, snart jeg vandrer
I den danske Bøgesal,
Vil min Tanke ofte flyve Til det skjønne Portugal.

Dvæle længst da paa Pinieros,
Hvor jeg fandt mit danske Hjem;
Jeg staaer atter paa Terrassen, Alle Syner flyve frem:

Aqvæducten og Palmella,
Cintras Bjerge, hver en Ven,
Sødt at mødes, tungt at skilles, Mon I huske mig igjen?

Mad og drikke

Sintra har ikke mange gastronomiske traditioner, men dem man har, er spændende og rustikke.

Kødspecialiteter i Sintra

Typiske kødretter på menukortet i Sintra er Leitao dos Negrais (stegt pattegris), Carne de Porco às Mercês (stegt svinekød), Cabrito (stegt lam) og Vitela (kalvekød).

Det gode fra havet

Trods beliggenheden spiser man masser af gode fisk og skaldyr. Du kan teste forretten robalo (havaborre), nyde en omgang polvo (blæksprutte) eller mexilhoes (muslinger) eller måske endda percebes (langhals på dansk, et lille skaldyr).

Når det gælder kager og desserter, kan der nævnes Queijadas de Sintra (cheesecake a la Sintra), en traditionel dessert, der går tilbage til middelalderen. Andre kendte søde sager er Travesseiros (filodej med mandler), Pastèis da Pena (små, ovnbagte kager med vanilje)  og Fofos de Belas (små, ovnbagte kager med creme i midten).

Et måltid bør ledsages af en flaske vin fra Colares-området. Colares ligger ikke langt fra Sintra, og her ligger flere fremragende vinproducenter.

Muslinger til påske

I Assafora-regionen og omkring byerne har man en særegen tradition forbundet med havet, hvor man samler muslinger på langfredag. På denne dag står alle tidligt op og samler et stort antal muslinger, som derefter koges og spises. 

Det er god skik at tilbyde muslinger til forbipasserende og udveksle gaver med naboer og familiemedlemmer. 

Azenhas do Mar

En dejlig by, med mange velhavende indbyggere. I udkanten af byen er der nogle naturlige bassiner med havvand. Af og til, afhængigt af tidevandet, kommer sandet op på klipperne og danner en lille strand. Dette er et godt sted at medbringe sin fiskestang.

Strandene i området 

Sintras strande giver gode muligheder for vandsport, hvor de omkringliggende klipper giver paragliding-entusiaster perfekte startramper. Havet tiltrækker også sejlerfolk og lystfiskere. 

De fleste af Sintras strande holder høj standard med hensyn til vandkvalitet, infrastruktur og service. Sammenlignet med mere kendte strande som Sao Juliao, Magoito, Macas, Grande og Adraga, er nogle af disse strande ægte perler. De fleste er  dog lidt svære at komme til, især at gå ned til, og hvis du vælger at klatre tilbage via de smalle stier, skal du være forsigtig. Alle disse anstrengelser vil  dog blive rigeligt belønnet - dette er nogle vidunderlige strande. 

Det meste af kysten er stort set ufremkommelig, en sjælden undtagelse er området ved Maca, hvor klippeområdet strækker sig ind i landet til Pinhal do Banzao, et boligområde af høj kvalitet med samme karakteristika som Quinta da Marinha i Cascais (dog lidt mere forskelligt og mindre eksklusivt), og som blev "opfundet" mange år før sidstnævnte.

Sao Juliao

Stranden er beliggende ved mundingen af Falcao-floden. Sandstranden nord for floden hører til nabo byen Mafra, mens området syd for floden hører til Sintra. Floden eroderede klippen for millioner af år siden og dannede en stor kløft. Der er parkeringspladser på begge sider. Dem på nordsiden (Mafra) er mindre, men asfalterede, hvor dem på sydsiden er mere primitive - men kan rumme hundredvis af biler. Sandet strækker sig kun mod syd på en strækning af en kilometer. Klipperne er ret høje. Denne strand er populær i weekenderne og i juli og august. Der ligger en campingplads kun få meter fra stranden. Selv om bølgerne ikke er af samme kvalitet som længere nordpå, tiltrækker den et stort antal surfere og wakeboardere året rundt.

Vigia

Når det er lavvande, kan du gå til Vigia-stranden fra Sao Juliao -trandens sydspids. Denne strand har mange høje klipper, og adgangen er ofte ret vanskelig. Stranden ligger i en lille bugt på et relativt lavt niveau. Selvom stenskred er sjældne, skal man tage lokale advarselsskilte og anvisninger alvorligt.

Samarra

Historikerne fortæller os, at dette sandsynligvis har været en gammel romersk havn. Stranden ligger i en ret dyb dal, hvor floden Samarras vandløb når ud til havet. Mængden af sand varierer meget fra år til år, og også afhængigt af om det er vinter eller forår. Der er klipper på begge sider af vandløbet, og forholdene er gunstige for lystfiskere. Klipperne ved vandet er fyldt med skaldyr, og ved lavvande er det muligt at fange blæksprutter med de bare hænder.  Dette er et godt sted til for at fiske med spyd under vandet. Man kan kun komme ned til stranden fra parkeringspladsen (200 meter fra stranden) i en firehjulstrækker eller ved at gå. Blandt de små sten, der ligger spredt ud over området længst væk fra vandet, er det nemt at finde fossiler, der er millioner af år gamle.

Giribeto 

Dette er en ret lille og helt uspoleret strand, som næsten kun er kendt af lystfiskere og de lokale Stranden ligger mellem Insemas og Penedo Mouro, to ret gode fiskesteder. 

Magoito

Stranden opstod for enden af den dal, der dannes af Mata-floden. Denne dal er en skarp kontrast til de omkringliggende klipper. En masse sand har samlet sig  - og er til sidst blevet til en strand. Om vinteren er mængden af sand ikke så stabil og reguleres af tidevandet. I starten af hver bade sæson er det nødvendigt at sprede sandet ud igen med maskiner. For enden af stranden er der nogle flade klipper, der går hele vejen ud i havet. Denne strand har gode faciliteter og er meget populær i weekenden. Stranden ligger tæt på landsbyen Magoito, som er et populært turistmål.

Taboeira

En lille, uspoleret strand med ret vanskelig adgang fra klipperne. Fra landsbyen Magoito fortsætter du indtil du når en stejl sti, der fører ned til klipperne og stranden.

Aguda

Denne strand minder meget om Vigia-stranden og ligger mellem høje klipper. Aguda er ikke så lavt beliggende som Vigia-stranden, fordi kystlinjen ikke danner en bugt. Stranden har sine faste fans, men stien fra parkeringspladsen på toppen ned til sandet er en smal og besværlig omgang.

Macas

Denne strand er meget kendt for sin "swimmingpool" med havvand, sine mange restauranter og sin nemme adgang, da klipperne har givet plads til lidt bedre adgangsforhold. Kystens navn "macas", som betyder æbler, kommer fra Colares-kanalen. Den løber ud i havet her, og i løbet af efteråret plejer den at skylle masser af æbler med sig fra de mange frugtplantager, den passerer forbi. Strandens sandområde er ikke særlig bredt, men det er dybt. Øverst på stranden er der nogle kunstige havsvømmebassiner. Der er brusere og helt nye offentlige toiletter ved begge indgange. 

Pequena

Stranden ligger i den nordlige ende af Grande-stranden, og hotellet Hotel das Arribas adskiller de to strande. Her er ingen faciliteter, men mange kan allligevel godt lide Pequena-stranden, da den ligger ret lavt. Der er advarselsskilte, der fortæller dig, at dette egentlig ikke er et badeområde, og der er ingen livreddere.

Grande

Denne strand har en lang sandstrækning og et ret store bølger, som surfere og wakeboardere elsker. Der er flere skoler her, hvor du kan lære at netop surfe på bølgerne. Her er gode faciliteter og en parkeringsplads tæt på stranden i et område med caféer og restauranter. Du kommer forbi dem på stierne ud til havet.  På den sydlige del af Grande-stranden kan man tydeligt se spor af dinosaurer på klippevæggene. 

Adraga

Denne strand ligger ved udmundingen af en flod, og selvom den løber ud i havet midt på stranden, er vandkvaliteten rigtig god. Adraga-stranden er et godt sted at gå ture, selv uden for badesæsonen. Det skyldes, at der på sydsiden er interessante klippeformationer, hvor du også finder grotter og tunneller. Stranden har en restaurant og tæt på perfekte faciliteter.

Ursa

Når du har passeret Azóia og fortsætter mod Cabo da Roca i ca. 2 km, kommer du til et skilt på højre side, hvor der står "Ursa". Denne lille strand ligger for enden af en promenade på 1 km.  Selv om du måske ikke har lyst til at gå ned til den lille strand, som normalt kun bruges af lystfiskere og folk, der vil slappe helt af, er udsigten fra toppen bestemt det hele værd. 

Her er to store klipper. Den forreste hedder Pedra da Ursa og den bageste Gigante. Nede på stranden er der mange interessante klippeformationer, og dette i sig selv gør bestemt turen værd. Ved lavvande dannes der små naturlige bassiner mellem klipperne, mens der ved højvande er meget lidt plads på stranden. Det er virkelig et stykke storslået natur. 

Aroeira

En ret lille strand mellem Cabo da Roca og Ursa-stranden. Den er vanskelig at komme til via en sti, der går fra sydsiden af klippen i den anden ende af Ursa-stranden. Man går flere hundrede meter, indtil man passerer et stykke land, hvor stien så går videre ned til stranden. Det er en dejlig strand, som dog mest bruges af folk, som har et vist kendskab til den stejle nedstigning.

Grota

Den måske mest interessante af de små strande mod syd ved Cabo da Roca - med fantastiske klipper. Men adgangen ned er ikke let. Der er stier ned via klipperne på den sydlige del. Men efter udfordringen venter dig  et sandt paradis.

Sintra er et populært udflugtsmål fra Lissabon

Det særlige ved H.C. Andersens beskrivelser af Sintra er, at byen ikke har ændret sig ret meget siden dengang.  Så når du besøger byen, er det let at forstå, hvorfor H.C. Andersen blev betaget af den. I dag er byen et populært udflugtsmål fra Lissabon, hvorfra der er togforbindelse. Fra centrum af hovedstaden tager det kun omkring 40 minutter at nå den tidligere kongeby.

Velkommen til Sintra med Escapeaway  

Hos os kan du planlægge og skræddersy din rejse, præcis som du vil have den. Vælge mellem vores nøje udvalgte hoteller i Sintra, eller tjek vores unikke Hideaways-hoteller. Vi anbefaler også, at du lejer en bil. Det gør det meget nemmere, at udforske kysten og resten af den flotte region i Portugal.

>>> Se alle vores Hideaways-hoteller i Sintra

>>> Læs mere om Lissabon

>>> Læs mere om Lissabon-regionen

>>> Læs mere om Portugal

 

 

Rejser til Portugal

Læs mere om Portugal og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Portugal her

Hoteller i Sintra