Rejser til Madeira ø

Velkommen til øen Madeira med Escapeaway! Vi er specialister i rejser til Madeira ø, hvor du bor på charmerende, håndplukkede hoteller og ferieboliger. For dig, der vil have øen helt ind under huden, vil jeg anbefale at kigge nærmere på en eller flere af de spændende rundrejser. Hos Escapeaway tilbyder vi på alle rejsemål valgfri afrejselufthavn og rejselængde på alle rejser, og vil du selv klare transporten, kan du se priser på "kun hotel" i søgemaskinen.

Selvom jeg befinder mig langt ude i Atlanterhavet, føler jeg mig trods alt ikke så langt væk fra det portugisiske fastland alligevel. Godt nok er Madeira sin helt egen, men den portugisiske kultur er alligevel allestedsnærværende uanset hvor, jeg kommer frem på øen. Madeira er nemlig en vigtig del af Portugal og landets historie.

Portugiserne er kendt for at være venlige, gæstfrie og ukomplicerede mennesker, og disse karakteristikker kan man heldigvis også knytte til den maderianske befolkning. Når dette er sagt, så har Madeira i høj grad kulturelle særpræg, som afviger fra resten af landet.

Pequena Lisboa

Madeiras hovedby hedder Funchal, og kaldes i folkemunde ”Pequena Lisboa” – en lille udgave af Lissabon, p.g.a. byens lighed med storebroderen på fastlandet. Er du på Madeira, kommer du ikke uden om et besøg i Funchal, som er mere end blot en turistby. Funchal er byen, som lever hele året rundt, i kraft af sin status som handelscentrum for både øens indbyggere og besøgende. En by med spændende, lokale markeder og et gammelt historisk centrum med små snoede gader, og de hyggelige caféer ligger som perler på en snor. Det samme gør sig gældende for mange restauranter og barer, der med stolthed serverer øens mest populære drink, poncha. Denne lokale ”cocktail” er blanding af aquadente (stærk rom lavet på sukkerrør), honning, en farverig citron og friskpresset frugtjuice – den smager himmelsk!

På Madeira er man vant til at have gæster, for øen har været et feriemål i mere end snart 150 år, og har da også flere gange været besøgt af berømtheder som bl.a. George Bernard Shaw, Dronning Ingrid af Danmark, det svenske kongepar Gustav og Sylvia og Winston Churchill.

Især Churchills besøg er noget man er stolt af. Churchill var meget betaget af øen og Hotel Reids Palace, hvor han boede, mens han var på Madeira. Når sandheden skal frem, så var Churchills besøg på Madeira dog lige så meget et medie-stunt, da det var den daværende ejer af hotellet, som havde inviteret den tidligere britiske premierminister på besøg. En lille anekdote, som den nuværende hoteldirektør på Reids Palace fortalte mig, da jeg var inde og besøge stedet sidst jeg var på Madeira. Ja, dengang var der også driftige folk, som forstod sig på marketing.

Øen med alle regnbuens farver

Madeira har nogle af de mest fantastiske små hideaways, som jeg har set på mine rejser gennem Sydeuropa. Her kommer du ud i nogle af de mest naturskønne områder, hvor du virkeligt kan få fornemmelsen af, at være langt hjemmefra. Naturen er noget af det mest betagende ved Madeira og det er da heller ikke for ingenting, at øen kaldes Atlanterhavets blomster-ø, for blomster finder du alle vegne og i alle farver, da det milde klima, giver planterne de optimale betingelser for at blomstre året rundt.

Blommen i Madeira

…er vist en dansk opfindelse af Hr. Anton Berg. Alligevel refererer chokoladen til noget af det, som Madeira er allermest kendt for; Madeira-vinen.

Personligt er jeg helt vild med Madeira-vin. Jeg elsker historien om vinen, at besøge de små vinhuse og ikke mindst smagen. Vinen skal efter min mening drikkes afkølet, for så går den sødlige smag bedst i spænd med den snert egetræ, som vinen pga. dens lagring også smager af.

På Madeira er fisk og skaldyr en meget naturlig del af det lokale køkken, og jeg har kun haft gode oplevelser på de mange restauranter som jeg har besøgt på mine rejser hertil.

Dog er det ikke maden, der skal være en afgørende grund til at vælge en rejse til Madeira, men maden skal heller ikke være årsagen til et fravalg. Finder du de små lokale restauranter, som serverer portugisisk mad, er du sikker på, at også denne del af ferien bliver en god oplevelse - ja måske endda en kulinarisk øjenåbner.

Natur, natur og atter natur

Som jeg vist allerede har nævnt, så er naturen noget af det, som gør Madeira til noget helt særligt. På højde med Madeiravinen er øen nok lige så meget kendt for sine fantastiske vandrestier og levada-systemet, som er et stort netværk af vandingskanaler, som oprindeligt blev bygget i det 16. århundrede for at bringe vand fra øens frodige nordlige del, til vanding af markerne på øens sydlige og mere tørre del. De bruges i øvrigt stadig til dette formål og øen er et yndet feriemål for vandreferier, for langs levadaerne går der stier langt ind på øen, og det er disse stier, som i dag er meget populære blandt naturelskere fra hele verden.

På min rejse til Madeira kombinerede jeg levadavandring med jeep-safari, så jeg fik både eventyr og rørt benene. Al denne motion bragte mig op på en af øens højeste punkter, Pico do Arieiro, hvor Atlanterhavet slog pusten væk med en fantastisk udsigt på 360 graders panorama – helt fantastisk storslåede naturoplevelser.

Madeira kaldes blandt mange ting også Atlanterhavets perle, og det er netop, hvad den er. Foruden de fantastiske små hoteller, den gæstfrie befolkning, den interessante historie og den gode mad, så har Madeira en storslået natur og et fascinerende landskab, som kan fascinere de fleste og er et godt grundlag for en aktiv ferie i det milde klima.

En ø uden kilometervis af kridhvide sandstrande

Madeira adskiller sig Middelhavets ørige ved at have uanede muligheder for at bade i bølgen blå, hvor de kridhvide sandstrande er udskiftet med store og små rullende sten i strandkanten. Derfor får du ikke sand mellem tæerne, hvilket jeg selv ser som en fordel. Lido-området i Funchal tilbyder naturskabte swimmingpools, hvor du får en forfriskende saltvandsoplevelse – faktisk er disse havbassiner en af øens større attraktioner. Hvis du gerne vil have sand mellem tæerne, så findes der finkornede strande i byerne Calheta og Machico. Da Madeira ikke selv er ’leveringsdygtig’, er sandet importeret hele vejen fra Sahara.

En kort eller lang ferie

Når du vil opleve Madeira kan du med Escapeaway vælge en kort eller lang ferie, for Madeira er nemlig oplagt til en langtidsrejse i vintermånederne pga. det subtropiske klima. Vælg om du vil rejse en, to, tre eller fire uger på ferie til Madeira.

Med Escapeaway kan du bruge den smarte søgemaskine til at booke en nem og sikker rejse til Madeira. Vi finder automatisk priser på billige rejser på tværs af hoteller og flyselskaber. Vælg mellem afrejse fra lufthavnene i København, Billund, Aalborg, Aarhus eller Hamburg, enten direkte eller med en mellemlanding undervejs. Vi finder billige flybilletter med rutefly og sætter dem sammen med udvalgte hoteller på Madeira, og med mulighed for at supplere med en lejebil - alt samlet i én pakkerejse, som er sikret af rejsegaranti.

Jeg vil ønske dig en rigtig god ferie på Madeira med Escapeaway - en uforglemmelig oplevelse.

>> Læs også om rejser til Azorerne
>> Læs her om luksusferie på Madeira

Rejsemål på Madeira

  • Gæstebedømmelser 9,1
    Funchal
    52 hoteller
    Funchal er den største by og hovedstad på Madeira. Byens historie går langt tilbage og har siden grundlæggelsen i 1424 været præget af de handelsruter der passerer forbi, grundet øens beliggenhed mellem Europa og Den nye verden.
  • Gæstebedømmelser 8,2
    Canico
    9 hoteller
    Hyggelige lille Caniço ligger lige uden for Funchal. Den gamle bydel er centreret omkring et hyggeligt torv og rolige ensrettede gader. Kystens majestætiske klipper giver lejlighed til fantastiske udsigter og gode gåture.
  • Gæstebedømmelser 9,3
    Câmara de Lobos
    4 hoteller
    Den hyggelige lille fiskerby Câmara de Lobos ligger på den sydlige kyst af Madeira, den har en idyllisk belliggenhed i ly af en stejl klippeskrænt ved en fredelig bugt, som i kombination med de smukke hvidvaskede huse tiltrækker både turister og kunstere.
  • Gæstebedømmelser 9,3
    Ponta do Sol
    4 hoteller
    Ponta do Sol ligger, som navnet antyder, på den mest solrige del af Madeira. Denne stemningsfulde by har en spektakulær beliggenhed, hvor du både kan nyde udsigten over det azurblå hav helt nede fra den lille stenstrand eller højt oppe fra kanten ... af klipperne. Læs mere
  • Gæstebedømmelser 9,1
    Arco de São Jorge
    3 hoteller
    På den subtropiske ø Madeira med kælenavnet blomsterøen finder du Arco de São Jorge, smukt beliggende på nordkysten med flotte omgivelser der kombineres af Atlanterhavet, vinmarker og bjerge. På Madeira har du utallige muligheder for en skøn ... og aktiv ferie. Læs mere
  • Calheta
    3 hoteller
    Calheta er en vigtig by på Madeiras sydvestlige kyst, som foruden sige fremragende strande, der regnes for en af øens bedste, er øens hovedområde for banan, vin og sukkerrørsproduktion. Calheta er en af øens ældste byer grundlagt i 1430.

Populære hoteller på Madeira

Portugal, Madeira, Funchal
9,2
Fabelagtigt
1012 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 17 km
  • Nærmeste strand: ca. 50 m
  • Pool (evt. sæsonåben)
Portugal, Madeira, Funchal
9,3
Fabelagtigt
327 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 24 km
  • Nærmeste strand: ca. 200 m
  • Pool (evt. sæsonåben)
Portugal, Madeira, Canico
9,2
Fabelagtigt
389 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 13 km
  • Nærmeste strand: ca. 4.7 km
  • Pool (evt. sæsonåben)

Seværdigheder

Madeira er én af de øer, som i sig selv er en seværdighed. Øens sjældne og spektakulære og smukke natur gør, at selve det at besøge øen er en oplevelse, for der findes ikke nogen tilsvarende natur på det europæiske fastlands-kontinent. Men der findes naturligvis også steder på øen, som man kan udpege som særligt seværdige, og jeg har her samlet et par af dem. God fornøjelse!

Funchal

Byen Funchal, Madeiras hovedby, er engang blevet kaldt “det lille Lissabon” på grund af dens smukke gamle bycentrum med de smalle gader, som blev grundlagt for næsten 600 år siden (i 1421), og som især voksede omkring slutningen af 1400-tallet og begyndelsen af 1500-tallet, hvor sukkerhandlen tiltrak handelsmænd fra hele Europa og gjorde byen rig. Siden blev byen et vigtigt knudepunkt på søvejen mellem Europa og Den Ny Verden i Portugals bestræbelser på at erobre nye verdensdele og som udskibningshavn for den berømte madeira-vin, som ligesom sukkeret blev en vigtig eksportvare.

Den charmerende by byder på flere spændende sevædigheder, herunder domkirken Sé, der er én af de få bygninger på Madeira, der har bevaret sin manuelinske byggestil; den gamle toldbod, Alfandega Antiga, der idag er sæde for Madeiras regionale selvstyre; Museu do Azucar, der giver et interessant indblik i sukkerhandlens historie; det farverige og traditionelle bymarked Mercado dos Lavradores; og den botaniske have Jardim Botanico, der ud over eksotiske træer og blomsterarter rummer den berømte Reid-families sommerresidens Quinta do Bom Sucesso, og en fantastisk udsigt ud over Funchal.

Laurisilva-skoven

Den knap 150 kvadratkilometer store Laurisilva-skov på Madeira, der udgør 16% af hele øens areal, og som blev erklæret for verdensarv af UNESCO i 1999, er én af øens mest populære natur-attraktioner.

Laurisilva-skov er en type skov, der stammer helt tilbage til Tertiærtid, hvor klimaet i Europa var mere mildt og fugtigt, sådan som det er på Madeira idag. Dengang var skovtypen udbredt i hele Middelhavsområdet, men da klimaet i disse områder blev varmere og mere tørt, for ca. 10.000 år siden, forsvandt laurisilva-skoven fra det europæiske fastland og blev erstattet med ege- og fyrreskove, der bedre kunne tåle tørken. Man kan dog stadig finde skovtypen på det europæiske fastlands-kontinent i den andalusiske naturpark Parque Natural de Los Alcornocales.

Skovtypen vokser i tempererede og subtropiske områder, og består hovedsageligt af træagtige planter af laubærfamilien, kendt for deres læderagtige blade og aromatiske duft. Skovtypen er udbredt flere steder i verden, herunder på De kanariske Øer, Kap Verde, et mindre område ved Mauritaniens kyst, og Azorerne, men intet sted i verden er Laurisilva-skoven større og bedre bevaret end i de højtliggende områder på Madeira.

Porto Santo

Øen Porto Santo, der ligger 43 kilometer nordøst for Madeira, er kun ni kilometer lang, har en meget sparsom vegetation, og kun omkring 4500 indbyggere, men med hele ni kilometers sandstrand (Madeira har kun havbade og en lille strand ved Calheta), samt et museum for Christoffer Columbus, der angiveligt levede på øen i en periode og giftede sig her, har gjort øen til et populært udflugtsmål for Madeira-rejsende.

Øen blev opdaget lang tid før portugiserne officielt “(gen)opdagede” den i 1419 (se afsnittet om Madeiras historie under “Information”) og begyndte at kolonisere den i løbet af 1420´erne. På dét tidspunkt var der stadig en betydelig naturlig flora på øen, men da den portugisiske kaptajn og øens første guvernør, Bartolomeu Perestrello, angiveligt slap en hunkanin og dens afkom ud på øen, som han havde medbragt på rejsen fra Europa, førte det til katastrofale konsekvenser for det hidtil isolerede økosystem, der aldrig før havde kendt til flyveløse pattedyr, og den medfølgende erosion.

Bartolomeu Perestrello spillede også en rolle i Porto Santos historie i en anden henseende, nemlig da Christoffer Columbus, der første gang var involveret i Madeiras sukkerhandel i 1478 og siden brugte Madeira og Porto Santo som mellemstationer for sine opdagelsesrejser i den såkaldte Ny Verden, giftede sig med hans datter på øen, Filipa Moniz Perestrello, med hvem han angiveligt (de historiske beviser er omstridte) levede på øen i en periode og fik sønnen Diego Columbus.

Santana

Den lille by Santana, beliggende i 500 meters højde på den nordlige del af øen, er kendt for sine ejendommelige hvidmalede huse med trekantede stråtage. Disse trekantede tage, der rækker helt ned til jordhøjde, har været et godt ly mod den megen vind og nedbør, som er typisk for denne nordlige del af øen.

Husenes historie rækker helt tilbage til 1600-tallet og var oprindeligt bygget som hjem for de lokale landmænd og landarbejdere, men idag bruges de mest som turistattraktion og vedligeholdes ofte udelukkende til dette formål. I de tilfælde, hvor de endnu bruges aktivt, f.eks. som lagerbygninger eller lade, er de trekantede stråtage ofte udskiftet med stålplader.

Cabo Girão

Cabo Girão er en berømt diamantformet havklippe på Madeiras sydlige kyst, der rejser sig fra 560 meter til 589 meter over havets overflade. Mange hævder, at det er Europas højeste eller næsthøjeste kystklippe, men dette er en myte, idet der mindst er fem andre kystklipper på det europæiske fastlands-kontinent, der er højere end Cabo Girão.

Europas højeste eller ej, så byder klippen på et smukt og spektakulært skue.

Monte

Den lille by Monte, der ligger i mellem 600 og 800 meters højde, er blevet berømt for sin svævebane, som kører mellem Funchal centrum og bjergbyen Monte på en femten minutters køretur og en højdeforskel på 560 meter. Med sine 39 kabiner med otte sæder hver giver svævebanen rig mulighed for at nyde en flot udsigt over Funchal og omegn.

Ud over svævebanen er byen berømt for at tilbyde turister en 2 kilometer lang køretur ned ad bjerget til Livramento i store flettede kurve, styret af to lokale førere, der er klædt i traditionel hvid klædedragt.

Pico Ruivo

Pico Ruivo er - med sine 1861 meter - det højeste bjerg på Madeira og byder på nogle af øens mest spektakulære udsigtspunkter, når vejret egner sig til det (dvs. når det f.eks. ikke er overskyet, hvilket ofte hænder).

Punktet kan kun nås til fods, enten fra Pico de Arieiro, der er Madeiras tredje-højeste punk; via Achada do Teixeira, der er et astronomisk observationspunkt af national betydning; eller via bjergpasset Encumeada.

Levadaerne

En levada er en vandingskanal eller akvædukt, som udgør en særlig tradition på Madeira og nu ikke kun tjener praktiske formål til vanding af afgrøder og fordeling af vand fra den side af øen til den anden, men også er blevet et populært sti- og vandresystem, både for lokale og de mange turister, der besøger øen hvert år.

Historisk opstod levadaerne som en måde, hvorpå man bragte vand fra den vestlige og nordvestlige del af øen til den sydøstlige del af øen, hvor beboelse og landbrug er mere udbredt, f.eks. i form af den legendariske sukkerproduktion, der i den sidste del af 1400-tallet gjorde øen til et eftertragtet handelsområde for europæiske handelsmænd (læs mere om øens historie under "Information").

I dag fortsætter levadaerne med at bringe vand til den opdyrkede sydlige del af øen gennem et mere end 2170 meter langt netværk af vandingskanaler og akvædukter og tunneler, der også er med til at generere vandkraft til øen.

Information om Madeira

Jeg har her samlet nogle få fakta og informationer om Madeira, såsom klima og vejr, befolkning og geografi, natur og historie - og andre nyttige informationer, der kan tjene som inspiration til din rejse. Hvis du får lyst at læse mere om hvad Madeira byder på, vil jeg anbefale dig at læse vores artikler på vores rejseblog.

Municipios og hovedby

Madeira er rent administrativt inddelt i 11 municipios, svarende til en dansk kommune, der på deres side er inddelt i såkaldte freguesias (der findes ikke noget dækkende dansk begreb for denne inddeling, men man kan forestille sig dem som en kommune-del; en underinddeling af en kommune).

Det befolkningsmæssigt største municipio på Madeira er Funchal municipio med omkring 112.000 indbyggere og ti freguesias. Dette municipio udgøres - som navnet angiver - af hovedbyen Funchal, der også er hovedstad for den autonome region Madeira.

Efter hovedstaden Funchal følger municipioet Santa Cruz på den østlige side af øen med lidt over 43.000 indbyggere fordelt på 5 freguesias, hvoraf omkring 30.000 bor i selve municipoets hovedby Santa Cruz. Det tredjestørste municipio på Madeira er Câmara de Lobos beliggende på den sydlige del af øen, med hovedbyen af samme navn. Byen Câmara de Lobos er i praksis en forstad til hovedbyen Funchal med omkring 36.000 indbyggere.

Det befolkningsmæssige mindste municipio på Madeira er Porto Moniz beliggende i det nordvestlige hjørne af øen med omkring 2900 indbyggere fordelt på 4 freguesias.

Det arealmæssigt største municipio på øen er Calheta, beliggende på den sydvestlige del af øen, med 110 kvadratkilometer og hele 8 freguesias (kun to mindre end Funchal), mens det arealmæssigt mindste municipio er øen Porto Santo med sine 42 kvadratkilometer.

Befolkning og geografi

Madeira er 57 lang, 22 kilometer bred og har et samlet areal på lidt over 740 kvadratkilometer. Øen ligger i Atlanterhavet 400 kilometer fra Tenerife, omkring 520 kilometer vest for Afrikas kyst og omkring 1000 kilometer sydvest for Portugals hovedstad Lissabon.

Foruden hovedøen Madeira inkluderer den autonome region Madeira også øerne Porto Santo, Ilhéu de Agostinho, Ilhéu de São Lourenço, Ilhéu Mole, samt de to ubeboede øgrupper Selvagensøerne og Desertasøerne.

Øens samlede befolkning er på 270.000 indbyggere, hvoraf hovedparten nedstammer fra de portugisere, særligt bønder fra den nordlige del af fastlandet (den tidligere Minho-region), der bosatte sig på øen, da den blev koloniseret af portugiserne i årene efter “genopdagelsen” af øen i 1419 (se afsnittet om Madeiras historie).

Omkring 15% af befolkningen nedstammer dog fra forskellige afrikanske befolkningsgrupper, hvilket skyldes, at portugiserne, der var nogle af de første i den vestlige verden til at indfange og handle med afrikanske slaver, indførte slaver fra Afrika til øen helt tilbage i 1500-tallet, først gennem mauriske og berberiske mellemmænd i Nordafrika, siden ved selv at indfange slaver fra den centrale og sydlige del af Afrika, hvilket skete første gang i forbindelse med Henrik Søfarerens togter til Afrika på jagt efter det sagnomspundne afrikanske guld. Slaverne blev bl.a. sat til at bygge de berømte levadaer (vandingskanaler) og arbejde i øens sukkerplantager.

Klima og vejr

Madeira byder på et - hovedsageligt - mediterransk klima, som flere gange er blevet udnævnt som “verdens bedste”, hvilket skyldes de milde vintre og varme, tørre somre - og navnligt en middeltemperatur året rundt, der aldrig når under 16 grader og aldrig over 23 grader. Det er dog værd at huske på, at temperaturer, nedbørsmængde og vind-forhold varierer meget efter, hvor man befinder sig på øen. Særligt er der stor forskel på den sydlige og den nordlige del af øen (den sydlige del er både den mest solrige og varmeste), og på om man befinder sig nede ved kysten (hvor der er mest varme og mindst nedbør) eller oppe i bjergene (hvor der er mindst varme og mest nedbør).

De varmeste måneder på Madeira er august og september måned med gennemsnitligt 23 grader, efterfulgt af juli med gennemsnitligt 22 grader, og juni og oktober med gennemsnitligt 21 grader. August og september er også månederne med de varmeste gennemsnitlige bade-temperaturer på 23 grader, efterfulgt af oktober med gennemsnitligt 22 grader og juli med gennemsnitligt 21 grader.

Juli er måneden med flest gennemsnitlige solskins-timer om dagen, nemlig 11, efterfulgt af maj, juli og august, der alle har gennemsnitligt 10 solskins-timer om dagen. Med gennemsnitligt 6 solskins-timer om dagen er november og december de måneder på Madeira, der har færrest gennemsnitlige solskins-timer om dagen, men vel at mærke stadig langt flere end tilsvarende på de danske breddegrader på samme tidspunkt af året.

Gennemsnitstemperaturen i de koldeste måneder er 16 grader i januar og februar, efterfulgt af 17 grader i april og 18 grader i december.

Den mest regnfulde periode i Madeiras kalenderår er januar med gennemsnitligt 110 mm, efterfulgt at november og oktober med gennemsnitligt 100 mm hver. Juni, juli og august er - med gennemsnitligt 10 mm hver - de mindst regnfulde måneder på Madeira.

Frodig natur

Madeira blev skabt ved et mægtigt vulkanudbrud for omkring 20 millioner år siden og den vulkanske undergrund har - sammen med det stabilt varme klima året rundt - givet ideelle vækstbetingelser for øens subtropiske blomster, træer og planter. Denne unikke frodighed året rundt, som vi ikke kender fra det europæiske fastlandskontinent, har givet øen øgenavnet Portugals “flydende have”.

Øen er på en vis måde ét stort bjerg, idet hele 90 % af øen ligger mere end 500 meter over vandet. Man skal således ud til kysten for at finde noget, der kan ligne fladt terræn, og selv her går det altid lidt op og ned. De højeste bjerge på øen er Ruivo (1862 meter), Torres (1851 meter), Areeiro (1818 meter), Cidrão (1802 meter), Cedro (1759 meter), Casado (1725 meter), Grande (1657 meter), og Ferreiro (1582 meter).

Øen byder også på spetakulære slugter, mægtige kystklipper, en præhistorisk laurisilva-skov (der er en del af Madeiras naturpark - se afsnittet om "Seværdigheder"), kunstigt anlagte vandingskanaler, kaldet lavadaer, og umådelige sletter.

Historie - opdagelsen af Madeira

Det vides ikke, hvem der første gang opdagede Madeira og de tilhørende øer. At øerne for første gang beskrives i skiftlige kilder er jo ikke ensbetydende med, at det var dér, de blev opdaget. At de bliver befolkede, er heller ikke ensbetydende med, at det er dér, de er blevet opdaget. Derfor er det af flere grunde en fejlagtig, men vidt udbredt ide, en myte om man vil, at Madeira først blev opdaget af portugiserne i 1419.

Den romerske historiker og militærleder Plinius den Ældre, der levede mellem 23 og 79 e.Kr., beskrev således allerede på sin levetid nogle øer som muligvis kunne være Madeira og Porto Santo. Han kaldte dem de “lilla øer”. Og to år efter Plinius den Ældres død skrev den græske forfatter Plutarch i sit skrift om den romerske statsmand og general Quintus Sertorius (med titlen “Sertorius´ liv”), at denne havde observeret to øer, hvis beliggenhed i forhold til den afrikanske kyst og indbyrdes afstand kunne passe med de øer, vi idag kalder for Madeira og Porto Santo.

Før den portugisiske ankomst til Madeira er det sandsynligt, at fønikerne kendte til dem, og også maurerne skulle have kendt til dem omkring den tid, hvor de erobrede den sydlige af den iberiske halvø (i det ottende århundrede e.Kr.). Maurerne kaldte øerne El Ghanam, som betyder kvæg (muligvis med henvisning til de geder og får, de fandt på øen).

Ifølge den spansk/britiske historiker Felipe Fernández Armesto figurerede Madeira allerede på italienske landkort i 1339, dvs. hele 80 år før portugiserne ankom til Madeira. I det kastilianske geografi-værk fra den sidste del af 1300-tallet (formodentlig omkring 1385), Libro del Conoscimiento, som i geografisk detalje minder meget om det berømte Medici-atlas fra 1351, blev nogle øer med det nuværende Madeiras beliggenhed identificeret som en øgruppe ved navn Leiname, Diserta og Puerto Santo.

Det er uklart, om oplysningerne om Madeira blev beskrevet i Medici-atlasset, og først derefter i Libro del Conscimiento, eller om de omvendt først blev beskrevet i Libro del Conscimiento, og senere skrevet ind i Medici-atlasset. Men fakta er, at Madeira var blevet opdaget - og også kortlagt - længe før portugiserne koloniserede øen efter ankomsten i 1419.

I 1433 fik øen navnet Ilha da Madeira, der bogstaveligt talt betyder “øen af træ”, hvilket sandsynligvis henviser til de store frodige skove af laurisilva-træer, der på det tidspunkt bevoksede øen (og som næsten er blevet udryddet siden). Dog bar øen måske allerede sit nuværende navn lang tid før portugiserne, idet øen - som nævnt foroven - omtales med navnet “Leiname” i Libro del Conscimiento, som på italiensk kan betyde skov eller tømmer.

Hvad siger gæsterne på Madeira?

9,0
Samlet gæstebedømmelser
Baseret på 172 anmeldelser