Rejser til Calheta

En vigtig by på Madeiras sydvestlige kystlinje, som er øens hovedcenter for bananplantager, vingårde og sukkerrørsproduktion. Det er også et behageligt sted at gøre stop, hvis man kører langs kystvejen nordpå. Book en rejse til Calheta med Escapeaway i dag!

Calhetas sognekirke kan dateres tilbage til 1430 og er mest bemærkelsesværdig for sit komplekse træloft i maurisk stil og et stort ibenholt- og sølvtabernakel doneret af Kong Manuel I.

Velkommen til Madeira med Escapeaway, vi er specialister i rejser til Calheta og andre rejsemål på øen hvor du bor på håndplukkede hoteller på din rejse. Benyt søgemaskinen i toppen af siden til at søge blandt hoteller i Calheta med gode anmeldelser. Kombinér hotellet med en billig flybillet med rutefly fra København, Aalborg, Billund, Aarhus eller Hamburg, supplér evt. med en lejebil og få det hele samlet i en pakkerejse, som er sikret af Rejsegaranti. Simpelt og fleksibelt - sådan er en ferie med Escapeaway.

Oplevelser i nærheden af Calheta

Ved Loreto, 2 km øst for Calheta, har kapellet fra det 15. århundrede en sydlig portal i sengotisk stil, og et fint geometrisk mønstret loft. Besøgende i Lombo dos Reis, nær Estreito da Calheita, kan se det smukke Capela dos Reis Magos (de tre kongers kapel), der har en interessant flamsk alterudskæring af Hellig Tre Konges tilbedelse af Jesus. Også værd at se er de 25 vandfald ved Rabacal, 10 km nord for Calheta, der styrter ned ad bjerget fra over 100 meters højde.

Praia da Calheta - en af Madeiras bedste sandstrande

Tæt på Calheta finder du Praia da Calheta, der er en af de få sandstrande på Madeira, og af mange regnet for Madeiras bedste sandstrand, selv om sandet faktisk er importeret fra Nordafrika. Stranden, der er 100 meter lang, er både populær blandt almindelige strandgæster, der kommer for at slikke sol og bade i havet, og blandt gæster, der holder af vandsport, såsom kanosejlere og surfere.

Ud over at være en af Madeiras mest populære strande har Praia da Calheta ofte skabt polemik på Madeira, og endda helt ind på det portugisiske fastland, på grund af de købsaftaler, der har bragt strandens sand til Madeira fra Nordafrika. Sandet stammer nemlig fra et område i Vestsahara, som i mange år har været besat af Marokko, hvorfor nogle kritikere anser importen af sand som en overtrædelse af folkeretten. Polemikken synes dog ikke at have gjort stranden til et mindre populært udflugtsmål og især på højsæsonens varmeste dage kan der være tætpakket med mennesker på den lille, kunstige sandstrand.

En af Madeiras ældste byer

Calheta blev grundlagt i 1430 og er dermed en af Madeiras ældste byer, idet det kun var 11 år efter, at de første portugisiske opdagelsesrejsende ankom til øen og kun 10 år efter, at de grundlagde øens første by Machico (i 1420).

Sognet af samme navn - dvs. Calheta sogn - er et af de ældste sogne på Madeira og et af de første, der blev udforsket af de tidlige bosættere på øen. Det var derfor også det område, som João Gonçalves Zarco (der var den første portugisiske opdagelsesrejsende på øen) valgte som gave til sin søn, João Gonçalves da Câmara, og dennes kone, Beatriz Gonçalves.

"Lille bugt"

Byens navn betyder "lille bugt" på portugisisk og skyldes, at der allerede før byens grundlæggelse fandtes et sted på den del af kysten med dette navn. I begyndelsen var byen dermed hovedsageligt forbundet med dette kystområde og som en havn for udskibning af sukker og træ. 

Dette ændrede sig dog den 1. juli 1502, hvor den portugisiske konge Manuel I udstedte en forordning (en såkaldt foral), der for første gang anerkendte Calheta som en by og en del af det portugisiske kongerige. Herefter blev byen først og fremmest beboet af adelsmænd og riddere, der endnu i dag bærer spor efter sig i områdets stednavne.

I dag lever byen for det meste af landbrug - først og fremmest produktion af vin, bananer og sukkerrør - samt fiskeri, selv om forskellige industrielle sektorer har forsøgt sig (og til dels stadig forsøger sig) i området gennem tiderne, herunder med mejeri, fyrværkeri, salt-produktion, biavl og omdannelse af honning til aguardente.

Klima og vejr

Calheta har et subtropisk middelhavsklima med jævne temperaturer hele året rundt (normalt et sted mellem 15 grader og 25 grader, afhængigt af hvor i byen - dvs. i hvilken højde - du befinder dig), der gør den til ideelt rejsemål alle årets fire sæsoner.

Klimaet kan dog adskilles i to hovedsæsoner: en mere regnfuld og lidt køligere sæson fra oktober til marts og en mere tør og varm sæson fra april til september. Fugtighedsniveauet forbliver konstant højt på ca. 70% hele året rundt.

Undertiden kan de berømte ørkenvinde fra Sahara påvirke området og fremkalde mindre støvskyer.

>> Læs også om pakkerejser til Madeira

Hoteller i Calheta

 

 

Rejser til Portugal

Læs mere om Portugal og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Portugal her

Andre links