Hvor skal man bo på Madeira?

Når først du har besluttet dig for at rejse til Madeira, er det næste naturlige spørgsmål: hvor på øen skal du bo? Der er mange skønne byer på Madeira at vælge mellem, men langt de fleste turister indlogerer sig i hovedstaden Funchal. Her er der da også det største udvalg af hoteller og ferielejligheder. Afskriv dog ikke på forhånd de andre dele af øen, hvor der også er ferieboliger for enhver smag og budget. Se vores Madeira anbefalinger herunder.

Er du i tvivl om, hvornår det er bedst at rejse til Madeira? Så læs vores anbefalinger her: Hvornår skal man rejse til Madeira.

Madeira har nogle af de mest spektakulære kyststrækninger i verden. Ja, man kan uden overdrivelse sige, at kyststrækningerne på Madeira er en af de største seværdigheder i sig selv. Det inkluderer de klipper og bjergvægge, der falder næsten lodret ned mod havoverfladen, du kan opleve, hvis du rejser til Madeiras nordkyst. Og for foden af disse stejle fald finder man undertiden en særegen og hyggelig kystby, der har bevaret sin helt egen karakter trods Madeiras hastige udvikling.

Genvej til populære destinationer på Madeira:

Det nordlige Madeira - en anbefaling til naturelskeren

Hvis du er naturelsker eller ønsker at have en god base for levada-vandreture eller bare gerne vil bo i lidt mere fredelige omgivelser, er nordkysten et oplagt sted at bo. Her er udover smuk natur desuden flere interessante byer, som inkluderer Santana, Sao Jorge, Sao Vicente og Ponta Delgada. Den største seværdighed, når man rejser til Santana, er helt sikkert de stråtækte bondehuse, på portugisisk kaldet ”palheiros”, som byen er blevet så berømt for. Men byen byder også på et af de smukkeste og mest uberørte landskaber på Madeira, sådan som man kan se det i Pico das Pedras Nationalpark.

Sao Jorge er ikke bare en meget smuk by, med nogle charmerende og rolige parker, men rummer desuden én bemærkelsesværdigt fin barokkirke, som på Madeira kun finder sin overmand i katedralen i Funchal, hvad angår dens smukke interiør.

Mange rejser hvert år til Ponta Delgada af én helt bestemt grund, nemlig fordi den er Madeiras største pilgrimsmål. Historien går på, at en Kristus-figur skyllede i land her i fjortenhundrede-tallet, og det er denne Kristus-figur, opbevaret i en glasmontre i kirken, som mange på Madeira rejser til Ponta Delgada for at tilbede hvert år.

Hvis man rejser til São Vicente, vil man blive belønnet med én af Madeiras mest attraktive byer, der blandt andet rummer et kapel, der er hugget ud af klipper, en dejlig naturpark, og en charmerende og velbevaret bykerne.

Det centrale Madeira

Madeira er næsten ligeså mangfoldig som den legendariske Madeira-vin. I Madeiras kystområder er landskabet rig på klipper og uendeligt hav, mens den indre del af Madeira er rig på høje, mystiske bjerge, der vækker drømme om en anden verden.

Vælger du en feriebolig på den centrale del af Madeira, vil du kunne nyde nogle af de smukkeste landskaber på øen, og nogle af de mest hemmelighedsfulde seværdigheder – ikke mindst hvis du lader rejsen gå forbi Madeiras mest berømte dal, Nonnernes Dal (Curral das Freiras). Denne er én af Madeiras største seværdigheder på grund af sin særlige, og dramatiske historie. Madeira var dengang hærget af sørøverangreb, som ikke sjældent lagde deres rejse gå forbi Funchal havn – og det gjorde de også i år 1566, da en gruppe franske pirater passerede Madeira og besluttede sig til at angribe Funchal by. Nonnerne i Santa Clara-klostret flygtede nu til en afsides og smuk dal i den indre del af landet, som efterfølgende fik navnet Curral das Freiras, og som på dansk har fået navnet Nonnernes Dal.

Denne del af Madeira er meget bjergrig og ufremkommelig, og det var først i 1959, at man anlagde en offentlig vej til dalen, så man frit kunne rejse til og fra Funchal by. Nonnerne flyttede senere tilbage til Funchal by, men forinden havde de grundlagt en landsby, med hjælp fra mæcener, der altså stadig er en af Madeiras største seværdigheder. I denne landsby lever man i dag mest af landbrug, men der produceres også den berømte Madeira-vin i byen.

>> Læs om billige rejser med Escapeaway

Den centrale del af Madeira byder også på Madeiras højeste bjerge. Udsigten til dem, kan du for eksempel nyde fra Pico do Areeiro, øens tredjehøjeste bjerg. Hvis du fortsætter op herfra ca. et kvarters gang, vil du kunne skue mod Funchal og Pico Ruivo, som er Madeiras højeste punkt.

Det sydlige Madeira

Madeiras sydlige del er den mest frodige, den mest solrige og den mest logistisk udbyggede del af Madeira. Sydkysten bugner af bananplantager, frodige haver, parker med eksotiske blomster og mange solskinstimer hver dag. Sydkysten har desuden været Madeiras finansielle og økonomiske nervecenter siden koloniseringen af øen, og størstedelen af de gæster, der rejser til Madeira, rejser til denne del af øen, hvor man også finder Madeiras hovedby Funchal, med dens mange attraktive seværdigheder.

På den sydøstlige del af Madeira kan vi anbefale de historisk interessante byer Machico og Santa Cruz. Machico, opkaldt efter englænderen Robert Machin, der strandede her i 1344, var oprindeligt Madeiras østlige hovedstad og er desuden den ældste bosættelse på Madeira. Blandt byens seværdigheder er kajen Cais, hvor den opdagelsesrejsende Zarco efter sigende gik i land med sine mænd, da hans rejse bragte ham til Madeira. Hvis man fortsætter rejsen rundt på den sydøstlige del ad Madeira, vil man med fordel kunne lave et stop i Santa Cruz, en lidt oversat ferieby på Madeira, der rummer charmerende parker og historisk interessant arkitektur, f.eks. byens kirke med spor fra den manuelinske storhedsperiode.

I den stik modsatte retning, på Madeiras sydvestlige side, kan du rejse til Ribiera Brava, og nyde livet på én af de gode cafeer tæt på den smukke strandpromenade, eller fortsætte rejsen længere vestpå til Calheta, som er den mest betydningsfulde by på det sydvestlige Madeira. Her producerer man stadig de klassiske Madeira-produkter, som var med til at skabe velstand på Madeira i tidligere epoker, nemlig rom og melasse. Calhetas kirke er desuden i besiddelse af et berømt helgenskrin af sølv og elfenben.

Men den vigtigste by på den sydlige del af Madeira er naturligvis hovedbyen Funchal. Det er også i og omkring Funchal, at den højeste koncentration af hoteller og andre ferieboliger findes. Har du din base her, kan du både udforske denne lille storbys mange seværdigheder og nemt tage på udflugter til resten af øen.

>> Læs om vejret på Madeira her