Transport i Lissabon

Lissabon er en fodgængervenlig by, som indbyder til udforskning til fods. Den portugisiske hovedstad er dog samtidig kendt for at være bygget på og omkring syv høje. Bruger du hele dagen på sightseeing, vil de stejle gader derfor nok til sidste sætte sig i benene. Det behøver dog ikke sætte en stopper for dine eventyr i byen, da den offentlige transport i Lissabon er god og vidtforgrenet.

Vil du skåne fødderne, kan du således også nemt komme rundt til byens mange seværdigheder med offentlig transport og det er ikke specielt dyrt for en enkeltperson - i hvert fald ikke så længe du ikke skal langt uden for byen. På grund af de smalle, snørklede gader og manglen på parkeringspladser, giver det desuden ikke meget mening at leje en bil, hvis du er du på en storbyferie i Lissabon.

Sporvogne og kabelbaner

Den offentlige transport i Lissabon inkluderer moderne busser og en effektiv metro, der blandt andet når ud til lufthavnen. Det er dog sporvognene, som mange af os forbinder med Portugals hovedstad. En tur med en af de gamle sporvogne er da også  en oplevelse i sig selv og en anbefalelsesværdig måde at komme rundt og se byen på. Særligt i Belém er der smukke ruter med sporvognen. En anden og meget spektakulær måde at komme rundt i Lissabon på er med kabelbanerne - de såkaldte Elevadores. De giver mulighed for at komme op i de højtliggende bydel nemt og hurtigt, og de giver på samme tid en fantastisk udsigt over store dele af byen.

Rundt i Lissabon med Taxi

Kørsel i taxi er væsentligt billigere i Portugal, end vi er vant til herhjemme, og det er derfor en udmærket måde at komme rundt i Lissabons gader på. Taxierne er beige og har et "TAXI" skilt. Alt efter afstand kan en tur ligge på helt ned til 15 kroner.

Kryds floden Tajo

Sidst, men ikke mindst, er der også tog- og færgeforbindelser fra Lissabon til resten af regionen. Vil du over på den anden side af floden krydser færgerne således fra flere forskellige steder, og du kan også krydse i bil eller bus på broen og nå de nærliggende strand- og resortområder. Tilsvarende er det nemt at tage med tog ud langs Lissabonkysten.

Lissabons Metro

En tur under jorden med metroen giver ikke samme oplevelse af byen som sporvognene eller busserne, men det er til gengæld en billig, hurtig og effektiv måde at komme rundt på. Metroen, der består af fire linjer med i alt 55 stationer, kører fra klokken 6.30 indtil klokken et om natten.

Metro til lufthavnen

Lissabons offentlige transportnet har eksisteret siden 1959 og oplevede især en kraftig udvikling i forbindelse med afholdelse af verdensudstillingen EXPO 98. Den nye metrostation i Lissabon Lufthavn har især været med til at skabe en helt ny dynamik og gøre Portugal hovedstad til en endnu mere attraktiv og rejse-venlig destination.

Den nyeste godt 3 kilometers metrolinje ud til lufthavnen betyder ifølge Lissabons metroselskab, at du kan rejse fra Lissabons administrative centrum (Saldanha) til lufthavnen på blot 16 minutter.

Det nyder de internationale rejsende, som ankommer med fly til Lissabon,  godt af. Men også beboerne i områderne omkring de tre nye stationer på den nye strækning bruger i høj grad metroen.

Forlængelsen af metroen ud til lufthavnen og de tre nye stationer Moscavide, Encarnação og Aeroporto er et godt alternativ til taxi og bus. Skift eventuelt til grøn linje på Alameda metro-stationen for at komme helt ind til det centrale Lissabon.

Lissabon-Portela Lufthavn 7 km nord for Lissabon er Portugal største og modtager hovedparten af de mange rejsende, som kommer for at storbyferie i en af Europas smukkeste storbyer.

Kunst i metroen

Metro er ikke blot den hurtigste og billigste måde at lade sig transportere på i Lissabon. Den er også en spændende oplevelse for på grund af de flotte stations-vægge beklædt med smukke kakler, azulejos, der er designet af portugisiske og udenlandske kunstnere.

De første elleve stationer, som blev åbnet i 1959, blev alle udsmykket af den portugisiske kunstner Maria Keil. For de nyere, der er åbnet siden 1988, er kunstnere som Júlio Pomar eller Maria Helena Vieira Silva ansvarlige for udsmykningen. Her skal især nævnes Estacao de Oriente med arbejder af Hundertwasser, Joaquim Rodrigo og Yayou-Kussuna. Også stationen Campo Pequeno er et besøg værd, her minder Francisco Simoes med sine værker om, at den landlige befolkning kom ind til byen her for at sælge deres landbrugsprodukter til lisboetterne.

Betaling for offentlig transport i Lissabon

Der er to takstzoner for Lissabons metro, men de mest populære turistområder ligger dog i zone 1. I skrivende stund er prisen for en enkeltbillet €1,50. Har du tænkt dig at benytte metro, busser eller sporvogne flere gange i løbet af dit ophold, kan det betale sig at købe et såkaldt "Viva Viagem card" (kaldes også for et " 7 Colinas card"). Dette betalingskort til offentlig transport i Lissabon koster et engangsbeløb på €0,50 og kan optankes efter behov i ét år fra købsdatoen. Kortet kan købes i billetautomater eller fra billetkontorer på stationerne.

Hvis du en dag planlægger at tage mange ture med metro, bus eller sporvogn, er det for eksempel oplagt at optanke dit Viva Viagem-kort med et dagspas, der giver fri afbenyttelse af bus, metro og sporvogne i 24 timer. Har du tænkt dig at besøge flere af byens museer og attraktioner, kan du også overveje at købe et Lisboa Card. Dette kort, som sælges af byens turistbureau, giver udover fri afbenyttelse af transport i Lissabon også adgang til en lang række museer og attraktioner.

>> Læs også om storbyferie i Lissabon her
>> Her kan du læse om attraktioner og seværdigheder i Lissabon