Hvornår er det bedst at rejse til Madeira?

Madeira har alt, hvad en feriegæst kan ønske sig, både når det gælder klima, skønhed, afslapning og oplevelser. Øen er, med sit vidunderlige vejr, sit spektakulære landskab, sine mange gode hoteller og sin afslappede, men alligevel sofistikerede stemning, intet mindre end den ideelle feriedestination.

Skandinaverne opfatter mest Madeira som et vinterrejsemål. Det er ellers fra oktober til marts, at der normalt falder mest nedbør på Madeira. Typisk er december den måned med mest nedbør og færrest solskinsdage. Selvom det er ganske behageligt midt om vinteren på Madeira, hvor gennemsnitstemperature normalt stadig ligger oppe omkring 16 grader, kan det også anbefales at overveje en rejse til Madeira i sommerhalvåret. Juli er således den tørreste måned med blot én regnvejrsdag (i gennemsnit). De varmeste måneder er august og september med en gennemsnitlig dagstemperatur på knap 27 grader. Det er desuden i disse måneder, at der er færrest skyer og at havet når sin højeste temperatur på omkring 22 grader.

>> Læs mere om klimaet og vejret på Madeira her

Læs mere om Madeira her

Regionale forskelle

Madeira er trods sin forholdsvis beskedne størrelse en ø med markant geografisk variation. Det betyder, at der er tydelige klimatiske forskelle fra egn til egn. For det første er der ofte stor forskel mellem temperaturen nede ved kysten og oppe i bjergene. Det er for eksempel ikke usædvanligt, at du kan starte dagen med en dukkert i det lune hav, men må skifte badetøjet ud med varmt overtøj, hvis du senere på dagen vil nyde udsigten fra Pico do Areeiro, øens højeste punkt.

Generelt regner det mere på den nordlige kyst end på den sydlige kyst, der er mere solrig, og nedbørsmængden øges desuden med højden. Årlige falder der således i gennemsnit 553 mm regn i Funchal på sydkysten, mens Porto Moniz på nordkysten får 1.527 mm. På grund af sin fladere terræn for Porto Santo i gennemsnit kun 362 mm regn.

Det er usædvanligt at opleve tåge under 500 m højde, men bevæger du dig op i højlandet (over 600 m) forekommer det ofte i løbet af dagen - ca. 250 dage om året i følge det lokale turistbureau. I øens frodige indre regner det desuden mere end ude ved kysten. Det er netop disse markante regionale forskelle i nedbør, er der årsagen til, at man i tidens løb har bygget det vidtforgrenede netværk af smalle vandkanaler, levadaer. De bruges til at lede regnvandet fra bjergene i nord ned til de opdyrkede terrasser, vinmarker og parker i det mere solrige syd.

Unik natur takket være mildt klima

Det stabile lune klima betyder, at Madeira byder på en i europæisk sammenhæng helt usædvanlig rig natur. Faktisk har verdens største stedsegrønne skov hjemme på øen, hvilket har ført til, at Madeira er på UNESCOs verdensarvsliste. Laurisilva-skoven, der er en del af øens naturpark, dækker et areal på 22.000 hektar. Den er en af jordens rigeste, hvad angår variationen i dyre- og planteliv, med flere unikke arter, der kun findes på Madeira.

Gå endelig ikke glip af chancen for at udforske denne fantastiske skov, hvis historie går helt tilbage til jordens tertiære periode – omkring 2 millioner år før vor tid! “At mærke historiens vingesus” får en helt ny betydning, når du går rundt i Laurisilva-skoven.

Denne type skov overlevede kun istiden fem steder i verden: På Madeira, Azorerne, de canariske øer og på de afrikanske Cap Verde-øer, samt på et lille stykke kystland i Mauretanien. Så det er ikke mange steder i verden, du har chancen for at beundre de karakteristiske laurbær-træer i deres naturlige omgivelser.

Nyd strandlivet i Porto Santo

Porto Santo er en lille ø, der ligger omkring 2 og en halv times sejllads – eller et kvarters flyvning – fra Madeira. Den er en af Europas absolut mest paradisiske øer, hvor du kan slappe fuldstændigt af og bare nyde solen, det udsøgte, gyldne sand og det dybblå, rolige hav.

Et perfekt sted at stikke af fra hverdagens stress og jag. Gå for eksempel en tur i øens lille, pittoreske hovedstad Vila Baleira, og nyd det rolige tempo, hvori livet leves her. Suppler gerne afslapningen ved en af øens mange drømmestrande med en afstressende behandling i et spa, der tilbyder thallassoterapi – en gammel græsk metode, hvor man benytter sig af opvarmet havvand til diverse behandlinger. For eksempel massage med brusebade og jetpumper, påsmøring af mudder og indånding af havluft.

Såvel på Porto Santo som på Madeira er der desuden rige muligheder for at dyrke vandsport såsom sejlsport, fiskeri og dykning. Det milde klima året på den lille øgruppe rundt giver desuden rig mulighed for at holde en aktiv ferie på Madeira, da det ikke bliver for hedt for eksempel mountainbiking,  canyoning, golf, trail løb og ikke mindst vandreture langs de smukke lavadaer. Der er med andre ord ikke nogen dårlig årstid at rejse til Madeira på!

>> Læs også om rejser til Madeira fra Billund
>> Se vores hoteller på Madeira